
Mikä ihmeen vakuutuspalkka?
Vakuutuspalkka tarkoittaa palkkaa, joka määritellään ulkomailla työskentelevälle työntekijälle. Se takaa, että työntekijä saa Suomen tasoa vastaavan työeläkkeen, vaikka työskentelisi maailman toisella puolella.
Kun työntekijä lähetetään työkomennukselle ulkomaille, työnantajan tulee huolehtia lukuisista asioista. Yksi näistä on lakisääteinen vakuutuspalkan määrittäminen yhdessä työntekijän kanssa, mielellään kirjallisesti.
Lue lisää ulkomaantyön vakuuttamisesta
Ennen vanhaan tyypillinen ulkomaankomennukselle lähtevä työntekijä oli tehtaan insinööri, joka lähetettiin Saksaan saman yrityksen palvelukseen kahdeksi vuodeksi. Prosessi oli selkeä, suoraviivainen ja palkka oli pääsääntöisesti parempi kuin Suomessa. Palkka ei ollut suurempi työn vaativuuden vuoksi, vaan työnantaja usein halusi varmistaa, ettei työntekijälle tullut ulkomaantyöstä mahdollisia lisäkuluja ja halusi huomioida myös työntekijän perheen tarpeet.
Lisäkulut usein johtuivat eroista arjessa; ruoka ja asuminen saattoivat olla kalliimpaa tai työnantaja halusi tarjota työntekijälleen mahdollisuuden käydä aika ajoin Suomessa. Tehtiin hintavertailuja, laskettiin keskihintoja ja tarkasteltiin, paljonko työnantajan pitäisi maksaa enemmän palkkaa, jotta työntekijä saisi Suomen palkan tasoisen eläkekarttuman eikä ulkomaankomennus aiheuttaisi työntekijälle ylimääräisiä kuluja ja olisi kaikin puolin onnistunut kokemus - molemmille osapuolille. Vakuutuspalkan perusteella lasketaan myös työntekijän sairaus- ja vanhempainpäiväraha.
Ulkomaille töihin yhä useammin työntekijän aloitteesta
Tänä päivänä elintasoeroja ei tarvitse enää samalla tavalla pohtia, varsinkin jos kyseessä on työntekijän aloitteesta tapahtunut ulkomaanetätyö. Nykyisin työnantajan puolelta riittää, että palkanlaskija tietää, miten palkkojen ilmoittaminen tulorekisteriin eroaa kotimaassa tehdyn työn ilmoittamisesta. Palkka tulee ilmoittaa omana tulolajinaan, vakuutuspalkkana aikapalkan sijaan.
Vakuutuspalkan soveltaminen tämän päivän käytäntöihin voi olla haastava hahmottaa, sillä ulkomaan komennukselle lähdetään useimmiten työntekijän aloitteesta. Kansainvälistyvät perheet haluavat viettää yhdessä aikaa tai seikkailunnälkäiset matkustaa pakettiautolla etätöihin Espanjaan. Työnantaja ei välttämättä maksa tästä ajasta korkeampaa palkkaa, vaan monesti ansiot pysyvät samana kuin Suomessa. Silti ansiot ilmoitetaan kuukausittain tulorekisteriin vakuutuspalkkana, jos ulkomailla ollaan yli kuusi kuukautta.
- Meillä on edelleen paljon asiakkaita, jotka kokevat tulorekisteri-ilmoitusten laatimisen haastavana. Autamme mielellämme varmistamaan, että tulorekisteri-ilmoitus on tehty oikein, toteaa ulkomaantyön asiantuntija Milla Karvinen.
- Jos työhistoriaansa alkaa tarkastella työeläkeotteelta vasta eläkkeelle jäämisen yhteydessä, mahdollisesta puuttuvaa dokumentaatiota on hankala selvittää, eivätkä asiaan liittyvät henkilöt ole välttämättä enää käytettävissä tai silloista työnantajayritystä edes olemassa. Siksi on erityisen tärkeä selvittää ja oikaista virheelliset ilmoitukset reaaliajassa, Karvinen jatkaa. - Me autamme asiakkaitamme ratkomaan arvoituksia jo ennen kuin ne pääsevät syntymään.
Muista A1-todistus!
Kun työntekijä on lähdössä etätöihin tai vastaavasti esimerkiksi kokous- tai koulutusmatkalle ulkomaille, työnantajan on muistettava hakea A1-todistusta huolimatta ulkomailla työskentelyn pituudesta.
Lue lisää A1-todistuksesta (etk.fi)
Jos yrityksen palkanlaskenta on ulkoistettu, työnantajan olisi hyvä lähettää työntekijän A1-todistus tilitoimiston palkanlaskentaan heti, kun todistus on myönnetty. Näin tieto työntekijän ulkomaankokemuksesta menee palkanlaskennalle välittömästi ja tulorekisteri-ilmoitukset ovat linjassa jatkossakin.
Haluaisitko kuulla lisää?
Järjestämme webinaarin artikkelin aiheista 24.4.2025. klo 9–10.30. Sisältö on suunnattu erityisesti yritysten henkilöstöhallinnolle, tilitoimistoille ja palkkahallinnon asiantuntijoille.
Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan
Lue myös
Suomesta ulkomaille lähtevän työntekijän vakuuttaminen
Vakuutuspalkka eläkkeen perusteena olevana työansiona (telp.fi)
Lisää aiheesta

Työnantaja, palkkaatko kesätyöntekijöitä? Muista kausityöntekijöiden eläketurva
Pitääkö kesäapulainen tai -tuuraajakin eläkevakuuttaa? Kun tietyt reunaehdot täyttyvät, vastaus on kyllä. Lisäksi sinun tulee ilmoittaa kausityöntekijöille maksamasi palkat tulorekisteriin.

Mikä ihmeen vakuutuspalkka?
Vakuutuspalkka tarkoittaa palkkaa, joka määritellään ulkomailla työskentelevälle työntekijälle. Se takaa, että työntekijä saa Suomen tasoa vastaavan työeläkkeen, vaikka työskentelisi maailman toisella puolella.

Miten ja milloin YEL-vakuutuksen voi päättää?
Kun yrittäjätoimintasi on päättynyt, voit lopettaa eläkevakuutuksesi muutamassa minuutissa verkossa. Voit päättää eläkevakuutuksesi myös, jos YEL-työtulosi jää alle YEL-alarajan. Jos toimintasi keskeytyy tai muuttuu vain lyhyeksi aikaa, pidä vakuutuksesi voimassa. Tässä artikkelissa neuvomme, miten eri tilanteissa kannattaa toimia.