Ihminen katsoo kädessään olevaa puhelinta, kuvituskuva.
Artikkelit

Työnantaja, opasta nuorta työelämän perusasioissa

Uusi työntekijä, kuten esimerkiksi ensimmäistä kesäänsä työssä viettävä nuori, pääsee parhaiten sisään työelämään, kun perehdytät hänet huolellisesti työtehtäviinsä. Yhtä lailla häntä kannattaa opastaa myös työelämää koskevissa perusasioissa.

Työnantajana vastaat työntekijäsi työeläkevakuutuksesta, tapaturmavakuutuksesta ja työttömyysvakuutusmaksusta, ryhmähenkivakuutuksesta sekä sairausvakuutusmaksuista. Lisäksi vastuullasi on veron ennakkopidätys. Nämä ovat nimeltään palkan sivukuluja, ja vaikka ne ovat työnantajan vastuulla, työntekijän on hyvä tietää, että huolehdit näistä hänen puolestaan.

- Perehdyttämisessä on tärkeää huomioida, että nuorta kesäapulaista voivat askarruttaa asiat, jotka meille vuosia työelämässä olleille tuntuvat itsestäänselvyyksiltä. Hiljainen tieto ei siirry ajatuksen voimalla, vaan työsuhteesta, työtavoista ja hyvistä käytännöistä pitää puhua, muistuttaa Ilmarisen henkilöstöpäällikkö Eija Kärenaho.

Miten palkkakuittia luetaan?

Myös työntekijä itse maksaa osan lakisääteisistä maksuista. Käy työntekijäsi kanssa läpi, miten palkkakuitin tietoja luetaan. Uudelle, työelämässä vasta aloittaneelle se ei ole ennestään tuttu dokumentti. Erilaiset lyhenteet ja vähennykset voivat hämmentää ensikertalaista. Ole hänelle se työnantaja, joka ulottaa työelämään perehdytyksen astetta pidemmälle!

Työterveyshuolto kuuluu kesätyöläisellekin

Nuorelle työntekijälle voi olla uutta sekin, että työterveyshuolto kuuluu kaikille työssä käyville työntekijöille työsuhteen laadusta ja kestosta riippumatta. Perehdytä uusi työntekijä myös yrityksenne sairauspoissaolokäytäntöihin. Kerro esimerkiksi, mitkä ovat juuri teidän yrityksenne ohjeet itse ilmoitettavien sairauspoissaolojen ja lääkärintodistuksen toimittamisen osalta ja kenelle ilmoitetaan, jos sairastuu. Käy läpi, mitä työterveyshuoltosopimuksenne sisältää ja kuinka sinne saa yhteyden.

Kerro myös työeläkkeestä

Eläkekertymän pääsee tarkastamaan verkosta yleensä muutaman viikon sisällä ensimmäisestä palkanmaksusta. Ilmarisessa vakuutettu työntekijä näkee eläkekertymänsä OmaEläkkeessä. Jos olet vakuuttanut työntekijäsi jossakin toisessa työeläkeyhtiössä kuin Ilmarisessa, hän pääsee alkuun osoitteessa tyoelake.fi/tyoelakeote (tyoelake.fi).

Työeläkeotteella on rahanarvoista tietoa. Ote lähetetään postitse joka kolmas vuosi, jollei sitä ole tarkastanut verkossa. Suosittelemme meillä vakuutettuja katsomaan työeläkeotteensa OmaEläkkeestä, jossa se on aina ajan tasalla. Työeläkeotteen tarjoaa se eläkeyhtiö, jossa työntekijä kulloinkin on vakuutet­tuna.

Muista työtodistus

Kun kesätyöntekijäsi työrupeama päättyy, hän on oikeutettu saamaan työstään todistuksen. Siitä voi olla hyötyä seuraavaa työpaikkaa hakiessa. Jos olette olleet puolin ja toisin tyytyväisiä kesätyökokemukseen, voit myös tarjoutua toimimaan jatkossa hänen suosittelijanaan työnhaussa ja näin auttaa nuorta eteenpäin työelämässä.

Lue lisää

Työnantaja, tiedätkö työntekijän palkan sivukulut?

Työnantaja, tiedätkö mihin maahan vakuutat työntekijäsi?

Lue myös

Oletko uusi työelämässä? Lue tärkeät tärpit

 

 

 

 

Lisää aiheesta

Artikkelit 12.11.2024

Osa-aikaisen yrittäjän YEL-maksut

Lakisääteinen YEL-vakuutus turvaa myös osa-aikaisen yrittäjän tulevaa eläkettä. Tarvitset sen, jos työsi hinta eli työpanoksesi arvo ylittää vakuuttamisen alarajan ja myös muut vakuuttamisen ehdot täyttyvät. YEL-maksut ovat noin neljännes työtulostasi. Vaikka vakuuttamisen hinta mietityttäisi, ota vakuutus ajoissa, jottei YEL-maksu tule maksettavaksesi jälkikäteen korkojen kera.

Osa-aikaisen yrittäjän YEL-maksut

Artikkelit 30.10.2024

Kilometrikisa innosti liikkumaan aktiivisesti

Kilometrikisa sai jälleen ilmarislaiset liikkumaan ja parantamaan työkykyään polkemalla, jopa aikaisempia vuosia enemmän. Teimmekin Kilometrikisassa tänä vuonna huipputuloksen!

Kilometrikisa innosti liikkumaan aktiivisesti
Lisää ajankohtaisia artikkeleita