Pitopalveluyrittäjästä nuoriso-ohjaajaksi – ammatillinen kuntoutus on vaihtoehto myös yrittäjälle
Miten jatkaa eteenpäin, kun terveysongelmat tulevat yrittäjyyden tielle? Sanna Leppämäki suuntasi rohkeasti uudelle alalle, kun työkyky ei enää riittänyt pitopalveluyrittäjän työhön.
Lapualaisella Sanna Leppämäellä oli nuorena kaksi uravaihtoehtoa: joko hotelli- ja ravintola-alalle tai nuorisoalalle. Leppämäki päätyi ravintola-alalle ja työskenteli vuosia eri ravintoloissa ja hotelleissa. Välillä työuralle mahtui muutakin.
– Osa elämääni on aina ollut myös Lapuan Grilli, jonka isoisäni aikanaan perusti ja jota isäni sittemmin jatkoi. Yrittäjän arki tuli tutuksi jo pienestä pitäen, Leppämäki kertoo.
Isän ja isoisän jalanjäljissä
Grillikioskitoiminta laajeni vuonna 2001, kun Leppämäen isä ryhtyi suvussa olleen leipomon jatkajaksi. Sanna Leppämäki lähti osakkaaksi mukaan vuonna 2009.
– Olin äitiyslomalla, kun isä kysyi, lähtisinkö mukaan. Ja minähän lähdin! Yhdessä rakensimme uutta. Leipomo sai uudet tilat ja sen yhteyteen valmistui myös lounasravintola. Vastasin näiden molempien toiminnasta yhdessä siskojen ja isän kanssa, Leppämäki kertoo.
Lounasravintolasta tuli pian myös suosittu juhlapaikka ja tarjoiluja tilattiin muuallekin. Yrityksen toiminta painottui cateringiin. Pitopalvelutoiminnan laajentuessa Leppämäki otti vastuun sen toiminnasta ja myöhemmin myös leipomon toiminnasta. Yrittäjyyttä kesti 14 vuotta, kunnes Leppämäen terveys alkoi reistailla.
Terveyshaasteet tulevat yrittäjyyden tielle
Leppämäellä alkoi ilmetä erilaisia oireita, joita selviteltiin ensin terveysasemalla ja sen jälkeen työterveydessä.
– Tutkimuksia tehtiin laajasti, mistä olen tosi kiitollinen. Jauhopöly ja leivinhiiva aiheuttivat oireita, ja minulla todettiin allerginen astma. Lisäksi perinnöllinen hermostosairaus alkoi sekin oireilla töiden lomassa.
Leppämäki kevensi ensin työntekoa, mutta sekään ei auttanut. Lääkäreiden viesti oli selvä: entinen työ ei kävisi enää päinsä.
– Lääkäreiden kanssa keskusteltuani sisäistin itsekin tilanteen. Helppoa se ei ollut. Itkun kanssa piti asiaa pohtia. Mutta oli pakko ottaa järki käteen eikä mennä tunne edellä, Sanna Leppämäki muistelee.
Ammatillisen kuntoutuksen avulla uudelle uralle
Työterveyslääkäri ehdotti Leppämäelle ammatillista kuntoutusta ja kouluttautumista uuteen ammattiin. Ammatillinen kuntoutus on vaihtoehto silloin, kun työkyky on heikentynyt niin paljon, ettei omaan työhön enää kykene eivätkä muut työssä jatkamisen tukikeinot auta. Ammatillisen kuntoutuksen keinoja ovat esimerkiksi työkokeilu ja ammatillinen uudelleenkoulutus.
– Olin yhteydessä Ilmariseen, ja asiat sujuivat jouhevasti. Minulle selitettiin selkeästi, mitä tapahtuu ja miten asiat etenevät, Leppämäki kertoo.
Leppämäelle oli heti selvää, mistä uusi ala ja ura löytyisi.
– Tiesin heti, että haluan lähteä opiskelemaan nuorisoalaa, jota olin pohtinut jo nuorena ennen ravintola-alan töitä ja yrittäjäksi ryhtymistä.
Keväällä 2024 Leppämäki valmistui nuoriso- ja yhteisöohjaajaksi Step-opistosta Lapualta. Valmistumista vauhdittivat edelliset tutkinnot, joista sai hyväksilukuja uutta tutkintoa varten. Nuoriso- ja yhteisöohjaajaopintojen rinnalla Leppämäki on suorittanut avoimen ammattikorkeakoulun kursseja.
Rinnalla kulkemista ja tuen tarjoamista
Valmistumisen jälkeen Leppämäki työskenteli ensin erityistason lastensuojeluyksikössä. Nyt meneillään on määräaikainen etsivän nuorisotyön pesti Alajärvellä.
– Etsivä nuorisotyö on nuoren rinnalla kulkemista ja tuen tarjoamista. Se voi liittyä kouluun, asunnon etsimiseen, parisuhteeseen tai vaikka Kelan papereiden täyttämiseen, hän kertoo.
Työpäiviin mahtuu myös kouluvierailuja ja esimerkiksi välituntikahvien järjestämistä.
– Olen päässyt tekemään työtä omalla persoonallani. Yksikään päivä ei ole samanlainen, Sanna Leppämäki kiittelee.
Nuorisoala on vienyt mennessään, ja lisäopinnot siintävät jo Leppämäen mielessä. Toiveena olisi tulevaisuudessa opiskella ammattikorkeakoulussa sosionomiksi tai yhteisöpedagogiksi.
Huojentavaa on ollut myös se, että perheyritys jatkaa toimintaansa eikä sen lopettamista tai myymistä tarvinnut miettiä. Leppämäki hoitaa yrityksen tausta-asioita edelleen.
Kohtaamista ja läsnäoloa
Sanna Leppämäki muistelee lämmöllä, kuinka pitopalveluyrittäjänä sai olla ihmisten elämän tärkeimmissä hetkissä mukana. Hän näkee nykyisessä työssä jotakin samaa.
– Tässäkin työssä saan olla rinnalla ja mukana nuorten tärkeissä asioissa. Nuorilta saatu luottamus on suurinta ja parasta, mitä työssä on, Leppämäki tiivistää.
Muille työkykyongelmien kanssa painiville yrittäjille hän lähettää terveisiä:
– Kuuntele sydäntä, mutta myös ammattilaisten järkipuhetta. Ammatillinen kuntoutus voi oikeasti tuoda tullessaan paljon uutta ja hyvää. Et koskaan menetä yrittäjyydestä saatua ammattitaitoa ja voit hyödyntää sitä tulevaisuudessa, oli ala mikä hyvänsä.
Milloin ammatillista kuntoutusta?
- Ammatillinen kuntoutus on vaihtoehto silloin, kun muut työhön paluun keinot eivät riitä tai ole mahdollisia – ja kun työkyky on heikentynyt niin paljon, että on vaarana menettää se kokonaan. Tavoitteena on pystyä jatkamaan työelämässä tai palaamaan työhön sairausloman jälkeen.
- Ammatillinen kuntoutus voi olla esimerkiksi työkokeilua, työhönvalmennusta tai uudelleenkouluttautumista. Ammatillista kuntoutusta voivat hakea sekä työntekijät että yrittäjät.
Lue lisää:
- Yrittäjän ammatillinen kuntoutus
- Ammatillinen kuntoutus on uusi mahdollisuus
- Ammatillinen uudelleenkoulutus
Lisää aiheesta
Yrittäjä, näin YEL-vakuutus vaikuttaa sosiaaliturvaasi
Oletko yrittäjä? Haluatko tuntea oman sosiaaliturvasi paremmin? Olet luultavasti kuullut, että yrittäjän sosiaaliturvan perusta on YEL-työtulo – mutta mitä se tarkoittaa käytännössä? Lue alta, miten YEL vaikuttaa sinun perusturvaasi.
Canonilla arvostetaan konkareita – jatkuva oppiminen pitää työkykyä yllä
Canon on Japanissa vuonna 1937 perustettu globaali teknologiayritys. Suomessa Canon on toiminut 1980-luvun alusta lähtien. Lähes yhtä kauan yhtiössä työskennellyt Harry Heinonen on pysynyt mukana alan kehityksessä jatkuvan koulutuksen avulla. Canonilla suunnitelmallinen työkykyjohtaminen tukeekin työssä jatkamista. Hyvä työ näkyy myös yrityksen maksuluokassa.
Eläkeaikeet osaksi kahvipöytäkeskusteluja – näin se tehtiin BRP:llä
Eläkeikää lähestyviä on työpaikalla paljon, mutta eläkeaikeista keskustellaan vähän. Kuulostaako tutulta? Lue, miten eläköityminen saatiin BRP:llä osaksi arjen keskusteluja ja miten heillä tuetaan pitkiä työuria.