Artikkelit

Mietitäänkö teillä, millainen on mukautuva työelämä?

Miten tukea henkilöstöä työuran varrella – työelämään saapumista, sujuvaa arkea ja työssä jatkamista? Lue, miten me Ilmarisessa olemme asiaa ajatelleet.

Haluamme Ilmarisessa olla henkilöstömme tukena kaikissa matkan varrella kohdalle tulevissa muutoksissa ja tilanteissa. Olemme paketoineet kokonaisuuden sanapariin Mukautuva työelämä. Samasta asiasta puhutaan usein myös termeillä ikäjohtaminen tai työurajohtaminen. 

Työelämän ja muun elämän tilanteet ovat yksilöllisiä – eivätkä pelkästään ikään sidottuja. Ilmarisen Mukautuva työelämä -kokonaisuuden tavoitteena on huomioida eri työuran vaiheiden ja elämäntilanteiden mukaiset tarpeet ja toiveet. Haluamme tukea työelämän alkutaivalta, työuran sujuvuutta, pitkää työuraa sekä siirtymistä hyvinvoivana ansaitulle eläkkeelle.  

Pilotti suuntasi kehittämisen oikeaan suuntaan 

Tahtotila tukea henkilöstöämme työelämän eri vaiheissa työn ja muun elämän yhteensovittamisessa on Ilmarisessa aina ollut selkeä. Mutta minkälaisia tuen tarpeet oikeastaan olisivat ja missä tilanteissa niitä tarvittaisiin? Sen selvittämiseen tarvittiin tutkimustietoa, henkilöstön haastatteluita ja pilotti. 

– Käynnistimme syksyllä 2023 ikäjohtamisen pilotin. Sen tavoitteena oli löytää keinot ja toimenpiteet, joilla voisimme meillä Ilmarisessa entistä paremmin tukea työelämään saapumista, työelämän sujuvuutta sekä työssä jatkamista, kertoo pilottia vetänyt työkyvyn johtamisen henkilöstöpäällikkö Eija Kärenaho 

Pilotin kohderyhmiä oli kaksi, nuoret alle 30 vuotta ja konkarit 58+ vuotta. Pilottiryhmien jäsenet kokeilivat erilaisia toimintatapoja ja antoivat niistä palautetta. Lisäksi osallistuvien henkilöiden esihenkilöt saivat opastusta mm. siitä, mitä pilotti tarkoittaa johtamisen kannalta. Pilotin avulla etsimme meille parhaiten sopivia käytäntöjä. 

Pilotin aikana osallistuimme myös Ilmarisen Pitkät työurat -tutkimukseen, josta kertyi tietoa konkareiden ajatuksista työssä jatkamisesta.  


Eija Kärenaho

Pilotista saatujen kokemusten ja tutkimustulosten perusteella olemme rakentaneet kaikkien ilmarislaisten tueksi kokonaisuuden, jonka otimme käyttöön syksyn 2024 aluksi.  

– Pilotin myötä tulleet uudet toimenpiteet nivottiin yhteen kaiken sen kanssa, mitä olemme aiemminkin tehneet ilmarislaisten työuran ja elämäntilanteiden vaiheiden huomioimiseksi. Pilotti alkoi ikäjohtamisen nimellä, mutta koimme lopullisen kokonaisuuden paljon monimuotoisemmaksi emmekä pelkästään työuran vaiheeseen tai ikään kiinnittyväksi, ja tämän myötä nimeksi tuli Mukautuva työelämä, Eija Kärenaho koostaa. 

Mitä sitten teemme henkilöstömme tueksi?  

Mukautuva työelämä kattaa koko työuran: alun, keskivaiheen sekä työuran viimeiset vuodet.  

Työelämään saapuville nuorille tarjoamme mm. hyvän perehdytyksen ja tutorverkoston, teemoitetut 1to1-keskustelut esihenkilön kanssa sekä Afterwork-tapahtumia kollegoihin tutustumisen tueksi.  

Omanlaisiaan tarpeita on myös työuran keskivaiheilla. Tätä ajankohtaa ei turhaan ruuhkavuosiksikin mainita. Työn ja muun elämän tasapainoa helpottavat Ilmarisessa mm. hybridityö ja liukuva työaika, työajan lyhennysmahdollisuus, sairaan lapsen hoitopalvelu ja alkukesän lapsiparkki. Jos ajatuksissa on uuden oppiminen ja uudet näkökulmat, on ilmarislaisilla hyviä mahdollisuuksia suunnata uusiin haasteisiin esimerkiksi hakemalla sisäisesti uusiin tehtäviin tai hyödyntämällä tehtäväkiertoa. 

Eläkevuosien lähestyessä ilmarislainen saa tukea mm. ohjatuista pienryhmä- ja eläkesuunnitelmakeskusteluista sekä työelämän joustojen hyödyntämisestä ja työterveyden kanssa toteutettavista terveyden seurantakeskusteluista. Lisäksi tarjolla on paljon infoa, joka auttaa pohtimaan, miten oma eläköitymispolku parhaiten etenisi. 

– Eikä tässä vielä kaikki. Bonuksena Ilmariseen syntyi myös kaikkien iloksi Kaveripöytä-idea. Lounasravintolassamme on varattuna pöytä, johon kaikki ilmarislaiset voivat suunnata. Tuttuakin tutumman lounasseuran sijaan voi valita tutustumisen uusiin työkavereihin ja lounastaa kaveripöydässä. Siellä viriävät keskustelut ovat todella virkistäviä, toteaa henkilöstöpäällikkö Eija Kärenaho.  

Miten on – olisiko näissä mukautuvan työelämän teoissa ideaa omaan yritykseesikin? 

Lue lisää 

Keskustellaan lisää  

Lisää aiheesta

Artikkelit 16.10.2024

Yrittäjä, näin arvioit YEL-työtulosi

Yksi yleisimmistä yhteydenoton aiheista asiakaspalvelussamme on yrittäjän YEL-työtulo: mitä se tarkoittaa ja miten se pitäisi arvioida. YEL-työtulon arviointiin löytyy laista suuntaviivat ja apuvälineet, mutta suoraa vastausta kysymykseen ei saa. Kokosimme tämän artikkelin avuksesi työtulon arviointiin.

Yrittäjä, näin arvioit YEL-työtulosi
Lisää ajankohtaisia artikkeleita