
Työnantaja, palkkaatko kesätyöntekijöitä? Muista kausityöntekijöiden eläketurva
Pitääkö kesäapulainen tai -tuuraajakin eläkevakuuttaa? Kun tietyt reunaehdot täyttyvät, vastaus on kyllä. Lisäksi sinun tulee ilmoittaa kausityöntekijöille maksamasi palkat tulorekisteriin.
Työntekijä pitää vakuuttaa, jos hänen kuukausipalkkansa on yli 70,08 euroa (vuonna 2025) ja hän on 17–67-vuotias. Työntekijäsi kansalaisuudella ei ole merkitystä, eikä sillä, toimitko työnantajana yksityishenkilönä vai yrityksen nimissä.
Uusi vai vanha työnantaja?
Jos sinulla on TyEL-vakuutus jo ennestään, ilmoita myös kesä- ja muiden tilapäisten työntekijöittesi palkkatiedot samaan TyEL-vakuutukseen. Palkkatiedot tulee ilmoittaa tulorekisteriin viiden päivän kuluessa palkanmaksupäivästä. Aikaisintaan voit ilmoittaa tietoja tulorekisteriin 45 päivää ennen maksupäivää.
Jos sinulla ei vielä ole voimassa TyEL-vakuutusta, voit vakuuttaa työntekijäsi tilapäisenä työnantajana. Palkkatiedot voit ilmoittaa tulorekisteriin helposti esimerkiksi Palkka.fi-palvelun avulla.
- Lue lisää tilapäisenä työnantajana toimimisesta
- Lue lisää kesätyöntekijän palkkauksesta
- Lue lisää Palkka.fi:stä
Palkkasitko apua yksityishenkilönä?
Myös silloin, kun palkkaat kotiisi esimerkiksi nuoren lastenhoitajaksi tai avuksi pihatöihin, olet työnantaja. Sinun tulee muistaa työnantajalle kuuluvat velvollisuudet kuten työeläkevakuutus.
Kun maksat 17–67-vuotiaalle työntekijällesi palkkaa yli 68,57 euroa kuukaudessa, sinun on otettava hänelle eläkevakuutus.
Muista myös ilmoittaa maksamasi palkat tulorekisteriin. Palkan määrä tai työntekijän ikä eivät vaikuta tähän ilmoittamisvelvollisuuteen. Tulorekisteri-ilmoitus täytyy aina tehdä.
Myös ulkomaalainen kausityöntekijä tulee vakuuttaa
Työnantajana vakuutat työsuhteessa työskentelevän ulkomaisen työntekijäsi eläketurvan samalla tavalla kuin suomalaisten työntekijöittesi. Suomessa tehtävä työ vakuutetaan Suomessa riippumatta työntekijän ja työnantajan kansalaisuudesta. Vain poikkeustapauksissa muualta tulevaa työntekijää ei tarvitse vakuuttaa Suomessa. Ilmoita myös ulkomaalaisen työntekijäsi ansiot tulorekisteriin.
Kun TyEL-vakuutat ulkomaalaisen työntekijäsi Suomessa, hänelle karttuu työeläkettä Suomessa. Eläkevakuutusmaksuja ei palauteta, kun työntekijäsi palaa kotimaahansa, vaan hänen tulee hakea Suomessa tekemästään työstä kertynyt eläke aikanaan täältä. Eläkettä tulee aina muistaa hakea, se ei ala automaattisesti.
Kun palkkaat ulkomaalaisen työntekijän töihin Suomeen, selvitä ensin, onko hänelle myönnetty lähtömaassaan lähetetyn työntekijän todistus tai A1-todistus.
- Lue lisää A1-todistuksesta (etk.fi)
Lue lisää
Lisää aiheesta

Neuromoninaisuuden huomioiminen lisää hyvinvointia ja tuottavuutta
Neuromoninaisuus kuvaa ihmisten erilaisia kognitiivisia toimintatapoja. Koko väestömme sijoittuu neurodiversiteetin spektrille, jossa noin 70–80 prosenttia on neurotyypillisiä ja noin 20 prosenttia kuuluu neuroepätyypilliseen vähemmistöön. Tähän ryhmään kuuluvat esimerkiksi ADHD- ja autismikirjon henkilöt, dyslektikot ja muut erityispiirteitä omaavat yksilöt. Neuromoninaisuudella on oma vaikutuksensa myös työntekoomme, ja siihen miten osaamme toimia erilaisten ihmisten kanssa.

Työnantaja, palkkaatko kesätyöntekijöitä? Muista kausityöntekijöiden eläketurva
Pitääkö kesäapulainen tai -tuuraajakin eläkevakuuttaa? Kun tietyt reunaehdot täyttyvät, vastaus on kyllä. Lisäksi sinun tulee ilmoittaa kausityöntekijöille maksamasi palkat tulorekisteriin.

Mikä ihmeen vakuutuspalkka?
Vakuutuspalkka tarkoittaa palkkaa, joka määritellään ulkomailla työskentelevälle työntekijälle. Se takaa, että työntekijä saa Suomen tasoa vastaavan työeläkkeen, vaikka työskentelisi maailman toisella puolella.