Milloin ja miten työtön pääsee eläkkeelle?
Oletko jo lähellä eläkeikääsi, mutta sait ikävän uutisen työsuhteesi päättymisestä, tai oletko ollut jo pidempään työttömänä? Kasasimme tietopaketin siitä, miten katkot työuralla tai työuran päättyminen odotettua aiemmin vaikuttavat eläkkeeseesi. Työttömänä voit jäädä eläkkeelle samoilla ehdoilla kuin työntekijänä eli kun eläkeikäsi tulee täyteen.
Työttömänä toimeentuloasi takaa useampi taho. Peruspäivärahasta ja työmarkkinatuesta vastaa Kela, ansiopäivärahasta puolestaan työttömyyskassat, jos olet sellaisen jäsen. Työttömyysajalta voi kertyä eläkettä samoin kuin muiltakin palkattomilta ajoilta. Lue lisää eläkkeen kertymisestä.
Jouduin työttömäksi, miten käy eläkkeeni?
Työn tekemisen lisäksi myös tietyt palkattomat ajanjaksot elämäsi varrelta kartuttavat eläkettäsi. Esimerkiksi työttömyysaika ja tietyt sosiaalietuudet voivat kasvattaa eläkkeesi määrää. Etuustiedot ja kertymät päivittyvät automaattisesti työeläkeotteellesi aina seuraavan vuoden keväällä.
Jos joudut työttömäksi, työttömyyskassan maksama ansiopäiväraha kerryttää eläkettäsi alimpaan eläkeikääsi saakka. Ansiopäivärahan ajalta eläkettä kerryttävänä ansiona huomioidaan 75 prosenttia siitä palkka- ja ansiotulosta, jonka mukaan ansiopäivärahasi on laskettu. Lue lisää eläkkeen kertymisestä
Jos sen sijaan Kela maksaa sinulle peruspäivärahaa tai työmarkkinatukea, niistä eläkettä ei kerry.
Sosiaalietuuksista kertyy eläkettä myös osittaisen vanhuuseläkkeen ja perhe-eläkkeen aikana. Sen sijaan työkyvyttömyyseläkkeen, vanhuuseläkkeen ja työuraeläkkeen aikana sosiaalietuudet eivät kerrytä eläkettä.
Lue lisää eläkkeen kertymisestä ja katso esimerkkejä
Lähtöpaketti eli niin sanottu kultainen kädenpuristus
Jos sinulle tarjotaan työsuhteen päättymisen yhteydessä lähtöpakettia, esimerkiksi tietyn ajanjakson palkkaa vastaavaa summaa, on hyvä tietää, että siitä ei kerry eläkettä. Järjestely voi kulkea myös esimerkiksi nimellä eropaketti, lähtösopimus tai erosopimus.
Eläkeputki pitkäaikaistyöttömälle
Eläkeputkella tarkoitetaan eläkkeelle siirtymistä työttömyyspäivärahan lisäpäivien kautta. Eläkeputki eli lisäpäivämahdollisuus poistuu asteittain vuodesta 2023 alkaen. Voit tutustua sen tilalle tulleeseen, 55 vuotta täyttäneitten muutosturvakokonaisuuteen etuuden maksajan verkkosivuilta.
Lisäpäivillä tarkoitetaan oikeutta ansiopäivärahaan sen jälkeen, kun päivärahaa on jo maksettu enimmäisajalta. Lisäpäiviä voidaan maksaa tietyin edellytyksin siihen asti, kun jäät vanhuuseläkkeelle. Asiasta voit kysyä tarkemmin päivärahan maksajalta eli Kelasta tai työttömyyskassastasi.
Eläkkeen hakeminen, jos saat päivärahaa
Eläkettä pitää aina hakea. Voit hakea vanhuuseläkettä aikaisintaan alimmassa eläkeiässäsi. Jos saat päivärahaa lisäpäiviltä, voit itse päättää, haetko eläkkeen vai jatkatko päivärahalla, kunnes niiden maksu loppuu. Tämä pätee myös, jos nostat osittaista vanhuuseläkettä. Huomioithan, että osittaisella vanhuuseläkkeellä voi olla vaikutusta Kelan maksamaan työmarkkinatukeen. Voit varmistaa asian etuuden maksajalta.
Katso, milloin voit jäädä eläkkeelle
Ilmoita hakemuksella, että olet saanut päivärahaa kahden viimeisen vuoden ajalta. Annamme sinulle ensimmäisen eläkepäätöksen mahdollisimman pian, päivässä parissa. Kun saamme tiedon kaikista sinulle maksetuista työttömyyspäivärahoista, oikaisemme eläkkeesi määrän oikeaksi ja maksamme puuttuvan osuuden myös takautuvasti. Eläke alkaa aina kuun 1. päivä, joten suunnittele eläkkeen alkaminen niin, että toimeentuloon ei tule katkosta.
Lue lisää eläkkeen hakemisesta
Työkyvyttömyyseläkkeen hakeminen työttömänä
Työkyvyttömyyseläkettä, kuntoutustukea tai osatyökyvyttömyyseläkettä voit hakea myös silloin, kun olet työttömänä. Yleensä työkyvyttömyyseläkettä edeltää Kelan maksama sairauspäiväraha, jota maksetaan enintään 300 arkipäivältä. Jos et kuitenkaan ole hakenut sairauspäivärahaa, tai sinulla ei ole oikeutta siihen, voit silti hakea työkyvyttömyyseläkettä myös ollessasi työttömänä.
Lue lisää työkyvyttömyyseläkkeestä
Lue lisää osatyökyvyttömyyseläkkeestä
OmaEläke-palvelussa voit tehdä arvioita tulevasta eläkkeestäsi ja katsoa oman eläkeikäsi. Arviolaskurit eivät kuitenkaan osaa huomioida mahdollisia tulevia työttömyysajan eläkekertymiä.
Lisää aiheesta
Pitopalveluyrittäjästä nuoriso-ohjaajaksi – ammatillinen kuntoutus on vaihtoehto myös yrittäjälle
Miten jatkaa eteenpäin, kun terveysongelmat tulevat yrittäjyyden tielle? Sanna Leppämäki suuntasi rohkeasti uudelle alalle, kun työkyky ei enää riittänyt pitopalveluyrittäjän työhön.
Osa-aikaisen yrittäjän YEL-maksut
Lakisääteinen YEL-vakuutus turvaa myös osa-aikaisen yrittäjän tulevaa eläkettä. Tarvitset sen, jos työsi hinta eli työpanoksesi arvo ylittää vakuuttamisen alarajan ja myös muut vakuuttamisen ehdot täyttyvät. YEL-maksut ovat noin neljännes työtulostasi. Vaikka vakuuttamisen hinta mietityttäisi, ota vakuutus ajoissa, jottei YEL-maksu tule maksettavaksesi jälkikäteen korkojen kera.
Kilometrikisa innosti liikkumaan aktiivisesti
Kilometrikisa sai jälleen ilmarislaiset liikkumaan ja parantamaan työkykyään polkemalla, jopa aikaisempia vuosia enemmän. Teimmekin Kilometrikisassa tänä vuonna huipputuloksen!