Eläkeaikeet osaksi kahvipöytäkeskusteluja – näin se tehtiin BRP:llä
Eläkeikää lähestyviä on työpaikalla paljon, mutta eläkeaikeista keskustellaan vähän. Kuulostaako tutulta? Lue, miten eläköityminen saatiin BRP:llä osaksi arjen keskusteluja ja miten heillä tuetaan pitkiä työuria.
BRP Finland on 500 henkilöä työllistävä yritys ja Rovaniemen suurin yksityinen työnantaja. Muun muassa moottorikelkkoja ja mönkijöitä valmistava yritys työllistää globaalisti kaikkiaan 20 000 henkilöä.
Muutama vuosi sitten BRP:llä tutkittiin henkilöstön ikärakennetta ja havaittiin, että noin 60 työntekijää lähestyy eläkeikää. Valtaosa Suomen henkilöstöstä työskentelee tuotannossa, mutta asiantuntijatehtävissä työskenteleviäkin on toista sataa. Eläköityviä oli molemmissa tehtävissä.
– Totesimme, että 60 työntekijää on aika iso osuus viidensadan henkilön porukastamme ja että jotain tarvitsee tehdä, BRP Finlandin hyvinvointipäällikkö Heli Satokangas muistelee.
Pitkiä ja mielekkäitä työuria
Heli Satokangas alkoi kartoittaa parhaita työurajohtamisen käytäntöjä laajasti. Selvisi, että niitä ei juuri ollut muillakaan valmiina. Niinpä hän alkoi rakentaa työurajohtamisen ohjelmaa itse.
– Aloimme ajatella työuraa yksilölähtöisesti, ei prosessit edellä. Pohdimme, miten me voimme tukea, sitouttaa ja motivoida eri-ikäisiä ja eri elämäntilanteissa olevia työntekijöitämme, Satokangas kertoo.
Tavoitteena oli paitsi varmistaa osaamisen ja hiljaisen tiedon siirtyminen, myös huolehtia siitä, että ihmiset pystyisivät olemaan hyvinvoivina töissä eläkeikään saakka.
Hyvinvointiohjelma työuran viimeisiin vuosiin
BRP:n Ikästoppi-ohjelma on suunnattu työuran loppupäässä oleville: mukaan pääsevät 58 vuotta täyttäneet. Henkilöstö oli mukana rakentamassa ohjelmaa mm. haastatteluiden kautta. Olennaista oli selvittää, mikä on henkilöstölle tärkeää. Haastatteluissa nousi esiin erilaisia huolia, murheita ja toiveita.
– Eläköityminen on aina muutos: ennen kaikkea ihmiselle itselleen, mutta myös esihenkilölle ja tiimille. Jos elämäntilanne on haastava, eläköityminen saattaa myös pelottaa. Haluamme, että meiltä työntekijät eläköityvät fyysisesti sekä psyykkisesti hyvinvoivina ja oikeaan aikaan. Kyse on tavallaan turvallisesta saattamisesta kohti eläkeaikaa, Satokangas kuvailee.
Ikästoppi pitää sisällään paitsi BRP:n tarjoamaa tukea, myös työntekijöiden eläkeyhtiöltä, työterveydestä ja muilta kumppaneilta saamaa tukea.
– Työnantajana meidän vastuullamme ovat työn joustot ja muokkaus, työnohjaus, coaching sekä esihenkilöiden tukeminen seuraajasuunnittelussa. Ilmarisen eläkeasiantuntijat pitävät puolestaan vuosittain eläkeinfon ja ovat tarvittaessa apuna eläkkeeseen liittyvissä kysymyksissä. Myös Ilmarisen koulutustarjonta on työntekijöidemme hyödynnettävissä. Tärkeä osa ohjelmaa ovat myös työterveyden terveystarkastukset, työpsykologin palvelut ja hyvinvointivalmennukset. Lisäksi meillä on vaihtuvia kumppaneita tukemassa teemoissa, jotka ohjelmassa mukana olevia erityisesti kiinnostavat, Satokangas kertoo.
Satokangas keskustelee itse kaikkien ohjelmaan mukaan tulevien kanssa ja käy läpi, mitä tukea on tarjolla. Myös esihenkilöille BRP:llä pidetään vuosittain infot, jotta he osaavat tukea omia eläköityviä työntekijöitään ja varautua esimerkiksi seuraajasuunnitteluun ajoissa.
– Ennen jatkajan rekrytointi saattoi jäädä viime tippaan, mutta nyt varmistamme, että kaikki ovat ajoissa liikkeellä.
Parhaat käytännöt jakoon
Aiemmin eläkkeelle jäämisestä ei BRP:llä juuri keskusteltu. Ikästoppi-ohjelman myötä eläköitymisestä on tullut tavallinen kahvipöytien keskustelunaihe, ja eläkkeelle jääminen on muuttunut normaaliksi osaksi työuraa.
Eläkkeelle lähivuosina jääviä on lähes jokaisessa yrityksessä. Satokangas toivookin, että heidän käytäntönsä hyödyttävät monia.
– Ikästoppi toimii skaalattuna kaikenkokoisissa yrityksissä. Olen alusta pitäen jakanut mielelläni tietoa ja oppeja myös muille yrityksille hyödynnettäväksi. Toivon, että ohjelma leviää laajasti käyttöön, Satokangas sanoo.
Tukea työuran kaikissa vaiheissa
Ikästoppi keskittyy työuran viimeisiin vuosiin, mutta työkykyä tuetaan BRP:llä kaikissa työuran vaiheissa.
– Olemme muun muassa koonneet yhteen tietoa ja käytäntöjä siitä, millä eri tavoilla työ voi joustaa silloin, kun kaikki on hyvin eikä työkykyhaasteita ole. Meille on tärkeää tehdä näkyväksi sitä, että on ok olla välillä pois töistä. Uskomme, että se sitouttaa myös työhön, kun saat elää elämääsi työn rinnalla. Tässä voivat auttaa yrityksen sisäiset joustot, ja lisäksi on laista tulevia mahdollisuuksia, jotka tuovat nekin joustoa työuran varrelle, Satokangas sanoo.
Mikä Ikästoppi?
- Ikästoppi on BRP Finlandin tapa tukea työntekijöitään työuran viime vaiheessa.
- Mukaan ohjelmaan pääsevät 58 vuotta täyttäneet työntekijät.
- Ikästoppi kokoaa yhteen tuen, jota työntekijät saavat BRP:ltä, eläkeyhtiöltä, työterveydestä ja muilta kumppaneilta.
- Tavoitteena on, että työntekijät eläköityvät fyysisesti ja psyykkisesti hyvinvoivina oikeaan aikaan ja että osaaminen ja hiljainen tieto siirtyy hallitusti eteenpäin.
Lue myös:
Lisää aiheesta
Eläkeaikeet osaksi kahvipöytäkeskusteluja – näin se tehtiin BRP:llä
Eläkeikää lähestyviä on työpaikalla paljon, mutta eläkeaikeista keskustellaan vähän. Kuulostaako tutulta? Lue, miten eläköityminen saatiin BRP:llä osaksi arjen keskusteluja ja miten heillä tuetaan pitkiä työuria.
Vaikutamme yhdessä muiden sijoittajien kanssa
Aktiivisena omistajana vaikutamme sijoituskohteisiimme paitsi itsenäisesti, myös yhdessä muiden sijoittajien kanssa tai osana laajempaa sijoittajaryhmää.
Pitopalveluyrittäjästä nuoriso-ohjaajaksi – ammatillinen kuntoutus on vaihtoehto myös yrittäjälle
Miten jatkaa eteenpäin, kun terveysongelmat tulevat yrittäjyyden tielle? Sanna Leppämäki suuntasi rohkeasti uudelle alalle, kun työkyky ei enää riittänyt pitopalveluyrittäjän työhön.