Mitä on hyvä tietää uudistetusta maksuluokkamallista?
Suuria työnantajia koskeva maksuluokkamalli uudistuu. Mitä siitä on syytä tietää?
Työkyvyttömyyseläkkeiden rahoituksen maksuluokkamalli on saamassa päivityksiä, kuten aiemmin uutisoimme. Sosiaali- ja terveysministeriö vahvisti ehdotetut muutokset joulukuussa. Uudistuksen tavoitteena on edistää työllisyyttä monin tavoin. Se myös kannustaa työnantajia pitämään entistä parempaa huolta henkilöstönsä työkyvystä.
Maksuluokkamalli vaikuttaa merkittävästi suurten työnantajien työeläkemaksuihin. Yksinkertaistettuna näin: mitä enemmän työntekijöitä joutuu ennenaikaiselle eläkkeelle heikentyneen työkyvyn vuoksi, sitä suuremmat vakuutusmaksut työnantajalle tulee maksettavaksi.
Työnantajat ovat aiheellisesti kysyneet, miten uudistus vaikuttaa heidän kustannuksiinsa. Mitä tulisi vähintään tietää muutoksista ja millaisia toimenpiteitä kannattaa harkita?
Yli 55-vuotiaiden palkkaaminen on entistä riskittömämpää
Jatkossa yli 55-vuotiaiden työntekijöiden palkkaaminen on työnantajille aiempaa riskittömämpää. Kun yritys palkkaa uuteen työsuhteeseen yli 55-vuotiaan henkilön, yritykselle ei tule maksuluokkavaikutuksia, vaikka työntekijä tulisi työkyvyttömäksi.
– Enää ei ole riskiä siitä, että työnantajille aiheutuisi lisäkustannuksia korkeampien työeläkevakuutusmaksujen muodossa. Jos yrityksessä eläkemaksukustannukset ovat vaikuttaneet tämän ikäluokan palkkaamiseen, on viimeistään nyt aika hyödyntää ikääntyvien osaaminen ja kokemus myös rekrytointivalinnoissa, tiimipäällikkö Miika Aromaa Ilmarisesta sanoo.
Vastaavasti ammatillisen kuntoutuksen kautta työllistäessään työnantaja saa pitkän suoja-ajan maksuluokkaansa. Jos työntekijä tulisi viiden seuraavan vuoden aikana työkyvyttömäksi, ei eläke vaikuta yrityksen maksuluokkaan.
Maksuluokan vaikutus maksuihin pienenee
Uudistuksen myötä maksuluokan vaikutus maksuihin pienenee.
– Tämä tarkoittaa sitä, että korkean työkyvyttömyysriskin työnantajat eivät maksa enää niin paljon vakuutusmaksuja. Kääntöpuolena on se, että matalan riskin työnantajat eivät saa enää yhtä paljon alennusta maksuunsa maksuluokan kautta, Aromaa kertoo.
Muutokset nykyiseen maksutasoon ovat yleensä korkeintaan muutaman prosentin kymmenyksen verran työnantajan maksamista palkoista. Muutoksen seurauksena myöskään maksuluokasta toiseen siirtyminen ei muuta enää TyEL-maksutasoa yhtä voimakkaasti kuin ennen.
Määräaikaiset työkyvyttömyyseläkkeet vaikuttavat jatkossa maksuluokkaan
Maksuluokkamallin uudistus tuo muutoksia siihen, miten määräaikaiset työkyvyttömyyseläkkeet vaikuttavat maksuluokkaan.
– Uudistuksen myötä työntekijän työkyvyttömyys vaikuttaa aiempaa nopeammin työnantajan maksuluokkaan. Onkin tärkeää varmistaa, että henkilöstön työkykyä tukevat toimintamallit ovat kunnossa ja mahdolliset haasteet työssä suoriutumisessa havaitaan jo varhaisessa vaiheessa. Näissä asioissa kannattaa tehdä tiivistä yhteistyötä sekä työterveyshuollon että Ilmarisen asiantuntijoiden kanssa.
Muutokset voimaan vaiheittain
Maksuluokkamallin muutokset tulevat voimaan usean vuoden aikana vähitellen. Muutosten täysi vaikutus näkyy vasta tämän vuosikymmenen lopulla.
– Koska muutokset tulevat voimaan vaiheittain, on hyvin aikaa käydä muutokset läpi asiantuntijoidemme kanssa ja miettiä sopivat työkykyjohtamisen käytännöt, Aromaa summaa.
Asiantuntijamme auttavat maksuluokkiin liittyvissä asioissa. Tutustu myös monipuolisiin työkykypalveluihimme.
Tule mukaan koulutuksiimme:
- Pidämme tammi-helmikuussa kaksi samansisältöistä koulutusta maksuluokkamallin uudistuksesta. Tervetuloa mukaan! Lue lisää ja ilmoittaudu »
Lue myös:
- Maksuluokkamalli uudistuu – lue, mikä muuttuu »
- Uutinen: Sosiaali- ja terveysministeriö on vahvistanut muutokset työkyvyttömyyseläkkeiden rahoituksen maksuluokkamalliin »
- Aiempi uutisemme aiheesta: Työkyvyttömyyseläkkeiden rahoituksen maksuluokka uudistuu – tavoitteena edistää työllisyyttä monin tavoin »
- Poimi vinkit työkykyjohtamiseen »
Lisää aiheesta
Pitopalveluyrittäjästä nuoriso-ohjaajaksi – ammatillinen kuntoutus on vaihtoehto myös yrittäjälle
Miten jatkaa eteenpäin, kun terveysongelmat tulevat yrittäjyyden tielle? Sanna Leppämäki suuntasi rohkeasti uudelle alalle, kun työkyky ei enää riittänyt pitopalveluyrittäjän työhön.
Osa-aikaisen yrittäjän YEL-maksut
Lakisääteinen YEL-vakuutus turvaa myös osa-aikaisen yrittäjän tulevaa eläkettä. Tarvitset sen, jos työsi hinta eli työpanoksesi arvo ylittää vakuuttamisen alarajan ja myös muut vakuuttamisen ehdot täyttyvät. YEL-maksut ovat noin neljännes työtulostasi. Vaikka vakuuttamisen hinta mietityttäisi, ota vakuutus ajoissa, jottei YEL-maksu tule maksettavaksesi jälkikäteen korkojen kera.
Kilometrikisa innosti liikkumaan aktiivisesti
Kilometrikisa sai jälleen ilmarislaiset liikkumaan ja parantamaan työkykyään polkemalla, jopa aikaisempia vuosia enemmän. Teimmekin Kilometrikisassa tänä vuonna huipputuloksen!