Artikkelit

Vanhuuseläke ja työeläke – mikä on niiden ero?

Meiltä kysytään aika ajoin, mikä on vanhuuseläkkeen ja työeläkkeen ero. Lyhykäisyydessään vastaus on, että työeläke on yleisnimi lakisääteiselle pakolliselle vakuutukselle, joka on osa sosiaaliturvaasi ja jonka suuruuteen vaikuttaa tekemäsi ansiotyö tai yrittäjätoiminta. Vanhuuseläke on yksi työeläkkeen laji.

Työnantaja hoitaa työeläkevakuutuksen työntekijän puolesta, kun puolestaan yrittäjän tulee hoitaa oma työeläketurvansa itse ottamalla YEL-vakuutus. Vanhuuseläke taas on ikään perustuva eläke, jota maksetaan joko työeläkkeenä, kansaneläkkeenä tai niiden yhdistelmänä.

Työeläke tuo turvaa useissa elämäntilanteissa

Työeläkkeitä on erilaisia ja niistä löytyy vaihtoehtoja eri elämäntilanteisiin. Työeläkkeet turvaavat toimeentulosi, kun ansiot vähenevät tai loppuvat vanhuuden, työkyvyttömyyden tai perheenhuoltajan kuoleman vuoksi. Tämän takia työeläke on vakuutusluontoinen. Työeläkkeet antavat siis taloudellista turvaa monissa eri elämäntilanteissa. Työeläke voi myös tukea sinua jatkamaan työelämässä pidempään.

Työeläkkeestä pääset nauttimaan viimeistään vanhuuseläkeiässä. Mitä pidempään jatkat työelämässä, sitä suuremman vanhuuseläkkeen saat. Voit myös halutessasi ottaa osan eläkkeestäsi jo aikaisemmin maksuun osittaisena vanhuuseläkkeenä.

Työeläkkeen lisäksi voit saada Kelan maksamaa kansaneläkettä, mikäli työeläkkeesi jää alle kansaneläkkeelle asetetun euromääräisen rajan. Kansaneläke voi olla joko sairauteen perustuvaa työkyvyttömyyseläkettä tai ikään perustuvaa vanhuuseläkettä.

Vanhuuseläke voi toisin sanoen olla työeläkelakien mukaista työeläkettä tai se voi olla Kelan maksamaa kansaneläkettä.

Muita työeläkkeitä ovat osittainen vanhuuseläke, työkyvyttömyyseläke, työuraeläke ja perhe-eläke. Lue lisää eläkevaihtoehdoista

Milloin vanhuuseläke alkaa?

Tähän ei ole yhtä yleispätevää vastausta. Vanhuuseläkkeelle voit siirtyä joustavasti täytettyäsi oman alimman vanhuuseläkeikäsi. Mitä pidempään teet töitä, sitä suuremman vanhuuseläkkeen saat. Eläkkeelle ei siis välttämättä kannata rynnätä heti alimman ikärajan tullessa vastaan.

Jokaisella on oma vanhuuseläkeikänsä, sillä se riippuu syntymävuodesta. Voit myös jatkaa työskentelyä alimman vanhuuseläkeikäsi täyttämisen jälkeen ja näin kerryttää lisää eläkettä. Jos jatkat työntekoa ylimpään eläkeikääsi saakka, voit hakea vanhuuseläkettä päättämättä työsuhdettasi.

Lue lisää vanhuuseläkkeestä

Lue lisää

 

 

 

 

 

Lisää aiheesta

Artikkelit 2.7.2024

Oletko uusi työelämässä? Lue tärkeät tärpit

Kesätyöntekijät ovat parhaillaan työn touhussa työpaikoilla. Tärkeintä on tietenkin perehdyttää uusi tekijä työhön, mutta on muutakin, mistä työelämän tulokkaan on hyvä tietää.

Oletko uusi työelämässä? Lue tärkeät tärpit

Artikkelit 4.6.2024

Työnantaja, tiedätkö mihin maahan vakuutat työntekijäsi?

Oletko palkkaamassa ulkomaalaisen työntekijän Suomeen tai lähettämässä työntekijäsi Suomesta töihin ulkomaille? Työnantajana sinun on huolehdittava työntekijöittesi työeläkevakuuttamisesta riippumatta siitä, missä maassa he työskentelevät tai kauanko työsuhde kestää.

Työnantaja, tiedätkö mihin maahan vakuutat työntekijäsi?

Artikkelit 3.6.2024

Psykologinen turvallisuus – miten sitä voi vahvistaa?

Psykologinen turvallisuus tarkoittaa luottamukseen perustuvaa työyhteisön ja organisaation toimintakulttuuria, jossa jokainen työntekijä kokee itsensä arvostetuksi ja tervetulleeksi. Se tarkoittaa myös keskusteluilmapiiriä, jossa eriäviä mielipiteitä osataan käsitellä rakentavasti ja henkilökohtaisuuksiin menemättä. Miten psykologisesti turvallinen ilmapiiri rakennetaan työpaikalle? Entä mitä se vaatii johdolta, esihenkilöiltä ja työntekijöiltä?

Psykologinen turvallisuus – miten sitä voi vahvistaa?
Lisää ajankohtaisia artikkeleita