
Vanhuuseläke ja työeläke – mikä on niiden ero?
Meiltä kysytään aika ajoin, mikä on vanhuuseläkkeen ja työeläkkeen ero. Lyhykäisyydessään vastaus on, että työeläke on yleisnimi lakisääteiselle pakolliselle vakuutukselle, joka on osa sosiaaliturvaasi ja jonka suuruuteen vaikuttaa tekemäsi ansiotyö tai yrittäjätoiminta. Vanhuuseläke on yksi työeläkkeen laji.
Työnantaja hoitaa työeläkevakuutuksen työntekijän puolesta, kun puolestaan yrittäjän tulee hoitaa oma työeläketurvansa itse ottamalla YEL-vakuutus. Vanhuuseläke taas on ikään perustuva eläke, jota maksetaan joko työeläkkeenä, kansaneläkkeenä tai niiden yhdistelmänä.
Työeläke tuo turvaa useissa elämäntilanteissa
Työeläkkeitä on erilaisia ja niistä löytyy vaihtoehtoja eri elämäntilanteisiin. Työeläkkeet turvaavat toimeentulosi, kun ansiot vähenevät tai loppuvat vanhuuden, työkyvyttömyyden tai perheenhuoltajan kuoleman vuoksi. Tämän takia työeläke on vakuutusluontoinen. Työeläkkeet antavat siis taloudellista turvaa monissa eri elämäntilanteissa. Työeläke voi myös tukea sinua jatkamaan työelämässä pidempään.
Työeläkkeestä pääset nauttimaan viimeistään vanhuuseläkeiässä. Mitä pidempään jatkat työelämässä, sitä suuremman vanhuuseläkkeen saat. Voit myös halutessasi ottaa osan eläkkeestäsi jo aikaisemmin maksuun osittaisena vanhuuseläkkeenä.
Työeläkkeen lisäksi voit saada Kelan maksamaa kansaneläkettä, mikäli työeläkkeesi jää alle kansaneläkkeelle asetetun euromääräisen rajan. Kansaneläke voi olla joko sairauteen perustuvaa työkyvyttömyyseläkettä tai ikään perustuvaa vanhuuseläkettä.
Vanhuuseläke voi toisin sanoen olla työeläkelakien mukaista työeläkettä tai se voi olla Kelan maksamaa kansaneläkettä.
Muita työeläkkeitä ovat osittainen vanhuuseläke, työkyvyttömyyseläke, työuraeläke ja perhe-eläke. Lue lisää eläkevaihtoehdoista
Milloin vanhuuseläke alkaa?
Tähän ei ole yhtä yleispätevää vastausta. Vanhuuseläkkeelle voit siirtyä joustavasti täytettyäsi oman alimman vanhuuseläkeikäsi. Mitä pidempään teet töitä, sitä suuremman vanhuuseläkkeen saat. Eläkkeelle ei siis välttämättä kannata rynnätä heti alimman ikärajan tullessa vastaan.
Jokaisella on oma vanhuuseläkeikänsä, sillä se riippuu syntymävuodesta. Voit myös jatkaa työskentelyä alimman vanhuuseläkeikäsi täyttämisen jälkeen ja näin kerryttää lisää eläkettä. Jos jatkat työntekoa ylimpään eläkeikääsi saakka, voit hakea vanhuuseläkettä päättämättä työsuhdettasi.
Lue lisää vanhuuseläkkeestä
Lue lisää
Lisää aiheesta

Neuromoninaisuuden huomioiminen lisää hyvinvointia ja tuottavuutta
Neuromoninaisuus kuvaa ihmisten erilaisia kognitiivisia toimintatapoja. Koko väestömme sijoittuu neurodiversiteetin spektrille, jossa noin 70–80 prosenttia on neurotyypillisiä ja noin 20 prosenttia kuuluu neuroepätyypilliseen vähemmistöön. Tähän ryhmään kuuluvat esimerkiksi ADHD- ja autismikirjon henkilöt, dyslektikot ja muut erityispiirteitä omaavat yksilöt. Neuromoninaisuudella on oma vaikutuksensa myös työntekoomme, ja siihen miten osaamme toimia erilaisten ihmisten kanssa.

Työnantaja, palkkaatko kesätyöntekijöitä? Muista kausityöntekijöiden eläketurva
Pitääkö kesäapulainen tai -tuuraajakin eläkevakuuttaa? Kun tietyt reunaehdot täyttyvät, vastaus on kyllä. Lisäksi sinun tulee ilmoittaa kausityöntekijöille maksamasi palkat tulorekisteriin.

Mikä ihmeen vakuutuspalkka?
Vakuutuspalkka tarkoittaa palkkaa, joka määritellään ulkomailla työskentelevälle työntekijälle. Se takaa, että työntekijä saa Suomen tasoa vastaavan työeläkkeen, vaikka työskentelisi maailman toisella puolella.