Suomen luonnon päivän kuvakisan voittajat juhlistavat luonnon monimuotoisuutta
Biodiversiteetin turvaaminen on nousemassa yhä vahvemmin sijoittajien agendalle ilmastonmuutoksen rinnalle. Luonnon monimuotoisuus oli teemana tänä vuonna myös ilmarislaisille järjestetyssä valokuvakilpailussa. Juhlistamme Suomen luonnon päivää 27. elokuuta julkaisemalla kisan parhaat otokset.
Ilmastonmuutoksen merkitys maapallon tulevaisuudelle on huomioitu Ilmarisen sijoituspäätöksissä jo pitkään, mutta nyt huomiota kiinnitetään entistä enemmän myös biodiversiteettiin. Luonnon monimuotoisuus on viime vuosien aikana heikentynyt hälyttävän nopeasti ja siihen on reagoitava, sillä se on kaiken elämän edellytys. Luontokadon seuraukset ovat moninaiset ja peruuttamattomat.
Ilmarisessa toivomme, että tiedon ja analytiikan saatavuus myös biodiversiteetistä jatkaa kasvuaan. Yhdenmukaisen tiedon lisääntyminen parantaa sijoittajamaailman mahdollisuuksia huomioida biodiversiteettikysymykset aiempaa laajemmin. Vastuullisen sijoittamisen periaatteissamme kuvaavaamme, miten otamme ympäristön huomioon sijoituspäätöksissämme.
Voittajakuva kertoo puun matkasta
Suomen luonnon päivää juhlistavan kuvakisan ajatuksena oli kannustaa ilmarislaisia luontoon rauhoittumaan ja kiinnittämään huomiota suomalaisen luonnon monimuotoisuuteen. Kisaraadin arviointikriteereinä ovat muun muassa kuvasta huokuva luontokokemus, aiheen valinta ja kuvan kertoma tarina.
Kilpa oli tasainen, mutta lopulta voittajaksi valikoitui Lassi Antilan otos ”Puun matka”.
– Metsät ja puut ovat Suomen luonnon monimuotoisuudelle ensiarvoisen tärkeitä. Usein ajatellaan, että puun kuoltua sen tarina on tullut päätökseen, eikä siitä ole varsinkaan meille ihmisille mitään hyötyä. Luonnon monimuotoisuuden kannalta puun kuolinhetki tarkoittaa kuitenkin vasta raikasta keski-ikää. Kuvassa näkyvä kelo Pyhä-Häkin kansallispuistossa on jo kulkenut melkoisen reissun: se on aikanaan ollut jykevä mänty, minkä jälkeen se on kuollut ja pudottanut kaarnansa. Se on vastikään kaatunut mahdollisesti myrskyssä, mutta tarjoaa silti vielä vuosikymmenten ajan kullanarvoisen kodin kolopesijöille ja lahopuuta vaativille eliöille. Poistamalla kelot ja lahopuut luonnosta poimimme samalla yksitellen kortteja sellaisen korttitalon alarivistä, jonka huipulla olemme me, Antila kertoo.
Kunniamaininnan kisassa sai neljä kuvaa perusteluineen. Ulla Rimpiläisen kuva ”Narnia” on nimensä mukaisesti kuin sadusta.
– Määritelmän mukaan luonnon monimuotoisuus on välttämätöntä ihmisen hyvinvoinnille, koska se tuottaa palveluja talouksien ja yhteiskuntien ylläpitämiseksi. Itse koen monimuotoisuuden tuottaman henkisen hyvinvoinnin vähintään yhtä tärkeäksi. Luonto kaikkine pienine yksityiskohtineen on yksinkertaisesti mielenkiintoinen ja upea. Luonnossa oleminen, esimerkiksi kaarnikan kauttaaltaan peittämällä Inarijärven saarella, tunturimaiseman hengittäminen tai lenkki sumuaamuna kotikulmilla lataa parhaalla tavalla akkuja ja saa tajuamaan, miten tärkeää on kunnioittaa ja säilyttää luonto ympärillämme, hän kuvailee.
Mehiläisillä, kuten muillakin pölyttäjillä, on merkittävä rooli ekosysteemissämme. Mehiläisen työssään kuvasi Terhi Ojala.
– Omppupuut kukkivat ja pörriäiset tekevät hommia niin, että jalat ovat täynnä siitepölyä, Ojala kertoo kuvastaan.
Hannu Mykkälän kuvassa porot odottavat peliseuraa rantalentopallokentällä. Kuva on otettu Pyhätunturilla Pelkosenniemellä.
Heidi Suomela onnistui ikuistamaan suomalaisen järvimaiseman kauneimmillaan. Hän kuvailee kuvanottohetkeä ”kesän maagisimmaksi tyyneksi illaksi sumun kera pitkään jatkuneen sateen jälkeen”.
Lisää aiheesta
Yrittäjä, näin YEL-vakuutus vaikuttaa sosiaaliturvaasi
Oletko yrittäjä? Haluatko tuntea oman sosiaaliturvasi paremmin? Olet luultavasti kuullut, että yrittäjän sosiaaliturvan perusta on YEL-työtulo – mutta mitä se tarkoittaa käytännössä? Lue alta, miten YEL vaikuttaa sinun perusturvaasi.
Canonilla arvostetaan konkareita – jatkuva oppiminen pitää työkykyä yllä
Canon on Japanissa vuonna 1937 perustettu globaali teknologiayritys. Suomessa Canon on toiminut 1980-luvun alusta lähtien. Lähes yhtä kauan yhtiössä työskennellyt Harry Heinonen on pysynyt mukana alan kehityksessä jatkuvan koulutuksen avulla. Canonilla suunnitelmallinen työkykyjohtaminen tukeekin työssä jatkamista. Hyvä työ näkyy myös yrityksen maksuluokassa.
Eläkeaikeet osaksi kahvipöytäkeskusteluja – näin se tehtiin BRP:llä
Eläkeikää lähestyviä on työpaikalla paljon, mutta eläkeaikeista keskustellaan vähän. Kuulostaako tutulta? Lue, miten eläköityminen saatiin BRP:llä osaksi arjen keskusteluja ja miten heillä tuetaan pitkiä työuria.