Kuukauden asiantuntija: Pia Forsström-Akl
Huolehdimme Ilmarisessa yli miljoonan suomalaisen eläketurvasta. Olemme jo 60 vuotta rakentaneet yhdessä asiakkaidemme kanssa parempaa työelämää ja edistäneet työkykyä. Mutta ketkä tätä työtä tekevät? Lue, mitä kuukauden asiantuntijamme Pia Forsström-Akl kertoo työstään.
Kuka olet ja mitä teet Ilmarisessa?
– Olen Pia Forsström-Akl ja toimin Ilmarisen teknologia & kehittäminen -linjalla palveluomistajana Data Platform -alueella. Vastaan tietovarastojemme ja ydintiedon hallinnan järjestelmämme päivittäisestä toiminnasta ja niiden jatkuvuudesta. Toimin yhdessä arkkitehtiemme ja teknisten asiantuntijoiden kanssa varmistaaksemme sen, että tekninen alustamme vastaa lyhyellä ja pitkällä tähtäimellä asiakkaidemme ja liiketoimintojemme vaatimuksiin ja toiveisiin. Lisäksi yhdessä muiden toimintojemme kanssa edistämme tiedonhallinnan kehittämistä Ilmarisessa. Viikoittain saan työskennellä muun muassa teknisten syväasiantuntijoiden, tietoa jalostavien ja käyttävien toimijoiden, muiden palveluomistajien ja Product Ownereiden kanssa.
Mikä on taustasi?
– Olen koulutukseltani paperitekniikan diplomi-insinööri, ja opiskelin sivuaineena teollisuustaloutta ja logistiikkaa. Valmistuin Teknillisestä korkeakoulusta vuonna 2007. Opiskellessa opin toki myös muita tärkeitä taitoja osallistumalla aktiivisesti osakuntatoimintaan. Työhistoriassani olen toiminut kohta 15 vuotta erilaisissa IT-kehittämisen ja ylläpidon tehtävissä. Olen toiminut sekä konsulttina, että myös yrityksissä kehittäen tiedon hallintaa eri kulmilta. Data ja sen aidon hyödyntämisen mahdollistaminen ovat erityisen lähellä sydäntäni.
Kommunikointitaito ja yhteistyökyky kunniaan
Mitkä ovat työssäsi tärkeimmät taidot?
– Tärkeimpiä taitoja työssäni ovat mielestäni selkeät kommunikointitaidot ja kyky toimia yhteistyössä eri ryhmien kanssa. Ongelmanratkaisutaidoista ei koskaan ole haittaa ja se itseäni myös erityisesti innostaa. Tarkkuus on mielestäni datan kanssa toimiessa tärkeää, mutta myös kokonaiskuvan ja eri riippuvuuksien hahmottaminen.
Miten ja koska olet päätynyt töihin Ilmariseen?
– Aloitin Ilmarisessa marraskuussa 2020, kun nykyistä tehtävääni perustettiin ja siihen rekrytoitiin tekijää. Työpaikka oli sellainen, joka kuulosti todella mielenkiintoiselta tilaisuudelta päästä vaikuttamaan Ilmarisen data-alueen kehittämiseen laajasti. Mahdollisuus oli uniikki, enkä halunnut siitä kieltäytyä.
Eläkealaa ei ehkä mielikuvissa ole digitaalisuuden edelläkävijä, mutta pitääkö tämä mielikuva oikeastaan paikkaansa?
– Myös eläkealalla on digitalisoitumista työstettävä vauhdilla eteenpäin, jotta pystymme vastaamaan asiakkaidemme toiveisiin. Täällä on oiva tilaisuus kehittää asioita, ja Ilmarinen panostaa vahvasti eri teknologioiden kehittämiseen. Ilmarisessa on tehty esimerkiksi pilvisiirtymää Googleen kahden edellisen vuoden aikana. Tekemistämme ohjaavat regulaatio sekä tärkeät vaatimukset huoltovarmuuden ja eläkkeiden maksun turvaamisesta.
Yhteiskunnallisesti merkittävää työtä
Miksi tietotekniikan osaajien kannattaisi harkita eläkealaa ja Ilmarista työnantajana?
– Eläkealalla on mahdollisuus tehdä yhteiskunnallisesti merkittävää työtä. Ilmarisessa on vielä digitalisaatiomatkaa jäljellä, joten nyt on oiva aika päästä vaikuttamaan tulevaisuuden ratkaisuihin. Ilmarinen on sopivan kokoinen organisaatio, jossa pääsee aidosti vaikuttamaan ratkaisuihin ja toimintamalleihin, ylläpitoon ja kehittämiseen.
Mikä on parasta työssäsi?
– Parasta työssäni on se, jos pystyn rakentamaan sellaisen tietoteknisen palvelun sisäisesti asiakkaillemme, joka palvelee heidän tarpeitaan ja pystyn ratkaisemaan heidän ongelmiaan. Pidän myös työni haastavuudesta ja siitä, että saan jatkuvasti oppia jotain uutta.
Miten pidät huolta osaamisestasi ja ammattitaidostasi?
– Pyrin lukemaan blogeja ja muita julkaisuja sekä sparraamaan viikoittain kollegoideni ja kumppaneidemme kanssa oppiakseni jotain uutta. Vähintään kerran vuodessa osallistun myös koulutuksiin, jossa vahvistan ammatillista osaamistani. Lisäksi tänä vuonna olen osallistunut Ilmarisen järjestämään jatkuvan parantamisen valmennukseen.
Työyhteisö tuo ilon
Mitä työyhteisö ja työkaverit merkitsevät sinulle?
– Ilman työyhteisöä ei työssäni olisi mitään iloa, eli työyhteisö ja tiimi ympärilläni ovat todella tärkeitä. Työkavereita ovat sekä eripuolilla Ilmarista työskentelevät osaajat, sekä totta kai myös ulkoiset kumppanimme, joiden kanssa päivittäin teemme yhdessä töitä.
Miten korona on vaikuttanut työhösi ja tapaasi työskennellä?
– Korona-aikana olen oppinut tekemään töitä enemmän kotikonttorilla, melkein aina kamera päällä ja Teams-vilkkuen. Ikävä toimistolle on kuitenkin taas kova, kun hetken jo toimistolla oloon ehdin jo rokotusten jälkeen tottua. Uutena ilmarislaisena koen, että toimistolla työskentely sitouttaa tekemiseen paremmin ja helpottaa verkostoitumista. Etätyöskentely toki antaa ihan erilaisia vapauksia, ja mahdollistaa työskentelyn vaikka mökiltä. Osaamisen löytäminen voi helpottua nyt, kun maantieteellä ei ole niin suurta merkitystä.
Mikä on mielestäsi paremman työelämän salaisuus?
– Työntekijän ja työnantajan välinen luottamus on tärkeää. Myös itseohjautuvat tiimit, joille yrityksen johto on antanut tavoitteen, jota kohti työskennellä itsenäisesti, tuovat työelämään merkityksellisyyttä. Ja täytyy muistaa myös työajan ja vapaa-ajan välinen tasapaino.
Miten pidät huolta hyvinvoinnistasi?
– Olisipa se niin helppoa ja olisipa vapaa-aikaa rajattomasti. Aviopuoliso ja lapset tukevat minua ja pitävät mielen tasapainossa. Raitis ilma ja liikunta parantavat oloa – toivottavasti taas pääsisi hiihtoladulle, mutta juoksu on hyvä korvike. Ja hyvää ruokaa ei koskaan sovi unohtaa, eikä sen aina niin terveellistä tarvitse olla. :)
Jos työsi olisi rakennus, mikä rakennus se olisi ja miksi?
– Varmaan joku paperitehdas, jossa on paljon eri toimittajia, raaka-aineita, ovia ja ikkunoita sekä eri jalostusasteisiin asti valmistettuja lopputuotteita, joita sitten logistiikkaliikkeet toimittavat eteenpäin. Minäkin vastaan työssäni hiukan tehtaan lailla tuotantoprosessista, käytettävistä koneista ja tekemisen tehokkuudesta ja tavoista.
Lue lisää:
- Ilmarinen täyttää 60 vuotta
- Kuukauden asiantuntija: Jari Matveinen
- Kuukauden asiantuntija: Eija Savolainen
- Kuukauden asiantuntija: Sara Boddy
- Kuukauden asiantuntija: Gerald Esono
- Kuukauden asiantuntija: Mirella Karola
- Kuukauden asiantuntija: Samuel Ailio
- Kuukauden asiantuntija: Teijo Peltoniemi
- Kuukauden asiantuntija: Mikhael Koufos
Lisää aiheesta
Pitopalveluyrittäjästä nuoriso-ohjaajaksi – ammatillinen kuntoutus on vaihtoehto myös yrittäjälle
Miten jatkaa eteenpäin, kun terveysongelmat tulevat yrittäjyyden tielle? Sanna Leppämäki suuntasi rohkeasti uudelle alalle, kun työkyky ei enää riittänyt pitopalveluyrittäjän työhön.
Osa-aikaisen yrittäjän YEL-maksut
Lakisääteinen YEL-vakuutus turvaa myös osa-aikaisen yrittäjän tulevaa eläkettä. Tarvitset sen, jos työsi hinta eli työpanoksesi arvo ylittää vakuuttamisen alarajan ja myös muut vakuuttamisen ehdot täyttyvät. YEL-maksut ovat noin neljännes työtulostasi. Vaikka vakuuttamisen hinta mietityttäisi, ota vakuutus ajoissa, jottei YEL-maksu tule maksettavaksesi jälkikäteen korkojen kera.
Kilometrikisa innosti liikkumaan aktiivisesti
Kilometrikisa sai jälleen ilmarislaiset liikkumaan ja parantamaan työkykyään polkemalla, jopa aikaisempia vuosia enemmän. Teimmekin Kilometrikisassa tänä vuonna huipputuloksen!