Artikkelit

Kuukauden asiantuntija: Mirella Karola

Huolehdimme Ilmarisessa yli miljoonan suomalaisen eläketurvasta. Olemme kohta 60 vuotta rakentaneet yhdessä asiakkaidemme kanssa parempaa työelämää ja edistäneet työkykyä. Mutta ketkä tätä työtä tekevät? Lue, mitä kuukauden asiantuntijamme Mirella Karola kertoo työstään.

Kuka olet ja mitä teet Ilmarisessa?

– Olen Mirella Karola ja olen Product Owner Yrittäjän turvana -prosessissa. Tehtäväni on auttaa kehitystiimini jäseniä onnistumaan kehittämiseen liittyvissä toimenpiteissä. Toimin oikeana kätenä prosessin johtajalle, ja varmistan että teemme kehittämistä meille annettujen raamien puitteissa.

Miten ja koska olet päätynyt töihin Ilmariseen?

– Siirryin tänne vuoden 2018 alusta Eteran fuusioituessa Ilmariseen. Eterassa aloitin työt vuonna 2000. Takana on siis yli 20 vuoden matka eläkevakuutusalalla.

Minkälaisia työtehtäviä olet urallasi tehnyt?

– Aloitin aikanaan palkkailmoituslomakkeiden käsittelijänä. Sen jälkeen olen työskennellyt liiketoiminnan puolella asiakaspalvelussa, vakuutuspalvelussa, suunnittelupäällikkönä järjestelmäkehityksessä sekä esimiehenä vakuutuspalveluissa. Kehittäminen vei minut mukanaan kehityspäälliköksi IT-organisaatioon.

Työn monipuolisuus haastaa oppimaan uutta

Mikä on parasta työssäsi?

– Saan mahdollistaa ihmisten onnistumisen omassa työssään. Myös uuden kehittämisessä mukana oleminen on tärkeää, ja monipuolinen vastuualueeni haastaa oppimaan uutta.

Miten pidät huolta osaamisestasi ja ammattitaidostasi?

– Tykkään oppia uutta. Luen monenlaista, mikä tuo uusia näkökulmia omaan ajatteluun. Osallistun webinaareihin ja seminaareihin. Tällä hetkellä viimeistelen opintojani IT-tradenomiksi, koska halusin nähdä mitä kaikkea jo osaan ja mitä uutta opinnot voisivat minulle tarjota. Sanonkin, että olen opiskellut muodollista pätevyyttä nykyiseen työhöni. Mielestäni eniten kuitenkin oppii tekemällä töitä uusien ihmisten ja asioiden parissa.

Mitä työyhteisö ja työkaverit merkitsevät sinulle?

– Yhteisöllisyyttä ja sitä että kuuluu joukkoon. Introverttinä on ollut mukavaa saada koronan takia työrauhaa etätyössä, mutta olen huomannut, että ikävöin kollegoitani ja arjen spontaaneja keskusteluja muustakin kuin työasioista.

Sirkustirehtööri tuo ammattilaisten joukon yhteen

Miten korona on vaikuttanut työhösi ja tapaasi työskennellä?

– Etätyöskentelyn määrän kasvaminen on mahdollistanut työn ja kotiarjen tasapainottamisen paremmin. Toisaalta omasta hyvinvoinnista tulee pidettyä aiempaa paremmin huolta esim. osallistumalla joihinkin palavereihin kävelyllä. Tauottamistakin tulee omalla kotikonttorilla pidettyä enemmän. Pyrin joka perjantai soittamaan tiimiläisilleni ja kysymään kuulumisia. Aiemmin kuulumisten vaihto on hoidettu työn ohessa konttorilla.

Mikä on mielestäsi paremman työelämän salaisuus?

– Tasapaino työn ja muun elämän välillä. Molemmat ”maailmat” tuovat pääsääntöisesti hyvää fiilistä, joka näkyy niin työssä kuin kotona.

Miten pidät huolta hyvinvoinnistasi?

– Luonnossa liikkuminen ja nukkuminen ovat perusasioita. Kavereiden kanssa pidettävät ajatusten tuuletusterapiat ovat tärkeitä mielen hyvinvoinnille.

Jos työsi olisi rakennus, mikä rakennus se olisi ja miksi?

– Sirkusteltta. Esiintyjät ja ohjelma voi vaihtua, mutta on tärkeää sirkustirehtöörinä saada ammattilaisten joukko tuottamaan yhtenäinen kokonaisuus toisiamme tukien ja toisiltamme oppien.

Lisätietoja

Mitä pidit jutusta?
Lisää tätä!
Peruskauraa
En ymmärrä
Ei kiinnosta

Lisää aiheesta

Artikkelit 6.5.2025

Lepakkoluolasta moderniksi toimitaloksi

Ilmarisen toimitilat sijaitsevat Ruoholahdessa osoitteessa Porkkalankatu 1. Toimitalo tunnetaan myös nimellä Lepakko. Tontilla aiemmin sijannut kiinteistö, eli alkuperäinen Lepakkoluola, valmistui varastoksi vuonna 1940. Nykypäivän Lepakko tarjoaa joustavat ja innovatiivisuutta tukevat toimitilat usealla yrityksille, joista yksi on Sofigate.

Lepakkoluolasta moderniksi toimitaloksi

Artikkelit 28.4.2025

Neuromoninaisuuden huomioiminen lisää hyvinvointia ja tuottavuutta

Neuromoninaisuus kuvaa ihmisten erilaisia kognitiivisia toimintatapoja. Koko väestömme sijoittuu neurodiversiteetin spektrille, jossa noin 70–80 prosenttia on neurotyypillisiä ja noin 20 prosenttia kuuluu neuroepätyypilliseen vähemmistöön. Tähän ryhmään kuuluvat esimerkiksi ADHD- ja autismikirjon henkilöt, dyslektikot ja muut erityispiirteitä omaavat yksilöt. Neuromoninaisuudella on oma vaikutuksensa myös työntekoomme, ja siihen miten osaamme toimia erilaisten ihmisten kanssa.

Neuromoninaisuuden huomioiminen lisää hyvinvointia ja tuottavuutta
Lisää ajankohtaisia artikkeleita