Artikkelit

Ilmarisen lapsiparkki on yksi kesän kohokohdista

Ilmarinen järjestää työntekijöilleen kesäkuun aikana mahdollisuuden tuoda lapsia työpaikalle hoitoon työpäivän ajaksi.

Ilmarisen työntekijöilleen järjestämän lapsiparkki tarjoaa tilapäistä apua työn ja perhe-elämän yhdistämisessä.

– Kesäkuussa voi olla vaikea löytää lapsille hoitopaikkaa tai seuraa työpäivän ajaksi, jos ei ole sopivia leirejä tai läheisten muodostamaa turvaverkkoa tarjolla. Vanhempien lomien jaksottaminen eri ajankohtiin rajoittaa myös koko perheen yhteistä loma-aikaa. Meidän lapsiparkkimme on jo viiden vuoden ajan tarjonnut apua hoitopaikan löytämiseen, kertoo Ilmarisen henkilöstöjohtaja Sami Ärilä.

Niin sanottu lakisääteinen lomakausi kestää toukokuun alusta syyskuun loppuun. Suomalaisten kesälomat painottuvat kuitenkin usein juhannuksen jälkeiseen aikaan heinäkuulle. Lapsiparkkiin otetaan ensisijaisesti esikoulu- ja alakouluikäisiä lapsia, joille hoitopaikan löytäminen voi tuottaa hankaluuksia.

– Lapsiparkkiin voi tuoda lapsen yksittäisiksi päiviksi tai vaikka yhdeksi viikoksi. Varsinkin perheissä, joissa on yksi vanhempi, voi kyseessä olla loma-ajan pelastava järjestely. Esimerkiksi Mannerheimin lastensuojeluliitto ohjeistaa, että alakouluikäisen lapsen ei pitäisi joutua viettämään päiviään kotona yksin ainakaan säännönmukaisesti, Sami Ärilä muistuttaa.


Lapsiparkki tekee myös retkiä.

Turvallista ja hauskaa yhteistä tekemistä

Lapsiparkin järjestäminen varmistui tänä vuonna vasta silloin, kun koronatilanne ja viranomaisohjeistus sen sallivat.

– Meillä on tarkka ohjeistus lapsien määrästä sekä turvallisista käytännöistä. Lasten hyvinvointi edellä mennään, lapsiparkin ohjaaja Aino Sonninen sanoo.

Vanhemman työpaikalle pääseminen voi olla lapsen näkökulmasta jännittävä kokemus.

– Aika moni lapsi on tullut meille aina seuraavana kesänä uudestaan. Lapsiparkissa tutustutaan uusiin kavereihin, askarrellaan, leikitään, retkeillään ja pelataan. Kuuntelemme tarkasti lapsien toiveita ja pohdimme yhdessä kaikille mukavaa ohjelmaa. Välillä kuulen, että joku ilmarislainen sanoo, että jäisi mieluummin lapsiparkkiin leikkimään kuin menisi seuraavaan kokoukseen, Aino Sonninen nauraa.


Lapset askartelevat mielellään lapsiparkissa.

Kun lapsilta kysytään, mikä lapsiparkissa on parasta, he vastaavat:
- Parasta on askartelu, sillä rakastan taidetta ja askartelua! Ja myös ohjaajat!
- Lapsiparkissa parasta on kaikki, etenkin yhteisen leffan tekeminen!
- Lempi juttu lapsiparkissa on syöminen!
- Lapsiparkissa on kivointa kaikki retket ja aikuiset.
- Lemppari juttuni lapsiparkissa on liikuntasalissa leikkiminen!

Ilmarisen lapsiparkin säännöt

Lapsiparkin ohjaajat ja lapset ovat tehneet yhteisesti noudatettavat sääänöt. Nämä säännöt toimivat taatusti myös yleisesti työelämässä!

1. Ollaan ystävällisiä ja otetaan kaikki mukaan.
2. Siivotaan omat jäljet.
3. Kuuntelen ohjeet ja toimin niiden mukaan.
4. Pidetään yhdessä kivaa!

Lisää aiheesta

Artikkelit 2.7.2024

Oletko uusi työelämässä? Lue tärkeät tärpit

Kesätyöntekijät ovat parhaillaan työn touhussa työpaikoilla. Tärkeintä on tietenkin perehdyttää uusi tekijä työhön, mutta on muutakin, mistä työelämän tulokkaan on hyvä tietää.

Oletko uusi työelämässä? Lue tärkeät tärpit

Artikkelit 4.6.2024

Työnantaja, tiedätkö mihin maahan vakuutat työntekijäsi?

Oletko palkkaamassa ulkomaalaisen työntekijän Suomeen tai lähettämässä työntekijäsi Suomesta töihin ulkomaille? Työnantajana sinun on huolehdittava työntekijöittesi työeläkevakuuttamisesta riippumatta siitä, missä maassa he työskentelevät tai kauanko työsuhde kestää.

Työnantaja, tiedätkö mihin maahan vakuutat työntekijäsi?

Artikkelit 3.6.2024

Psykologinen turvallisuus – miten sitä voi vahvistaa?

Psykologinen turvallisuus tarkoittaa luottamukseen perustuvaa työyhteisön ja organisaation toimintakulttuuria, jossa jokainen työntekijä kokee itsensä arvostetuksi ja tervetulleeksi. Se tarkoittaa myös keskusteluilmapiiriä, jossa eriäviä mielipiteitä osataan käsitellä rakentavasti ja henkilökohtaisuuksiin menemättä. Miten psykologisesti turvallinen ilmapiiri rakennetaan työpaikalle? Entä mitä se vaatii johdolta, esihenkilöiltä ja työntekijöiltä?

Psykologinen turvallisuus – miten sitä voi vahvistaa?
Lisää ajankohtaisia artikkeleita