Uusi ura työkokeilun kautta
Elämää ei voi ennustaa. Tämän tietää Stig Ekholm, joka liukastui ja kaatui selälleen helmikuussa 2017 omalla pihallaan. Kaatuminen johti yllättävän vakaviin seurauksiin.
Onnettomuuden jälkeen Loviisasta kotoisin oleva Stig Ekholm oli lopulta 2,5 vuoden sairauslomalla. Ekholmilla oli entuudestaan sairaus, joka esti nopean parantumisen ja kuntoutumisen loukkaantumisen jälkeen.
– Kaatumiseni jälkeiset kivut johtivat siihen, että en käytännössä pystynyt tekemään mitään. Ajattelin, että mitäköhän tästä oikein tulee. Ensimmäinen valonpilkahdus oli, kun sain kirjeen Ilmariselta, jonne olin tehnyt kuntoutustukihakemuksen. Kirjeessä kerrottiin, että Ilmarisen mielestä voisin hyötyä ammatillisesta kuntoutuksesta ja saisin oman uravalmentajan.
Ilmarisen yhteistyöverkostoon kuuluvat kuntoutuksen palveluntuottajat tarjoavat työvalmentajan ohjausapua kuntoutussuunnitelman laadintaan valtakunnallisesti. Työvalmentajat ovat erikoistuneita urasuunnitteluun ja ammatilliseen ohjaukseen. Työvalmentajat ovat myös linkki Ilmarisen kuntoutusasiantuntijaan. Stig Ekhomin avuksi työkokeilupaikan löytymisessä valikoitui Katja Noponen Oy.
Ekholm tapasi Katja Noponen Oy:n uravalmentaja Noora Kekin, jonka kanssa he kartoittivat erilaisia uramahdollisuuksia. Tapaamisen lopputuloksena päädyttiin hakemaan Stig Ekhomille työkokeilupaikkaa. Aktiivisen haun tuloksena työkokeilupaikka löytyi Pyhtäällä paperin valmistukseen ja jalostukseen keskittyvästä Colombier Finland -yrityksestä.
– Olen nyt myynti- ja ostoassistentti Colombierilla. Uravalmentaja Noora Kekin rooli työkokeilupaikan löytymisessä oli erittäin merkittävä. Hän osasi lukea ja tukea minua juuri oikealla tavalla, Stig Ekholm sanoo.
Asenne ratkaisee paljon
Stig Ekholm korostaa oman asenteen merkitystä työelämään paluussa.
– Vaikka maailma näyttää joskus pimeältä, tunnelin päässä on silti valoa. Nyt kun olen palannut työelämään, olen huomannut, mikä merkitys työllä oikeasti on ihmiselle. On tietenkin omasta itsestä ja motivaatiosta kiinni, kuinka sujuvasti paluu työelämään onnistuu pitkän sairastelujakson jälkeen, Stig Ekholm kertoo.
– Olen kiitollinen läheisilleni, terveydenhuollon ammattilaisille, Ilmariselle ja Katja Noposelle kaikesta tuesta, mitä olen tämän prosessin aikana saanut. Myös Colombier Finlandilla kaikki ovat tukeneet minua aina johtajasta tuotantohenkilökuntaan. Tekemäni työ täällä Pyhtäällä on unelmien täyttymys minulle.
Stig kertoo videolla, miten hän selvisi kohtaamistaan haasteista ja mitä hänelle kuuluu nyt, kun onnettomuudesta on kulunut lähes kolme vuotta
Motivoitunut työntekijä työkokeilun kautta
Colombier Finlandin aluejohtaja Carl-Erik Guttormsenilla oli hyvä käsitys työkokeilusta aikaisemman kokemuksen perusteella..
– Saimme yhteydenoton Katja Noponen Oy:ltä, jossa kuulimme meille mahdollisesti sopivasta henkilöstä sellaiseen työkuvaan, johon olimme jo hakemassa työntekijää. Minulla oli aikaisemman kokemuksen perusteella hyvä mielikuva työkokeilusta ja päätimme ottaa Stig Ekholmin meille, sanoo Carl-Erik Guttormsen.
– Ihan kaikkia osaamisia ei Ekholmilta heti löytynyt, mutta päätimme yhdessä luoda hänelle vähitellen sopivan työkuvan ja tukea samalla oppimisprosessia.
Mitä työntekijältä työkokeilussa odotetaan?
– Perusosaamisella ei ole niin paljon merkitystä, mutta oikea asenne ja motivaatio ratkaisevat paljon. Stig Ekholmilla oli motivaatio ja halu tehdä juuri tätä työtä todellakin kohdallaan.
Mitä työkokeilu edellyttää työnantajalta?
– Kun työnantaja ottaa työntekijän työkokeiluun, pitää henkilöllä olla mielestäni selkeä ja merkityksellinen työtehtävä. Työtehtävällä pitää olla merkitystä työnantajalle, jotta sillä on merkitystä myös työntekijälle, pohtii Carl-Erik Guttormsen
– Työmäärää voi kasvattaa vähitellen. Riskejä työkokeilussa ei juuri ole, ja meillä on jo kaksi kertaa löytynyt fantastinen työntekijä työkokeilun kautta. Nyt näyttää siltä, että Stig Ekholmin kanssa jatkamme yhteistyötä myös työkokeilun jälkeen.
Suositteletko työkokeilua muille työnantajille?
– Ehdottomasti rohkaisen työnantajia ottamaan motivoituneita työntekijöitä työkokeiluun. Kannattaa toki muistaa, että työkokeilu vaati työntekijän ohjaamista ja opettamista sopivaan työtehtävään vaihe vaiheelta. Meillä kokemukset ovat pelkästään positiivisia, summaa Carl-Erik Guttormsen.
Car-Erik Guttormsen kertoo videolla Columbier Finlandin hyvistä kokemuksista työkokeiluista.
Monta mahdollisuutta tukea työntekijää takaisin työhön
Kun työntekijän työkyky heikkenee työntekijän, esimiehen ja työterveyshuollon on hyvä ottaa asia yhteiseen keskusteluun työterveysneuvottelussa. Työhönpaluuta sairauslomalta tai työssä jatkamista voidaan tukea mm. Kelan osasairauspäivärahalla sekä monilla Kelan tarjoamilla kuntoutusmuodoilla, joiden tavoitteena on tukea ja ylläpitää työntekijöiden työkykyä ja työssä jaksamista. Lisäksi työterveyshuollon työkokeilun tuella tai työntekijän työtä muokkaamalla voidaan työntekijää auttaa palaamaan työhönsä sairausloman jälkeen tai jatkamaan siinä. Tärkeää on, että työkyvyn haasteisiin etsitään ratkaisuja ajoissa.
Jos nämä keinot eivät ole riittäviä kannattaa lähteä keskustelemaan työterveyshuollon kanssa ammatillisesta kuntoutuksesta, joka on työeläkeyhtiön tarjoamaa kuntoutusta työkyvyttömyyden uhatessa. Se voi olla esimerkiksi työkokeilua, työhönvalmennusta tai kouluttautumista uuteen ammattiin. Tavoitteena on tukea työntekijää jatkamaan työssä tai palaamaan sinne. Työeläkeyhtiö maksaa toimeentulon ammatillisen kuntoutuksen ajalta.
Kuntoutuksen suunnittelussa auttavat Ilmarisen kuntoutusasiantuntijat.
– Meiltä jokainen kuntoutuja saa nimetyn kuntoutusasiantuntijan, joka auttaa kuntoutussuunnitelman teossa tai ohjaa tarvittaessa yhteistyökumppaneidemme palveluiden pariin. Kuntoutusasiantuntija on apuna koko prosessin ajan, sanoo kuntoutuksen kehityspäällikkö Kaisa Valppu.
Työntekijän tukeminen takaisin työelämään ja erilaisten tukimuotojen käyttäminen hyödyttää monin tavoin myös työnantajaa.
– Sairauspoissaolot vähenevät ja osaajat pysyvät talossa. Isommilla työnantajilla hyödyt näkyvät myös maksuluokassa, kun työkyvyttömyyskustannuksilta vältytään, sanoo Kaisa Valppu.
Lisää aiheesta
Pitopalveluyrittäjästä nuoriso-ohjaajaksi – ammatillinen kuntoutus on vaihtoehto myös yrittäjälle
Miten jatkaa eteenpäin, kun terveysongelmat tulevat yrittäjyyden tielle? Sanna Leppämäki suuntasi rohkeasti uudelle alalle, kun työkyky ei enää riittänyt pitopalveluyrittäjän työhön.
Osa-aikaisen yrittäjän YEL-maksut
Lakisääteinen YEL-vakuutus turvaa myös osa-aikaisen yrittäjän tulevaa eläkettä. Tarvitset sen, jos työsi hinta eli työpanoksesi arvo ylittää vakuuttamisen alarajan ja myös muut vakuuttamisen ehdot täyttyvät. YEL-maksut ovat noin neljännes työtulostasi. Vaikka vakuuttamisen hinta mietityttäisi, ota vakuutus ajoissa, jottei YEL-maksu tule maksettavaksesi jälkikäteen korkojen kera.
Kilometrikisa innosti liikkumaan aktiivisesti
Kilometrikisa sai jälleen ilmarislaiset liikkumaan ja parantamaan työkykyään polkemalla, jopa aikaisempia vuosia enemmän. Teimmekin Kilometrikisassa tänä vuonna huipputuloksen!