Artikkelit

Uravalmennus loi uskoa – ”En ole vielä menetetty tapaus”

Ihmisen terveydentilan heiketessä voi olla hankalaa jatkaa vanhassa työtehtävässä. Tukea työssä jatkamiseen ja kuntoutukseen on kuitenkin mahdollista saada. Toivoa ei kannata koskaan menettää, sanoo ammattiaan vaihtanut Minna Viman.

Minna Vimanin lapsuuden toiveammatti oli sairaanhoitaja. Pian hoitoalan koulutuksen jälkeen Minna vetäistiin mukaan työelämään. Minna Viman on sairastanut pitkään nivelsairauksia ja iän karttuessa sairaudet pahenivat. Viimeksi Minna on toiminut koulunkäynninohjaajana erityskoulussa, mutta terveydentilan huonontuessa Minnan piti jäädä pois työstään.

– Minulle myönnettiin työkyvyttömyyseläke. Tilanne oli minusta kaamea, koska minulla oli vielä runsaasti työvuosia jäljellä ja yhtäkkiä minusta ei ollut enää mihinkään. Siinä vaiheessa kuulin uravalmennuksesta, johon onneksi sain Ilmarisen päätöksellä oikeuden. Mahdollisuus uravalmennukseen toi tunnelin päähän valoa, Minna Viman kertoo,

Viman tapasi Katja Noponen Oy:n uravalmentajan kotiseudullaan Salossa. Jo ensitapaaminen loi Minnaan uskoa, että hänelläkin olisi vielä käyttöä työelämässä. Uravalmennuksessa mietittiin yhdessä, mitkä voisivat olla aloja, joissa Minna voisi käyttää omia, työurallaan kertyneitä vahvuuksia niin, että fysiikka ei ole esteenä.

– Ehkä tärkein hyöty uravalmennuksesta minulle oli uskon ja toivon luonti: on mahdollista löytää terveydentilalle sopiva työpaikka ja minulle on vielä käyttöä työelämässä. En ole menetetty tapaus.

Minna Viman kertoo Katja Noponen Oy:n videolla uratarinansa.

Työkokeilu toi sopivan työpaikan

Uravalmennuksen kautta Minna Viman sai vihjeen mahdollisesti sopivasta työpaikasta, johon hän sai yhteystyössä Ilmarisen kanssa työkokeilusopimuksen.

– Työkokeilupaikakseni tuli Ihme & Kumma -kahvila, joka työllistää erityisnuoria ja opastaa heitä työelämään. Toimin siellä nuorten ohjaajana.

– Ihme ja Kumma on Suomen ensimmäinen erityisnuorten työpaja. Meillä ei kysytä töihin hakevien terveydentilan diagnooseja, vaan mitä he osaavat ja millaisia unelmia heillä on, sanoo Ihme ja Kumma Tuki ry:n hallituksen puheenjohtaja Jorma Nurminen.

Alkuun Minnaa opastettiin työssä, ja työn sujuessa työskentelystä tuli itsenäisempää. Minna Viman koki uuden alan olevan niin hänelle sopiva ja työn antoisaa, että hän myös lähti opiskelemaan kehitysvammaohjaajaksi.  

– Työelämän suhteen haaveenani on olla tässä työpaikassa kuin tatti ja tehdä tätä työtä niin kauan kuin se on mahdollista.

Jorma Nurmisella oli Minnalle lopulta hyviä uutisia.

– Olemme tarjonneet Minnalle työpaikkaa työkokeilun jälkeen. Minnasta on tullut tärkeä osa työyhteisöämme. Olisimme hölmöjä, jos emme Minnaa täällä pitäisi.

Työn merkitys voi olla ihmiselle todella suuri.

– Minulle työ merkitsee elämää. Työssä koen olevani aktiivinen yhteiskunnan jäsen. Varsinkin työskennellessä erityisnuorten kanssa toteutuu ajatukseni siitä, että jokainen ihminen on samanarvoinen. Viestini muille samassa tilanteessa oleville on: apua kannattaa ottaa vastaan ja luovuttaa ei saa koskaan, Minna Viman sanoo.

Takaisin työelämään ammatillisen kuntoutuksen tuella

Kun työntekijän työkyky heikkenee työntekijän, esimiehen ja työterveyshuollon on hyvä ottaa asia yhteiseen keskusteluun työterveysneuvottelussa. Työhönpaluuta sairauslomalta tai työssä jatkamista voidaan tukea mm. Kelan osasairauspäivärahalla sekä monilla Kelan tarjoamilla kuntoutusmuodoilla. Lisäksi työterveyshuollon työkokeilun tuella tai työntekijän työtä muokkaamalla voidaan työntekijää auttaa palaamaan työhönsä sairausloman jälkeen tai jatkamaan siinä.

Jos nämä keinot eivät ole riittäviä, kannattaa lähteä keskustelemaan työterveyshuollon kanssa työeläkeyhtiön tukemasta ammatillisesta kuntoutuksesta. Se voi olla esimerkiksi työkokeilua, työhönvalmennusta tai kouluttautumista uuteen ammattiin. Tavoitteena on tukea työntekijää jatkamaan työssä tai palaamaan sinne. Työeläkeyhtiö maksaa toimeentulon ammatillisen kuntoutuksen ajalta.

– Työkykyongelmiin on mahdollista saada apua ja ongelmia aiheuttaviin tekijöihin voidaan puuttua. On olennaisen tärkeää, että työkyvyn haasteisiin etsitään ratkaisuja ajoissa, sanoo kuntoutuksen kehityspäällikkö Kaisa Valppu.

Uravalmennusta tarjotaan pääsääntöisesti henkilöille, joiden ei ole mahdollista palata enää takaisin omaan työpaikkaan. Ilmarisella on kumppaneina ammatillista valmennusta tarjoavia yrityksiä, joissa työskentelee uraohjaukseen erikoistuneita valmentajia.

– Kuntoutujan henkilökohtainen uravalmentaja kartoittaa alkutilanteen ja kertoo ammatillisen kuntoutuksen eri mahdollisuuksista. Myös Ilmarisen omat kuntoutusasiantuntijat ovat tukena. Meiltä jokainen kuntoutuja saa nimetyn kuntoutusasiantuntija, Kaisa Valppu sanoo.

Uravalmentaja auttaa pohtimaan, mitkä olisivat kuntoutujan terveydentilalle soveltuvia työtehtäviä. Suunnittelussa huomioidaan myös eri alojen työllisyystilanne. Uravalmentaja on apuna työkokeilupaikan etsimisessä ja selvittää tarpeen mukaan myös ammatillisen koulutuksen mahdollisuuksia.

Lisää aiheesta

Artikkelit 2.7.2024

Oletko uusi työelämässä? Lue tärkeät tärpit

Kesätyöntekijät ovat parhaillaan työn touhussa työpaikoilla. Tärkeintä on tietenkin perehdyttää uusi tekijä työhön, mutta on muutakin, mistä työelämän tulokkaan on hyvä tietää.

Oletko uusi työelämässä? Lue tärkeät tärpit

Artikkelit 4.6.2024

Työnantaja, tiedätkö mihin maahan vakuutat työntekijäsi?

Oletko palkkaamassa ulkomaalaisen työntekijän Suomeen tai lähettämässä työntekijäsi Suomesta töihin ulkomaille? Työnantajana sinun on huolehdittava työntekijöittesi työeläkevakuuttamisesta riippumatta siitä, missä maassa he työskentelevät tai kauanko työsuhde kestää.

Työnantaja, tiedätkö mihin maahan vakuutat työntekijäsi?

Artikkelit 3.6.2024

Psykologinen turvallisuus – miten sitä voi vahvistaa?

Psykologinen turvallisuus tarkoittaa luottamukseen perustuvaa työyhteisön ja organisaation toimintakulttuuria, jossa jokainen työntekijä kokee itsensä arvostetuksi ja tervetulleeksi. Se tarkoittaa myös keskusteluilmapiiriä, jossa eriäviä mielipiteitä osataan käsitellä rakentavasti ja henkilökohtaisuuksiin menemättä. Miten psykologisesti turvallinen ilmapiiri rakennetaan työpaikalle? Entä mitä se vaatii johdolta, esihenkilöiltä ja työntekijöiltä?

Psykologinen turvallisuus – miten sitä voi vahvistaa?
Lisää ajankohtaisia artikkeleita