Artikkelit

Viisi vinkkiä eläkkeelle jäämiseen

Pohditko eläkkeelle jäämistä? Aloita laskemalla arvio eläkkeesi suuruudesta ja suunnittele toimeentulosi vanhuusvuosille. Ilmarisen eläkejohtaja Nina Bruun vinkkaa, mitä muuta eläkettä suunnittelevan kannattaa ottaa huomioon.

  1. Tarkista oma eläkeikäsi. Nykyään eläkeikä on sidottu syntymävuoteen. Esimerkiksi vuonna 2019 alin eläkeikä on 63, 5 vuotta. Ylin eläkeikä huitelee jo 68 ikävuodessa. Osittaiselle (varhennetulle) vanhuuseläkkeelle pääsee jo 61-vuotiaana. 
  2. Tee laskelmia eläkkeesi suuruudesta ja pohdi, mikä on sinulle sopiva eläkkeen määrä. Millaista elintasoa haluat ylläpitää eläkkeellä?  Pääsääntö on, että mitä myöhemmin jäät eläkkeelle, sitä suurempi eläkkeesi on. Verkossa ilmarinen.fi voit laskea eläkkeesi suuruuden eri ikävaihtoehdoilla. Voit myös laskea, kuinka paljon eläkkeesi kasvaisi, jos tekisitkin vielä vuoden töitä. Tai entäpä jos tekisit osa-aikatyötä ja nostaisit samalla osittaista vanhuuseläkettä? 

    Älä unohda suunnitella toimeentuloasi eläkkeellä. Laske vielä myös, kuinka paljon asuminen vie eläkkeestäsi? Entä onko sinulla velkaa, jota maksat vielä eläkeikäisenä? Tässä vaiheessa haluat ehkä myös pohtia, voitko hankkia jostain lisätuloja kattamaan pudotusta palkansaajasta eläkeläiseksi? Eläkkeelläkin voi tietysti tehdä töitä täysin ilman rajoituksia ja hankkia niin käyttörahaa eläkkeen rinnalle.  
  3. Pohdi mitä teet vapaa-ajalla. Muutos työssäkävijästä eläkeläiseksi ei ole ihan vähäpätöinen. Työ on useammalle meistä tärkeä elämänsisältö. Kun et ole enää töissä, viikkoon tule yhtäkkiä vapaita tunteja noin 40 lisää. Mihin haluat sen käyttää? Vapaaehtoistyötä, harrastuksia, lastenlasten hoitoa, kulttuuria – vai mitä? Ja vielä tässäkin: eläkeläisenä voit myös tehdä töitä eläkkeesi rinnalla niin paljon kuin sielu sietää. 
  4. Hae lopuksi eläkettä. Muista myös irtisanoa itsesi, sillä työsuhteen pitää päättyä ennen vanhuuseläkkeelle jäämistä. Tee eläkehakemus verkossa ilmarinen.fi. Vanhuuseläkehakemuksen täytät noin vartissa ja parhaimmassa tapauksessa saat päätöksen samana päivänä!  Helppoa ja vaivatonta! Ps. Voit aloittaa uuden työsuhteen eläkkeen rinnalla myöhemmin  
  5. Hae uusi verokortti ja hyödytä eläkeläisen alennukset. Eläkettä verotetaan eri tavalla kuin palkkatyötä, joten tarvitset uuden verokortin. Kun olet tilannut verokortin verottajalta, se kulkee sähköisenä verottajalta eläkeyhtiöön - sinun ei siis tarvitse postitella sitä eteenpäin.

    Eläkeläisenä hyödyt myös eläkeläisen alennuksista! Niitä saat esimerkiksi VR:ltä, Matkahuollolta ja monilta kulttuurialan palveluntuottajilta. 

Mukavia eläkepäiviä! 

Lisää aiheesta

Artikkelit 2.7.2024

Oletko uusi työelämässä? Lue tärkeät tärpit

Kesätyöntekijät ovat parhaillaan työn touhussa työpaikoilla. Tärkeintä on tietenkin perehdyttää uusi tekijä työhön, mutta on muutakin, mistä työelämän tulokkaan on hyvä tietää.

Oletko uusi työelämässä? Lue tärkeät tärpit

Artikkelit 4.6.2024

Työnantaja, tiedätkö mihin maahan vakuutat työntekijäsi?

Oletko palkkaamassa ulkomaalaisen työntekijän Suomeen tai lähettämässä työntekijäsi Suomesta töihin ulkomaille? Työnantajana sinun on huolehdittava työntekijöittesi työeläkevakuuttamisesta riippumatta siitä, missä maassa he työskentelevät tai kauanko työsuhde kestää.

Työnantaja, tiedätkö mihin maahan vakuutat työntekijäsi?

Artikkelit 3.6.2024

Psykologinen turvallisuus – miten sitä voi vahvistaa?

Psykologinen turvallisuus tarkoittaa luottamukseen perustuvaa työyhteisön ja organisaation toimintakulttuuria, jossa jokainen työntekijä kokee itsensä arvostetuksi ja tervetulleeksi. Se tarkoittaa myös keskusteluilmapiiriä, jossa eriäviä mielipiteitä osataan käsitellä rakentavasti ja henkilökohtaisuuksiin menemättä. Miten psykologisesti turvallinen ilmapiiri rakennetaan työpaikalle? Entä mitä se vaatii johdolta, esihenkilöiltä ja työntekijöiltä?

Psykologinen turvallisuus – miten sitä voi vahvistaa?
Lisää ajankohtaisia artikkeleita