Taksiyrittäjä: Osittainen vanhuuseläke tuo lisäansioita
Taksiyrittäjä Kari Rättö haki osittaisesta vanhuuseläkettä heti, kun hän täytti tarvittavat 61 vuotta. Hän pitää eläkettä erinomaisena mahdollisuutena pitkän työuran tehneille. Osittainen vanhuuseläke onkin varsin suosittua: sitä nostaa joka kymmenes ikärajan täyttänyt.
Helsinkiläinen Kari Rättö kuuli osittaisesta (varhennetusta) vanhuuseläkkeestä ensimmäisen kerran median kautta eläkeuudistuksen uutisoinnin yhteydessä. Kun taksiyrittäjänä työskentelevän miehen mittariin tuli 61 vuotta toukokuussa 2018, hän päätti hakea Ilmariselta osittaista vanhuuseläkettä. Ensimmäisen osittaisen vanhuuseläkkeensä, täydet 50 prosenttia eläkekertymästä, hän nosti heti kesäkuussa.
– Ajattelin, että olen koko ikäni maksanut työeläkemaksuja ja nyt olisi mahdollisuus saada jotain takaisinkin. Selvitin tarkkaan etukäteen, paljonko minun kannattaa eläkettä nostaa ja miten se vaikuttaisi myöhemmin varsinaiseen vanhuuseläkkeeseeni. Tiesin, että osittainen eläke vähentää varsinaista vanhuuseläkettä, Rättö kertoo.
Rätölle osittainen vanhuuseläke merkitsee erityisesti lisäansiota. Hän on eläkkeestä huolimatta jatkanut täyspäiväistä työskentelyä yrityksensä Limousine Transfer Helsinki Oy:n hallinnollisissa tehtävissä.
– Työpäivät ovat pyöreitä, mutta en tee enää töitä vuorokauden ympäri. Pyöritän yrityksen hallintoa eli teen työvuorosuunnittelua ja kirjanpidollisia asioita, kuten palkanlaskentaa. Vastaan tarjouspyyntöihin ja teen tarjoukset, Rättö kertoo.
Suosittua keskituloisten miesten keskuudessa
Rättö edustaa osittaisen vanhuuseläkkeen ottajissa keskiarvoa. Eläketurvakeskuksen mukaan kaksi kolmesta osittaisen vanhuuseläkkeen saajista on miehiä. Lähes 90 prosenttia nostaa osittaista vanhuuseläkettä maksimimäärän eli 50 prosenttia eläkkeestä. Miesten eläke on keskimäärin 880 euroa ja naisten 670 euroa.
Viidesosa osittaista vanhuuseläkettä nostavista on Rätön tavoin yrittäjiä.
– Eläke on lisänä muiden tulojen päällä ja sen voi käyttää vaikka matkailuun tai muuhun pieneen ylellisyyteen, sanoo Rättö.
– Mielestäni tämä on erinomainen mahdollisuus pitkän työuran tehneille – eläkkeen turvin voi siirtyä kevyempään työpanokseen tai muuten vain nauttia pienestä ekstrarahasta eläkkeen muodossa, hän jatkaa.
Taksiyrittäjäksi verenperintönä
Kari Rättö tulee taksiyrittäjien suvusta. Isoisä aloitti vossikan eli hevosvaunun kuljettajana 1900-luvun alun Viipurissa. Ennen talvisotaa hevonen vaihtui autoon. Isoisän perhe siirtyi sodan alta Helsinkiin, jonne myös asettuivat.
– Isoisäni kuollessa isäni jatkoi yrityksen pyörittämistä. 1970-luvulla aloin itsekin kuljettajaksi, ja vuonna 1988 otin yrityksen omiin nimiini. Nykyisin yritys toimii osakeyhtiönä, Rättö kertoo.
Yrityksessä on nykyään palkallisena sekä vakituisia että tilapäisiä kuljettajia. Yritys keskittyy erityisesti premium-tilausajoihin niin yksityishenkilöille, yrityksille kuin valtion hallinnolle.
Silloin tällöin Rättö tekee edelleen ajovuoroja ratin takana.
– Asiakkaat antavat työhön merkityksen. Joka kerta, kun asiakas sanoo ”kiitos ja näkemiin, nähdään uudelleen”, tiedän, että olen onnistunut työssäni.
Onko Rättö ajatellut, milloin on aika jäädä sille varsinaiselle vanhuuseläkkeelle?
– Päätöstä vanhuuseläkkeelle jäämisestä en ole vielä tehnyt, ja aion jatkaa oman yrityksen pyörittämistä. Yrittäjistä osa tekee töitä siihen saakka, kunnes aika päättyy saappaat jalassa – toistaiseksi minullakin on intoa ja halua jatkaa töitä.
Osittainen vanhuuseläke
- Vuonna 2017 voimaan tulleessa eläkeuudistuksessa osa-aikaeläke poistui ja tilalle tuli osittainen vanhuuseläke.
- Voit siirtyä osittaiselle vanhuuseläkkeelle, kun olet täyttänyt 61 vuotta. Hae eläkettä työeläkeyhtiöstäsi noin kuukautta ennen kuin aiot siirtyä eläkkeelle. Osittaista vanhuuseläkettä ei saa takautuvasti.
- Eläkettä voi nostaa joko 25 tai 50 prosenttia eläkekertymästä – muistathan kuitenkin, että osittaisen vanhuuseläkkeen nostaminen pienentää pysyvästi varsinaisen vanhuuseläkkeen määrää.
- Ilmarisen eläkelaskurilla selvität helposti, kuinka suuri osittainen vanhuuseläkkeesi on ja miten se vaikuttaa varsinaiseen vanhuuseläkkeeseesi.
- Jos haluat samalla vähentää työntekoa, sovi vähentämisestä työnantajasi kanssa. Yrittäjät päättävät työajastaan itse. Osittaisen vanhuuseläkkeen nostaminen ei edellytä työaika- tai palkkaseurantaa.
- Eläkettä verotetaan eri tavalla kuin ansiotyötä, joten huolehdi verokortti ajan tasalle.
Tutustu osittaiseen vanhuuseläkkeeseen ja hae osittaista vanhuuseläkettä Ilmarisen verkkosivuilla täällä.
Lisää aiheesta
Pitopalveluyrittäjästä nuoriso-ohjaajaksi – ammatillinen kuntoutus on vaihtoehto myös yrittäjälle
Miten jatkaa eteenpäin, kun terveysongelmat tulevat yrittäjyyden tielle? Sanna Leppämäki suuntasi rohkeasti uudelle alalle, kun työkyky ei enää riittänyt pitopalveluyrittäjän työhön.
Osa-aikaisen yrittäjän YEL-maksut
Lakisääteinen YEL-vakuutus turvaa myös osa-aikaisen yrittäjän tulevaa eläkettä. Tarvitset sen, jos työsi hinta eli työpanoksesi arvo ylittää vakuuttamisen alarajan ja myös muut vakuuttamisen ehdot täyttyvät. YEL-maksut ovat noin neljännes työtulostasi. Vaikka vakuuttamisen hinta mietityttäisi, ota vakuutus ajoissa, jottei YEL-maksu tule maksettavaksesi jälkikäteen korkojen kera.
Kilometrikisa innosti liikkumaan aktiivisesti
Kilometrikisa sai jälleen ilmarislaiset liikkumaan ja parantamaan työkykyään polkemalla, jopa aikaisempia vuosia enemmän. Teimmekin Kilometrikisassa tänä vuonna huipputuloksen!