Artikkelit

Laskeudu lomalle leppoisasti

Aamukahvit laiturinnokassa ja päiväunet riippukeinussa. Kiireetöntä yhdessäoloa läheisten kanssa ja reissuja tai rentoa oleilua kotikulmilla. Kesälomalla on aikaa ladata akkuja ja viedä ajatukset pois töistä. Mitä kannattaa huomioida, jotta loma sujuu mahdollisimman leppoisasti? Lue Ilmarisen palvelujohtajan Kati Huoposen vinkit.

Lomaan valmistautuminen kannattaa aloittaa jo ennen kesälaitumille kirmaamista.

– Kaikki valmiiksi ennen kesälomaa -ajatuksesta kannattaa päästää irti. Ennen lomaa on hyvä valita tärkeimmät työt tehtäväksi. Jos töiden priorisointi tuntuu haastavalta, ota työt ja niiden jakaminen puheeksi esimiehen tai kollegoiden kanssa, Ilmarisen palvelujohtaja Kati Huoponen sanoo.

Tulevat ja kesken jäävät työt kannattaa listata odottamaan lomanjälkeistä aikaa.

– Tee lista asioista, joihin tartut ensimmäisenä loman jälkeen. Kun työt ovat listalla odottamassa, voit unohtaa ne kokonaan loman ajaksi. Myös lomalta paluu sujuu hallitummin, kun on selvää, mistä syksyn työrupeaman aloittaa, Huoponen jatkaa.

Jos mahdollista, kerralla kannattaa lomailla vähintään kahdesta kolmeen viikkoon. Loman ajaksi sähköposti kannattaa sulkea kokonaan.

–Jos työasioita tulee lomalla mieleen, ne voi kirjoittaa muistiin ja unohtaa sen jälkeen.

"Mukava tekeminenkin muuttuu pakkopullaksi, jos sitä alkaa tehdä tavoitehakuisesti hampaat irvessä. Leppoisa ote lomailuun palauttaa parhaiten." 

-Kati Huoponen 

Ota rennosti, älä suorita

Entä millaiset vinkit Kati Huoponen antaa lomailuun? Mitä tehdä, jotta lomasta saa mahdollisimman paljon irti?   

– Suosittelen ampaisemaan heti loman aluksi pois normaaleista rutiineista. Jo pelkästään maiseman vaihtaminen vaikka vain päiväksi auttaa siirtymään työkiireistä kohti leppoisampaa lomarytmiä, Huoponen vinkkaa. 

Lomalla kannattaa tehdä itselle mieluisia asioita, keskittyä läheisiin ja nauttia yhteisestä ajasta.

– Puutarhanhoito, lukeminen, matkustaminen – kannattaa tehdä sitä mistä nauttii.

Lomaan ei myöskään kannata ladata liikaa odotuksia eikä sortua liialliseen suorittamiseen.

– Mukava tekeminenkin muuttuu pakkopullaksi, jos sitä alkaa tehdä tavoitehakuisesti hampaat irvessä. Leppoisa ote lomailuun palauttaa parhaiten, Huoponen summaa.

Kesäriennoista ja -illoista Huoponen kehottaa nauttimaan kohtuudella.

– Kesään kuuluu arkea rennompi tahti ja lomasta nauttiminen. Herkuttelun ja alkoholin käytön suhteen kannattaa kuitenkin muistaa kohtuus. Alkoholin käyttö vaikuttaa merkittävästi unen laatuun ja palautumiseen, joten siksikin kohtuus on paikallaan.   

Odota syksyä innolla

Kesästä nauttimisen lomassa kannattaa suunnata jo jokunen ajatus syksyyn ja tulevaan työarkeen.

– Kynttilät pimenevissä illoissa, ruskan värit, sienestys ja villasukat ovat nekin ihania juttuja mielenkiintoisten työasioiden vastapainona. Jos ajatukset karkaavat välillä syksyyn, kannattaa muistutella itselle syksyn kivoista tekemisistä ja harrastuksista, Huoponen sanoo.

Neljä vinkkiä lomalle jäävälle  

  1. Älä yritä saada kaikkea valmiiksi ennen lomaa. Valitse työt, jotka teet valmiiksi ja listaa työt, joista aloitat lomasi jälkeen.
  2. Keskity lomalla itsellesi mieluisiin asioihin. Tee sitä, mistä nautit ja vältä liikaa suorittamista.
  3. Irrottaudu arkirutiineista tekemällä heti loman aluksi jotakin erilaista tai lähtemällä johonkin, vaikka vain päiväksi.
  4. Jos ajatukset karkaavat loman aikana jo syksyyn ja arjen kiireisiin, keskity pohtimaan syksyn hyviä puolia.

Lue lisää

Lisää aiheesta

Artikkelit 2.7.2024

Oletko uusi työelämässä? Lue tärkeät tärpit

Kesätyöntekijät ovat parhaillaan työn touhussa työpaikoilla. Tärkeintä on tietenkin perehdyttää uusi tekijä työhön, mutta on muutakin, mistä työelämän tulokkaan on hyvä tietää.

Oletko uusi työelämässä? Lue tärkeät tärpit

Artikkelit 4.6.2024

Työnantaja, tiedätkö mihin maahan vakuutat työntekijäsi?

Oletko palkkaamassa ulkomaalaisen työntekijän Suomeen tai lähettämässä työntekijäsi Suomesta töihin ulkomaille? Työnantajana sinun on huolehdittava työntekijöittesi työeläkevakuuttamisesta riippumatta siitä, missä maassa he työskentelevät tai kauanko työsuhde kestää.

Työnantaja, tiedätkö mihin maahan vakuutat työntekijäsi?

Artikkelit 3.6.2024

Psykologinen turvallisuus – miten sitä voi vahvistaa?

Psykologinen turvallisuus tarkoittaa luottamukseen perustuvaa työyhteisön ja organisaation toimintakulttuuria, jossa jokainen työntekijä kokee itsensä arvostetuksi ja tervetulleeksi. Se tarkoittaa myös keskusteluilmapiiriä, jossa eriäviä mielipiteitä osataan käsitellä rakentavasti ja henkilökohtaisuuksiin menemättä. Miten psykologisesti turvallinen ilmapiiri rakennetaan työpaikalle? Entä mitä se vaatii johdolta, esihenkilöiltä ja työntekijöiltä?

Psykologinen turvallisuus – miten sitä voi vahvistaa?
Lisää ajankohtaisia artikkeleita