Artikkelit

Milloin kevytyrittäjän kannattaa siirtyä täysipäiväiseksi?

Mitä kevytyrittäjyys oikein tarkoittaa? Mitä eroa on sivutoimisella ja täysipäiväisellä yrittäjällä? Mitä asioita kannattaa ottaa huomioon, kun siirtyy täysipäiväiseksi yrittäjäksi? Kysyimme asiantuntijalta.

”Keikkatyön yleistyessä kevytyrittäjyydestä on puhuttu viime vuosina paljon, ja markkinoille on tullut monia keikkatyöntekijöitä palvelevia yrityksiä. Yleensä kevytyrittäjänä pidetään henkilöä, joka tekee töitä omiin nimiinsä ja laskuttaa tekemästään työstä laskutuspalvelun avulla. 

Käytännössä kevytyrittäjyys tarkoittaa usein samaa kuin sivutoiminen yrittäjyys. Koska kevytyrittäjyyttä voi harjoittaa päätyön ohessa, kertaluonteisia keikkoja tekevälle kevytyrittäjyys voi olla joustava ja vähäriskinen tapa testata, miten tietty yritysidea kantaa ja kannattaa. Se on myös keikkatyön teettäjän kannalta helpompaa kuin tekijän palkkaaminen. Silloin asiakkaan ei tarvitse ottaa kantaakseen työnantajan velvoitteita, vaan hän voi maksaa pelkän laskun.” 

Täysipäiväisyys kutsuu, kun liikeidealla on imua 

”Jos näyttää siltä, että sivutoimessa riittää koko ajan enemmän mielekästä tekemistä ja maksavia asiakkaita, kevytyrittäjän on aika harkita täysipäiväiseksi yrittäjäksi siirtymistä. Kun sivutyö alkaa kilpailla vakavasti henkilön ajankäytöstä ja ajatuksista päätyön kanssa, on jo oman hyvinvoinninkin kannalta tervettä miettiä, mihin kannattaa keskittyä. 

Myös kevytyrittäjyyden avulla voi hetkellisesti täystyöllistää itsensä, mutta pääelinkeinona se ei välttämättä ole kovin toimiva. Monille suomalaisille kevytyrittäjyys onkin ollut ponnahduslauta yrittäjän uralle. Täysipäiväisenä yrittäjänä pystyy paremmin säätelemään omaa yrittäjäeläkettään ja voi muutenkin vapaammin päättää, kuinka asioitaan hoitaa. Laskutuspalveluyritykset hoitavat niitä yleensä aika kaavamaisella tavalla."

Kevytyrittäjyys_maalin_sekoitus.jpg

Täysipäiväisyys tuo lisää vastuuta 

”Kun harkitsee siirtymistä täysipäiväiseksi yrittäjäksi, on tärkeää kartoittaa, kuinka paljon yritystoiminnallaan pystyy realistisesti ansaitsemaan. Varmista, että liikeideasi kantaa myös alkuhuuman yli. Tarvitaan uskottava liiketoimintasuunnitelma. 

Jos yrittäjä ei enää käytä apuna laskutuspalveluyritystä, hänen kannattaa myös ottaa selvää, mistä hän on käytännössä ottamassa vastuun. Taloushallinto täytyy järjestää, ja pakolliset vakuutukset täytyy hoitaa itse. Toki käytännön asioihin saa myös apua monelta taholta. Elinkeinoviranomaiset sekä yrittäjäjärjestöt auttavat, ja pankitkin tarjoavat tukea. 

Yrittäjän sosiaaliturvaan liittyvissä kysymyksissä kannattaa kääntyä eläkeyhtiön puoleen. Se osaa kertoa esimerkiksi, mitä hyötyä yrittäjäeläkkeestä on, mitä sen vastineeksi saa ja millainen vakuutussumma kannattaa yrittäjyyden alkuvaiheessa ottaa.”

Vastauksen antoi Ilmarisen yhteiskuntasuhdejohtaja Jaakko Kiander.

Lisätietoja

Kevytyrittäjyys_maalaa_seinää.jpg

Lisää aiheesta

Artikkelit 2.7.2024

Oletko uusi työelämässä? Lue tärkeät tärpit

Kesätyöntekijät ovat parhaillaan työn touhussa työpaikoilla. Tärkeintä on tietenkin perehdyttää uusi tekijä työhön, mutta on muutakin, mistä työelämän tulokkaan on hyvä tietää.

Oletko uusi työelämässä? Lue tärkeät tärpit

Artikkelit 4.6.2024

Työnantaja, tiedätkö mihin maahan vakuutat työntekijäsi?

Oletko palkkaamassa ulkomaalaisen työntekijän Suomeen tai lähettämässä työntekijäsi Suomesta töihin ulkomaille? Työnantajana sinun on huolehdittava työntekijöittesi työeläkevakuuttamisesta riippumatta siitä, missä maassa he työskentelevät tai kauanko työsuhde kestää.

Työnantaja, tiedätkö mihin maahan vakuutat työntekijäsi?

Artikkelit 3.6.2024

Psykologinen turvallisuus – miten sitä voi vahvistaa?

Psykologinen turvallisuus tarkoittaa luottamukseen perustuvaa työyhteisön ja organisaation toimintakulttuuria, jossa jokainen työntekijä kokee itsensä arvostetuksi ja tervetulleeksi. Se tarkoittaa myös keskusteluilmapiiriä, jossa eriäviä mielipiteitä osataan käsitellä rakentavasti ja henkilökohtaisuuksiin menemättä. Miten psykologisesti turvallinen ilmapiiri rakennetaan työpaikalle? Entä mitä se vaatii johdolta, esihenkilöiltä ja työntekijöiltä?

Psykologinen turvallisuus – miten sitä voi vahvistaa?
Lisää ajankohtaisia artikkeleita