Artikkelit

Esko Ora ei malttanut jäädä eläkkeelle – nyt se näkyy myös eläkekertymässä

Saipu Oy:llä sähköasentajana työskentelevä Esko Ora jatkoi työskentelyä yli alimman eläkeiän. Viimeisimmät vuodet kerryttivät tulevaa eläkettä mukavasti.

Aurinko paistaa keittiön ikkunasta sisään hitaana lauantaiaamuna. Esko Ora, 67, pyöräyttää lusikkaa kahvikupissaan ja nostaa katseen puolisoonsa:

– Tätäkö se sitten on, kun olemme eläkkeellä?

Siihen Oralla ei ole vielä vastausta, sillä hän painaa töitä sähköasentajana edelleen, vaikka eläkkeelle hän olisi halutessaan voinut jäädä jo viisi vuotta sitten.

Takana pitkä ura

54 vuotta. Niin kauan siitä tulee, kun Ora teki sähkötöitä ensimmäisen kerran 14-vuotiaana, oman isän jalanjälkiä seuraten. Vuodet ovat seuranneet toisiaan, mutta into töitä kohtaan ei ole sammunut. Fyysisesti sopivan raskas ja sisällöltään mielekäs työ ovat pitäneet virkeänä.

– Tietenkin on niitä aamuja, kun ottaa pannuun. Kun pääsen töiden pariin, on se kuitenkin mielekästä hommaa, Ora kertoo.

Hyvästä asenne ja ronski huumori auttavat jaksamaan.

– Kyllä tässä vuosien myötä reumakin on vaivannut, mutta silloin pärjää, kun ei liikaa surkuttele, Ora sanoo.

Vaihteleva työnkuva, vapaus vaikuttaa omaan työhönsä ja kivat työkaverit ovat asioita, jotka tekevät Oran työstä mielekästä.

– Saan vaikuttaa työhöni paljon, eikä kukaan hengitä niskaan. Se on minulle tärkeää.

Eläkeikä_esko_ora.jpg

Töitä yli alimman eläkeiän

Ora on hoitanut työnsä mallikkaasti ja ollut niin pidetty työntekijä, ettei pomo päästänyt menemään, kun eläkeikä tuli Oralla 63-vuotiaana täyteen.

– Päällikkö tuli ja sanoi, että hommia tehdään vielä viisi vuotta. Se oli sillä selvä. En olisi ollut valmis lopettamaan silloin, Ora sanoo.

Pitkän työuran aikana maailma ehtii muuttua monella tapaa. Ora uskoo, että työntekijän on pystyttävä muuttumaan sen mukana.

– On tärkeää kasvaa työn mukana. Tykkään oppia ja innostun uusista asioista. Kun opettelun jälkeen onnistuu uudessa jutussa, se tuntuu hyvältä.

Katse kohti eläkettä

Viisi vuotta on vierähtänyt nopeasti. Joulukuussa Oralle tulee ikää 68 vuotta, ja silloin on aika jäädä eläkkeelle. Ora suhtautuu tulevaan luottavaisin mielin ja eläkeasioistakin on tullut otettua jo selvää.

– Kiinnostuin eläkeasioista vasta pari vuotta sitten. Kun 66 vuotta tuli plakkariin, huomasin eläkekertymän nousseen – viime vuosina eläkekertymä onkin noussut yllättävän paljon.

Oran mukaan hänen eläkkeellään ei henkseleitä paukutella, mutta toimeen sillä tulee.

Entä kuinka työteliäs mies saa eläkepäivät kulumaan? Siinä Ora ei usko olevan ongelmaa.

– Pääsemme puolisoni kanssa samoihin aikoihin eläkkeelle. Hän on minun kanssani samanikäinen ja myös edelleen työelämässä, Ora kertoo.

Eläkepäivät kuluvat mukavasti lastenlasten kanssa touhutessa ja moottoripyörällä huristellessa. Siihen aikaan Ora suhtautuu levollisesti.

– Sitten on työt tehty, ja uusi aika elämässä alkaa.

Eläkeikä_pääkytkin.jpg

Tiesitkö, että eläkettä voi nostaa, vaikka olisi vielä työelämässä ja että työskentelyä voi jatkaa myös ylimmän eläkeiän?

  • Voit jatkaa töitä ylimmän eläkeiän jälkeen, jos se työnantajalle sopii. Tällöin tosin työntekijän tai yrittäjän vakuutusvelvollisuus päättyy, minkä jälkeen uutta eläkettä ei enää kerry. Yrittäjän vakuutusvelvollisuus päättyy jo alimman eläkeiän saavutettuaan. Tämän jälkeen vakuuttaminen on vapaaehtoista ylimpään eläkeikään saakka.
  • Vanhuuseläkkeen ja osittaisen vanhuuseläkkeen rinnalla voit tehdä töitä niin paljon kuin haluat, ilman ansiorajaa.
  • Osittainen vanhuuseläke on 25 tai 50 prosenttia kertyneestä eläkkeestä, joka sinulle on kertynyt eläkkeelle jäämistä edeltävän vuoden loppuun mennessä. Palkkasi ei vaikuta osittaisen vanhuuseläkkeeseen suuruuteen, mutta tulevaa eläkettäsi se kasvattaa – siihen asti, että täytät ylimmän vanhuuseläkeikäsi.
  • Voit nostaa osittaista vanhuuseläkettä esimerkiksi jos eläkkeen lähestyessä haluat keventää työmäärääsi tai lopettaa työnteon kokonaan. Voit nostaa osittaista vanhuuseläkettä myös, vaikka tekisit töitä ihan kokoaikaisesti. Tällä hetkellä osittaista vanhuuseläkettä voi nostaa aikaisintaan 61-vuotiaana.
  • Voit työskennellä myös vanhuuseläkkeen rinnalla, eikä se pienennä eläkettäsi. Syntymävuotesi ratkaisee, milloin voit aikaisintaan siirtyä vanhuuseläkkeelle.
  • Jokaisen kannattaa tarkastella eläkevaihtoehtoja oman jaksamisen ja taloudellisen tilanteen kannalta. Kirjautumalla Ilmarisen verkkopalveluun voit laskea laskurilla, millaiseksi eläkkeesi muodostuu eri eläke- ja ikävaihtoehdoilla. Lue lisää eläkkeestä.

Lisää aiheesta

Artikkelit 12.11.2024

Osa-aikaisen yrittäjän YEL-maksut

Lakisääteinen YEL-vakuutus turvaa myös osa-aikaisen yrittäjän tulevaa eläkettä. Tarvitset sen, jos työsi hinta eli työpanoksesi arvo ylittää vakuuttamisen alarajan ja myös muut vakuuttamisen ehdot täyttyvät. YEL-maksut ovat noin neljännes työtulostasi. Vaikka vakuuttamisen hinta mietityttäisi, ota vakuutus ajoissa, jottei YEL-maksu tule maksettavaksesi jälkikäteen korkojen kera.

Osa-aikaisen yrittäjän YEL-maksut

Artikkelit 30.10.2024

Kilometrikisa innosti liikkumaan aktiivisesti

Kilometrikisa sai jälleen ilmarislaiset liikkumaan ja parantamaan työkykyään polkemalla, jopa aikaisempia vuosia enemmän. Teimmekin Kilometrikisassa tänä vuonna huipputuloksen!

Kilometrikisa innosti liikkumaan aktiivisesti
Lisää ajankohtaisia artikkeleita