Sivutoiminen yrittäjä ja YEL-vakuutus

Voit toimia yrittäjänä, vaikka olisit samaan aikaan palkkatyössä tai opiskelija. Yrittäjän eläkevakuutus eli YEL-vakuutus on pakollinen vakuutus myös sivutoimiselle ja osa-aikaiselle yrittäjälle, kun yritystoiminta täyttää YEL-vakuuttamisen ehdot.

YEL-vakuutuksen hyödyt sivutoimiselle yrittäjälle

Kerrytät itsellesi eläkettä

YEL-vakuutus kerryttää eläkettäsi, vaikka kerryttäisit samaan aikaan eläkettäsi myös palkkatöistä TyEL-maksujen kautta. Eläkettä kertyy silloin sekä YEL-työtulon että töistä saamasi palkan perusteella.

Parannat sosiaaliturvasi tasoa

YEL-vakutuus lisää sosiaaliturvaasi siinäkin tapauksessa, että sinulla olisi työnantajasi kautta TyEL vakuutus. YEL-työtulo vaikuttaa muun muassa Kelasta saamasi päivärahan määrään (esimerkiksi sairauspäiväraha, työttömyysetuus ja vanhempainpäiväraha) yhdessä palkkatulojen kanssa.

Turvaat itsesi työttömyyden varalle

Kun olet YEL-vakuutettu ja yrittäjäkassan jäsen, voit saada ansiosidonnaista päivärahaa.

Milloin sivutoimisen yrittäjän pitää ottaa YEL-vakuutus?

Ota YEL-vakuutus, kun seuraavat 5 ehtoa täyttyvät:

 

 

Voit olla samanaikaisesti sekä YEL- että TyEL-vakuutettu 

Sivutoimisena yrittäjänä harjoitat yritystoimintaa, mutta saat pääasiallisen toimeentulosi esimerkiksi työntekijänä toisen työnantajan palveluksessa. On siis mahdollista, että työskentelet palkkatöissä ja sivutoimisesti yrittäjänä samanaikaisesti. Tässä tilanteessa työnantajasi vakuuttaa sinut työntekijän eläkevakuutuksella (TyEL) palkkatyön osalta ja sen lisäksi vakuutat itsesi yrittäjänä yrittäjän eläkevakuutuksella (YEL).

Kun yritystoiminta on osa-aikaista palkkatöiden ohella

Jos olet palkkatöissä, vakuuttaa työnantajasi sinut työntekijän eläkevakuutuksella (TyEL) palkkatyön osalta. Jos teet sen lisäksi osa-aikaisesti töitä myös yrittäjänä, vakuutat itsesi yrittäjän eläkevakuutuksella (YEL), jos YEL-vakuuttamisen ehdot täyttyvät.

Esimerkki: Salla on innokas valokuvauksen harrastaja. Hän kuvaa perhepotretteja viikonloppuisin ja työskentelee samalla päätoimisesti lähikaupassa. Valokuvauksen asiakaskunta kasvaa, ja harrastus työllistää Sallaa yhä enemmän. Salla perustaa toiminimen. Hän arvioi, että hänen työpanoksensa arvo ylittää YEL-alarajan (9 208,43 € vuonna 2025) ja ottaa siksi YEL-vakuutuksen. Salla jatkaa päätoimista työskentelyään lähikaupassa ja valokuvaa perhepotretteja sivutoimisena yrittäjänä YEL-vakuutuksen alaisena. 

Kun yritystoiminta on kausiluonteista

Vaikka yritystoimintasi on kausiluonteista ja kestää alle 4 kuukautta, voit tarvita YEL-vakuutuksen, jos yritystoiminta toistuu vuosittain. 

Tällöin YEL-vakuutus tulee pitää voimassa koko yritystoiminnan ajan. Voit kuitenkin ajoittaa vakuutusmaksut niin, että maksuajankohdat sopivat mahdollisimman hyvin sinun yritystoimintasi aikatauluun.

Esimerkki: Tuomas on palkkatöissä ja pitää töiden ohessa avoinna kioskia kesäkuusta elokuuhun. Kioskitoiminta jatkuu useana vuotena. Tuomas laskee, että YEL-työtulo on hieman yli 10000 € vuodessa, joten hänen pitää ottaa YEL-vakuutus. Tuomas valitsee maksavansa YEL-maksun kerran vuodessa, heinäkuussa, koska silloin kioski tuottaa eniten ja hän pystyy helpoiten maksamaan maksun.  

Näin saat YEL-vakuutuksen

1. Tarkista tarvitsetko YEL-vakuutuksen

Jos yritystoimintasi täyttää yllä olevat 5 kohtaa, tarvitset YEL-vakuutuksen

2. Osta YEL-vakuutus verkosta

Ilmarisen verkkokaupasta hankit YEL-vakuutuksen vaivattomasti ja helposti.

3. Nauti YEL-vakuutuksen tuomasta turvasta

YEL-vakuutus parantaa sosiaaliturvasi tasoa ja voit saada tarvittaessa esimerkiksi Kelan päivärahaa, jos sairastut. Verkkopalvelussamme hoidat YEL-asiasi helposti 24/7. Autamme sinua mielellämme myös puhelimitse tai sähköpostilla.

Aloittavalle yrittäjälle 22% alennus

Meiltä saat 22 % alennusta YEL-maksuistasi, jos olet toiminut yrittäjänä alle 4 vuotta, kuitenkin enintään kahteen yrittäjäjaksoon. Saat alennuksen automaattisesti, kun ostat vakuutuksen verkossa.

Tarvitsetko lisätietoa?