Kun työntekijäsi työskentelee Suomessa – ohjeita ulkomaiselle työnantajalle

Ulkomaisena työnantajana sinun täytyy huolehtia Suomessa työskentelevän työntekijäsi eläke- ja sosiaaliturvasta. Tämä koskee myös Suomessa tehtävää etätyötä.

Vakuuta Suomessa työskentelevä työntekijäsi

Kaikki Suomessa tehty työ vakuutetaan Suomessa. Tämä koskee myös Suomessa tehtävää etätyötä. Ulkomaisena työnantajana olet velvollinen järjestämään Suomessa työskentelevälle työntekijällesi lakisääteisen eläke- ja sosiaaliturvan riippumatta työntekijän ja työnantajan kansalaisuudesta.

Jos työntekijällesi on myönnetty A1-todistus, työntekijän eläke- ja sosiaaliturva tulee järjestää todistuksen myöntämässä maassa. Tällöin työntekijääsi ei voi vakuuttaa Suomessa eläketurvan osalta ja hän kuuluu lähtömaan sosiaaliturvan piiriin.

Sekä työnantaja että työntekijä maksavat työeläkemaksua. Työnantaja pidättää työntekijän eläkemaksun palkasta ja tilittää sen työeläkelaitokselle. Mikäli etätyön lisäksi työtä tehdään säännöllisesti myös muissa maissa, työntekijän vakuuttaminen tulee selvittää Eläketurvakeskuksesta. 

Eläkkeensaaja saa koko työeläkkeensä samasta työeläkelaitoksesta, vaikka olisikin työskennellyt eri aloilla ja ollut työuransa aikana vakuutettuna useissa eri työeläkelaitoksissa.

Toimi näin

  1. 1. Selvitä, tarvitsetko TyEL-vakuutuksen ja osta se verkossa

    Työnantajan työeläkevakuutus eli TyEL-vakuutus on Suomessa lakisääteinen vakuutus työntekijäsi eläkkeen turvaamista varten. Tarvitset TyEL-vakuutuksen, kun

    • sinulla on jatkuvassa työsuhteessa vähintään yksi työntekijä, joka työskentelee Suomessa tai
    • jos maksat Suomessa työskentelevälle työntekijällesi kuuden kuukauden aikana yli 9 822 euroa vuonna 2024.

    Voit ostaa TyEL-vakuutuksen vaivattomasti verkossa.

    Voit myös valtuuttaa paikallisen työntekijän tai tilitoimiston huolehtimaan TyEL-vakuutuksen hankinnasta oheisella valtakirjalla. Lataa valtakirja tästä. (pdf etk.fi) Allekirjoitettu valtakirja tulee toimittaa meille suojatulla viestillä.

    Eläkejärjestelynumero eli TyEL-vakuutuksen numero

    Kun sinulla on voimassa oleva TyEL-vakuutus, saat meiltä eläkejärjestelynumeron eli TyEL-vakuutusnumeron. Vakuutusnumero on 46-alkuinen ja 11 merkkiä pitkä. Löydät sen työnantajan palvelustamme.

  2. 2. Ilmoita palkkatiedot tulorekisteriin

    TyEL-vakuutuksen TyEL-maksu muodostuu tulorekisteriin ilmoitettujen palkkatietojen pohjalta. Saamme palkkatiedot suoraan tulorekisteristä noin kahdessa tunnissa.

    Sinun tulee ilmoittaa kaikki Suomessa työskentelevälle työntekijällesi maksamat palkat tulorekisteriin. Tee ilmoitus viiden päivän sisällä palkanmaksusta. Toimi näin jokaisen palkanmaksun jälkeen.

    Ilmoita palkkatiedot euroissa. Jos suoritus on maksettu muuna valuuttana, se on muunnettava euroiksi käyttäen EKP:n viitekurssia, joka on voimassa maksupäivänä.

    Lue lisää palkkatietojen ilmoittamisesta
    Lue lisää TyEL-maksusta ja sen muodostumisesta

    Jos sinulla ei ole suomalaista henkilötunnusta

    Työnantajan edustaja, jolla ei ole suomalaista henkilötunnusta, voi tilata asiointitunnukset tulorekisteriin Suomi.fi-palvelun kautta. Tämän jälkeen henkilö voi ilmoittaa työntekijän palkkatiedot tulorekisteriin. Lue lisää tulorekisterin sivuilta (vero.fi).

    Ulkomailta Suomeen muuttava ulkomaan kansalainen saa henkilötunnuksen, kun hänet on oleskeluluvan myöntämisen yhteydessä tai omasta pyynnöstään rekisteröity väestötietojärjestelmään. Lue lisää aiheesta Digi- ja väestötietoviraston sivuilta (dvv.fi).

  3. 3. Hoida TyEL-vakuutusasioitasi työnantajan palvelussa

    Asiakkaanamme voit seurata ja huolehtia TyEL-laskuista ja muista TyEL-vakuutukseen liittyvistä asioista helposti työnantajan palvelussamme. Palvelussa voit esimerkiksi tarkastaa TyEL-laskusi perusteena olevat palkat työntekijöittäin.

     


Esimerkkitilanteita

Alla olevista esimerkkitilanteista löydät ohjeita, miten ulkomaisen työnantajan tulee toimia.

  1. Työnantajana on Belgialainen yritys, ja heidän työntekijä työskentelee täysin etänä kotoa käsin Suomessa. Tässä tilanteessa työntekijä kuuluu EU:n sosiaaliturvasääntöjen perusteella Suomen sosiaaliturvaan. Belgialaisen työnantajan tulee eläkevakuuttaa työntekijä Suomessa. Työntekijälle kertyy työeläke Suomeen ja hän kuuluu Suomen sosiaaliturvan piiriin.

  2. Yhdysvaltalainen yliopisto työllistää suomalaisen opettajan, joka työskentelee täysin etänä kotoa käsin Suomessa. Yhdysvallat kuuluu sosiaaliturvasopimusmaiden piiriin. Jos työntekijän tekemä työ yliopistossa on virkasuhteisena tehtyä työtä, työntekijä kuuluu Suomen ja Yhdysvaltojen sosiaaliturvasopimuksen piiriin, vaikka kaikki työ tehdäänkin Suomessa. Tällöin työntekijä tarvitsee todistuksen osoituksena Suomen sosiaaliturvaan kuulumisesta. Hae todistus Eläketurvakeskuksesta (etk.fi).

    Jos työntekijällä on jotain muuta työtä virkatyön lisäksi, saat apua Eketurvakeskuksesta.

    Lue lisää Yhdysvaltain sosiaaliturvasopimuksesta (tyoelakelakipalvelu.fi)