Suomesta ulkomaille lähtevän työntekijän vakuuttaminen

Oletko lähettämässä työntekijän ulkomaankomennukselle? Lähteekö työntekijäsi etätöihin ulkomaille? Sinun työnantajana tulee järjestää työntekijäsi eläketurva myös silloin, kun työntekijäsi on töissä ulkomailla.

Kun työntekijäsi lähtee töihin ulkomaille

Kun työntekijäsi lähtee ulkomaille töihin, sinun työnantajana tulee huolehtia työntekijäsi eläke- ja sosiaaliturvasta. Jos ulkomaan etätyö tai työkomennus kestää yli 6 kuukautta, työnantajan täytyy kohdemaasta riippumatta määritellä työntekijälle vakuutuspalkka ennen ulkomaantyön alkua. Vakuutuspalkka on useiden Suomen sosiaaliturvaetuuksien perusteena ulkomaantyön ajan. Vakuutuspalkka ilmoitetaan tulorekisteriin omalla tulolajilla 352.

Vakuutuspalkka merkitään ulkomaan etätyöstä ja/tai työkomennuksesta tehtyyn sopimukseen. Sitä ei voi sopia vapaasti, vaan sen pitää perustua työntekijän eläkelakiin.

Ulkomailla työskentely voi vaikuttaa siihen, minkä maan sosiaaliturvaan henkilö kuuluu. Tämä tarkoittaa, mihin maahan lakisääteiset sosiaalivakuutusmaksut kuten eläkevakuutusmaksut maksetaan. EU/ETA-maissa, Sveitsissä tai sosiaaliturvasopimusmaissa työskentelevä voi hakea Eläketurvakeskukselta todistusta Suomen sosiaaliturvaan kuulumisesta.

Tutustu tarkemmin, millä edellytyksillä Suomen sosiaaliturva voi säilyä ulkomailla työskentelyn ajan. EU:n sosiaaliturva-asetus sekä Suomen solmimat kahdenväliset sosiaaliturvasopimukset määrittävät minkä maan sosiaaliturvaan ulkomailla työskentelevä kuuluu.

Tarkista ensin, tuleeko työntekijäsi työskentelemään EU-maassa, ETA-maassa, sosiaaliturvasopimusmaassa vai sopimuksettomassa maassa, ja lue ohjeet eri tilanteisiin. Tämän jälkeen tutustu tällä sivulla vakuutuspalkkaan, joka on tärkeä osa ulkomaantyön vakuuttamista.

EU-maat: Alankomaat, Belgia, Bulgaria, Espanja, Irlanti, Iso-Britannia*, Italia, Itävalta, Kreikka, Kroatia, Kypros, Latvia, Liettua, Luxemburg, Malta, Portugali, Puola, Ranska, Romania, Ruotsi, Saksa, Slovakia, Slovenia, Suomi, Tanska, Tšekki, Unkari ja Viro.

*Iso-Britanniaan lähtevien henkilöiden kohdalla jatketaan nykysäännöillä ikään kuin Iso-Britannia olisi vielä EU:n jäsen.

ETA-maat: Norja, Islanti ja Liechtenstein.

Sosiaaliturvasopimusmaat: Australia, Chile, Kanada, Kiina, Korea, Quebecin provinssi, USA, Israel, Intia ja Japani.

Ulkomaantyön vakuuttaminen eri maissa

Vakuutuspalkka määrittää TyEL-maksun määrän 

Ulkomaan työkomennuksen aikana työnantajan ja työntekijän työeläkemaksut peritään vakuutuspalkan perusteella. Vakuutuspalkan mukaan työntekijälle karttuu työeläkettä. Myös esimerkiksi vanhempain- ja sairauspäivärahat määräytyvät vakuutuspalkan mukaan.

Vakuutuspalkkasäännös koskee ulkomailla tehtävää työtä, joka vakuutetaan työntekijän eläkelain (TyEL) mukaan Suomessa.

Vakuutuspalkkaa ei tarvitse määritellä alle kuusi kuukautta kestäville ulkomaankomennuksille, jos:

  • työntekijäsi tekee ulkomailla vastaavaa työtä kuin Suomessa lähtöhetkellä 
  • työntekijäsi palkka maksetaan edelleen Suomesta
  • työntekijäsi ulkomaankomennuksen ajaksi ei ole sovittu erillistä palkkaa.

Sovi vakuutuspalkasta työntekijäsi kanssa samalla, kun teette ulkomaankomennussopimuksen. Ulkomaantyön komennuksen aikana maksat TyEL-maksun vakuutuspalkan perusteella, ja työntekijällesi kertyy eläkettä sen perusteella. Ilmoita vakuutuspalkka Tulorekisteriin omalla tulolajilla 352. 

Kun sovitte vakuutuspalkasta, huomioikaa seuraavat asiat

  • Luontoisedut, jotka työntekijäsi saisi Suomessa vastaavasta työstä 
  • Bonukset alusta alkaen, jos ne olivat käytössä vastaavassa työssä Suomessa 
  • Työajan pituus – onko työntekijän työaika ulkomailla pidempi kuin normaali työaika Suomessa 
  • Ulkomaantyön erityisvaatimukset – vaatiiko ulkomaantyö erityisiä tietoja tai taitoja

Vakuutuspalkka tarkoittaa bruttopalkkaa, jonka työntekijäsi saisi vastaavasta työstä Suomessa. Vakuutuspalkka voi olla pienempi, suurempi tai sama kuin tosiasiallisesti maksettava palkka.

Lue lisää vakuutuspalkasta (telp.fi)

Lue lisää TyEL-maksusta
Lue lisää palkkojen ilmoittamisesta tulorekisteriin

Alta voit lukea esimerkin vakuutuspalkan laskennasta.

Vapaaehtoinen TyEL-vakuutus ulkomaantyöhön

Jos työntekijäsi eläketurva siirtyy työskentelymaahan, se saattaa heikentyä. Suomalaisena työnantajana voit täydentää eläketurvaa vapaaehtoisella TyEL-vakuutuksella. Vapaaehtoisen TyEL-vakuutuksen ottaminen edellyttää, että työntekijäsi kuuluu työsuhteensa alkaessa Suomen sosiaaliturvan piiriin.

Voit ottaa vapaaehtoisen TyEL-vakuutuksen seuraavissa tilanteissa:

  • Lähetät työntekijäsi suomalaisen yrityksen ulkomaisen konserni- tai osakkuusyrityksen palvelukseen, vaikka työsuhde suomalaiseen työnantajaan ei säily. 
  • Lähettämäsi työntekijä siirtyy ulkomailla saman yrityksen konserni- tai osakkuusyritykseen (ns. lokalisointi) tai toisen suomalaisen yrityksen tai sen konserni- tai osakkuusyrityksen palvelukseen. 
  • Palkkaat työntekijäsi suoraan ulkomailta suomalaisen yrityksen tai sen konserni- tai osakkuusyrityksen palvelukseen (ns. paikalta palkattu). 
  • Työntekijän yhteyden Suomen sosiaaliturvaan tulee jatkua katkeamatta ennen vapaaehtoisen TyEL-vakuutuksen ottamista.

Voit ottaa vapaaehtoisen TyEL-vakuutuksen myös takautuvasti korkeintaan 6 kuukautta taaksepäin. 

Vapaaehtoisen TyEL-vakuutuksen maksu perustuu vakuutuspalkkaan, jonka mukaan myös työntekijällesi kertyy eläkettä. Vapaaehtoisen TyEL-vakuutuksen maksu muodostuu samalla tavalla kuin pakollisen TyEL-vakuutuksen. Pidätä tavalliseen tapaan työntekijäsi maksuosuus tämän palkasta ja tilitä koko maksu meille. Ilmoita vakuutuspalkka tulorekisteriin.

Jos haluat ottaa vapaaehtoisen TyEL-vakuutuksen ulkomailla työskentelevälle työntekijällesi, voit soittaa Ilmarisen myyntipalveluun numeroon 010 284 2385 (mpm/pvm).