Etätyö ulkomailla – tietoa työnantajalle
Etätyö ulkomailla kasvattaa suosiotaan jatkuvasti. Työnantajana sinulla on useita asioita muistettavana, jos työntekijäsi tekee etätöitä ulkomailla. Sinun tulee huolehtia työntekijäsi eläke- ja sosiaaliturvasta myös ulkomaan etätyön aikana.
Kun työntekijäsi lähtee etätöihin ulkomaille
Kun työntekijäsi haluaa lähteä etätöihin ulkomaille, teidän täytyy sopia siitä yhdessä. Etätyössä ulkomailla työntekijäsi ei kuulu automaattisesti Suomen sosiaaliturvaan. Tästä syystä ennen lähtöä on hyvä selvittää, mihin maahan työntekijäsi vakuutus- ja sosiaaliturva maksetaan ja minkä maan sosiaaliturvaan työntekijäsi kuuluu.
Tarkista, mihin maahan työntekijäsi on lähdössä ja lue sen mukaiset ohjeet alta.
EU-maat: Alankomaat, Belgia, Bulgaria, Espanja, Irlanti, Iso-Britannia*, Italia, Itävalta, Kreikka, Kroatia, Kypros, Latvia, Liettua, Luxemburg, Malta, Portugali, Puola, Ranska, Romania, Ruotsi, Saksa, Slovakia, Slovenia, Suomi, Tanska, Tšekki, Unkari ja Viro.
*Iso-Britanniaan lähtevien henkilöiden kohdalla jatketaan nykysäännöillä ikään kuin Iso-Britannia olisi vielä EU:n jäsen.
ETA-maat: Norja, Islanti ja Liechtenstein.
Sosiaaliturvasopimusmaat: Australia, Chile, Kanada, Kiina, Korea, Quebecin provinssi, USA, Israel, Intia ja Japani.
Tietoa etätyöstä eri maissa
-
Kun työntekijäsi lähtee etätöihin ulkomaille, sinulla työnantajana on useita asioita muistettavana. Lue alta neljän kohdan muistilista etätyötä varten.
1. Hae A1-todistus työntekijällesi
Hae työntekijällesi A1-todistus Eläketurvakeskukselta, oli kyse minkä pituisesta ulkomaan etätyöstä tahansa. A1-todistus osoittaa, että työntekijäsi kuuluu Suomen sosiaaliturvaan. Työnantajana sinun tulee hakea A1-todistus työntekijällesi, kun taas yrittäjä voi hakea todistusta itse. Hae A1-todistusta Eläketurvakeskuksen sivuilta (etk.fi).
A1-todistuksen avulla etätyö ulkomailla vakuutetaan samalla tavalla kuin muukin työskentely ulkomailla. Suomen sosiaaliturvaan kuulumiseksi etätyötä tekevällä on siis samat säännöt kuin lähetetyllä työntekijälläkin:
- Etätyön ulkomailla tulee olla tilapäistä (enintään 2 vuotta)
- Työ ulkomailla tulee tehdä suomalaisen työnantajan lukuun
- Työntekijä kuuluu lähtiessään Suomen sosiaaliturvaan.
Jos työnantaja ei hae työntekijälle todistusta Suomen sosiaaliturvaan kuulumisesta, tulee sosiaaliturva tästä työstä järjestää työskentelymaassa.
Mikäli A1-todistus myönnetään
Kun olet hakenut A1-todistusta, myönteisessä tapauksessa Eläketurvakeskus lähettää A1-todistuksen sinulle ja työntekijällesi. Eläketurvakeskus toimittaa tiedon todistuksesta työntekijän eläkevakuutusyhtiölle sekä Kelaan. Todistuksen perusteella työntekijäsi voi hakea Kelasta erikseen eurooppalaisen sairaanhoitokortin. Lue lisää eurooppalaisesta sairaanhoitokortista Kelan sivuilta (kela.fi).
Mikäli A1-todistusta ei myönnetä
Jos A1-todistusta ei haeta tai sitä ei voida myöntää, kuuluu työntekijä sen maan sosiaaliturvaan, jossa hän tekee etätöitä. Tällöin työnantaja maksaa lakisääteiset sosiaalivakuutusmaksut kyseiseen maahan.
2. Tutustu kohdemaan työlainsäädäntöön, sosiaaliturvaan ja kulttuuriin
Työlainsäädäntö, sosiaaliturva ja kulttuurillisetkin asiat vaihtelevat eri maiden välillä paljon. On siispä tärkeää, että tutustut kohdemaahan huolellisesti yhdessä työntekijäsi kanssa ennen ulkomaille etätöihin lähtöä. Lue lisää kansainvälisestä sosiaaliturvasta (stm.fi).
3. Sovi kaikista asioista kirjallisesti etukäteen työntekijäsi kanssa
Kaikista asioista on sovittava työntekijän kanssa kirjallisesti etukäteen, jotta molemmat osapuolet voivat tarvittaessa tarkistaa sopimuksen sisällön. Jos etätyöskentelystä ulkomailla aiheutuu lisäkustannuksia, on etukäteen sovittava myös siitä, kuka kustannuksista vastaa. Sopikaa työntekijäsi kanssa esimerkiksi seuraavista kuluista:
- matkustuskulut ja asumiskulut
- matkavakuutus
- verotukseen liittyvät asiat.
4. Suunnittele ja sovi muun muassa työterveyshuolto, tapaturmavakuutukset ja tietoturva-asiat
Kun työntekijäsi lähtee etätöihin ulkomaille, sovi hänen kanssaan, miten seuraavat asiat järjestetään
- työterveyshuolto
- tapaturmavakuutukset
- tietoturva- ja tietosuoja-asiat
- henkilöstöhallintoon liittyvät asiat.
Yrityksen työterveyshuoltoon saattaa Suomessa kuulua sairaanhoito, mutta etätyössä ulkomailla sairaanhoidon kustannukset voivat kuulua työntekijän vastuulle. Työnantajan työtapaturmavakuutuskaan ei välttämättä kata etätyössä sattuneita vahinkoja. Työnantaja voi ottaa vapaa-ajan ryhmätapaturmavakuutuksen työntekijälle, mutta työntekijä tarvitsee myös henkilökohtaisen matkavakuutuksen.
-
Suomella on kahdenvälinen sosiaaliturvasopimus Australian, Chilen, Etelä-Korean, Intian, Israelin, Japanin, Kanadan, Kiinan, Quebecin ja USA:n kanssa.
Kahdenväliset sosiaaliturvasopimukset eivät kata kaikkia samoja etuuksia kuin EU:n sosiaaliturva-asetus. Kaikki sopimukset kattavat eläkkeet, mutta kaikki sopimukset eivät kata lakisääteistä tapaturmavakuutusta eivätkä suurinta osaa Kelan etuuksista.
-
Jos maiden välillä ei ole sosiaaliturvaa koskevaa sopimusta (esimerkiksi Thaimaa), työntekijöihin saatetaan soveltaa sekä lähtö- että tulomaan omia kansallisia lainsäädäntöjä.
Vakuutuspalkka etätyössä ulkomailla
Etätyötä ulkomailla tehtäessä tulee työntekijällesi määrittää vakuutuspalkka samoilla ehdoilla, kuin lähetetyillä työntekijöillä. Lue lisää vakuutuspalkasta ja sen määrittämisestä.
-
Webinaari asiakkaillemme: Ulkomaantyön vakuuttaminen 25.4
Tietoiskussa kerromme, mitä tulee ottaa huomioon, jos työntekijäsi lähtee etätöihin, komennus-, kokous- tai koulutusmatkalle ulkomaille.
Tutustu ja ilmoittaudu
-
EU-sopimus etätyöstä voimaan 1.7.2023
Osa EU-maista on tehnyt keskenään rajat ylittävää etätyötä koskevan sopimuksen, jonka mukaan etä- ja läsnätyötä kahdessa EU-maassa tekevä työntekijä voidaan tietyin edellytyksin vakuuttaa oman asuinmaan sijaan työnantajan kotimaassa.
Lisätietoa sopimuksesta sekä listaus etätyösopimuksen allekirjoittaneista maista
-
Onko työntekijäsi lähdössä töihin ulkomaille?
Jos lähetät työntekijäsi esimerkiksi ulkomaankomennukselle, täytyy sinun työnantaja huomioida useita asioita.
Lue ohjeet, kun työntekijä lähtee töihin Suomesta ulkomaille -
Oletko palkkaamassa työntekijän ulkomailta Suomeen?
Kun palkkaat työntekijän ulkomailta Suomeen, tulee sinun varmistaa työntekijän eläke- ja sosiaaliturva.
Lue ohjeet, kun palkkaat työntekijän ulkomailta Suomeen -
Oletko ulkomainen työnantaja, kenellä on työntekijä Suomessa?
Ulkomaisena työnantajana sinun täytyy huolehtia Suomessa työskentelevän työntekijäsi eläke- ja sosiaaliturvasta. Tämä koskee myös Suomessa tehtävää etätyötä.
Lue ohjeet ulkomaiselle työnantajalle