Työntekijän vakuutukset ja vakuuttaminen
Työnantajana huolehdit työntekijöittesi eläketurvasta ottamalla työntekijän eläkevakuutuksen eli TyEL-vakuutuksen. Huolehdi myös kesätyöntekijän ja kausityöntekijän vakuuttamisesta. Tältä sivulta löydät tietoa, miten työntekijän vakuuttaminen tapahtuu ja mitkä ovat työntekijän pakolliset vakuutukset.
Vakuuta työntekijäsi TyEL-vakuutuksella
Eläketurva on osa suomalaista sosiaaliturvaa. Siksi siitä huolehtiminen on sinulle työnantajana lakisääteistä eli pakollista. Vastuullasi on kaikkien niiden 17–67-vuotiaiden työntekijöittesi eläke- ja sosiaaliturva, joille maksat palkkaa vähintään tietyn summan kuukaudessa. Summa vaihtuu vuosittain. Vuonna 2025 se on 70,08 euroa kuukaudessa (68,57 euroa vuonna 2024). Lue lisää TyEL-ikärajoista ja maksujen määräytymisestä.
Eläkeasioissa olet työnantajana aina joko niin sanottu sopimustyönantaja tai tilapäinen työnantaja. Sopimustyönantajana otat työntekijöillesi TyEL-vakuutuksen, kun taas tilapäisenä työnantajana maksat pelkän TyEL-maksun. Tarkista täältä, oletko sopimustyönantaja vai tilapäinen työnantaja.
Milloin työntekijä pitää vakuuttaa?
Vakuuttamisvelvollisuus alkaa työntekijäsi 17-vuotissyntymäpäivää seuraavan kuukauden alusta ja päättyy sen kuukauden loppuun, jolloin työntekijäsi täyttää 68 vuotta.
Eläketurva on vastuullasi myös, kun
- palkkaat eläkeläisen.
- vuokraat työntekijäsi toiselle työnantajalle.
- lähetät työntekijäsi ulkomaankomennukselle.
Eläketurva ei ole vastuullasi, kun
- työntekijäsi tekee sinulle töitä työvoimanvuokrausyrityksen tai jonkin muun yrityksen kautta
- työntekijäsi tekee sinulle töitä yrittäjänä
- työntekijäsi tekee sinulle töitä, mutta omistaa yrityksestäsi yli 30 prosenttia.
-
Työntekijäsi saattaa toimia freelancerina, mikä tarkoittaa, että hän tekee sinulle töitä samaan aikaan yrittäjänä ja työntekijänä. Eläkeasioissa hänet määritellään silti joko yrittäjäksi tai työntekijäksi.
Freelancer katsotaan yrittäjäksi, jos hän tekee työtä olematta työ- tai virkasuhteessa. Silloin hän ottaa itselleen YEL-vakuutuksen kuten muutkin yrittäjät. Mutta jos hänen tekemänsä työ täyttää työsuhteen tunnusmerkit eli jos hän tekee työnsä korvausta vastaan toiselle johdon ja valvonnan alaisena, hän on työntekijäsi. Silloin sinä järjestät hänen eläketurvansa.
-
Vakuuta kesätyöntekijäsi ja kausityöntekijäsi samoin kuin kaikki muutkin palveluksessasi olevat 17–67-vuotiaat työntekijät. Toimi näin:
- Jos sinulla on jo TyEL-vakuutus, ilmoita kesätyöntekijäsi henkilö- ja ansiotiedot tulorekisteriin. Käytä silloin TyEL-vakuutuksesi eläkejärjestelynumeroa.
- Jos sinulla ei ole TyEL-vakuutusta, järjestä kesätyöntekijäsi eläketurva niin sanottuna tilapäisenä työnantajana. Voit laskea palkat Palkka.fi-palvelussa (palkka.fi).
- Jos olet tilitoimistokäyttäjä, hoida vakuutusasiat kuntoon tilitoimiston verkkopalvelussa.
-
Työnantajana sinun tulee järjestää työntekijäsi eläketurva ja lakisääteiset sosiaaliturvamaksut työntekijän työskentelymaasta ja kansalaisuudesta riippumatta. Tämä koskee niin suomalaisia kuin ulkomaalaisia työnantajia. Se, missä maassa työntekijäsi eläke- ja sosiaaliturva järjestetään, riippuu työskentelymaasta ja työskentelyajan pituudesta. Lue lisää ulkomaantyön vakuuttamisesta.
-
Joissakin tapauksissa palveluksessasi olevan henkilön eläketurva ei ole kenenkään vastuulla. Näin on esimerkiksi silloin kun hän on tilintarkastaja tai hallituksen jäsen, ja maksat hänelle palkkion. Voit silti ottaa hänelle vapaaehtoisen TyEL-vakuutuksen. Jos työntekijä on kuitenkin sinuun työsuhteessa, liitä vapaaehtoisen TyEL-vakuutuksen sijaan työntekijän luottamustoimen palkkiot lakisääteiseen TyEL-vakuutukseesi.
Näin järjestät työntekijäsi eläketurvan
Sopimustyönantajana sinun tulee järjestää työntekijäsi eläketurva heti, kun olet palkkaamassa hänet työsuhteeseen. Ilmoita hänelle maksamasi palkka tulorekisteriin viiden päivän kuluessa palkanmaksusta.
Kun lasket työntekijöittesi palkkoja, ota TyEL-vakuutus viimeistään palkkatietojen ilmoittamista edeltävänä päivänä, jotta tieto eläkejärjestelynumerosta ehtii päivittyä tulorekisteriin. Tulorekisteri-ilmoitusta varten tarvitset vakuutusnumeron, eli eläkejärjestysnumeron.
Tarvitset työntekijöillesi vain yhden TyEL-vakuutuksen. Jos palkkaat uuden työntekijän, liitä hänet vanhaan TyEL-vakuutukseesi.
Jos toimit tilapäisenä työnantajana, järjestä työntekijöittesi eläketurva Palkka.fi-palvelussa. Samalla selviät helposti palkkojen laskemisesta. Palvelut lähettävät automaattisesti palkkailmoitukset tulorekisteriin. Tutustu tarkemmin tilapäisen työnantajan palveluihin.
Näin järjestät työntekijäsi muut vakuutukset
Muun sosiaaliturvan järjestäminen tulee vastuullesi, kun maksat työntekijällesi palkkaa kalenterivuoden aikana yli 1 300 euroa. Ota silloin kolme vakuutusta:
- työtapaturma- ja ammattivakuutus
- työttömyysvakuutus
- ryhmähenkivakuutus.
Jos maksat palkkoja yli verottajan määrittelemän alarajan verran, maksa myös työntekijäsi sosiaaliturvamaksu eli sairausvakuutusmaksu. Tutustu tarkemmin työntekijän sosiaaliturvaan ja maksuihin.
-
Artikkeli: Palkkaatko työvoimaa kesäkaudelle? Muista eläketurva!
Pitääkö kesäapulainen tai -tuuraajakin eläkevakuuttaa? Kun tietyt reunaehdot täyttyvät, vastaus on kyllä.
Lue artikkeli
-
Kuinka paljon TyEL-vakuutus maksaa?
Maksun suuruus riippuu koostasi työnantajana sekä saamistasi asiakashyvityksistä.
Lue lisää TyEL-maksuista ja alennuksista -
Miten maksan TyEL-maksun?
TyEL-maksut maksat ilmoitustavastasi riippuen joko suoraan tai palveluntarjoajasi kautta meille Ilmariseen.
Lue lisää TyEL-maksun maksamisesta ja laskutuksesta -
Mikä on TyEL-palkkaa?
TyEL-palkka on se korvaus, jonka maksat työntekijöittesi tekemästä työstä. Tutustu, mitkä kuuluvat TyEL-palkkaan.
Lue, mistä palkoista maksetaan TyEL-maksut -
Miten perin työntekijän osuuden TyEL-palkasta?
Pidätä työntekijän palkasta hänen ikänsä mukainen maksuosuus.
Katso työntekijän maksuprosentit -
Ilmoita maksamasi palkkatiedot
Kaikki maksamasi palkat tulee ilmoittaa tulorekisteriin jokaisen palkanmaksun jälkeen.
Lue lisää palkkojen ilmoittamisesta tulorekisteriin -
Huolehdi vakuutuksistasi verkossa
Verkkopalvelussamme voit hoitaa vakuutusasiasi kätevästi ja helposti silloin, kun sinulle parhaiten sopii.
Lue työnantajan verkkopalvelusta