Sopimustyönantaja vai tilapäinen työnantaja
Työnantajana huolehdit työntekijöittesi eläketurvasta. Voit tehdä sen kahdella eri tavalla, sopimustyönantajana tai tilapäisenä työnantaja, tilanteestasi riippuen. Eläkeasioissa olet aina jompikumpi.
Tarvitsenko TyEL-vakuutuksen?
Sopimustyönantajana tarvitset työntekijöiden eläkevakuutuksen eli TyEL-vakuutuksen.
Tilapäisenä työnantajana sinun ei tarvitse tehdä TyEL-vakuutussopimusta. Riittää, että hoidat eläkevakuuttamisen maksamalla TyEL-maksut.
Sopimustyönantaja
Sopimustyönantajana järjestät työntekijöittesi eläketurvan ja tarvitset TyEL-vakuutuksen, kun
- sinulla on jatkuvassa työsuhteessa vähintään yksi työntekijä, tai
- kuuden kuukauden aikana työntekijöillesi maksamasi palkat ylittävät 10 038 euroa euroa vuonna 2025 (9 822 euroa vuonna 2024).
Työntekijällesi kertyy eläkettä kaikesta työstä, jota hän tekee 17–67-vuotiaana. Työeläkettä karttuu, kun työntekijäsi on vähintään 17-vuotias eikä ole vielä täyttänyt 68 vuotta. On sinun velvollisuutesi järjestää työntekijäsi eläketurva. Teet sen ottamalla TyEL-vakuutuksen ja maksamalla työntekijäsi palkkaan perustuvan TyEL-vakuutusmaksun.
Jos sinulla on jo TyEL-vakuutus, vakuuta tilapäinen työntekijäsi samassa vakuutuksessa.
-
Sopimustyönantajana TyEL-maksusi erääntyy maksettavaksi palkanmaksua seuraavan kuukauden viimeisenä päivänä. Voit myös siirtää maksun erääntymään tästä kuukaudella eteenpäin, mutta silloin maksu on hieman suurempi.
Työnantajana sinä ja työntekijäsi maksatte eläkevakuutusmaksun yhdessä. Sinä perit työntekijän maksuosuuden hänen palkastaan ja tilität lopuksi koko TyEL-maksun meille Ilmariseen. Voit myös antaa tilitoimiston hoitaa asian puolestasi. Tulorekisteriin tehtyjen palkkailmoitusten perusteella laskemme maksun palkanmaksupäivää seuraavan kuukauden alussa.
Työntekijän maksuosuus, % palkasta 2024 ja 2025
- 17-52-vuotias työntekijä 7,15 %
- 53-62-vuotias työntekijä 8,65 %
- 63 vuotta täyttänyt työntekijä 7,15 %
Vuonna 2025 TyEL-perusmaksu sopimustyönantajilla on 25,28 % ja vuonna 2024 25,12 %. Perusmaksuun lisätään yhtiökohtainen hoitokustannus. TyEL-maksuasi alentaa asiakashyvitys, jonka saat kerran vuodessa. Lue lisää hoitokustannus alenee.
Pienillä sopimustyönantajilla työeläkevakuutusmaksu on Ilmarisessa enintään 25,32 prosenttia palkkasummasta, kun hoitokustannus otetaan huomioon. Vuonna 2025 pientyönantajaksi katsotaan alle 2 337 000 euroa palkkaa vuonna 2023 maksanut työnantaja. Vuonna 2024 raja oli 2 251 500 euroa palkkaa vuonna 2022 maksanut.
-
Olitpa sitten sopimustyönantaja tai tilapäinen työnantaja, sinun tulee ilmoittaa kaikki maksamasi palkat tulorekisteriin. Ilmoitus tulee tehdä pääsääntöisesti viiden päivän kuluessa palkanmaksupäivästä.
Sopimustyönantajana tarvitset ilmoittamista varten TyEL-vakuutusnumeron eli eläkejärjestelynumeron. Ota TyEL-vakuutus siis hyvissä ajoin ennen palkkatietojen ilmoittamista, viimeistään kuitenkin ilmoittamista edeltävänä päivänä.
-
Eläkejärjestelynumero on sama kuin TyEL-vakuutuksen numero. Löydät sen vakuutuskirjasta tai kirjautumalla työnantajan palveluun. Vakuutusnumero on 46-alkuinen ja 11 merkkiä pitkä.
Tilapäisellä työnantajalla ei ole eläkejärjestelynumeroa eli TyEL-vakuutusnumeroa. Tulorekisteriin tehtävässä palkkailmoituksessa tilapäisen työnantajan on ilmoitettava sen työeläkelaitoksen yhtiötunnus, jossa työntekijät vakuutetaan. Ilmarisen yhtiötunnus on 46. Jos lähetät tilapäisen työnantajan palkkailmoituksen paperilomakkeella tai teknistä rajapintaa pitkin sähköisesti suoraan palkanlaskentaohjelmasta (esim. Procountori), lisää palkanlaskentaohjelmaan Ilmarisen tekninen vakuutusnumero 46-3000000V. Varmista kuitenkin, ettei työnantajalla ole voimassa olevaa TyEL-sopimusta.
Tilapäinen työnantaja - palkat alle
10 038 euroa puolessa vuodessa 2025
Tilapäisenä työnantajana järjestät työntekijöittesi lakisääteisen eläketurvan, mutta sinun ei tarvitse tehdä siihen erillistä TyEL - vakuutussopimusta, vaan tehdessäsi palkkailmoituksen tulorekisteriin, valitset eläkeyhtiöksi Ilmarisen (46-3000000V). Saat laskun muutaman päivän kuluttua.
Työntekijälle kertyy eläkettä:
- jos hän on 17-vuotias eikä ole vielä täyttänyt 68 vuotta ja
- hänen kuukausipalkkansa on yli 70,08 euroa vuonna 2025 (68,57 euroa vuonna 2024).
Olet tilapäinen työnantaja, kun seuraavat kolme ehtoa täyttyvät:
- maksat palkkaa työsuhteessa olevalle työntekijälle
- palveluksessasi ei ole jatkuvasti yhtä tai useampaa työntekijää
- olet maksanut työsuhteissa oleville työntekijöille kuuden kuukauden ajalta palkkoja yhteensä alle 10 038 euroa vuonna 2025 (9 822 euroa vuonna 2024).
Jos tuo palkkasumma ylittyy tai sinulla on työsuhteessa työntekijöitä jatkuvasti, olet sopimustyönantaja. Ota siinä tapauksessa TyEL-vakuutus.
-
Tilapäisen työnantajan TyEL-maksuprosentti on 26,28 prosenttia palkoista vuonna 2025. Tilapäisen työnantajan maksu on samansuuruinen kaikissa eläkeyhtiöissä. Vuonna 2024 tilapäisen työnantajan TyEL-maksuprosentti on 26,12 prosenttia palkoista.
Tilapäisenä työnantajana TyEL-maksusi erääntyy maksettavaksi palkanmaksua seuraavan kuukauden viimeisenä päivänä. Maksu perustuu palkkatietoihin, jotka ilmoitat tulorekisteriin palkkailmoituksella. Ilmoituskanavastasi riippuen saat laskun meiltä yleensä muutaman päivän kuluttua siitä, kun olet tehnyt palkkailmoituksen tulorekisteriin.
Työnantajana sinä ja työntekijäsi maksatte eläkevakuutusmaksun yhdessä. Sinä perit työntekijän maksuosuuden hänen palkastaan ja tilität lopuksi koko maksun meille Ilmariseen. Voit myös antaa tilitoimiston hoitaa asian puolestasi.Työntekijän maksuosuus, % palkasta 2024 ja 2025
- 17–52-vuotias työntekijä 7,15 %
- 53–62-vuotias työntekijä 8,65 %
- 63 vuotta täyttänyt työntekijä 7,15 %
Tilapäisenä työnantajana et saa asiakashyvitystä kuten sopimustyönantaja.
-
Olitpa sitten sopimustyönantaja tai tilapäinen työnantaja, sinun tulee ilmoittaa kaikki maksamasi palkat tulorekisteriin. Ilmoitus tulee tehdä pääsääntöisesti viiden päivän kuluessa palkanmaksupäivästä.
Tilapäisenä työnantajana sinulla ei ole TyEL-vakuutusnumeroa eli eläkejärjestelynumeroa. Palkkailmoituksen maksajan tiedoissa kerro olevasi tilapäinen työnantaja ja valitse eläkeyhtiöksi Ilmarinen. Eläkeyhtiötunnuksemme on 46.
Esimerkiksi tilitoimisto voi ilmoittaa tilapäisen työnantajan palkkatietoja tulorekisteriin teknisen rajapinnan kautta. Tällöin palkkailmoituksessa pitää ilmoittaa eläkejärjestelynumero. Jos lähetät palkkailmoituksen paperilomakkeella tai teknistä rajapintaa pitkin sähköisesti suoraan palkanlaskentaohjelmasta (esim. Procountori), lisää palkanlaskentaohjelmaan Ilmarisen tekninen vakuutusnumero 46-3000000V. Varmista kuitenkin, ettei työnantajalla ole voimassa olevaa TyEL-sopimusta.
Kotitalous työnantajana
Jos palkkaat kotiisi, mökillesi, pihaasi tai metsääsi siivoojan, maalarin, lastenhoitajan tai muun apurin, olet kotitaloustyönantaja. Huolehdi työntekijäsi eläketurvasta samalla tavalla kuin muutkin työnantajat.
Lue lisää kotitaloudesta työnantajanaTyönantajan palkanmaksupalvelut
Tilapäisenä työnantajana voit laskea palkat ja järjestää työntekijöittesi eläketurvan näppärästi esimerkiksi Palkka.fi-palvelussa. Palvelut lähettävät palkkailmoitukset tulorekisteriin.
Jos palkkaamasi henkilö on yrittäjä, hän huolehtii työeläke- ja muista lakisääteisistä maksuista itse. Jos henkilö työskentelee yrityksen palveluksessa, yritys huolehtii maksuista. Tarkista asia ennen työntekijän palkkaamista esimerkiksi yritys- ja yhteisötietojärjestelmästä (ytj.fi). Jos yrittäjä tai yritys ei kuulu ennakkoperintärekisteriin, sinä joudut huolehtimaan ennakonpidätyksestä.