Työn muokkaus auttaa, kun vanha arki ei enää suju

Oli kyseessä sitten mielen tai kehon oireet, kevennetty tai mukautettu työ saattaa kohentaa työntekijän terveyttä paremmin kuin pitkä sairausloma. Kun hän pystyy tekemään työnsä ja voi iloita onnistumisistaan, työ pysyy hänelle tärkeänä tukena ja voimavarana.

Mitä työn muokkaus on?

Työn muokkaus tarkoittaa työtehtävien tai työolosuhteiden muuttamista ja työntekijän voimavarojen tukemista, kun psyykkiset tai fyysiset oireet haittaavat tai vaikeuttavat hänen suoriutumistaan työssä. Muokkaaminen on yksi tärkeimmistä toimista, joilla työnantaja ja esihenkilö voivat tukea sitä, että työntekijä pystyy jatkamaan työssään tai palaamaan siihen pitkältä sairauspoissaololta.

Tilapäinen vai pysyvä muutos?

Esihenkilönä voit muokata työtä ensin tilapäisesti. Tilapäinen muokkaaminen on järkevää, kun työntekijäsi on palaamassa töihin toipilaana tai kun sinä ja hän ette ole vielä varmoja, miten hän selviytyy työssään. Näin edistätte sitä, että hän pystyy toipumaan työnsä ohessa. Jos tiedätte, että työntekijälläsi on pysyvä vamma tai haitta, muokkaa työtä pysyvästi alusta alkaen.

Diagnoosi ei määritä työkykyä

Kun alat pohtia työntekijäsi työn muokkaamista, älä keskity hänen sairauteensa. Keskity sen sijaan niihin työtehtäviin ja tilanteisiin, joista hän edelleen selviytyy ja niihin, joista hänen on vaikea selviytyä heikentyneen työkykynsä takia. Jos työntekijälläsi on esimerkiksi reuma tai MS-tauti, hänen voi olla yhtä hankala suoriutua tietystä tehtävästä kuin luunmurtumasta toipumassa olevan työntekijän. Sama voi koskea myös mielenterveyden häiriöstä kärsivää.

Esimerkkejä keinoista, joilla työtä voi muokata

Kun muokkaat työtä fyysisten syiden takia, sinä esihenkilönä ja työntekijäsi tiedätte esimerkiksi, miten työntekijäsi toimii, jos hän ei saa nostaa raskaita kuormia. Teillä saattaa olla tällaisesta fyysisen työn muokkauksesta jopa yhteisesti toimintaohjeet. Samalla tavalla voitte muokata työtä henkisten syiden eli mielenterveyden takia ja sopia niitä koskevista käytännöistä. Jos tuki- ja liikuntaelinten oireet johtuvat työtapaturmasta, sen syyt tulee aina selvittää ja tehdä korjaavat toimenpiteet.

   

  1. 1. Kysy, kuuntele ja keskustele

    Esihenkilönä sinun kannattaa ehdottaa työn muokkaamista aina, kun työntekijäsi työkyky on heikentynyt tai kun hän on palaamassa töihin pitkältä sairauslomalta. Vältä tekemästä oletuksia. Kysy, kuuntele ja keskustele muokkaamisen tarpeesta ja tee ehdotuksia siitä mitä muokataan.

  2. 2. Pyydä apua työterveydestä

    Jos työpaikalla tehtävät toimenpiteet eivät riitä, käänny työterveyden puoleen. Työterveyshoitaja, -lääkäri, -psykologi tai -fysioterapeutti voi auttaa sinua esimerkiksi käymään työterveysneuvottelun eli yhteisen keskustelun työntekijän kanssa ja opastaa tukitoimien, kuten osasairauspäivärahan hakemisessa. 

  3. 3. Käänny meidän puoleemme

    Jos tämäkään ei riitä, ota meihin yhteyttä. Meiltä Ilmarisesta työntekijäsi voi hakea ammatillista kuntoutusta, esimerkiksi työkokeilua, jossa hän kokeilee entisen työnsä tekemistä uudella tavalla tai kokonaan uuden työn tekemistä. Lue lisää ammatillisesta kuntoutuksesta

    

Jo tieto mahdollisuudesta voi helpottaa

Jos työntekijälläsi on oireita, hänen huolensa työssä selviytymisestä voi helpottua jo sillä, kun esihenkilö kertoo mahdollisuudesta työn muokkaukseen. Kun olet keskustellut työntekijän kanssa, sopikaa yhdessä, milloin keskustelette hänen tilanteestaan uudelleen. Näin työntekijäsi kokee, että olet hänen tukenaan eikä hän koe joutuvansa pyytämään sinulta erikseen apua. Käy sovitut keskustelut siinäkin tapauksessa, että kaikki sujuu tai näyttää sujuvan hyvin.

Ehdota työn muokkausta ja muokkaa työtä mieluummin liian matalalla kuin korkealla kynnyksellä. Kun muokkaatte työpaikallanne työtä usein, siitä tulee osa tavallista toimintaanne eikä se herätä kummastusta. Kun työntekijäsi pystyy tekemään työnsä ja kokee onnistumisen iloa, työ pysyy hänelle tärkeänä tukena ja voimavarana.