Toimenpiteet työpaikalla, kun työntekijäsi sairastuu
Kun työntekijäsi sairastuu, voit esihenkilönä tukea hänen työkykyään monin keinoin. Apua saat työterveyshuollosta. Aina työntekijäsi sairastuminen ei merkitse sitä, että hän olisi poissa töistä. Silti voi olla hyödyllistä, että teet työpaikalla toimenpiteitä, joilla voit tukea hänen työkykyään.
Jos työntekijäsi jää pitkälle sairauslomalle, pidä häneen yhteyttä. Kysele hänen kuulumisiaan ja kerro työpaikan kuulumisia. Osoita, että sinulle on tärkeää, että kun hän palaa takaisin työhön, hän pystyy tekemään työnsä ja onnistumaan siinä. Näin hän kokee, että arvostat häntä ja hänen työpanostaan ja sitä, että hän on työyhteisönne jäsen tulevaisuudessakin.
Sovi työntekijäsi kanssa heti hänen sairauspoissaolonsa alussa, miten ja kuinka usein pidätte yhteyttä. Muuten työntekijäsi ei välttämättä ymmärrä, miksi soitat tai kirjoitat hänelle, ja hän saattaa kokea yhteydenpitosi ahdistavana tai tulkita sen muuten väärin. Valitkaa yhteydenpitoonne tapa, joka sopii työntekijällesi parhaiten.
Myös työterveyshuolto voi osallistua yhteydenpitoon
Sinun lisäksesi myös työterveyshuoltonne voi olla yhteydessä työntekijään. Tämä on järkevää varsinkin sairauspoissaolon alussa tai jos työntekijäsi on uupunut tai masentunut. Sovi työterveyshuoltonne osallistumisesta yhteydenpitoon heti, kun työntekijäsi jää sairauslomalle, ja kerro työntekijällesi myös tästä.
Kun pidät säännöllisesti yhteyttä työntekijääsi, teidän on luontevaa keskustella myös hänen työhön paluustaan. Puhukaa siitä hyvissä ajoin ennen kuin hänen sairauspoissaolonsa päättyy. Suunnitelkaa, miten muokkaatte hänen työtään ja mitä muita tukitoimia mahdollisesti teet. Pyytäkää tarvittaessa tukea työterveydestä.
Voit pyytää työterveydestä arvion työntekijän työkyvystä, jos hänen työkykynsä on heikentynyt terveydentilan vuoksi. Pyydä työkykyarviota kirjallisesti ja täytä sitä koskeva lomake. Lomakkeen saat työpaikaltasi tai työterveyskumppaniltanne.
Kirjaa lomakkeeseen
- tilanne tai tapahtumat, jotka ovat herättäneet huolesi
- asiat, joista olet keskustellut työntekijäsi kanssa
- työntekijäsi näkemys tilanteesta.
Pyyntösi saatuaan työterveyslääkärinne tekee kokonaisvaltaisen arvion työntekijäsi työkyvystä ja siihen vaikuttavasta terveydentilasta. Joskus arviointi sujuu nopeasti, mutta toisinaan tarvitaan erikoislääkäreiden ja muiden ammattilaisten näkemystä, jolloin arviointi voi viedä pidempään.
Saat työterveyshuollosta tietoa työntekijäsi terveydentilasta vain, jos hän on antanut siihen luvan. Työkykyarvion saat joka tapauksessa. Työterveysyhteistyöhön kuuluu, että työkykyarvion tuloksista keskustellaan yhdessä työkyky- eli työterveysneuvottelussa, jossa läsnä ovat esihenkilö, työntekijä sekä työterveyden edustaja.
Lue tarkemmin, milloin ja miten työkykyä arvioidaan. Artikkelissa kysymyksiin vastaa Ilmarisen johtava asiantuntija, LT, työterveyshuollon erikoislääkäri Heidi Furu.
Työkyky- eli työterveysneuvottelussa keskustelet työntekijän ja työterveyden edustajan kanssa työntekijän työ- ja toimintakyvystä suhteessa työn vaatimuksiin.
Mieti ennen työkykyneuvottelua, miten voit muokata työntekijäsi työtä ja mitä muita tukitoimia voit tehdä. Mieti näitä avoimin mielin, niin sinun on helppo löytää ratkaisuja, jotka sopivat työntekijällesi ja työpaikallenne.
Kuuntele neuvottelussa herkällä korvalla työntekijääsi ja työterveyden edustajaa. Kuvaa vaihtoehdot, joita olit miettinyt etukäteen. Arvioikaa niitä yhdessä ja ideoikaa uusia.
Työkyvyn tukemiseen on monia keinoja
Tuet työntekijäsi työkykyä, kun teet esimerkiksi seuraavaa:
- muokkaat työntekijäsi työtä ja työympäristöä tilapäisesti tai pysyvästi
- hankit työn tekemiseen apuvälineitä tai sopivat työvälineet
- järjestät työtekijällesi työaikajoustoja
- edistät työkokeilua
- arvioit yhdessä työntekijän ja työterveyden kanssa osasairauspäivärahan ja korvaavan työn käytön mahdollisuutta
- arvioit yhdessä työntekijän ja työterveyden kanssa ammatillisen ja muun kuntoutuksen vaihtoehdot.
Keskustelu voi sujua helpommin, jos käytössänne on työkykyarvio. Arvio auttaa teitä ymmärtämään työntekijäsi tilannetta ja miettimään vaihtoehtoja, jotka sopivat hänen työkykyynsä ja terveydentilaansa parhaiten. Voit järjestää työkykyneuvottelun myös ilman työkykyarviota.
Työntekijäsi ei pysty aina palaamaan entisiin työtehtäviinsä. Mieti siksi muiden tiimien tai osastojen kanssa, voisiko hän alkaa tehdä työtä uudessa tiimissä tai uudella osastolla. Mieti työntekijäsi tilannetta laajasti ja pohdi, mitä seurauksia sillä on hänelle, sinulle ja työnantajallenne, jos hän ei pysty jatkamaan työpaikallanne eikä työelämässä. Yksi työnantajia koskevista seurauksista on työkyvyttömyydestä aiheutuvat kustannukset.
Työn muokkaus tarkoittaa niitä työpaikan toimia, joilla työ saadaan vastaamaan työntekijän työ- ja toimintakykyä. Esihenkilönä olet avainasemassa ja vaikutat ratkaisevasti siihen, miten työtä muokataan ja miten se onnistuu. Voit muokata työtä tilapäisesti tai pysyvästi.
Kun työntekijäsi palaa töihin pitkältä sairauspoissaololta, hän tarvitsee sinun ja koko työyhteisön tukea. Esihenkilönä sinä vaikutat ratkaisevasti työpaikkanne asenteisiin ja tunnelmaan.
Tunnet työhön liittyvät vaatimukset ja mahdollisuudet. Sinun tehtäväsi on selvittää, mitkä rajoitteet työssä on ja pyrkiä ratkaisemaan työpaikalla tarvittavat toimenpiteet sekä informoida työyhteisöä muuttuneista työjärjestelyistä. Esimerkiksi kun työntekijä palaa osa-aikaisena työhönsä tai hänen työtään muokataan, tehtäviä joudutaan siirtämään muille työntekijöille. Näistä muutoksista sinun tulee keskustella työyhteisön muiden jäsenten kanssa.
Yhteistyössä työterveyshuollon kanssa arvioitte osasairauspäivärahan, työterveyshuollon työkokeilun ja kuntoutuksen tarvetta työntekijän työhön paluun tukemiseksi.
Osasairauspäiväraha
Osasairauspäiväraha on yleisimmin hyödynnetty työhön paluun tukikeino. Osa-aikaiseen työhön paluu on aina vapaaehtoista sekä työntekijälle että työnantajalle, ja sen käytön arvioitte yhdessä työterveyshuollon kanssa. Osa-aikaisen työn aloittaminen on mahdollista jo sairauspoissaolon omavastuuajalla.
Työntekijä voi saada osasairauspäivärahaa, kun
- hän on työkyvytön sairautensa vuoksi, mutta lääkäri on arvioinut, että hän voi työskennellä osa-aikaisesti ilman että hänen toipumisensa vaarantuu
- hän työskentelee kokoaikaisesti tai vähintään 30 tuntia viikossa
- hänen työaikansa vähenee 40–60 prosenttiin aiemmasta
- hänen osa-aikatyönsä kestää yhtäjaksoisesti vähintään 12 ja enintään 150 arkipäivää (lauantait mukaan luettuina).
Järjestelyn tavoitteena on, että työntekijäsi pystyy sen jälkeen siirtymään kokoaikatyöhön. Kun lääkäri on arvioinut työntekijän tilanteen, lääkäri kirjoittaa B-lausunnon. Lisäksi työnantajan ja työntekijän tulee täyttää Ilmoitus osasairauspäivärahasta -lomake (SV 28). Lomakkeen voi täyttää sähköisesti ja toimittaa Kelaan. Täytä lomake (kela.fi).
Sinun vastuullasi on, että kun osa-aikatyö alkaa, työntekijäsi työtehtävät ovat hänen työkykynsä mukaisia ja hänelle mielekkäitä. Jos hänen työkykynsä sallii, työtehtävät voivat olla samoja kuin ennen; jos ei salli, muokkaa niitä. Arvioi realistisesti, mihin työntekijäsi pystyy ja mihin ei.
Osasairauspäiväraha on työhön paluun tukikeinoista yleisin. Lisätietoa osasairauspäivärahasta saat Kelan sivuilta (kela.fi).
Työkokeilu työterveyshuollon päätöksellä
Työkokeilussa työntekijäsi kokeilee työnsä tekemistä muokattuna tai kokonaan uusia työtehtäviä. Työkokeilu kestää enintään 45 arkipäivää eli kaksi kuukautta. Työterveyden työkokeilua käytetään työkykyongelmien varhaisessa vaiheessa silloin, kun työntekijällä ei ole vielä todettu työkyvyttömyyden uhkaa, mutta ette ole varmoja, pystyykö hän palaamaan työhönsä. Työntekijä tekee työkokeilun joko omaan muokattuun työhön tai johonkin toiseen työtehtävään.
Työterveyshuolto neuvottelee työkokeilun järjestämisestä työntekijän ja työnantajan kanssa. Työnantaja päättää työkokeilun järjestämisestä sekä maksaa työkokeilun ajalta palkan, pakolliset vakuutukset, luontaisetuudet ja osallistuu mahdollisiin muihin kustannuksiin. Kela maksaa työnantajalle kuntoutusrahan työkokeilun ajalta.
Kuntoutusmahdollisuudet
Kelan kuntoutuksen ja työeläkeyhtiön ammatillisen kuntoutuksen tavoitteena on aina se, että työntekijäsi jatkaa työelämässä. Kuntoutusmahdollisuuksien selvittämisen ja siihen hakeutumisen suunnittelette yhteistyössä työterveyden kanssa.
1. Kelan kuntoutus
Kela järjestää erilaisia kuntoutuskursseja, jotka koskevat fyysistä ja psyykkistä työ- ja toimintakyvyn ylläpitämistä ja palauttamista sekä työelämässä jatkamista. Lue lisää Kelan kuntoutusvaihtoehdoista (kela.fi).
2. Ammatillinen kuntoutus Ilmarisesta
Jos työhön paluun tukitoimet eivät riitä, voi Ilmarisen ammatillinen kuntoutus olla työntekijällesi sopiva vaihtoehto. Hän voi hakea sitä Ilmarisesta. Ammatillisesta kuntoutuksesta hän saa tukea siihen, että hän voi palata terveydentilaansa sopivaan työhön. Lue lisää Ilmarisen ammatillisen kuntoutuksen tarjoamasta tuesta työntekijöille.
Jos et löydä työpaikaltanne työtehtäviä, jotka sopivat työntekijäsi terveydentilaan, hän saattaa työllistyä työkokeilun jälkeen uusiin työtehtäviin uudelle työnantajalle. Jos hän opiskelee ammatillisen kuntoutuksen tuella itselleen uuden ammatin eikä löydä heti valmistumisensa jälkeen työtä, hän saa apua työnhakuun ja työllistymiseen muun muassa TE-palveluista.
-
Tapausesimerkki: Jaakko
Jaakko on sairastunut vaikeaan mielenterveyden häiriöön, mutta on nyt palaamassa työkokeilun kautta työpaikkaansa. Lue, kuinka voit esihenkilönä tukea Jaakkoa työhön paluussa.
Siirry tapausesimerkkiin -
Tilaa lomakkeita keskustelun tueksi
Asiakkaanamme voit tilata sähköpostiisi maksuttomat Työhönpaluukeskustelu- sekä Varhaisen tuen keskustelu -lomakkeet, joita voit hyödyntää keskustelutilanteessa.
Siirry tilaamaan lomakkeet
-
Mitä pitää huomioida, jos sairausloma pitkittyy?
Pahinta, mitä sairauden vuoksi työstä pois jääneelle voi tehdä, on unohtaa hänet sairauslomalle. Kokosimme listan kymmenestä sairauspäivärahakauden tarkistuspisteestä.
Lue artikkeli
-
Työkyvyn seuranta
Sinun on tärkeää seurata työntekijöiden työssä selviytymistä ja yhdessä sovittujen, työkykyä edistävien toimien toteutumista.
Lue lisää työkyvyn seurannasta -
Eivätkö työntekijäsi haasteet liity terveydentilaan?
Voit tukea työntekijääsi erilaisissa tilanteissa myös silloin, kun haasteet eivät liity terveydentilaan.
Lue lisää tukitoimista