Työterveysyhteistyö
Työterveysyhteistyössä sinä, työntekijäsi ja työterveyshuoltosi edistätte yhdessä suunnitellen ja toimien työntekijöittesi työkykyä. Siksi se on tärkeä osa yrityksesi työkykyjohtamista. Asiakkaanamme saat yhteistyön toimimaan parhaalla mahdollisella tavalla.
Mikä ihmeen työterveysyhteistyö?
Työterveysyhteistyö on työpaikan ja työterveyshuollon yhteistyötä. Se tarkoittaa sitä, että työnantaja, esihenkilöt, työterveyshuoltonne edustajat ja työntekijät huolehditte kaikki yhdessä työntekijöitten työkyvystä. Se on kiinteä osa yrityksesi työkykyjohtamista.
Yhdessä te ehkäisette työhön liittyviä sairauksia ja tapaturmia, edistätte työn ja työympäristön terveellisyyttä ja turvallisuutta ja työyhteisön toimintaa sekä tuette työntekijöittenne terveyttä ja työkykyä. Tämä onnistuu parhaiten, kun toimitte aktiivisesti yhdessä, ja kun tiedätte, mitkä asiat ovat työterveyshuoltonne vastuulla ja mitkä yrityksen.
Työnantaja järjestää työterveyshuollon
Suomessa työnantajan velvollisuus on järjestää lakisääteinen työterveyshuolto kaikille työntekijöille. Työterveyshuollon on oltava ennaltaehkäisevää ja työkykyä edistävää. Siihen voi halutessaan liittää myös sairaanhoidon.
Työterveyshuolto tulee järjestää
- tasapuolisesti ja maksuttomasti
- perustuen yrityksen työolosuhteisin, työn vaaroihin ja riskeihin sekä työn ja työolosuhteiden muutoksiin.
Sopimus työterveyspalveluista käynnistää työpaikan ja työterveyshuollon välisen yhteistyön eli työterveysyhteistyön. Sen tavoitteena on edistää työn tekemistä ja työoloja sekä työntekijöiden terveyttä ja työ- ja toimintakykyä.
Tiesitkö?
Työterveysyhteistyön tavoitteena on tukea yrityksesi työntekijöitten työkykyä.
Työterveysyhteistyö tarkoittaa sitä, että työntekijäsi, työterveyshuoltonne edustajat sekä sinä ja muut esihenkilöt huolehditte työntekijöittenne työkyvystä yhdessä.
Työterveysyhteistyö hyödyttää sekä yritystä että työntekijöitä
Yritys on tärkeä osa työterveysyhteistyötä. Siksi työnantajan lisäksi te kaikki vaikutatte siihen, millaista yhteistyö ja toiminta työpaikalla on, miten te kaikki hyödytte siitä ja millaiseksi haluatte kehittää sitä.
Osoita kiinnostusta, ole aktiivinen, anna aikaa
Jotta saatte yhteistyöstä tuloksekasta ja hedelmällistä, työnantajan on oltava itse kiinnostunut työterveyshuollosta ja siitä, mitä se tekee. Se kun on paljon muutakin kuin vain sairausvastaanottoja tai kutsuja vuotuisiin palavereihin. Työterveys ei yksin voi suunnitella toimintaa juuri teidän tarpeitanne palvelevaksi. Jos toiminnan suunnittelu jää yksin työterveyden harteille, muodostuu palvelusta keskivertoasiakkaalle sopivaa. Teillä voi olla kuitenkin toisenlaisia toiveita. Vastaavasti myös työterveyshuollon on oltava kiinnostunut teidän tarpeistanne ja käytännöistänne.
Teidän molempien on myös oltava aktiivisia ja käytettävä yhteistyöhön aikaa, varsinkin kun pohditte yrityksen tärkeimpiä työkykyhaasteita ja niiden ratkaisuvaihtoehtoja.
Suunnitelma tekee työterveysyhteistyöstä tavoitteellista
Kun käynnistätte yhteistyön, laatikaa yhdessä hyvä toimintasuunnitelma. Sen ansiosta vältytte siltä, että käytätte aikaa ja rahaa yksittäisiin toimenpiteisiin. Irralliset toimenpiteet eivät yleensä johda haluttuun lopputulokseen, olivat ne miten laadukkaita tahansa. Tehkää suunnitelma, joka tukee mahdollisimman hyvin yrityksesi liiketoimintaa ja työkykyjohtamista. Kirjatkaa suunnitelmaan, miten ja milloin mittaatte ja seuraatte tuloksia, jotta voitte tarvittaessa yhdessä korjata suuntaa.
-
Työnantaja ja työterveysyhteistyö
Työnantajana sinun tulee järjestää työterveyshuolto ja tehdä sen kanssa tavoitteellista yhteistyötä.
Lue lisää työterveysyhteistyöstä -
Esihenkilö ja työterveysyhteistyö
Tavoitteellinen ja aktiivinen yhteistyö työterveyden kanssa on avaintekijä työarjen onnistumisessa.
Lue lisää työterveysyhteistyöstä -
Yrittäjä ja työterveys
Yrittäjänä voit hyötyä työterveyspalveluista, kun saat tukea ja resursseja työkykysi tukemiseen ja hallintaan.
Lue lisää työterveydestä -
Työntekijä ja työterveys
Työterveyshuolto tukee ja edistää työ- ja toimintakykyäsi, sekä on kumppanisi kuntoutusasioissa.
Lue lisää työterveydestä
Innostu ajankohtaisesta keskustelusta
-
Suunnitelma hedelmälliseen työterveysyhteistyöhön
Miten yhteistyötä kannattaa suunnitella? Miten työterveyshuollon toimintasuunnitelma kannattaa rakentaa? Työkykyriskien ennakointi ja tutkimus -osaston johtaja Kari-Pekka Martimo kertoo ajatuksistaan.
Lue blogi -
”Se on lakisääteistä, ei siihen voi vaikuttaa”
Työterveyden toimintatapoja perustellaan monesti toiminnan lakisääteisyydellä. Kun asiakas kysyy, miksi jotain pitää tehdä juuri näin, tulee vastaukseksi ”laki edellyttää”. Monesti näin on, mutta ei aina.
Lue artikkeli -
Tiivis työterveysyhteistyö tuo tuloksia
Mitä huomioida yhteistyön suunnittelussa? Miten tehdä työterveysyhteistyöstä mahdollisimman toimivaa? Lue Ilmarisen johtavan asiantuntijan Heidi Furun vinkit.
Lue artikkeli