Välitä työkyvystäsi – me autamme
Työnantajasi on vastuussa siitä, että sinulla on hyvä olla töissä etkä uuvu liian suuren työkuorman alla. Voit kuitenkin vaikuttaa työkykyysi myös itse. Se on helpompaa, kun tiedät enemmän oikeuksistasi ja velvollisuuksistasi.
Puhu huolistasi ääneen
Jos työ kuormittaa sinua jatkuvasti liikaa – henkisesti tai fyysisesti – työkykysi voi olla uhattuna.
Työnantajallasi on velvollisuus pitää huolta siitä, ettei terveytesi tai turvallisuutesi vaarannu, mutta sinä olet yhtä lailla vastuussa siitä, että käytät tarvittavia työkaluja, noudatat ohjeita ja kerrot ongelmista.
Älä jää odottamaan, että tilanne muuttuu hankalammaksi, vaan juttele asiasta esihenkilösi kanssa matalalla kynnyksellä. Älä myöskään lannistu, vaikkei ensimmäinen keskustelu johtaisi vielä toimenpiteisiin. Erityisesti henkistä kuormittavuutta voi olla vaikea arvioida ja havaita.
-
Opi perusasiat
Asiakkaillemme maksuttoman oppimisympäristön minikoulutuksilla opit tukemaan mielenterveyttäsi ja huolehtimaan fyysisestä toimintakyvystäsi työssä.
Kurssi: Mielenterveys työssä
Kurssi: Fyysinen toimintakyky työssä
Tunnista omat hiljaiset signaalisi
Varhainen tuki tarkoittaa, että jos työkykysi huolestuttaa esihenkilöäsi, hän ottaa asian kanssasi puheeksi. Voit havaita merkkejä siitä myös itse. Mitä ovat hiljaiset signaalit, joista voit päätellä, että kaikki ei ole hyvin? Entä tiedätkö, mitä varhaisen tuen keskustelussa tapahtuu?
Muista työterveys!
Ennalta ehkäisevä (lakisääteinen) työterveyshuolto kuuluu kaikille työsuhteessa oleville riippumatta siitä, onko työsuhteesi vakituinen, määräaikainen, koko- vai osa-aikainen. Työnantajasi voi halutessaan tarjota sinulle myös sairaanhoidon palveluita.
-
Työterveyshuoltoon kuuluvat aina
- työpaikkaselvitykset
- terveystarkastukset ja kuntoutusasiat
- työkyvyn ja työhön paluun tuki.
-
Mene vastaanotolle, jos sinulla on esimerkiksi
- työkykyä uhkaavia uupumisoireita tai selkäoireita
- työhön liittyviä sairauksia.
-
Työterveystiimiin kuuluu
- työterveyshoitaja
- työterveyslääkäri
- työterveyspsykologi
- työfysioterapeutti
- sosiaalialan asiantuntija.
Voit palata töihin kuntoutuksella
Ammatillinen kuntoutus voi olla vaihtoehto silloin, jos sairastut tai vammaudut niin, ettet pysty tekemään työtäsi kunnolla. Kuntoutuksen tavoitteena on, että pystyt jatkamaan työelämässä tai palaamaan työhön sairauslomasi jälkeen.
Kuntoutuksesi voi olla esimerkiksi
-
Opi perusasiat
15 minuutin minikoulutuksella opit ammatillisen kuntoutuksen keinoista ja laatimaan kuntoutussuunnitelman yhdessä työnantajasi ja työterveyden kanssa.
Siirry oppimisympäristöön