Esihenkilö, toimi ja tue TULE-terveyttä
Silloin kun vaikeudet työssä liittyvät tuki- ja liikuntaelinvaivoihin (TULE), sinun on esihenkilönä hyvä keskustella niiden aiheuttamista rajoituksista työntekijäsi kanssa. Et voi ottaa kantaa vaivan lääketieteelliseen syyhyn tai sen hoitoon. Sen sijaan sinun on tärkeä tietää, minkälaiseen työkuormitukseen oireet liittyvät ja mitä hankaluuksia työntekijälläsi on työssään. Perehdy asiaan tarkemmin erityisesti silloin, jos liikuntaelinvaiva on aiheutunut tai pahentunut työstä tai haittaa työn tekemistä.
Sovi työntekijän kanssa työssä jatkamisen tai työhön paluun ratkaisuista ja tue häntä
Sopiva työ kuntouttaa, lyhentää TULE- eli tuki- ja liikuntaelinten vaivan kestoa ja nopeuttaa toipumista. Edellytyksenä on tietysti, että olette yhteisesti varmistaneet työn sopivuuden ja turvallisuuden hyvissä ajoin. Työnteko, onnistumiset ja työhön paluu ovat tärkeitä työntekijäsi toipumisen kannalta. Työntekijäsi voi jatkaa työn tekemistä, vaikka hänen työkykynsä olisi alentunut. Onnistut tässä, kun muokkaat hänen työtään, tarvittaessa joustat työn vaatimuksissa ja tuet häntä.
-
Korvaava työ on mahdollista silloin, kun työehtosopimuksessanne on sovittu siitä ja työnantajasi on yhdessä työterveyshuollon kanssa sopinut yritykseenne korvaavan työn mallin. Tällöin voit järjestää työntekijällesi sairauspoissaolon sijaan jotakin muuta kuin hänen vakituista työtään. Korvaava työ tarkoittaa sitä, että työntekijä tekee hänelle sopivaa työtä sairauspoissaolon sijaan.
Korvaavan työn tekeminen perustuu yhteiseen sopimukseen. Sen pitää perustua myös lääketieteellisesti perusteltuun kannanottoon. Ennen korvaavan työn aloittamista työntekijä varaa itselleen keskusteluajan työterveyslääkärille. Esihenkilönä sinun tehtäväsi on huolehtia, että korvaava työ on sopivaa, tarkoituksenmukaista ja mahdollisuuksien mukaan työntekijän normaalia työtä vastaavaa. Parhaimmillaan korvaava työ voi olla kuntouttavaa. Korvaavaan työhön voidaan lukea myös koulutuksen saaminen.
-
Ehdota työkyky- eli työterveysneuvottelun järjestämistä, kun arvioitte työntekijän mahdollisuuksia palata työhön ja etsitte mahdollisuuksia tukea työssä jatkamista. Keskustelkaa yhdessä työntekijän ja työterveystiiminne edustajan kanssa ainakin seuraavista aiheista:
- Työntekijälle kuuluvat työtehtävät
- Työtehtävät, joista hän selviytyy ongelmitta
- Työtehtävät, jotka aiheuttavat ongelmia
- Millaisia ongelmia ja kuinka usein?
- Ehdotuksia yleisimpiin ja vakavimpiin työssä selviytymisen ongelmiin
- Ratkaisujen valinta, vastuut ja aikataulutus
- Seuranta (sekä suunnitelman toteutumisen että sen onnistumisen osalta).
Työhön ei ole välttämätöntä palata heti kokopäiväisesti tai edes työntekijän entisiin tehtäviin, jos se ei ole liikuntaelinoireiden vuoksi mahdollista. Paluu työhön osa-aikaisesti onnistuu hyödyntämällä Kelan osasairauspäivärahaa, ja työtä voidaan muokata sopivammaksi työterveyshuollon työkokeilulla. Näistä saat lisätietoja työterveyslääkäriltänne ja -hoitajaltanne.
Meiltä Ilmarisesta työntekijäsi voi hakea ammatillista kuntoutusta, jos hänen työkykynsä on pysyvästi uhattuna eivätkä muut työssä jatkamisen tai työhön paluun keinot auta. Ammatillinen kuntoutus voi olla esimerkiksi työkokeilua. Työntekijä voi kokeilla entisen työnsä tekemistä uudella tavalla tai siirtyä kokonaan uuteen sopivampaan työhön.
Mitä työn muokkaus tarkoittaa TULE-oireissa?
Työn muokkaus tarkoittaa työtehtävien tai työolosuhteiden muuttamista ja työntekijän voimavarojen tukemista, kun psyykkiset tai fyysiset oireet haittaavat tai vaikeuttavat työssä suoriutumista. Kun muokkaat työtä vähentääksesi fyysistä kuormitusta, sinun tulee yhdessä työntekijäsi kanssa sopia uusista toimintavoista. Uudet työtavat voivat koskea esimerkiksi raskaiden taakkojen nostamista. Teillä saattaa olla tällaisesta fyysisen työn muokkauksesta jopa yhteisesti toimintaohjeet.
Keskustele ja ehdota työn muokkaamista aina, kun työntekijäsi työkyky on heikentynyt tai kun hän on palaamassa töihin pitkältä sairauslomalta. Vältä tekemästä oletuksia muokkaamisen tarpeesta ja muista aina sopia muokkauksista yhdessä työntekijän kanssa. Kysy, kuuntele ja keskustele muokkaamisen tarpeesta ja tee ehdotuksia siitä, miten voisitte työtä muokata.
-
Varhainen tuki työpaikalla
Kun työntekijäsi sairastuu, tue hänen työkykyään ajoissa. Tutustu varhaisen tuen keinoihin.
Lue lisää varhaisesta tuesta työpaikalla
Tutustu myös näihin aiheisiin
-
Varhaisen tuen keskustelu
Jos huolestut työntekijän työkyvystä, on VATU-keskustelu parempi käydä liian aikaisin kuin liian myöhään.
Lue lisää aiheesta -
Mitä pitää huomioida, jos sairausloma pitkittyy?
Pahinta, mitä sairauden vuoksi työstä pois jääneelle voi tehdä, on unohtaa hänet sairauslomalle
Lue artikkeli -
Työterveysyhteistyö
Työterveystiimisi auttaa, jos olet huolissasi työntekijäsi työkyvystä tai kun mietit, miten puutut sinua huolettavaan asiaan.
Lue lisää aiheesta