Usein kysytyt kysymykset

Tältä sivulta löydät aihealueittain useimmin kysyttyjä kysymyksiä ja niiden vastauksia. Jos et löydä vastausta omaan kysymykseesi, asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään.

Aihealueet

Aihealueet

Aihealueet

Aihealueet

Aihealueet

Aihealueet

Aihealueet

26 kysymystä liittyen aiheeseen "yrittäjä"

  • YEL-vakuutus on eläke- ja sosiaaliturvasi perusta. Siksi sen ottaminen on lakisääteistä eli pakollista. YEL-vakuutusta et voi korvata vapaaehtoisilla eläkevakuutuksilla. Toinen lakisääteinen maksu on verotuksen yhteydessä maksettava sairausvakuutusmaksu.

    Toimialastasi riippuu, täytyykö sinun ottaa muitakin vakuutuksia. Lisätietoa näistä toimialakohtaisista pakollisista vakuutuksista saat vakuutuksia tarjoavista vahinkovakuutusyhtiöistä, esimerkiksi Pohjola-vakuutuksesta. Harkitse myös vakuutusturvasi täydentämist erilaisilla vapaaehtoisilla vakuutuksilla, kuten tapaturmavakuutuksella. 

    Lue, kenen pitää ottaa YEL-vakuutus ja milloin

  • Yrittäjänä olet itse vastuussa työeläkevakuuttamisestasi. Vakuuttamisesta huolehdit ottamalla itsellesi yrittäjän eläkevakuutuksen eli YEL-vakuutuksen. YEL-vakuutus on osa yrittäjän eläke- ja sosiaaliturvaa, minkä vuoksi sen ottaminen on lakisääteistä. Vakuutusta ei voi korvata vapaaehtoisilla eläkevakuutuksilla. 

    Ota YEL-vakuutus, kun täytät seuraavat viisi ehtoa: 

    1. olet 18–67-vuotias 
    2. toimit yrittäjänä yhtäjaksoisesti vähintään neljä kuukautta  
    3. YEL-työtulosi on vähintään 9 208,43 euroa vuodessa vuonna 2025 (9 010,28 euroa vuodessa vuonna 2024)
    4. työskentelet yrityksessäsi
    5. asut Suomessa.
  • Jos et ota vakuutusta ajoissa, eli kuuden kuukauden sisällä vakuuttamisvelvollisuuden alkamisesta, Eläketurvakeskus (ETK) kehottaa sinua ottamaan sen tai ottaa sen puolestasi. Silloin saatat joutua maksamaan tavallisen YEL-vakuutusmaksun lisäksi laiminlyöntimaksun. 

    Laiminlyönneistä johtuvista maksuista päättää Valtiokonttori. Lähetämme laiminlyöntimaksusta erillisen laskun sen jälkeen, kun olemme saaneet laiminlyöntipäätöksen Valtiokonttorilta. 

    Lue lisää YEL-vakuuttamisvelvollisuudesta

  • Voit hakea kirjallisesti muutosta saamaasi päätökseen 30 päivän sisällä. 

    Lue lisää muutoksenhausta

  • YEL-vakuutus on lakisääteinen, minkä vuoksi YEL-vakuutusmaksu on sama kaikissa työeläkeyhtiöissä. Maksu on aina tietty prosentti YEL-työtulostasi. YEL-työtulolla on ala- ja yläraja. Vuonna 2025 vuosittainen alaraja on 9 208,43 euroa ja yläraja 209 125 euroa. Vuonna 2024 alaraja on 9 010,28 euroa ja yläraja 206 625 euroa.

    Alle 53-vuotiaan ja yli 62-vuotiaan YEL-maksu on 24,10 % ja 53-62-vuotiaan 25,60 % vahvistetusta työtulosta vuonna 2025. Maksuprosentit ovat samat kuin vuonna 2024. Aloittavana yrittäjänä saat YEL-maksusta 22 % alennuksen neljän vuoden ajan. Jos yrittäjyytesi kuitenkin päättyy aikaisemmin, saat jäljelle jääneen alennusajanjakson vielä toiseen yrittäjäjaksoon. Vakuutusmaksu on kokonaan verovähennyskelpoinen. 

  • Aloittavana yrittäjänä saat YEL-maksusta 22 prosentin alennuksen neljän vuoden ajan. Jos yritystoimintasi päättyy aikaisemmin, voit käyttää jäljelle jääneen alennusajan vielä toiseen yrittäjäjaksoon. YEL-laskurista saat arvion YEL-vakuutusmaksun ja sosiaaliturvan tasosta eri työtuloilla. Laskurin avulla voit myös vertailla, miten eräkuukaudet ja maksuerien määrä vaikuttavat YEL-maksuun. 

    Lue lisätietoa aloittavalle yrittäjälle

  • YEL-työtulon tulee vastata työpanoksesi rahallista arvoa. Kun arvioit YEL-työtuloasi, mieti se näin: paljonko maksaisit palkkaa toimialallasi vuoden ajalta yhtä ammattitaitoiselle henkilölle kuin itse olet, jos hän tekisi työsi. 

    YEL-työtulo ei tarkoita verotettavia tulojasi eikä itsellesi maksamaasi palkkaa. Työtulo ei ole myöskään yrityksesi tulos tai liikevaihto, eikä se ole riippuvainen yritystoimintasi kannattavuudesta.

    YEL-työtulo määritetään aina vuositasolla riippumatta YEL-vakuutuksesi alkamisajankohdasta. Työtulon perusteella lasketaan yrittäjyydestäsi kertyvä eläke ja YEL-vakuutusmaksusi. Vahvistetun työtulosi perusteella lasketaan  myös Kelan maksamat päivärahat, kuten sairaus- ja vanhempainpäiväraha. Lisäksi työtulo määrittää  työttömyysturvasi tason.

    Samaan työtuloon lasketaan mukaan kaikki yrittäjänä tekemäsi työ. Tarvitset ainoastaan yhden YEL-vakuutuksen, vaikka sinulla olisi useampi yritys. YEL-vakuutus tulee ottaa, kun työpanoksesi ylittää YEL-alarajan 9 208,43 euroa vuonna 2025 (9 010,28 euroa vuonna 2024). Lue lisää työtulosta

  • Vuoden 2023 alussa voimaan tulleen lakiuudistuksen myötä tehtävänämme on tarkistaa tasaisin väliajoin, että työtulosi on suosituksen mukainen ja vastaa työpanostasi. Yrittäjänä eläkkeesi ja muu sosiaaliturvasi perustuvat YEL-työtuloosi.

    Saat meiltä tekstiviestin tai kirjeen, kun työtulosuositus on omalla kohdallasi käytettävissäsi verkkopalvelussamme. Voit hyväksyä tai hylätä suosituksemme ja antaa lisätietoa yrittäjyydestäsi.

    Voit myös itse muuttaa työtuloasi yrittäjän verkkopalvelussa mihin tahansa aikaan vuodesta, jos yrittäjätyössäsi tapahtuu muutoksia. 

    Eläkeyhtiön aloitteesta tehtävässä tarkistuksessa työtulosi voi nousta kahdella ensimmäisellä tarkistuskerralla enintään 4 000 euroa/tarkistuskerta silloin, kun vakuutuksesi on alkanut ennen 1.1.2023 eikä vakuutuksesi työtuloa ole muutettu omasta pyynnöstäsi lain voimaantulon jälkeen.

    Lue lisää milloin ja miten tarkistamme YEL-työtuloja

  • YEL-vakuutus on pakollinen ja se on yrittäjän eläke- ja sosiaaliturvan perusta. Ota YEL-vakuutus heti, kun olet aloittanut työsi yrittäjänä. Kun otat YEL-vakuutuksen, vahvistamme sinulle työpanostasi vastaavan vuotuisen työtulon. Huomioimme työtuloa vahvistaessamme yrityksesi liikevaihtoarvion, toimialasi palkkatason, työskentelytuntiesi määrän, sekä toimintasi mahdollisen kausiluonteisuuden.

    YEL-vakuutus turvaa toimeentulon vanhuuden, työkyvyttömyyden tai perheenhuoltajan kuoleman varalta. YEL-työtulon perusteella lasketaan tulevan eläkkeesi lisäksi Kelan maksamat päivärahat, kuten sairaus- ja vanhempainpäiväraha. Lisätietoja Kelan maksamista päivärahoista ja niiden määräytymisestä saat Kelasta. Myös yrittäjän tapaturmavakuutuksen vakuutusmaksu sekä vakuutuksesta maksettavat ansionmenetyskorvaukset perustuvat YEL-työtuloosi. YEL määrittää niin ikään työttömyysturvasi tason. Yrittäjäkassan jäsenenä voit saada YEL-työtuloosi sidottua päivärahaa. 

    Lue lisää yrittäjän sosiaaliturvasta ja eläkkeestä

  • Ilmarisen asiakkaana voit kirjautua verkkopalveluumme henkilökohtaisilla verkkopankkitunnuksillasi. Kirjautumaan pääset ilmarinen.fi-sivun oikeasta yläkulmasta "Kirjaudu" -painikkeesta. Verkkopalvelusta näet esimerkiksi YEL-maksujesi tiedot ja tarkistat helposti YEL-työtulosi määrän ja sen, kuinka paljon sinulle on kertynyt eläkettä. 

    Lue, mitä kaikkea voit tehdä verkkopalvelussa

  • Kun haluat vaihtaa paperisen laskun sähköiseen, valitse verkkolasku tai e-lasku. Verkkolasku saapuu yrityksesi laskunkäsittelyjärjestelmään ja e-lasku henkilökohtaiseen verkkopankkiisi.

    Lue lisää sähköisestä YEL-laskusta

    Lue lisää sähköisestä TyEL-laskusta

  • Ilmarisen asiakkaana voit kirjautua verkkopalveluumme henkilökohtaisilla verkkopankkitunnuksillasi. Kirjautumaan pääset ilmarinen.fi-sivun oikeasta yläkulmasta. Verkkopalvelussa voit tarkistaa maksamiesi ja avoinna olevien YEL-maksujen tiedot, ottaa laskukopion (pdf) sekä hakea maksuaikaa. Tiedot löydät Katso laskujasi-kohdasta.

  • Ilmarisen asiakkaana voit kirjautua verkkopalveluumme henkilökohtaisilla verkkopankkitunnuksillasi. Kirjautumaan pääset ilmarinen.fi-sivun oikeasta yläkulmasta. Verkkopalvelussa voit tarkistaa maksamiesi ja avoinna olevien YEL-maksujen tiedot, ottaa laskukopion (pdf) sekä hakea maksuaikaa. Tiedot löydät Katso laskujasi-kohdasta.

  • Kaikki laskutietosi löytyvät aina verkkopalvelustamme, missä näet ajantasaisen maksutilanteesi. Voit myös tulostaa laskukopion ja maksaa laskun palvelussamme. Samalla on hyvä tarkistaa palvelussamme, että osoitteesi ja muut yhteystietosi ovat ajan tasalla.

    Saat YEL-laskusi meiltä paperin sijaan sähköisenä verkkolaskuna silloin, kun laskusi maksajana on yritys ja verkkolaskuosoitteesi löytyy verkkolaskuosoite.fi -osoitteistosta.

  • Ilmarisen asiakkaana voit kirjautua verkkopalveluumme osoitteessa ilmarinen.fi ja ottaa sieltä YEL-todistuksen (pdf) silloin kun sinulle parhaiten sopii. YEL-todistuksen saat kirjautumalla verkkopalveluumme henkilökohtaisilla verkkopankkitunnuksillasi.

    Lue lisää YEL-todistuksesta

  • Voit päättää vakuutuksesi perhevapaan ajaksi, jos et tuona aikana työskentele lainkaan. Vanhempainpäiväraha haetaan Kelasta. Vanhempainpäiväraha määräytyy yrittäjätyön osalta YEL-vakuutuksesi työtulon mukaan. Älä päätä YEL-vakuutustasi, jos työskentelet vapaan aikana ja työpanoksesi ylittää YEL-työtulon minimirajan 9 208,43 euroa vuodessa vuonna 2025 (9 010,28 euroa vuonna 2024). Tarkista, että YEL-vakuutuksen työtulo vastaa työpanostasi vapaan aikana.

    Lue lisää yrittäjän perhevapaista

  • Jos sairastumisesi kestää lyhyen aikaa, pidä YEL-vakuutuksesi voimassa. Voit tarvittaessa hakea maksuaikaa YEL-maksuillesi yrittäjän verkkopalvelussamme.

    Jos työkyvyttömyytesi kestää useita kuukausia, voit päättää YEL-vakuutuksesi sairastumispäivään. Voit tehdä päättämisilmoituksen verkkopalvelussamme. Jos palaat sairastumisen jälkeen takaisin yrittäjäksi, ota uusi YEL-vakuutus.

    Jos haet korvauksia yrittäjän vapaaehtoisesta tapaturmavakuutuksesta muista, että YEL-vakuutuksen tulee olla voimassa tapaturman tai ammattitaudin ilmenemispäivänä. 

    Lue lisää yrittäjän sairastumisesta

  • YEL-vakuutuksen päättäminen voi tulla ajankohtaiseksi, kun yrittäjätoimintasi on päättynyt kokonaan tai vähentynyt niin, että YEL-työtulosi jää alle YEL-alarajan. Jos et enää työskentele yrityksessäsi, voit päättää YEL-vakuutuksen, vaikka et vielä lopettaisikaan yritystäsi. Myös yrityksesi yhtiömuoto, omistussuhteet tai asemasi yrittäjänä voivat muuttua niin, ettei YEL-vakuutusta enää tarvita. 

    Päätä YEL-vakuutuksesi kirjautumalla palveluumme verkkopankkitunnuksillasi tai mobiilivarmenteella.

    Lue lisää YEL-vakuutuksen päättämisestä

    Mietitkö samalla myös työntekijöittesi TyEL-vakuutuksen päättämistä? Lue lisää TyEL-vakuutuksen päättämisestä

  • YEL-vakuutuskirjeet ja laskut on mahdollista saada OmaPostin palveluun. Jos haluat saada myös eläkevakuutusta koskevat kirjeet ja laskut sinne, tee postien ohjautumisen valinta OmaPostin palvelussa.

  • Saat YEL-vakuutustasi koskevat päätökset joko kirjepostina tai sähköisesti Suomi.fi tai Omaposti -palveluun. Päätöksen saaminen sähköiseen palveluun edellyttää, että olet ottanut jommankumman palveluista käyttöösi. Jos käytät molempia palveluita, postisi menee ensisijaisesti Suomi.fi Viesteihin.

    Jotta saat sähköpostiisi ilmoituksen saapuneesta uudesta asiakirjasta, varmista, että olet antanut voimassa olevan sähköpostiosoitteesi Suomi.fi-viestit -palvelussa. Ota Viestit-palvelu käyttöön kirjautumalla Suomi.fi:hin.

    Kun ostat YEL-vakuutuksen, saat vakuutuksen voimaantuloon liittyvät kirjepostit Suomi.fi- tai Omaposti-palveluun. Kun haet muutosta työtuloosi, haet joustoa YEL-maksuusi tai päätät YEL-vakuutuksesi, saat lähettämämme päätöksen niin ikään Suomi.fi- tai Omaposti-palveluun.

    YEL-laskut voit saada joko kirjeitse tai sähköisesti.

    Sähköinen lasku saapuu sinulle nopeasti ja ympäristöä säästäen. Voit myös arkistoida sen helposti. Sähköisen laskun saat valintasi mukaan yrityksesi laskunkäsittelyjärjestelmään tai verkkopankkiisi.

    Lue lisää, miten voit siirtyä sähköiseen laskuun

  • Julkiselle sektorille tehdystä työstä tulee Kevan ohjeen mukaisesti tehdä aina eläkevakuutusmaksu, vaikka yrittäjä ei olisi pienen toiminnan vuoksi velvollinen ottamaan YEL-vakuutusta. Tämän vuoksi julkisen sektorin asiakkaasi saattaa pyytää todistusta YEL-vakuutuksesta.

    Jos et ole hankkinut YEL-vakuutusta, kunta tekee toimeksiannosta JuEL-vakuutusmaksun. JuEL-vakuutuksen osuus laskusta on noin 6-8%.

    Lisätietoa löydät Kevan sivuilta (keva.fi)

  • Sinulla pitää olla YEL-vakuutus, jos sama kausiluonteinen toiminta jatkuu vuosittain ja muut YEL-vakuuttamisen edellytykset täyttyvät. Pidä YEL-vakuutus voimassa jatkuvana ja ympärivuotisena.

    Arvioi työtulosi työskentelykuukausiesi työmäärän perusteella. Jos esimerkiksi työskentelet vuoden aikana viiden kuukauden ajan, on työtulosi yhtä suuri kuin työpanoksesi arvo näiden kuukausien aikana.

    Tutustu YEL-vakuuttamisen yleisiin edellytyksiin
    Lue lisää YEL-työtulon arvioinnista

  • Voit ilmoittaa tai päivittää tilinumerosi meille joko kirjautumalla verkkopalveluun tai verkkosivujen suojatun viestipalvelun kautta.

    Näin ilmoitat tilinumerosi verkkopalvelun kautta

    1. Kirjaudu verkkopalveluumme oikean ylänurkan "Kirjaudu" -painikkeen kautta.
    2. Tunnistaudu yrittäjänä painikkeesta Oma YEL-vakuutus
    3. Näet palvelun etusivulla vakuutuksesi tiedot. Valitse sivun oikeasta laidasta kirjekuoren kuva.
    4. Valitse aiheeksi ’Vakuutuksen maksajan tilinumero’
    5. Kirjoita viestikenttään vakuutuksen maksajan tilinumero (IBAN-muodossa) sekä tilinomistajan nimi. Paina Lähetä-painiketta.

    Näin ilmoitat tilinumerosi suojatun viestipalvelun kautta

    1. Siirry Suojattu viesti -sivulle.
    2. Valitse viestin aiheeksi ’Ilmoita tilinumero vakuutusmaksun palautusta varten’.
    3. Kirjoita viestikenttään vakuutuksen maksajan tilinumero (IBAN-muodossa) sekä tilinomistajan nimi.
    4. Lisää omat yhteystietosi, ja paina Lähetä-painiketta.
  • Kyllä, sillä emme saa muuttuneita yhteystietojasi automaattisesti muualta. Yrittäjänä päivität oman osoitteesi, sähköpostisi ja puhelinnumerosi tai YEL-laskusi vastaanottajan tiedot kätevästi verkkopalvelussamme kohdassa Tarkista yhteystietosi.

  • Lakia täsmentyi sen osalta, miten työtulo tulisi arvioida. Yrittäjän työtulon määräytymisperuste säilyi ennallaan. Työtulon tulee vastata sellaista palkkaa tai korvausta, joka olisi maksettava, jos yrittäjän työn tekisi joku toinen yhtä ammattitaitoinen henkilö yrittäjän sijaan.

    Lisäksi eläkeyhtiöt tarkistavat yrittäjän työtulon tason jatkossa kolmen vuoden välein, jotta työtulot pysyvät ajantasaisina. Eläkeyhtiö vahvistaa työtulon ja ottaa kokonaisharkinnassa huomioon kaiken yrittäjän työpanoksen laajuudesta ja laadusta kertovan tiedon.

    Lue lisää lakiuudistuksesta 1.1.2023

  • EU-asetuksen mukaan yrittäjä kuuluu sen maan sosiaaliturvaan, missä hän harjoittaa toimintaansa. Yrittäjä voi lähteä tilapäisesti ulkomaille töihin menettämättä sosiaaliturvaansa tänä aikana, jos yrittäjätoiminta on jatkunut ainakin neljä kuukautta ennen lähtöä, ja yrittäjällä on voimassa lakisääteinen tai vapaaehtoinen YEL-vakuutus. Päätöksen vahvistaa Eläketurvakeskuksen myöntämä A1-todistus. Myönnetystä A1-todistuksesta menee automaattisesti tieto myös Kelaan. 

    A1-todistuksen hakeminen - Eläketurvakeskus (etk.fi)

    Suomesta ulkomaille - Eläketurvakeskus (etk.fi)

50 kysymystä liittyen aiheeseen "työnantajat"

  •  Eläkejärjestelynumero on sama kuin TyEL-vakuutuksen numero. Löydät sen vakuutuskirjasta tai kirjautumalla työnantajan palveluun.  Vakuutusnumero on 46-alkuinen ja 11 merkkiä pitkä. 

    Tilapäisellä työnantajalla ei ole eläkejärjestelynumeroa eli TyEL-vakuutusnumeroa. Tulorekisteriin tehtävässä palkkailmoituksessa tilapäisen työnantajan on ilmoitettava sen työeläkelaitoksen yhtiötunnus, jossa työntekijät vakuutetaan. Ilmarisen yhtiötunnus on 46. 

  • Työantajana sinun tulee vakuuttaa työntekijä, jos hän työskentelee työsuhteessa, on 17-68-vuotias ja palkka on kuukaudessa vähintään 68,57 € (2024). Voit vakuuttaa joko sopimustyönantajana tai tilapäisenä työnantajana. Lue, kumpi työnantaja olet.

  • Kun palkkaat työntekijän, huolehdi TyEL-vakuutuksen lisäksi myös työnantajan muista velvollisuuksista. Jos arvioit, että maksat palkkaa yli
    1 300 € kalenterivuoden aikana, vakuutat työntekijäsi työtapaturma- ja ammattitautivakuutuksella sekä ryhmähenkivakuutuksella. Kysy lisää omalta vahinkovakuutusyhtiöltäsi. Ota vakuutukset ennen, kun työntekijäsi aloittaa työnsä. Lisäksi yleensä on maksettava myös työttömyysvakuutusmaksu.

    Lue lisää työntekijän vakuuttamisesta

    Palkkalaskuri on oiva apu työnantajalle työntekijän palkkaamiseen. Laskurista näet työntekijän palkkaamisesta tai palkankorotuksesta syntyvät kokonaiskustannukset ja saat näppituntuman siihen, mitkä ovat palkan sivukulut. Kurkkaa palkkalaskuria>

  • Kesä- ja kausityötekijät vakuutetaan samalla tavalla kuin muutkin työntekijät. Jos sinulla on jo voimassa oleva TyEL-vakuutus, silloin kaikki työntekijät vakuutetaan tässä vakuutuksessa.

    Lue lisää kesä- ja kausityöntekijän vakuuttamisesta

  • Freelance-työllä tarkoitetaan yleensä tilapäisiä työtehtäviä monille eri toimeksiantajille. Freelancer voi olla joko yrittäjä, työntekijä tai hän voi saada ns. työkorvauksia olematta yrittäjä tai työsuhteessa. Yhteistä eri freelance-työn muodoille on työtehtävien tilapäisyys ja freelancerin mahdollisuus itse melko vapaasti tehdä töitä eri toimeksiantajille. Jos olette sopineet, että freelancer on työsuhteessa, silloin hänet vakuutetaan TyEL:in mukaan.

    Lue lisää freelancerin vakuuttamisesta

  • Kyllä, au pair tulee vakuuttaa. Au pairin palkkaamisesta syntyy työsuhde, joten sinun on hyvä tehdä au pairin kanssa kirjallinen työsopimus, johon kirjaatte työsuhteen ehdot. Sinun pitää myös ilmoittaa au pairille maksamiesi palkkojen tiedot tulorekisteriin.

    Lue lisää au pairin palkkaamisesta

  • TyEL-maksu perustuu maksamiisi palkkoihin ja luontoisetuihin. TyEL-maksu lasketaan tulorekisteriin ilmoittamiesi palkkojen perusteella. TyEL-palkka on pääsääntöisesti sama kuin työntekijän ennakonpidätyksen alainen palkka. TyEL-perusmaksu on tietty prosentti työntekijöillesi maksamistasi palkoista eli toteutuneesta palkkasummasta. TyEL-maksuprosentit vahvistetaan vuosittain.

    TyEL-maksuasi alentavat erilaiset alennukset, kuten asiakashyvitys. Työnantajana et maksa TyEL-maksua kokonaan itse, vaan työntekijäsi maksavat osan siitä. TyEL-maksut ja -prosentit sekä maksunalennukset näet kirjautumalla työnantajan palveluun.

    Lue lisää TyEL-maksun muodostumisesta

    Tutustu TyEL-maksujen maksuprosentteihin

  • Saat asiakashyvityksen, kun olet sopimustyönantaja ja TyEL-vakuutuksesi on voimassa Ilmarisessa.  Hyödyt asiakashyvityksistä heti asiakkuuden alusta alkaen. Esimerkiksi, jos vakuutuksesi on alkanut 1.4.2024, saat asiakashyvitykset ensimmäisen kerran vuoden 2025 alkupuolella, jolloin maksetaan vuoden 2024 perusteella määräytyvät asiakashyvitykset. Asiakashyvitys kohdistetaan pääsääntöisesti maaliskuussa muodostuviin TyEL-laskuihin.

    Tilapäiselle työnantajalle, jolla ei ole voimassaolevaa TyEL-sopimusta, ei muodostu asiakashyvitystä.

    Suurtyönantajana saat myös maksutappioalennuksen.

    Lue lisää asiakashyvityksistä

    Lue lisää suurtyönantajan maksutappioalennuksesta

     

  • Voit muuttaa tulevien laskujen eräpäivää enintään kuukaudella eteenpäin kirjautumalla työnantajan palveluun. Näin sopimustyönantajan TyEL-lasku erääntyy palkanmaksua seuraavan toisen kuukauden aikana. Laskutamme vakuutusmaksukorkoa toisen kuukauden osalta.

    Kirjautumalla palveluun voit myös pyytää maksuaikaa erääntymässä oleville laskuille.

    Lue lisää TyEL-maksujen maksamisesta ja laskutuksesta

    Arvioi TyEL-laskurilla TyEL-maksun suuruutta ja sitä, miten eräpäivän siirto vaikuttaa maksuun

  • Saat verkkolaskun käyttöösi, kun sovit asiasta verkkolaskuoperaattorin kanssa. Operaattoreita ovat pankit ja verkkolaskuihin erikoistuneet yritykset. Kun olet sopinut asiasta operaattorin kanssa, poimimme verkkolaskuosoitteesi TIEKEn ylläpitämästä verkkolaskuosoitteistosta, jos verkkolaskuosoitteesi löytyy sieltä. Saat meiltä TyEL-laskut sen jälkeen automaattisesti verkkolaskuina.Kun haluat saada meiltä jatkossa TyEL-laskut verkkolaskuna, toimi näin:

    1. Tee valitsemasi verkkolaskuoperaattorin kanssa sopimus verkkolaskujen vastaanottamisesta.
    2. Hanki tarvittaessa verkkolaskuohjelmisto.
    3. Ilmoita meille työnantajan palvelussa seuraavat asiat: 
      • vakuutusnumerosi 
      • verkkolaskuosoitteesi 
      • operaattorisi 
      • OVT-tunnuksesi.

     

     

    Lue lisää sähköisestä laskutuksesta

  • Koontilasku yhdistää osittain avoimeksi jääneet laskut. Lisäksi koontilaskulla on viivästyskorkoja avoimista laskuista. Kirjautumalla verkkopalveluumme näet avoimet laskut ja voit ottaa tiliotteen. Tiliotteesta näet, miten suoritukset ja hyvityslaskut kohdistuvat alkuperäiseen laskuun.

    Kirjaudu työnantajan palveluun

  • TyEL-vakuutusta ei tarvitse lakkauttaa, jos tiedät palkkaavasi lähiaikioina työntekijöitä.

    TyEL-maksu muodostuu tulorekisteriin ilmoitettujen palkkojen perusteella. Jos sinulla ei ole palkanmaksua, et saa myöskään laskuja.

    Lue lisää TyEL-vakuutuksen päättämisestä>

  • Oletko laskenut palkat Palkka.fi-palvelussa? Jos olet, TyEL-maksu muodostuu Palkka.fi-palveluun. Yrityskäyttäjät voivat valita Palkka.fi-palvelussa työeläkemaksun (TyEL) toimitustavaksi laskun. Ilmarinen lähettää tässä tapauksessa TyEL-maksuista laskun suoraan työnantajalle. Huomaathan, että TyEL-maksutiedot eivät silloin muodostu Palkka.fi-palveluun. Valitse laskun toimitustapa kohdasta Työnantajatiedot > Vakuutuksiin liittyvät tiedot. Vaihtoehtoina on 1) lasku työeläkeyhtiöltä tai 2) maksutiedot Palkka.fi:n. Muutos tulee voimaan seuraavasta palkanlaskennasta, jonka teet Palkka.fi-palvelussa.

    Oletko mahdollisesti saanut laskun verkkolaskuna? Tarkista oma verkkolaskuosoitteesi. Kirjautumalla Ilmarisen työnantajan palveluun näet kaikki muodostuneet TyEL-laskut. Samalla voit päivittää osoitetiedot, yhteyshenkilötiedot ja laskuntusosoitteen. 

  • Muistutuslaskun suuruutta voi pienentää asiakashyvitys tai sellainen palkan korjaus, jota ei oltu huomioitu vielä alkuperäisellä laskulla. Kirjautumalla työnantajan palveluun voit ottaa tiliotteen ja katsoa sieltä, miten suoritukset ja hyvitykset ovat kohdistuneet.

    Vakuutukset ja laskut kohdasta pääset porautumaan laskun tietoihin ja ottamaan tiliotteen. 

     

  • Työntekijäsi voi jäädä vanhuuseläkkeelle valintansa mukaan 63–68-vuotiaana. Se, milloin työntekijäsi voi jäädä eläkkeelle, riippuu hänen syntymävuodestaan. Kun työntekijäsi jää eläkkeelle, muista ilmoittaa hänen loppupalkka, työsuhteen päättymispäivä ja työsuhteen päättymisen syy tulorekisteriin. Loppupalkka voi sisältää esimerkiksi ylityökorvausta, lomarahaa, lomakorvauksia, korvauksia pitämättä jääneistä työajan lyhennysvapaista sekä muita vastaavia suorituksia. Loppupalkkaan sisältyvät myös tulospalkkiot ja muut ansiot, jotka maksat työntekijällesi jälkikäteen. Jos maksat loppupalkan useassa erässä, anna työsuhteen päättymistieto jokaisessa loppupalkkaa koskevassa palkkailmoituksessasi.

    Lue lisää, mitä kaikkea kannattaa huomioida työntekijän jäädessä eläkkeellä

    Lue lisää tulorekisterin sivulta: Miten vanhuuseläkkeelle siirtyminen ilmoitetaan tulorekisteriin?

  • Voit lähettää palkkailmoituksen usealla eri tavalla: yrityksesi käyttämän palkanlaskentajärjestelmän kautta, kirjautumalla tulorekisterin verkkopalveluun, tai käyttämällä esimerkiksi Palkka.fi-palvelua.

    Sinun tulee ilmoittaa kaikki maksamasi palkat tulorekisteriin. Tee ilmoitus pääsääntöisesti viiden päivän kuluessa palkanmaksusta. Ilmoitus täytyy tehdä jokaisen palkanmaksun jälkeen. Ilmoitettavilla tiedoilla ei ole euromääräistä alarajaa, myös alaikäisille maksetut palkat on ilmoitettava.

    Lue lisää palkkatietojen ilmoittamistavoista

    Tutustu usein kysyttyihin kysymyksiin tulorekisteristä

  • Tilapäisellä työnantajalla ei ole eläkejärjestelynumeroa eli TyEL-vakuutusnumeroa. Tulorekisteriin tehtävässä palkkailmoituksessa tilapäisen työnantajan on ilmoitettava sen työeläkelaitoksen yhtiötunnus, jossa työntekijät vakuutetaan. Ilmarisen yhtiötunnus on 46.

    Jos lähetät palkkailmoituksen paperilomakkeella tai teknistä rajapintaa pitkin sähköisesti suoraan palkanlaskentaohjelmasta (esim. Procountori), lisää palkanlaskentaohjelmaan Ilmarisen tekninen vakuutusnumero 46-3000000V.

    Lue lisää palkkatietojen ilmoittamisesta

  • Kannattaa olla yhteydessä työntekijään ja keskustella hänen tilanteestaan. Ottakaa myös työterveyshuolto keskusteluun mukaan. Työhön palaamiseen sairauslomalta kannattaa lähteä etsimään ratkaisuja yhdessä jo mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Keinoja on monia, lue lisää kuntoutuksen vaihtoehdoista.

  • Ammatillista kuntoutusta kannattaa hakea, jos muut työhön palaamisen keinot eivät ole riittäviä ja työntekijän työkyky on terveydentilan vuoksi uhattuna. Työntekijäsi voi hakea ammatillista kuntoutusta täyttämällä hakemuksen OmaEläke-palvelussamme.

    Hakemuksen liitteeksi tarvitsemme työterveyslääkärin tai muun hoitavan lääkärin B-lausunnon. Lisäksi hakemukseen on hyvä liittää työterveysneuvottelumuistio, jossa on kuvattu työntekijän työtehtävä, työstä selviytymistä sekä mahdollisuudet jatkaa työskentelyä omalla työpaikalla. Työntekijä toimittaa B-lausunnon liitteineen Ilmariseen hakemuksensa mukana tai työterveyshuolto toimittaa ne suoraan työeläkeyhtiöön työntekijän suostumuksella.  Lue lisää ammatillisen kuntoutuksen hakemisesta.

  • Arvioimme aina Ilmarisessa, täyttyvätkö ammatillisen kuntoutuksen edellytykset. Kun arvioimme, voitko hakija saada ammatillista kuntoutusta, tarkastelemme työskentelyyn, työhistoriaan ja ansioihin liittyviä tietoja. Tämän lisäksi lääkärimme arvioi hakemuksen liitteenä toimitetun B-lääkärinlausunnon perusteella, aiheuttaako työkyvyn heikkeneminen tulevaisuudessa todennäköisen työkyvyttömyyden uhan. Lue lisää ammatillisen kuntoutuksen hakemisesta ja siitä, kuka voi saada ammatillista kuntoutusta.

  • Kuntoutushakemuksen täyttää ja allekirjoittaa aina työntekijä, joka hakee ammatillista kuntoutusta.

  • Kuntoutushakemukseen voi kirjata suunnitelman esimerkiksi työkokeilusta omalla työpaikalla. Lue lisää ammatillisen kuntoutuksen hakemisesta.

  • Työterveyshuollosta tarvitsemme aina B-lausunnon kuntoutushakemuksen liitteeksi. Lisäksi hakemukseen on hyvä liittää työterveysneuvottelumuistio, jossa on kuvattu työntekijän työtehtävä, työstä selviytymistä sekä mahdollisuudet jatkaa työskentelyä omalla työpaikalla. Työntekijä toimittaa B-lausunnon liitteineen Ilmariseen hakemuksensa mukana tai työterveyshuolto toimittaa ne suoraan työeläkeyhtiöön työntekijän suostumuksella.

  • Pyydämme työnantajalta tietoja koskien työntekijöiden työtehtäviä, työssä selviytymistä tai mahdollisuuksia muokata heidän työtehtäviään vain silloin kuin nämä tiedot ovat eläke- tai kuntoutusratkaisun kannalta välttämättömiä eikä muista asiakirjoista ole saatu riittävää selvitystä.

    Oman työpaikan työssä jatkamismahdollisuudet kannattaakin aina käydä läpi yhdessä työntekijän kanssa työterveysneuvottelussa. Tiedot kirjataan työterveysneuvottelusta laadittuun muistioon, joka on hyvä lisätä B-lausunnon liitteeksi. Työntekijä toimittaa B-lausunnon liitteineen Ilmariseen hakemuksensa mukana tai työterveyshuolto toimittaa ne suoraan työeläkeyhtiöön työntekijän suostumuksella.

  • Työkokeilu voi olla joko palkallinen tai palkaton. Jos maksatte työkokeilun ajalta palkkaa, Ilmarinen maksaa teille työntekijän kuntoutusrahan palkkaa vastaavalta osuudelta. Työnantaja hoitaa myös vakuutukset palkallisen työkokeilun ajalle. Jos työkokeilu on palkaton, maksamme kuntoutusrahan suoraan työntekijälle itselleen ja vakuutamme työntekijän työkokeilun ajalle. Lue lisää kuntoutusrahasta.

  • Oppisopimuksen ajalle työnantaja ja työntekijä solmivat määräaikaisen työsopimuksen. Työnantaja maksaa oppisopimuksessa olevalle työntekijälle palkan ja Ilmarinen maksaa työnantajalle oppisopimusopiskelijan kuntoutusrahan palkkaa vastaavalta osuudelta. Lue lisää oppisopimuksesta.

  • Ammatilliseen kuntoutukseen pääsy edellyttää, että hakijalla on yhteys työelämään. Yhteyden työelämään katsotaan säilyvän noin kahden vuoden ajan työsuhteen päättymisestä, jos työntekijällä on sitä ennen ollut yhtenäinen työhistoria. Työnantaja ja työntekijä neuvottelevat keskenään työsuhteeseen liittyvistä asioista.

  • Ilmoittakaa tästä aina Ilmariseen. Keskeytystilanteessa kuntoutusrahan maksu päättyy pääsääntöisesti seuraavan kuukauden alusta.

  • Tiedon työntekijän saamasta myönteisestä eläke -tai kuntoutuspäätöksestä voit tarkistaa työnantajan tietopalvelusta.

    Siirry työnantajan tietopalveluun>

  • Jos työntekijäsi saa kielteisen päätöksen ammatillisesta kuntoutuksesta, kannattaa teidän keskustella yhdessä työntekijän ja työterveyshuollon kanssa muista työssä jaksamisen ja työhön paluun keinoista.

    Lue lisää

  • Jos työntekijä on hakenut kuntoutustukea tai työkyvyttömyyseläkettä ja päätös on kielteinen, hänen kannattaa lähteä selvittämään muita vaihtoehtoja toimeentulolle. Työntekijällä on myös mahdollisuus hakea eläkepäätökseen muutosta. Lisäksi yhdessä työntekijän ja työterveyshuollon kanssa kannattaa selvittää muita työssä jatkamisen tai työhön palaamisen keinoja. Katso mitä voi tehdä, kun saa kielteisen päätöksen.

  • Jos työpaikallanne ei ole tarjota työntekijän terveydentilalle soveltuvaa tehtävää, autamme työntekijää kuntoutussuunnitelman laatimisessa. Voimme tarvittaessa kustantaa hänelle ns. uravalmentajan, joka auttaa uuden urapolun löytämisessä. Lue lisää kuntoutussuunnitelman laatimiseen saatavasta avusta.

  • Jos työntekijä ei ole vielä hakenut ammatillista kuntoutusta, kirjatkaa suunnitelma työkokeilusta ammatillisen kuntoutuksen hakemukseen. Jos työntekijä on jo saanut päätöksen ammatillisesta kuntoutuksesta, olkaa yhteydessä hänelle nimettyyn kuntoutusasiantuntijaan. Hänen kanssaan voitte sopia, millä aikataululla työkokeilu on mahdollista aloittaa. Päätös työkokeilusta tehdään noin kahden viikon kuluessa.

  • Kyllä, kuntoutusrahan määrä pysyy samana, vaikka työaika olisi työkokeilun aikana lyhyempi.

    Lue lisää kuntoutusrahasta
    Lue lisää työkokeilusta

  • Työkokeilussa ilmenevät haasteet kannattaa ottaa yhteiseen keskusteluun työntekijän ja työterveyshuollon kanssa. Jos työkokeilu toteutetaan omalla työpaikalla, vastuu työkokeilun seurannasta on työterveyshuollolla ja työnantajalla.

  • Luvaton poissaolo kannattaa ottaa mahdollisimman pian puheeksi työntekijän kanssa. Jos luvattomat poissaolot jatkuvat, työkokeilu voidaan keskeyttää.

  • Suositus on, että työkokeilun aikana ei pidettäisi lomaa, jotta työkokeilujaksosta tulisi mahdollisimman yhtenäinen.

  • Ottakaa yhteys työntekijälle nimettyyn kuntoutusasiantuntijaan. Hänen yhteystietonsa löytyvät työntekijän saamasta kuntoutuksen ennakkopäätöksestä.

  • Eläketurvakeskuksesta haettava A1-todistus kertoo, minkä maan sosiaaliturvalainsäädäntöä todistuksen haltijaan sovelletaan. Lisäksi todistuksesta selviää, mihin maahan lakisääteiset sosiaaliturvamaksut maksetaan sinä aikana, kun henkilö työskentelee ulkomailla. EU-säännösten mukaisesti henkilöön sovelletaan yhden maan lainsäädäntöä kerrallaan. A1-todistuksen saa Eläketurvakeskuksen sähköisen asioinnin kautta parhaimmillaan tunnissa. Myönnetystä A1-todistuksesta menee automaattisesti ilmoitus Kelaan.  

    Mikäli työskentelet yhtäjaksoisesti yli kuusi kuukautta ulkomailla, on ulkomaantulosi ilmoitettava tulorekisteriin vakuutuspalkkana tulolajilla 352.

    Vakuutuspalkka - Eläketurvakeskus (etk.fi) 

    A1-todistuksen hakeminen - Eläketurvakeskus (etk.fi)  

     

  • Kyllä. Mikäli olet lähdössä EU.n sisällä ulkomaille etätöihin lyhyeksikin aikaa, työnantajan tulee hakea sinulle A1-todistus Eläketurvakeskuksesta varmistaaksesi, että kuulut Suomen sosiaaliturvaan piiriin. Muussa tapauksessa lakisääteiset sosiaalimaksut maksetaan työskentelymaahan, ja kuulut työskentelymaan sosiaaliturvaan.  Myönnetystä A1-todistuksesta menee automaattisesti ilmoitus Kelaan eikä siitä tarvitse erikseen ilmoittaa. 

    Mikäli työskentelet yhtäjaksoisesti yli kuusi kuukautta ulkomailla, on ulkomaantulosi ilmoitettava tulorekisteriin vakuutuspalkkana tulolajilla 352. 

    Lue lisää Ulkomaantyön vakuuttaminen - Ilmarinen

    A1-todistuksen hakeminen - Eläketurvakeskus (etk.fi)

    Vakuutuspalkka - Eläketurvakeskus (etk.fi)

  • Eläketurvakeskuksesta haettava A1-todistus kertoo minkä maan sosiaaliturvalainsäädäntöä noudatetaan ja mihin maahan lakisääteiset sosiaalivakuutusmaksut maksetaan. EU-alueella sosiaaliturvamaksut maksetaan vain yhteen maahan kerrallaan. Myönnetystä A1-todistuksesta menee automaattisesti ilmoitus Kelaan. 

    A1-todistuksen hakeminen - Eläketurvakeskus (etk.fi)

    Mikä on useassa EU-maassa työskentelyä | Työeläkelakipalvelu (telp.fi)   

  • EU-maiden viranomaisten yhteisellä sopimuksella (eli ns. poikkeusluvalla) työntekijä voi kuulua lähtömaansa sosiaaliturvaan yleensä enintään viisi vuotta. Tämä viiden vuoden enimmäisaika on maakohtainen.  Kun työntekijän työskentelymaa vaihtuu, hänelle voidaan hakea poikkeuslupaa Suomen sosiaaliturvaan kuulumiseksi. Poikkeuslupaa tulee hakea hyvissä ajoin Eläketurvakeskuksesta sähköisen asiointipalvelun kautta. Poikkeuslupa EU-tilanteissa | Työeläkelakipalvelu (telp.fi) 

  • Ruotsissa rakennustyömaalla työskentelevältä edellytetään pakollista sähköistä henkilöllisyys- ja läsnäoloselvitystä. ID06-kortti on rakennustyömailla käytetty sähköinen henkilöllisyys- ja läsnäoloselvitysjärjestelmä. Kortin saamiseksi työntekijän pitää olla joko lakisääteisesti vakuutettu Ruotsissa tai hänelle on pitänyt hakea Eläketurvakeskukselta A1-todistusta. 

     

    Usein kysyttyä ulkomaantyön vakuuttamisesta - Eläketurvakeskus (etk.fi) 

  • Palkka, joka vastaavasta työstä Suomesta olisi maksettava. Eläkkeen perusteena oleva työansio ulkomaantyössä. Vakuutuspalkka ilmoitetaan tulorekisteriin tulolajilla 352.   

    Vakuutuspalkka - Eläketurvakeskus (etk.fi)

    Työkomennus ulkomaille: Milloin vakuutuspalkka tarvitaan - Ilmarinen

    Ulkomaille lähetettävä työntekijä - vero.fi

  • Kun suomalainen työnantaja lähettää työntekijänsä työkomennukselle maahan, jonka kanssa Suomella ei ole sosiaaliturvasopimusta, työnantajan on vakuutettava työntekijä Suomen työeläkelakien mukaan. Työntekijä on vakuutettava koko komennuksen ajan riippumatta komennuksen pituudesta. 

    Kun työskentely tapahtuu sopimuksettomassa maassa, Eläketurvakeskus ei anna todistusta Suomen sosiaaliturvaan kuulumisesta, vaan Kela. 

    Eläkevakuutusyhtiö antaa tarvittaessa To whom it may concern -dokumentin, joka todistaa, että henkilö on työeläkevakuutettu Suomessa.

    Suomesta ulkomaille - Eläketurvakeskus (etk.fi)

    Kansainväliset tilanteet | Henkilöasiakkaat | Kela

  • Kaikki työntekijät, kansalaisuudesta riippumatta, mukaan lukien tilapäisen suojelun saaneet ja turvapaikanhakijat vakuutetaan työeläkelain mukaan samalla tavalla kuin Suomessa työskentelevät työntekijät. Työntekijä kuuluu työeläkevakuutuksen piiriin, kun hän työskentelee työsuhteessa, hänen kuukausiansionsa ovat vähintään 68,57 € (2024) ja työntekijä on vähintään 17-vuotias, mutta alle oman ylimmän eläkeikänsä.

    Työnantajan vastuulla on tarkastaa, että työntekijällä on työnteko-oikeus Suomessa.

    Turvapaikanhakija - vero.fi

  • Mikäli työntekijäsi on lähdössä Suomesta tilapäisesti töihin EU-/ETA-maahan tai Sveitsiin, on hänelle haettava A1-todistus Eläketurvakeskuksesta. Myönnetystä A1-todistuksesta menee automaattisesti tieto Kelaan, ja häneen sovelletaan Suomen sosiaaliturvalainsäädäntöä A1-todistuksen voimassaoloajan puitteissa.

    EU-maita ovat Belgia, Bulgaria, Espanja, Hollanti, Irlanti, Italia, Itävalta, Kreikka, Kroatia, Kypros, Latvia, Liettua, Luxemburg, Malta, Portugali, Puola, Ranska, Romania, Ruotsi, Saksa, Slovakia, Slovenia, Suomi, Tanska, Tšekki, Unkari ja Viro.

    ETA-maita ovat Islanti, Liechtenstein ja Norja

    A1-todistuksen hakeminen - Eläketurvakeskus (etk.fi)

  • Suomella on kahdenvälinen sosiaaliturvasopimus useamman EU:n ulkopuolisen maan kanssa. (Australia, Chile, Etelä-Korea, Intia, Israeli, Kanada/Quebec, Kiina, Yhdysvallat ja Japani). Sosiaaliturvasopimusten sisältö ja kattavuus vaihtelevat maittain. Suppeimmillaan sopimus voi koskea ainoastaan eläkevakuuttamista.

    Jos olet lähettämässä työntekijääsi johonkin edellä mainituista maista, hae hänelle A1-todistus Eläketurvakeskuksen sähköisestä palvelusta.

    A1-todistuksen hakeminen - Eläketurvakeskus (etk.fi)

    Työ sosiaaliturvasopimusmaassa - Eläketurvakeskus (etk.fi)

  • TyEL-vakuutuksen lopettaminen voi tulla ajankohtaiseksi, jos yrityksesi toiminta päättyy, tai työsuhteessa ei ole enää yhtään työntekijää. 

    TyEL-vakuutus päätetään kirjautumalla työnantajan palveluun. 

    Lue lisää TyEL-vakuutuksen päättämisestä 

    Mietitkö samalla myös yrittäjän YEL-vakuutuksen päättämistä? Lue lisää YEL-vakuutuksen päättämisestä>

30 kysymystä liittyen aiheeseen "eläke"

  • Työntekijänä sinulle kertyy eläkettä palkasta ja yrittäjänä YEL-työtulostasi. Mitä enemmän saat palkkaa tai mitä suurempi työtulosi on, sitä suurempi eläkkeesi on. Sinulle voi kertyä eläkettä myös palkattomilta ajoilta, kuten opinnoista, työttömyyspäivärahasta ja muista sosiaalietuuksista.

    Lue lisää eläkkeen kertymisestä

  • Voit tarkistaa eläkeiät Milloin eläkkeelle -sivultamme. Oman eläkeikäsi näet myös OmaEläke-palvelun eläkearviolaskurilla. OmaEläke-palveluun pääset kirjautumalla henkilökohtaisilla pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.

    Lue lisää henkilöasiakkaan asioinnista verkossa 

  • Jos et vielä saa eläkettä, voit tehdä erilaisia työeläkearvioita OmaEläke-palvelussamme. Eläkearviot ovat aina suuntaa antavia. Eläkkeesi tarkan määrän voimme laskea, kun myönnämme sinulle eläkkeen.

    Voit tehdä eläkearvioita ja katsoa eläkeikäsi eläkelaskurilla
     OmaEläke-palvelussa. 

    Lue lisää eläkelaskurista

  • Kätevimmin haet eläkettä OmaEläke-palvelussammeIlmoita hakemuksella, jos haluat hakea myös Kelan eläkettä, niin lähetämme hakemuksen puolestasi Kelaan. 

    Lue lisää eläkkeen hakemisesta
    Lue lisää henkilöasiakkaan asioinnista verkossa

  • Eläkkeen hakeminen ulkomailta riippuu siitä, missä maassa olet asunut ja työskennellyt. Jos asut Suomessa ja olet asunut ja työskennellyt EU- tai ETA-maassa, Isossa-Britanniassa, Sveitsissä tai sosiaaliturvasopimusmaassa, riittää että täytät hakemuksen OmaEläke-palvelussa

    Lue lisää eläkkeen hakemisesta ulkomailta

  • Tee työkyvyttömyyseläkehakemus OmaEläke-palvelussa noin kolme kuukautta ennen kuin mahdolliset Kelan sairauspäivärahasi päättyvät.  

    Lue lisää henkilöasiakkaan asioinnista verkossa 

  • Eläkkeiden maksupäivä on kuukauden ensimmäinen pankkipäivä. Jos kuukauden ensimmäinen päivä on lauantai tai pyhäpäivä, eläke tulee tilillesi seuraavana arkipäivänä.   

    Lue lisää eläkkeen maksupäivistä ja maksamisesta

  • Ansiopäiväraha-aika, mukaan lukien lisäpäivät, kartuttaa eläkettä ikäluokan alimman vanhuuseläkeiän täyttämiskuukauden loppuun asti.

  • Tilinumeron voit muuttaa OmaEläke-palvelussamme Omat tiedot -kohdasta. OmaEläke-palveluun pääset kirjautumaan henkilökohtaisilla suomalaisilla pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella. Jos sinulla ei ole verkkopankkitunnuksia tai mobiilivarmennetta, voit ilmoittaa uuden tilinumeron meille kirjallisesti. Puhelimitse emme voi ottaa tilinumeroa vastaan. 

    Lue lisää henkilöasiakkaan asioinnista verkossa

  • Oma työeläke ja leskeneläke maksetaan yhtenä summana tilillesi eläkkeen maksupäivänäEläkkeet maksetaan samalle tilille. 

  • Kätevimmin saat todistuksen eläkkeen määrästä OmaEläke-palvelustamme. Voit valita, haluatko todistuksen kuukausieläkkeesi määrästä vai vuosittaisen eläkkeen määrästä. OmaEläke-palveluun pääset kirjautumaan henkilökohtaisilla verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.  

    Lue lisää henkilöasiakkaan asioinnista verkossa

  • Eläkettä ja etuutta verotetaan eri tavoin kuin palkkatuloa. Tästä syystä emme voi käyttää palkkaa varten annettua verokorttia.

  • Jos meillä ei ole eläkeverokorttiasi käytössä, pidätämme eläkkeestäsi veroa 40 prosenttia verottajan ohjeistuksen mukaisesti. Saat liikaa pidätetyn veron tiillesi, kun olet tilannut eläkeverokortin ja olemme saaneet sen verottajalta. Huomioithan, että eläkeverokortti tulee olla voimassa eläkkeen alkamispäivästä lähtien.   

  • Voit korottaa veroprosenttiasi. Kätevimmin se onnistuu OmaEläke-palvelumme Omat tiedot -kohdasta. OmaEläke-palveluun pääset kirjautumaan henkilökohtaisilla pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.  

    Lue lisää henkilöasiakkaan asioinnista verkossa

  • Maksamme eläkkeen ja kuntoutusetuuden myös ulkomaiselle tilille. Eläkkeen maksamista tarvitsemme tilinumerosi kansainvälisessä IBAN-muodossa ja ulkomaisen pankkisi BIC- tai SWIFT-tunnuksen. 

    Lue lisää eläkkeen maksamisesta ulkomaille

  • OmaEläke-palvelussa voit lähettää viestin tai liitteen turvallisesti Lähetä viesti -toiminnolla.

    Kirjaudu OmaEläke-palveluun

  • Työkyvyttömyyseläkehakemuksen liitteeksi tarvitset enintään kuusi kuukautta vanhan B-lääkärilausunnon terveydentilastasi 

  • B-lääkärinlausunnon saat sinua hoitavalta lääkäriltäsi esimerkiksi terveyskeskuksesta. Jos olet työsuhteessa, B-lääkärinlausunnon kirjoittaa yleensä työterveyslääkäri.

  • Sinun ei tarvitse tehdä muuta kuin toimittaa uusi B-lääkärinlausunto terveydentilastasi. Teet sen helpoiten OmaEläke-palvelussa Hae eläkettä-kohdassa ja valitse "Hae jatkoa".

    Lue lisää henkilöasiakkaan asioinnista verkossa

  • Voit hakea kirjallisesti muutosta lopulliseen eläkepäätökseen 30 päivän sisällä.  

    Lue lisää muutoksenhausta

  • Emme voi näyttää työeläkeotetta, jos työsuhteesi tai yritystoimintasi on vakuutettu toisessa työeläkeyhtiössä. 

    Jos sinulle on jo myönnetty eläke, työeläkeotteen sijaan näytämme sinulle viimeisen viiden vuoden työskentely- ja ansiotiedot. 

  • Voit tarkastaa ajantasaisen työeläkeotteen OmaEläke-palvelussamme aina, kun sinulle sopii. On tärkeää tarkastaa työeläkeote säännöllisesti, koska tuleva eläkkeesi lasketaan työhistoriasi perusteella.  

    Valitsemalla sähköisen otteen paperikirjeen sijaan säästyt monisivuisen eläkeotteen arkistoinnilta tai tuhoamiselta tietoturvallisesti ja säästät aikaasi ja luontoa.

  • Jos huomaat eläkeotteesi työsuhteissa korjattavaa, ota yhteyttä työnantajaasi. Työnantaja ilmoittaa muutokset tulorekisteriin, josta ne päivittyvät työeläkeotteellesi. 
     
    Jos korjaukset koskevat vuotta 2018 tai sitä aikaisempia vuosia, tee korjauspyyntö OmaEläke-palvelussa. 

    Lue lisää työeläkeotteesta

  • Kirjautuneena OmaEläke-palvelussa hoidat helposti omia eläke- ja kuntoutusasioitasi silloin, kun sinulle parhaiten sopii. 

    Lue lisää henkilöasiakkaan asioinnista verkossa

  • Eläkkeesi määrään vaikuttaa elinaikakerroin. Se pienentää eläkettäsi sen mukaan, minä vuonna olet syntynyt. Voit paikata elinaikakertoimen pienentävää vaikutusta työskentelemällä pidempään.  

  • Työeläkeindeksin tavoitteena on, että maksussa olevat eläkkeet nousevat palkkojen tapaan, jotta eläkkeiden ostovoima säilyy.

    Palkkakerroin sen sijaan varmistaa, että alkavan eläkkeesi määrä vastaa työurasi ansioiden tasoa. Kun laskemme eläkkeesi määrän, muunnamme palkkakertoimella työurasi kaikki palkat ja yrittäjyytesi YEL-työtulot eläkkeen alkamisvuoden tasoon.

  • Voit tehdä töitä eläkkeelläkin. Vanhuuseläkkeelläosittaisella vanhuuseläkkeellä ja perhe-eläkkeellä voit tehdä töitä niin paljon kuin haluat. Jos teet töitä työkyvyttömyys- tai työuraeläkkeellä, voit ansaita vain tietyn määrän. 

    Lue lisää työnteosta eläkkeellä

  • Jos jäät leskeksi, sinä voit saada leskeneläkkeen ja alle 20-vuotiaat lapset lapseneläkkeen. Leskeneläkkeen saamisen edellytyksenä on, että olitte avioliitossa, rekisteröidyssä parisuhteessa, avoliitossa tai sait entiseltä puolisoltasi henkilökohtaisesti jatkuvaa elatusapua. Avoliitossa oikeus leskeneläkkeeseen voi täyttyä, jos sinulla on yhteisiä alaikäisiä lapsia puolisosi kanssa ja asuitte yhdessä vähintään viisi vuotta. Ennen vuotta 2022 avopuolisoilla ei ollut oikeutta leskeneläkkeeseen. 

    Lue lisää perhe-eläkkeestä

  • Lykkäyskorotuksen saaminen ei edellytä työskentelyä. Riittää, että haet vanhuuseläkkeesi myöhemmin kuin alimmassa eläkeiässä. Jos saat työttömyyskorvausta (ansiosidonnaista päivärahaa, peruspäivärahaa, työmarkkinatukea, eläketukea) alimman eläkeiän jälkeen, se estää tai ainakin pienentää lykkäyskorotusta.

  • Ulkomailla tehdystä työstä haetaan eläkettä samalla hakemuksella kuin Suomesta ansaitusta eläkkeestä.  

    Lue lisää eläkkeen hakemisesta ulkomailta

20 kysymystä liittyen aiheeseen "ammatillinen kuntoutus"

  • Ammatillisen kuntoutuksen vaihtoehtoa on hyvä miettiä silloin, kun et enää terveydentilasi vuoksi voi työskennellä nykyisissä työtehtävissäsi. Ammatillisen kuntoutuksen tavoitteena on, että voit jatkaa terveydentilallesi sopivassa työssä tai siihen esimerkiksi sairausloman jälkeen.

  • Kätevimmin haet ammatillista kuntoutusta täyttämällä kuntoutushakemuksen OmaEläke-palvelussamme. Kirjautumista varten tarvitset pankkitunnukset.

  • Kuntoutushakemuksen liitteeksi tarvitset B-lääkärinlausunnon tämänhetkisestä terveydentilastasi. B-lausunnon voi kirjoittaa työterveyslääkäri tai muu sinua hoitava lääkäri, esimerkiksi terveyskeskuslääkäri. Jos olette pitäneet esihenkilösi ja työterveyslääkärisi kanssa työterveysneuvottelun, liitä hakemukseesi myös työterveysneuvottelumuistio, jossa on kuvattu työtehtäväsi, työstä selviytyminen sekä mahdollisuutesi jatkaa työskentelyä omalla työpaikalla.

  • Voit hakea ammatillista kuntoutusta jo sairausloman aikana. On tärkeää, että työssä jatkamisen ja työhön palaamisen mahdollisuuksiasi selvitetään mahdollisimman hyvissä ajoin. Sinun kannattaa ottaa asia puheeksi työnantajan ja työterveyshuollon edustajan tai muun terveydenhuollon ammattilaisen kanssa jo siinä vaiheessa, kun terveyshaasteita alkaa ilmetä.

  • Kun haet ammatillista kuntoutusta, sinulla ei vielä tarvitse olla valmista kuntoutussuunnitelmaa. Silloin saat ennakkopäätöksen oikeudesta ammatilliseen kuntoutukseen. Työhön paluutasi koskevan suunnitelman eli kuntoutussuunnitelman laatimisen voit aloittaa tämän jälkeen. Tarvittaessa saat meiltä apua kuntoutussuunnitelman laatimiseen.

  • Tarkoituksena on, että aloitat työhön paluutasi koskevan suunnitelman, eli kuntoutussuunnitelman, laatimisen ammatillisen kuntoutuksen ennakkopäätöksen voimassaoloaikana. Sinun kannattaa ottaa yhteyttä kuntoutusasiantuntijaasi Ilmarisessa, jotta voit keskustella tarkemmin siitä, miten tilanteessasi on hyvä lähteä etenemään. Kuntoutusasiantuntijasi yhteystiedot löydät ennakkopäätöksestä, joka on katsottavissa myös OmaEläke-palvelussamme.

  • Saat kuntoutusrahaa sitten, kun olemme yhdessä sopineet esimerkiksi työkokeilusta tai opiskelusta, ja aloitat sen. Kuntoutusrahaa maksamme työkokeilun tai opintojen, eli kuntoutussuunnitelmasi mukaisten toimien, ajalta. Ennakkopäätöksen perusteella emme voi kuntoutusrahaa valitettavasti vielä maksaa.

  • Jos haet meiltä työkyvyttömyyseläkettä, selvitämme aina ensin, voisitko hyötyä ammatillisesta kuntoutuksesta. Voimme tukea työhön palaamistasi myös määräaikaiselta työkyvyttömyyseläkkeeltä eli kuntoutustuelta. Tällöin saat päätöksen ammatillisesta kuntoutuksesta ilman erillistä hakemusta.

  • Tavoitteena on, että voit ammatillisen kuntoutuksen jälkeen jatkaa mahdollisimman pitkään työssä, joka sopii terveydentilallesi. Ja että voit tässä työssä hyödyntää aikaisempaa työkokemustasi ja koulutustasi sekä sitä, mitä kaikkea jo osaat. Pohdi siksi kuntoutussuunnitelmaa tehdessäsi, miten mahdollisesti voit hyödyntää kokemustasi, koulutustasi ja taitojasi tulevassa työssäsi.

  • Uravalmentajat auttavat sinua kuntoutussuunnitelmasi laatimisessa. He ovat erikoistuneet urasuunnitteluun ja ammatilliseen ohjaukseen. Heiltä saat apua työhön paluun suunnitteluun, asuit missä päin Suomea tahansa. Jos tarvitset uravalmentajan apua, ota yhteyttä omaan kuntoutusasiantuntijaasi Ilmarisessa. Kuntoutusasiantuntijasi yhteystiedot löydät saamastasi ammatillisen kuntoutuksen ennakkopäätöksestä.

  • Esimerkiksi työkokeilun avulla voit palata aikaisempiin työtehtäviisi omalle työpaikallesi tai kokeilla kokonaan uutta työtä. Voi olla, että et pysty kuitenkaan terveydentilasi takia jatkamaan nykyisessä työssäsi tai palaamaan siihen. Silloin ammatillinen uudelleenkoulutus voi auttaa sinua jatkamaan työelämässä. Tarvittaessa voit kouluttautua ammattiin, jossa voit hyödyntää osaamistasi ja työkokemustasi, tai kouluttautua uudelle alalle. Ammatillisena kuntoutuksena voimme tukea opintoja, joissa teet osatutkinnon tai kokonaan uuden tutkinnon.

  • Saat kuntoutusrahaa sitten, kun olemme yhdessä sopineet esimerkiksi työkokeilusta tai opiskelusta, ja aloitat sen.

  • Kuntoutusraha on verotettavaa tuloa. Kuntoutusrahan maksua varten sinun tulee toimittaa meille verokortti, joka on laskettu sosiaalietuutta varten.

  • Ammatillisen kuntoutuksen ennakkopäätöksessä on arvio kuntoutusrahasi määrästä. Kun aloitat esimerkiksi työkokeilun, laskemme kuntoutusrahasi lopullisen määrän, ja saat siitä vielä erillisen päätöksen. Kuntoutusrahasi on 33 prosenttia suurempi kuin mitä työkyvyttömyyseläkkeesi olisi.

  • Pyydä oppilaitoksesi edustajaa täyttämään opiskelutodistus verkkosivuillamme ja lähettämään se meille, kun aloitat opintosi ja aina elokuussa niin kauan kuin opiskelet. Tarvitsemme opiskelutodistusta siihen, että maksamme sinulle kuntoutusrahaa, seuraamme opintojesi etenemistä ja maksamme sinulle opinnoista aiheutuviin hankintoihin tarkoitetun korvauksen. Opiskelutodistuksen perusteella jatkamme kuntoutusrahasi maksua.

  • Korvaus opiskelusta aiheutuviin kustannuksiin on tarkoitettu esimerkiksi opiskelun aikana tarvittavien välineiden, oppikirjojen tai mahdollisten tutkinto- ja näyttömaksujen kustannuksiin. Korvaus on 300 euroa lukukaudelta eli 600 euroa lukuvuodelta. Saat korvauksen kerran lukuvuodessa, aina syyslukukauden alussa. Sinun ei tarvitse erikseen hakea korvausta - maksamme sen automaattisesti, kun olet toimittanut meille opiskelutodistuksesi.

  • Matkakorvauksen haet kätevimmin OmaEläke-palvelussamme. Kirjaudu sinne pankkitunnuksillasi ja täytä matkakorvaushakemus. Voit täyttää matkakorvaushakemuksesi, kun olet aloittanut opintosi, työkokeilusi tai työhönvalmennuksesi. Laskuta matkat kerralla koko työkokeilun ajalta. Jos sinulla on matkakuluja opinnoista tai pitkästä työhönvalmennuksesta, laskuta ne puolivuosittain. Silloin saat matkustusrahat käyttöösi etukäteen.

  • Oppisopimuksen ajalle työnantaja ja työntekijä solmivat määräaikaisen työsopimuksen. Työnantaja maksaa oppisopimuksessa olevalle työntekijälle palkan ja Ilmarinen maksaa työnantajalle oppisopimusopiskelijan kuntoutusrahan palkkaa vastaavalta osuudelta.

    Lue lisää oppisopimuksesta

  • Kyllä, kuntoutusrahan määrä pysyy samana, vaikka työaika olisi työkokeilun aikana lyhyempi.

    Lue lisää kuntoutusrahasta

    Lue lisää työkokeilusta

  • Suositus on, että työkokeilun aikana ei pidettäisi lomaa, jotta työkokeilujaksosta tulisi mahdollisimman yhtenäinen.

22 kysymystä liittyen aiheeseen "työkyky"

  • Stressillä tarkoitetaan vireystilaa, jonka tarkoitus on hetkellisesti nostaa suorituskykyämme. Stressi ei ole vaarallista, kunhan siitä palautuu. Joissain tilanteissa stressi on hyödyllistäkin. Pitkään jatkuessaan stressi kuitenkin muuttuu haitalliseksi ja voi johtaa uupumukseen.

    Masennus on lääkärin diagnosoima sairaus, jossa oireet kuten masentunut mieliala sekä alentunut kyky tuntea mielihyvää ovat pitkäkestoisia. Masennuksessa oireet vaikuttavat merkittävästi toimintakykyyn, ihmissuhteisiin tai aiheuttavat muutoin kärsimystä.

    Stressi ja uupumus hellittävät lepäämällä, mutta masennuksesta ei toivuta pelkällä päätöksellä tai tahdonvoimalla, siihen tarvitaan tukea ja sopivaa hoitoa.

    Lue lisää täältä.

  • Kyllä ja ei. Lievissä mielenterveysongelmissa työssä jatkaminen voi jopa tukea mielenterveyttä, kunhan työkuormitus on oikein mitoitettu. Mielenterveyden häiriöissä sairausloma voi olla tarpeen muun hoidon lisäksi, mikäli oireilu vaikuttaa merkittävästi toimintakykyyn. Sairausloma itsessään ei kuitenkaan ole mielenterveysongelmien ratkaisu. Työkyvyn palauttamisen kannalta sopivasti suunniteltu ja tuettu työhön palaaminen on useiden tutkimusten mukaan toimivin vaihtoehto. Työ tarjoaa mielenterveyden kannalta olennaisia onnistumisen kokemuksia, rakenteita ja sosiaalista tukea. Työhön paluuta voidaan tukea työtä muokkaamalla, työterveyshuollon ja kuntoutuksen avulla.

    Lue lisää työn muokkaamisesta
    Lue lisää työterveysyhteistyöstä
    Lue lisää kuntoutuksesta

  • Samoilla periaatteilla kuin fyysisten sairauksien kohdalla. Sovittamalla työkuormitusta (esim. työtehtäviä tai työaikaa muokkaamalla) ja tukemalla sopivia voimavaratekijöitä (esim. työyhteisön tuki). Lue lisää työn muokkaamisesta.

  • Mielenterveysasioista on helpompi keskustella, kun työpaikalla on avoin ja luottamukseen perustuva keskustelukulttuuri. Mielenterveysasioiden puheeksi ottamisessa kannattaa pitää matala kynnys. Tärkeintä on kysyä, kuunnella ja olla valmis tarjoamaan tukea. Lue lisää täältä.

  • Yhdessä työterveyden kanssa edistätte ja tuette työntekijöitten terveyttä ja työkykyä. Toimivassa yhteistyössä teette yhteisen toimintasuunnitelman, jonka mittareita seuraatte säännöllisin väliajoin.

    Lue lisää työterveysyhteistyöstä

  • Työterveysneuvottelulle löytyy monia nimityksiä, kuten työkykyneuvottelu tai joskus kolmikantaneuvottelu. Näissä osapuolina on työnantaja, työntekijä ja työterveys. Ideana neuvotteluissa on, että löydätte yhdessä ratkaisuja työssä selviytymiseen ja hallittuun työhön paluuseen. Aloitteen työterveysneuvottelun pitämiseen voi tehdä työntekijä, esimies tai työterveys.

    Työnantaja, lue lisää työterveysneuvottelusta ja työhön paluun tuesta

    Esimies, lue lisää työterveys-/työkykyneuvottelusta

    Työntekijä, lue lisää työterveys-/työkykyneuvottelusta

  • Työterveysneuvottelussa pääpaino on siinä, millaisin työjärjestelyin työntekijän työkykyä voidaan tukea työpaikalla. Työntekijän terveydentilasta voitte keskustella vain, jos hän itse antaa siihen luvan.
    Voitte järjestää työkykyneuvotteluja muissakin tilanteissa. Neuvotteluja järjestetään esimerkiksi silloin, kun työntekijä tarvitsee apuvälineitä työssä tai hän palaa pitkältä sairauspoissaololta takaisin töihin.

    Työnantaja, lue lisää työterveysneuvottelusta ja työhön paluun tuesta

    Esimies, lue lisää työterveys-/työkykyneuvottelusta

    Työntekijä, lue lisää työterveys-/työkykyneuvottelusta

  • Työterveyshuollosta saa tukea esimerkiksi silloin, kun olet huolissasi työntekijäsi työkyvystä ja kaipaat näkemystä terveydenhuollon ammattilaiselta tai tarvitset ammattilaista työn kuormitustekijöiden selvittämiseen. Terveydenhuollon ammattilaiset eivät kuitenkaan luovuta yksilöön liittyviä tietoja. Työterveyshuolto on myös esimiehen oman jaksamisen tuki.

    Lue lisää yhteistyöstä

  • Varhainen tuki tarkoittaa työpaikan käytäntöä, jonka avulla huomaatte työn tekemiseen liittyvät ongelmat mahdollisimman varhain ja osaatte puuttua niihin järjestelmällisesti. Toimenpiteet työkyvyn varhaiseksi tukemiseksi sovitte työpaikalla työnantajan, työntekijöiden ja työterveyshuollon kesken ja kuvaatte työkyvyn varhaisen tuen mallissa. Varhaisen tuen malli on osa työpaikan työkykyjohtamista.

    Työnantaja, lue lisää

    Esimies, lue lisää

    Työntekijä, lue lisää

    Yrittäjä, lue lisää

     

  • Lakisääteistä velvoitetta ei ole, mutta viisas työnantaja huolehtii henkilöstönsä työkyvystä. Jo isojen kustannussäästöjen vuoksi suurin osa yrityksistä on ottanut mallin käyttöön. Kun ongelmiin tartutaan varhain, ne on helpompi ratkaista.

  • Kyllä! Varhainen tuki on osa päivittäistä johtamista, jossa poissaolojen seuranta on vain yksi osa. Varhaiseen tukeen kuuluu myös esimerkiksi varhaisen tuen keskustelut ja työn muokkaus.

    Työnantaja, lue lisää

    Esimies, lue lisää

  • Varhaisen tuen keskustelua kutsutaan myös puheeksi otoksi. Idea keskustelussa on puhua matalalla kynnyksellä työntekoa haittaavista asioista ja sopia toimenpiteistä, joilla edetään, jotta tilanne paranisi. Esimerkkejä tilanteista, joissa varhaisen tuen keskustelu on hyödyllistä käydä ovat toistuvat poissaolot, työsuorituksen heikkeneminen, muuttunut käytös työpaikalla ja epäily päihdeongelmasta.

    Esimies, lue lisää varhaisen tuen keskustelusta

    Työntekijä, lue lisää varhaisen tuen keskustelusta

    Yrittäjä, lue lisää varhaisen tuen keskustelusta

  • Tutustu työkykypalveluihimme täällä.

  • Eri mittarit sopivat eri tilanteisiin ja käyttötarkoituksiin. Muutamia esimerkkejä mittareistä löydät sivuiltamme täältä.

  • Tiedolla johtamisen avulla yritys saa paremmin käsityksen vastuullaan olevan työkyvyttömyysriskin kustannuksista ja työkyvyttömyysriskiin vaikuttavista tekijöistä. Tiedon avulla yritys voi suunnitella toimintaansa ja kohdistaa työkyvyttömyysriskiä pienentäviä toimenpiteitä oikein organisaatiossaan.

  • Työkykyjohtaminen on erilaisten työkykyriskien varhaista tunnistamista, hallintaa ja johtamista. Se on pitkäjänteistä ja systemaattista tekemistä, joka perustuu aktiiviseen tahtotilaan ja päätökseen.

    Lue lisää työkykyjohtamisesta

  • Yrityksen yhtenä tavoitteena on pitää henkilöstö hyvässä kunnossa ja tuottavana sekä minimoida työkykyriskit. Näitä voidaan mitata mm. henkilöstötuottavuudella, työtyytyväisyydellä, sairauspoissaolojen seurannalla, työterveyden toiminnan tehokkuudella ja työkyvyttömyyseläköitymisillä.

    Lue lisää tavoitteiden seurannasta

  • Ihan aluksi työkykyjohtamisessa on tärkeää keskustella ja sopia tarvittavista rooleista. Ainakin on mietittävä johdon, esimiehen, työntekijän ja työterveyden keskinäinen työnjako.

    Lue lisää työkykyjohtamisesta

  • Fyysisesti raskaassa työssä TULE- eli tuki- ja liikuntaelinoireita voi ennaltaehkäistä tunnistamalla kuormitustekijät ja vähentämällä haitallista kuormitusta sekä huolehtimalla palautumisesta. Parhaiten terveellisiä ja työkykyä tukevia ratkaisuja voi edistää yhteistyössä työntekijöiden, esihenkilöiden ja työterveyshuollon kanssa.

    Työnantaja, lue lisää TULE-terveydestä

    Esihenkilö, lue lisää TULE-terveydestä

    Yrittäjä, lue lisää TULE-terveydestä

  • Istumatyössä TULE- eli tuki- ja liikuntaelinoireita oireita voit ennaltaehkäistä työskentelemällä vaihtelevissa työasennoissa. Istu erilaisissa istuma-asennoissa, seiso ja kävele ja tauota työtä säännöllisesti esimerkiksi nousemalla ylös tuolista, jaloittelemalla ja kävelemällä portaat. Työnantaja voi vaikuttaa tähän tarjoamalla toimistolle hyvät ergonomiset työvälineet. Kaikkien on tärkeä pitää yllä toimintakykyään liikkumalla. ​

    Kotona tehtävässä etätyössä on hyvä muistaa, että voit tehdä hyviä, innovatiivisia työpisteratkaisuja, rytmittää työpäivää ja tauottaa työtä aktiivisesti esimerkiksi jaloittelemalla ja tekemällä pieniä kotiaskareita. 

  • Ei ole olemassa oikeita ja vääriä työasentoja tai -liikkeitä. Ratkaisevaa on se, kuinka usein tietty työasento tai -liike toistuu ja kuinka kauan työvaihe kestää. Työterveyshuolto arvioi työpaikkaselvityksessä sitä, mikä vaikutus työasentojen ja -liikkeiden kestolla ja toistuvuudella on työntekijöitten terveyteen ja työkykyyn. Työnantajan tulee omilla toimenpiteillään vähentää kuormitusta siten, että työ on turvallista ja terveellistä.

  • Palautuminen on kokonaisuus, joka muodostuu työpäivän aikaisesta palautumisesta ja vapaa-ajalla palautumisesta. Työtä kannattaa tauottaa ja rytmittää usealla eri tavalla. Taukoliikunta tukee palautumista. Sen on todettu vilkastuttavan lihasten verenkiertoa, rentouttavan jännittyneitä lihaksia ja kohentavan vireystilaa, joka parantaa keskittymiskykyä ja lisää tarkkaavaisuutta. Vapaa-aikana palautumiseen kuuluu liikunta, rentoutuminen ja uni.

    Työntekijä, lue lisää

    Yrittäjä, lue lisää

3 kysymystä liittyen aiheeseen "tilitoimistot"

  • Käytämme verkkopalvelussamme Suomi.fi-tunnistusta. Tämä tarkoittaa, että pääset kirjautumaan palveluumme henkilökohtaisilla pankkitunnuksillasi tai mobiilivarmenteella silloinkin, kun hoidat asiakasyrityksesi asioita. Tarvitset sitä varten Suomi.fi-valtuudet.

    Jotta voit kirjanpitäjänä hoitaa asiakkaan asioita, täytyy asiakkaan antaa tilitoimistollesi asiointivaltuudet. Ne pyydetään asiakkaalta Suomi.fi-palvelussa. Kirjanpitäjä voi itse tehdä pyynnön, jos hänellä on edustajan valtuutusoikeus.

    Ennen kuin pyydät asiointivaltuuksia asiakkaalta, valitse, kuinka laajat käyttövaltuudet tarvitset palveluumme. Yleensä tilitoimiston työhön sopiva valtuus on TyEL-vakuutus-, maksu- ja ansiotietojen käsittely.

    Jos toimit tilitoimistossa valtuuttajana, tarvitset kaksi eri valtuustyyppiä:

    1. asiakkaalta saatavat asiointivaltuudet, jotka pyydetään asiakkaalta sekä
    2. sisäiset edustusvaltuudet, jotka hoidetaan kuntoon tilitoimistossa sisäisesti.

    Molemmat näistä valtuustyypeistä tulee olla kunnossa, jotta voit hoitaa asiakkaasi asioita.

    Lue lisää, miten toimia tilitoimiston valtuuttajana tai tilitoimiston asiakkaana.

  • Jotta voit kirjanpitäjänä hoitaa TyEL-asiakkaan asioita, täytyy asiakkaasi antaa tilitoimistollesi asiointivaltuudet. Pyydä ne asiakkaalta Suomi.fi-palvelussa.

    Lue lisää, miten toimia.

    Voit myös hoitaa asiakkaasi YEL-vakuutusasioita asiakaspalvelussamme. Tämä onnistuu, kun yrittäjä on antanut tilitoimistollesi YEL-vakuutus- ja -maksutietojen käsittely -asiointivaltuuden suomi.fi valtuudet-palvelussa ja tilitoimistosi on antanut sinulle edustamisvaltuuden suomi.fi:ssä.

    Näin voi hoitaa yrittäjän puolesta vakuutusasioita puhelimitse asiakaspalvelussamme. Tulevaisuudessa voit hoitaa yrittäjäasiakkaasi vakuutusasioita samalla valtuudella myös verkkopalvelussamme.

    Lue lisää valtuuksien antamisesta ja pyytämisestä yrittäjän puolesta asiointiin.

  • Ilmarisen jakamien asiakashyvitysten kokonaismäärään vaikuttaa  Ilmarisen vakavaraisuus. Ilmarisen hyvitysten jakomallissa osuuteesi asiakashyvitysten kokonaismäärästä vaikuttaa kaksi palkkasummaa: yrityksesi edellisen vuoden palkkasumma ja enintään 20 edellisen vuoden yhteenlaskettu, niin sanottu kumulatiivinen palkkasumma. Asiakashyvityksesi on sitä suurempi, mitä enemmän olet maksanut palkkoja. Jos yrityksesi kuuluu konserniin, hyvitykseesi vaikuttaa myös konsernin palkkasumma. Palkkasummiin lasketaan vain Ilmarisessa vakuutetut työsuhteet.

    Jakamalla osan asiakashyvityksistä kumulatiivisen palkkasumman perusteella, huomioimme pidempiaikaisen asiakkuuden korkeampina asiakashyvityksinä. Sen ansiosta asiakashyvitykset kasvavat ripeästi vakuutuksen alkamisen jälkeen, mikäli Ilmarisen vakavaraisuustaso säilyy vähintään ennallaan.

    Vuonna 2024 saamasi asiakashyvitys perustuu Ilmarisen vuoden 2023 vakavaraisuuteen. Ilmarisen korkean vakavaraisuuden ansiosta pystymme palauttamaan suuremmat asiakashyvityksen asiakkaillemme. 

    Lue lisää TyEL-maksut: Miten TyEL-maksu muodostuu? - Ilmarinen

4 kysymystä liittyen aiheeseen "meklarit"

  • Et tarvitse erillisiä käyttäjätunnuksia. 

    Kun haluat hoitaa asiakasyrityksesi asioita verkkopalvelussamme, tarvitset Suomi.fi-valtuuden asiakasyritykseltäsi. Suomi.fi-valtuudet ovat sähköisiä valtakirjoja, jotka mahdollistavat puolesta asioinnin.

    Lue lisää tarvittavista valtuuksista ja miten toimia.

  • Ilmarisen verkkopalveluun kirjautuneena pääset näkemään hoidossasi olevien asiakkaiden vakuutukset samoin kuten asiakkaasi itse.

    Jotta voit hoitaa asiakkaasi TyEL-asioita, tarvitset asiakasyritykseltä asiointivaltuuden. Pyydä asiakkaaltasi asiointivaltuutta Suomi.fi-palvelussa. Voit myös kysyä asiakasyrityksesi tietoja osoitteesta meklarit@ilmarinen.fi. 

    Voit myös hoitaa asiakkaasi YEL-vakuutusasioita asiakaspalvelussamme. Tämä onnistuu, kun yrittäjä on antanut merklaritoimistollesi YEL-vakuutus- ja -maksutietojen käsittely -asiointivaltuuden suomi.fi valtuudet-palvelussa ja meklaritoimistosi on antanut sinulle edustamisvaltuuden suomi.fi:ssä.

    Näin voi hoitaa yrittäjän puolesta vakuutusasioita puhelimitse asiakaspalvelussamme. Tulevaisuudessa voit hoitaa yrittäjäasiakkaasi vakuutusasioita samalla valtuudella myös verkkopalvelussamme.

    Lue lisää valtuuksien antamisesta ja pyytämisestä yrittäjän puolesta asiointiin.

  • Ilmarisen jakamien asiakashyvitysten kokonaismäärään vaikuttaa  Ilmarisen vakavaraisuus. Ilmarisen hyvitysten jakomallissa osuuteesi asiakashyvitysten kokonaismäärästä vaikuttaa kaksi palkkasummaa: yrityksesi edellisen vuoden palkkasumma ja enintään 20 edellisen vuoden yhteenlaskettu, niin sanottu kumulatiivinen palkkasumma. Asiakashyvityksesi on sitä suurempi, mitä enemmän olet maksanut palkkoja. Jos yrityksesi kuuluu konserniin, hyvitykseesi vaikuttaa myös konsernin palkkasumma. Palkkasummiin lasketaan vain Ilmarisessa vakuutetut työsuhteet.

    Jakamalla osan asiakashyvityksistä kumulatiivisen palkkasumman perusteella, huomioimme pidempiaikaisen asiakkuuden korkeampina asiakashyvityksinä. Sen ansiosta asiakashyvitykset kasvavat ripeästi vakuutuksen alkamisen jälkeen, mikäli Ilmarisen vakavaraisuustaso säilyy vähintään ennallaan.

    Vuonna 2024 saamasi asiakashyvitys perustuu Ilmarisen vuoden 2023 vakavaraisuuteen. Ilmarisen korkean vakavaraisuuden ansiosta pystymme palauttamaan suuremmat asiakashyvityksen asiakkaillemme. 

    Lue lisää TyEL-maksut: Miten TyEL-maksu muodostuu? 

  • Palvelemme sinua meklarideskissä puhelimitse 010 284 2133 ma-pe klo 9-15 (klo 15-16 puhelut kääntyvät asiakaspalveluun) ja sähköpostitse meklarit@ilmarinen.fi.

    Meklarideskissä hoidat mm. valtakirja-asiat, tarjouspyynnöt, vakuutushakemukset jne.