Mikä ihmeen työeläke?

Joillakin se on kaukana, toisilla vähän lähempänä. Jokaisen on kuitenkin hyvä tuntea oma eläketurvansa – ja sinä olet juuri oikeassa paikassa. Tältä sivulta löydät sen, mitä sinun kannattaa työeläkkeestäsi tietää.

Pidä tulevaisuuttasi silmällä

Oletko ikinä ajatellut, miten iso osa talouttasi eläke onkaan? Eläkkeen arvo mitataan usein sadoissa tuhansissa, ja monelle se on kotiakin suurempi varallisuus. Eläkettä kannattaa siis pitää silmällä. Se on onneksi helppoa – tarvitset vain 2 minuuttia ja tunnistautumisvälineet. Olisiko nyt hyvä hetki?

Tarkista työeläkeotteesi

Muista eläke eri elämäntilanteissa

Opiskelu, perhevapaa, työ ulkomailla – tiedätkö, miten nämä vaikuttavat eläkkeeseesi? Tutustu siihen, miten eläkettä kertyy ja pidä eläke mielessäsi eri elämäntilanteissa.

Näin eläkettä kertyy

Mikä kaikki eläkkeessä mietityttää?

Alta löydät muutamia yleisimpiä kysymyksiä eläkkeestä – sekä tietenkin vastauksemme niihin. Ovatko nämä sinulle tuttuja asioita?

  1. Helppo homma! Kirjaudu verkkopalveluumme pankkitunnuksilla tai mobiilivarmeentalla ja suntaa työeläkeotteelle. Työeläkeotteelta näet sinulle tähän mennessä kertyneen eläkkeen määrän. Palvelussa voit myös tarkistaa eläkeikäsi ja laskea arvion lopullisen eläkkeesi määrästä.


    Lue lisää työeläkeotteesta

  2. Jos olet työntekijä, sinulle kertyy eläkettä ansaitsemasi palkan perustella. Jos taas olet yrittäjä, eläkkeesi kertyy YEL-työtulosi mukaan. Eli mitä enemmän saat palkkaa tai mitä suurempi työtulosi on, sitä suurempi eläkkeesi on.

    Sinulle voi kertyä eläkettä myös palkattomilta ajoilta, kuten opinnoista, työttömyyspäivärahasta ja muista sosiaalietuuksista.

    Lue, miten eläkettä kertyy >

  3. Eläkeikä määräytyy syntymävuoden mukaan. Henkilökohtaisen eläkeikäsi näet verkkopalvelumme eläkearviolaskurilla.

     

    Tiesitkö muuten, että eläkeikiä on itse asiassa kolme? Jos et, niin lue lisää siitä, milloin eläkkeelle pääsee. 

    Selvitä, milloin eläkkeelle pääsee

  4. Suomalaisten keskimääräinen kokonaiseläke hipoo pian 2 000 euroa kuukaudessa. Eläketurvakeskus kertoo vuosittain tilastoja siitä, minkälaista eläkettä Suomessa nautitaan.

    Lue lisää Eläketurvakeskuksen sivuilta 

  5. Mitä enemmän saat palkkaa työntekijänä, sitä suurempi eläkkeesi on. Myös opiskelu, työttömyysaika ja tietyt sosiaalietuudet voivat kasvattaa eläkkeesi määrää.

    Työntekijänä sinulle alkaa kertyä eläkettä ansiotuloistasi 17-vuotiaasta, ja sitä kertyy ylimpään eläkeikääsi saakka. Sinulle kertyy eläkettä 1,5 prosenttia bruttopalkastasi vuodessa. Jos olet 53–62-vuotias vuosina 2017–2025 eläkettä kertyy 1,7 prosenttia vuodessa.

    Jos taas olet yrittäjä, sinulle kertyy eläkettä YEL-työtulosi perusteella 18-vuotiaasta alkaen.

    Voit tarkistaa sinulle tähän mennessä kertyneen eläkkeen määrän työeläkeotteeltasi OmaEläke-palvelussa. Samalla voit tehdä arvioita tulevan eläkkeesi määrästä eläkelaskureilla.

  6. Varhaiseläke, osa-aikaeläke, osittainen vanhuuseläke – rakkaalla lapsella on monta nimeä. Viralliselta nimeltään osittainen varhennettu vanhuuseläke on eläkelaji, jolla voit nostaa osan vanhuuseläkkeestäsi jo ennen kuin täytät alimman vanhuuseläkeikäsi.

    Osittaiselle varhennetulle vanhuuseläkkeellesiirtyminen voi pienentää tulevaa eläkettäsi pysyvästi. Käytännössä eläkkeesi pienenee sitä vähemmän, mitä vanhempana siirryt osittaiselle vanhuuseläkkeelle ja mitä enemmän teet osittaisella vanhuuseläkkeelläsi töitä.

    OmaEläkkeestä löydät laskurin, jolla voit arvioida varsinaisen vanhuuseläkkeesi määrää ja sitä, minkä verran osittainen vanhuuseläke pienentää varsinaista vanhuuseläkettäsi.

Pidä huolta itsestäsi työelämässä – me autamme

Älä riko itseäsi. Olet ainutkertainen!

Kukaan ei ajattele, että työkyvyttömyys osuu omalle kohdalle. Se voi kuitenkin myllätä kenen tahansa maailman. Pidä siis itsestäsi huolta – niin henkisesti kuin fyysisesti – jotta pääset terveenä eläkkeelle. Tiesitkö, että me voimme auttaa?

Aloita täältä

Oppimisympäristö – tee tilaa taidolle

Tiedämme, että oppimiselle on vaikea löytää aikaa – siksi teimme sinulle oppimisympäristön. Sen avulla otat työkykyasiat haltuun pienissä paloissa. Käy peremmälle, oppimisympäristö odottaa.

Tutustu oppimisympäristöön

Tutustu myös näihin

Artikkelit 15.1.2024

Vanhuuseläke ja työeläke – mikä on niiden ero?

Meiltä kysytään aika ajoin, mikä on vanhuuseläkkeen ja työeläkkeen ero. Lyhykäisyydessään vastaus on, että työeläke on yleisnimi lakisääteiselle pakolliselle vakuutukselle, joka on osa sosiaaliturvaasi ja jonka suuruuteen vaikuttaa tekemäsi ansiotyö tai yrittäjätoiminta. Vanhuuseläke on yksi työeläkkeen laji.

Vanhuuseläke ja työeläke – mikä on niiden ero?
Katso kaikki artikkelit

Kaipaatko sähköpostiisi hyvää luettavaa? Anna meidän tuoda arkeasi auttava tieto suoraan luoksesi.

Tilaa uutiskirje