Työkyvyttömyyseläke
Jos työkykysi on heikentynyt pysyvästi, sinulle voidaan myöntää työkyvyttömyyseläke toistaiseksi. Työkyvyttömyyseläkkeestä puhutaan puhekielessä myös nimillä sairauseläke ja sairaseläke.
Milloin voin hakea työkyvyttömyyseläkettä?
Työkyvyttömyyseläkettä edeltää Kelan maksama sairauspäiväraha. Sitä maksetaan enintään 300 arkipäivää. Jos Kelan tarjoamat keinot tai ammatillinen kuntoutus eivät riitä siihen, että pystyt palaamaan töihin, työkyvyttömyyseläke voi olla sinulle vaihtoehto.
Voit hakea työkyvyttömyyseläkettä, jos
- olet vähintään 17-vuotias etkä ole vielä täyttänyt alinta vanhuuseläkeikääsi ja
- työkykysi on heikentynyt yhdenjaksoisesti vähintään vuoden ajan sairauden, vian tai vamman vuoksi.
Kun haet työkyvyttömyyseläkettä, selvitämme samalla, voisitko hyötyä ammatillisesta kuntoutuksesta. Mikäli kuntoutuksen edellytykset täyttyvät, saat päätöksen myös ammatillisesta kuntoutuksesta. Mikäli ammatillisen kuntoutuksen edellytykset eivät täyty, saat pelkän eläkepäätöksen.
Jos työkyvyttömyyseläkkeen kriteerit täyttyvät, eläke voidaan myöntää
- pysyvänä työkyvyttömyyseläkkeenä
- määräaikaisena työkyvyttömyyseläkkeenä eli kuntoutustukena
- pysyvänä osatyökyvyttömyyseläkkeenä
- määräaikaisena osatyökyvyttömyyseläkkeenä eli osakuntoutustukena
Työkyvyttömyyseläkkeen määrä
Työkyvyttömyyseläke muodostuu ennen työkyvyttömyyden alkamista kertyneestä eläkkeestä sekä tulevan ajan eläkeosasta. Katso arvio työkyvyttömyyseläkkeesi määrästä työkyvyttömyyseläkelaskurilla OmaEläke-palvelussa.
Mikäli saat jo osittaista varhennettua vanhuuseläkettä, niin arvion tekeminen ei onnistu. Eläkearvion saamiseksi ole yhteydessä asiakaspalveluumme.
Eläkettäsi korotetaan vuosittain Sosiaali- ja terveysministeriön vahvistamalla eläkeindeksillä.
Työeläkkeesi kertyy vuosikymmenien työstä. Jos työurasi katkeaa työkyvyttömyyden takia, jää eläkkeen kerryttäminen ikään kuin kesken. Siksi työkyvyttömyyseläkkeessä huomioidaan niin kutsuttu tuleva aika – eli aika, jona olisit kerryttänyt eläkettä, jos olisit jatkanut työssäsi.
Tulevan ajan eläkkeenosan saat, jos sinulla on eläkevakuutettuja ansioita vähintään 20 571,69 euroa työkyvyttömyyttäsi edeltävän kymmenen vuoden aikana.
Laskemme tulevan ajan eläkkeesi näin:
- Katsomme ansioitasi sairastumista edeltäneiltä viideltä vuodelta ja laskemme näiden perusteella keskimääräisen kuukausiansiosi.
- Laskemme keskimääräisen kuukausiansiosi perusteella, paljonko sinulle olisi kertynyt eläkettä, jos olisit työskennellyt alimpaan vanhuuseläkeikääsi asti.
Jos olet ollut eläkkeellä viisi kalenterivuotta, maksussa olevaa eläkettäsi korotetaan kertakorotuksella seuraavassa vuodenvaihteessa. Tämän kertakorotuksen saat, jos eläkkeesi on alkanut viimeistään sinä vuonna kun täytät 50 vuotta. Mitä nuorempana olet jäänyt työkyvyttömäksi, sitä suuremman korotuksen saat.
Jos olet kertakorotushetkellä 24–31-vuotias, saat täyden korotuksen, joka on 25 prosenttia eläkkeesi määrästä. Korotus pienenee yhdellä prosenttiyksiköllä jokaista ikävuotta kohden siten, että 55-vuotiaalla korotus on yksi prosentti. Jos olet tätä vanhempi, eläkkeesi määrää ei koroteta.
Eläkettäsi korotetaan tällä tavoin pysyvästi kerran, eikä sinun tarvitse hakea sitä erikseen.
Kertakorotuksesta lähetetään sinulle erillinen tiedoksi kirje.
Mikäli maksussa olevan eläkkeesi määrä on nolla euroa esimerkiksi liikenne- tai tapaturmakorvauksen takia, ei sinulla ole oikeutta kertakorotukseen.
Työkyvyttömyyseläkkeen hakeminen
Työkyvyttömyyseläkettä ja kuntoutustukea haetaan samalla hakemuksella. Jos työkykysi heikkenee osatyökyvyttömyyseläkkeellä ollessasi ja haluat hakea täyttä työkyvyttömyyseläkettä, tulee sinun täyttää työkyvyttömyyseläkehakemus.
Kun haluat hakea työkyvyttömyyseläkettä, toimi näin
- Hanki B-lääkärinlausunto.
- Täytä työkyvyttömyyseläkehakemus OmaEläke-palvelussa noin kolme kuukautta ennen kuin sairauspäivärahakautesi päättyy. Liitä hakemukseesi enintään kuusi kuukautta vanha B-lääkärinlausunto. Toimitathan vain virallisen B-lausunnon. Emme voi käsitellä asiaasi Omakannasta otettujen valokuvien, kuvakaappauksien tai kanta-arkiston tekstien perusteella.
- Kun hakemuksesi on saapunut, arvioimme oikeutesi eläkkeeseen ja saat päätöksen noin kahden kuukauden kuluessa. Tarvittaessa pyydämme sinulta lisätietoja hakemuksen käsittelyyn.
Kun saat päätöksen työkyvyttömyyseläkkeestä
Lähetämme sinulle tekstiviestin, kun päätös on annettu.
Jos olet antanut suostumuksen sähköiseen asiointiin, on eläkepäätöksesi luettavissa vain OmaEläkkeessä. Jos et ole antanut suostumusta, lähetetään päätös sinulle postin välityksellä.
Huolehdithan, että yhteystietosi ovat ajan tasalla OmaEläkkeessä.
Alle olemme koonneet tietoa eri päätöksistä.
-
Työkyvyttömyyseläke voidaan myöntää pysyvänä työkyvyttömyyseläkkeenä tai määräaikaisena kuntoutustukena. Jos katsomme, että työkykysi on alentunut osittain, eläkkeesi voidaan myöntää osatyökyvyttömyyseläkkeenä tai osakuntoutustukena.
Eläkepäätös ja laskelma sinulle myönnettävän eläkkeen määrästä ovat luettavissa OmaEläke-palvelussamme. Päätöksen jälkeen saat myös työeläkekortin.Työkyvyttömyyseläkkeesi muuttuu automaattisesti ilman erillistä päätöstä samansuuruiseksi vanhuuseläkkeeksi, kun täytät alimman vanhuuseläkeikäsi. Jos olet työskennellyt eläkkeen rinnalla, siitä kertynyt eläke tulee hakea täyttämällä vanhuuseläkehakemus.
Alempaa voit lukea lisää, mitä on hyvä tietää, kun työkyvyttömyyseläkkeesi alkaa.
-
On mahdollista, että saat hylkäävän eläkepäätöksen, vaikka oma lääkärisi olisi suositellut sinulle eläkettä. Mikäli työkykysi katsotaan riittäväksi työelämässä jatkamiseen, annamme sinulle lisäohjeita päätöksellä.
Lue lisätietoa mitä tapahtuu, kun työkyvyttömyyseläkehakemuksesi hylätään
Jos et ole tyytyväinen saamaasi päätökseen, voit hakea siihen muutosta.
Työkyvyttömyyseläkkeen alkaminen
Jos olet saanut Kelasta sairauspäivärahaa, eläke myönnetään sairauspäivärahan päättymistä seuraavan kuukauden alusta.
Jos et ole saanut Kelasta sairauspäivärahaa, myönnetään eläke työkyvyttömyytesi alkamista seuraavan kuukauden alusta. Eläke voidaan myöntää maksimissaan kuusi kuukautta takautuvasti eläkehakemuksen vireilletulosta.
Lisätietoa
-
Työkyvyttömyyseläkkeen maksaminen
Eläke maksetaan kuukauden ensimmäisenä pankkipäivänä. Maksamme eläkkeesi myös takautuvalta ajalta.
Lue maksamisesta ja katso maksupäivät -
Työkyvyttömyyseläkkeen verotus
Eläke on verotettavaa tuloa ja tarvitset sitä varten eläkeverokortin. Pyydä verokortti eläkkeen alkamispäivästä lähtien.
Lue verotuksesta ja eläkeverokortista -
Työskentely työkyvyttömyyseläkkeellä
Työkyvyttömyyseläkkeen aikana voit työskennellä henkilökohtaisen ansiorajasi puitteissa.
Lue lisää työskentelystä eläkkeellä -
Yritystoiminta työkyvyttömyyseläkkeellä
Työkyvyttömyyseläkkeen aikana voit toimia yrittäjänä henkilökohtaisen ansiorajasi puitteissa.
Lue yrittäjyydestä eläkkeellä