Ilmarinen
/
Eläkkeet ja kuntoutus
/
Ammatillinen kuntoutus
/
Kuntoutuksen vaihtoehdot
/
Ammatillinen uudelleenkoulutus
Ammatillinen uudelleenkoulutus
Jos työkykysi on heikentynyt, voi ammatillinen uudelleenkoulutus auttaa sinua siirtymään terveydentilallesi sopiviin työtehtäviin.
Milloin ammatillinen uudelleenkoulutus on sopiva vaihtoehto?
Voi olla, että et pysty terveydentilasi takia jatkamaan nykyisessä työssäsi tai palaamaan siihen. Silloin ammatillinen uudelleenkoulutus voi auttaa sinua jatkamaan työelämässä.
Tutustu, millaisten opintojen tukeminen voi olla mahdollista ammatillisena kuntoutuksena. Arvioimme aina yksilöllisesti, olisiko uudelleenkoulutus sinulle sopiva keino palata työelämään.
Mitä voin opiskella?
Voimme tukea seuraavia opintoja
- täydennyskoulutus tai osatutkinto
- ammatillinen perustutkinto
- ammattitutkinto tai erikoisammattitutkinto
- ammattikorkeakoulututkinto.
Opintosi tulee johtaa tutkintoon tai osatutkintoon ja olla maksuton. Voit tehdä opintosi lähi- tai monimuoto-opintoina. Voimme tukea yhden tutkinnon suorittamista.
Kuntoutusetuuden maksun edellytyksenä on opintojesi eteneminen suunnitellusti ja tutkinnon suorittamiselle määritellyn yleisen keston mukaisesti.
Kun arvioimme, voimmeko tukea opintojasi, huomioimme myös seuraavia asioita
- Mahdollistaako aiempi osaamisesi, työkokemuksesi tai koulutustaustasi terveydentilallesi sopivassa työssä jatkamista, vai tarvitsetko uudelleenkoulutusta työelämässä jatkamiseen
- Johtavatko opinnot terveydentilallesi sopivaan työhön
- Pidentävätkö opinnot työuraasi
- Onko sinulla sopivat oppimisvalmiudet kyseiseen koulutukseen
- Minkälaiset alan työllistymismahdollisuudet ovat.
Milloin voin saada ammatillista kuntoutusta?
Tee testi ja selvitä mahdollisuutesi ammatilliseen kuntoutukseen
Mitä on hyvä tietää ammatillisesta uudelleenkoulutuksesta sen eri vaiheissa?
Valitse alta, mistä tilanteesta haluat lukea lisää.
-
Kun ammatillisen kuntoutuksen suunnitelmanasi on uudelleenkouluttautuminen, toimita tiedot siitä meille. Voit esittää suunnitelmasi ammatillisen kuntoutuksen hakemuksen yhteydessä tai OmaEläkkeessä sen jälkeen, kun olet saanut ennakkopäätöksen ammatillisesta kuntoutuksesta.
Kerro suunnitelmassasi
- osatutkinnon tai tutkinnon nimi
- opintojesi arvioitu kesto
- koulutuksen järjestäjä.
Kun olemme saaneet suunnitelmasi, arvioimme sen sopivuuden terveydentilallesi ja kokonaistilanteeseesi. Olemme sinuun tämän jälkeen yhteydessä ja ohjeistamme eteenpäin. Lue lisää kuntoutussuunnitelmasta.
Hae opintoihin normaalin opiskelijavalinnan kautta.
-
Kun olet saanut meiltä hyväksynnän kuntoutussuunnitelmastasi ja olet saanut opiskelupaikan, toimita meille
- tieto opiskelijavalinnasta
- Ilmarisen opiskelutodistus (verkkolomake), jonka oppilaitoksen edustaja täyttää, kun koulutuksesi alkaa. Tämän jälkeen saat päätöksen kuntoutusrahasta koulutuksesi ajalle.
- verokortti etuutta varten.
-
Toimita opiskelutodistuksesi aina elokuussa ja verokorttisi vuodenvaihteessa
Pyydä oppilaitoksesi edustajaa täyttämään oheinen Ilmarisen opiskelutodistus (verkkolomake) ja lähettämään se meille aina elokuussa niin kauan kuin opiskelet. Tarvitsemme opiskelutodistusta siihen, että voimme
- seurata opintojesi etenemistä
- maksaa sinulle kuntoutusrahaa
- maksaa sinulle opinnoista aiheutuviin hankintoihin tarkoitetun korvauksen. Lue lisää kulukorvauksista.
Toimita verokorttisi meille aina vuodenvaihteessa.
Ilmoita muutoksista opinnoissasi
Saat meiltä kuntoutusrahaa opintojesi ajalta. Jos opintosi keskeytyvät tai viivästyvät esimerkiksi sairausloman vuoksi, ota yhteyttä omaan kuntoutusasiantuntijaasi. Ota häneen yhteyttä myös siinä tapauksessa, jos valmistutkin suunniteltua aikaisemmin. Löydät kuntoutusasiantuntijasi yhteystiedot kuntoutuspäätöksestäsi OmaEläkkeessä.
Jos työskentelet opiskelujen aikana
Jos työskentelet samaan aikaan kuin opiskelet, varmista, että ansiosi palkkatyöstä eivät ylitä henkilökohtaista ansaintarajaasi. Saat tiedon ansaintarajastasi kuntoutusasiantuntijaltasi tai asiakaspalvelustamme.
-
Saat kuntoutusrahaa myös kesän ajalta. Kesäaikana voit esimerkiksi
- opiskella
- tehdä työharjoittelun
- työskennellä
- mennä työkokeiluun, joka liittyy opiskelemaasi alaan.
Monivuotisissa opinnoissa voit pitää yhden kesälomakuukauden, mutta tätä pidempi loma-aika tulee hyödyntää opintojen edistämiseen. Kesäajan opinnoista tai työharjoittelusta ei tarvitse ilmoittaa meille erikseen.
Kesäksi palkattomaan työkokeiluun?
Jos haluat mennä kesän aikana työkokeiluun, ota yhteyttä kuntoutusasiantuntijaasi ja sovi työkokeilusta hänen kanssaan. Sovi siitä sen jälkeen myös työkokeilupaikkasi kanssa ja tee siitä sopimus. Kuntoutusasiantuntijasi lähettää sopimuksen työkokeilupaikkaasi. Täyttäkää lomake yhdessä ja palauttakaa se meille, kun työkokeilusi alkaa. Ilmarinen ottaa tapaturmavakuutuksen työkokeilun ajalle.
-
Kun olet tehnyt tutkintosi, toimita meille kopio tutkintotodistuksestasi. Kätevimmin toimitat sen OmaEläkeessä. Kun olet opiskellut ammatillisessa kuntoutuksessa uuteen ammattiin, etkä löydä työtä heti valmistumisesi jälkeen saat apua työnhakuun ja työllistymiseen TE-palveluista (te-palvelut.fi).
Opiskelutodistus
Pyydä oppilaitoksesi edustajaa täyttämään Ilmarisen opiskelutodistus opintojen alkaessa ja syksyisin opintojen jatkuessa.
Opiskelutodistus (verkkolomake)
Kuntoutusasiantuntijamme apunasi
Saat meiltä apua työhön paluusi suunnittelussa ja koulutusvaihtoehtojen kartoittamisessa. Tukenasi ovat oma kuntoutusasiantuntijasi ja tarvittaessa myös uravalmentaja.
Ota yhteyttä kuntoutusasiantuntijaasi, jos tarvitset apua kuntoutussuunnitelmasi tekemisessä.
Kuntoutusasiantuntijasi yhteystiedot löydät ennakkopäätöksestäsi, jonka näet OmaEläke-palvelustamme kohdasta Omat asiakirjat.
-
Ammatillisen kuntoutuksen vaihtoehdot
Vaihtoehtoja työhön paluun tukemiseksi on monia.
Tutustu kuntoutuksen vaihtoehtoihin