Tiedote 14.2.2025

Ilmarisen suhdanneindeksi: Työntekijämäärän lasku vaimeni selvästi

Työntekijämäärä väheni tammikuussa Ilmarisen suhdanneindeksiin kuuluvissa yrityksissä -1,7 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna. Seuratuista toimialoista eniten laskivat henkilöstövuokraus, majoitus- ja ravitsemusala sekä rakentaminen.

Ilmarisen suhdanneindeksi kertoo ajantasaista tietoa Suomen talouden kehityksestä. Se kuvaa muutosta yhteensä yli 60 000 yrityksen ja noin 500 000 työntekijän joukossa. Suhdanneindeksiin mukaan laskettavat 10 toimialaa kattavat valtaosan yksityisestä sektorista.

Ilmarisen suhdanneindeksin jo yli puolitoista vuotta kestänyt negatiivinen kehitys jatkui mutta hidastui selkeästi alkuvuodesta. Työntekijämäärä väheni tammikuussa -1,7 prosenttia (joulukuu -2,7 %) verrattuna vuoden takaiseen ajankohtaan. Kaikki indeksissä seuraamamme toimialat laskivat. Suurimmassa laskussa olivat henkilöstövuokraus (-5,6 %), majoitus- ja ravitsemusala (-5,3 %) sekä rakentaminen (-3,7 %).

– Työntekijämäärän lasku hidastui tammikuussa kokonaisen prosenttiyksikön verran joulukuusta. Vaikka työntekijämäärä laski edelleen, tämä on merkittävä muutos matkalla kohti kasvu-uraa. Henkilöstövuokrauksessa parannus oli lähes neljä prosenttiyksikköä. Myös kovia kokeneen rakentamisen osalta suunta on varovaisen positiivinen, koska laskua oli nyt -3,7 prosenttia verrattuna joulukuun -6,2 prosenttiin, sanoo Ilmarisen tutkija Jouni Vatanen.

Jouni Vatasen mukaan kuluvasta vuodesta on tulossa parempi kuin edellisestä.

– On huomattavaa, että indeksimme työntekijämäärä on laskenut viimeksi yhtä vähän lokakuussa 2023. Tammikuussa myös esimerkiksi asuntomarkkinat heräilivät vähitellen pitkästä talviunestaan, kun käytettyjä asuntoja myytiin Kiinteistöalan keskusliiton tilastojen mukaan 25 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten. Toisaalta euroalueen talouden kehitys on edelleen mollivoittoinen, Venäjän hyökkäysota jatkuu Ukrainassa, teollisuuden tärkeät vientimarkkinat yskähtelevät ja mahdollinen kauppasota Yhdysvaltojen kanssa herättää markkinoilla hermostuneisuutta. Kannattaa siis vielä varautua talouden turbulenssiin, Vatanen summaa.

Työntekijämäärät laskivat joka alueella

Työntekijämäärän kehitys oli maantieteellisesti tarkasteltuna negatiivista kaikilla alueilla. Eniten laskua tuli Itä-Suomessa (-2,8 %) ja vähiten taas Länsi-Suomessa (-0,4 %).

  • Etelä-Suomi (-1,9 %): Seuratuista toimialoista kaikki olivat laskussa. Suurimmassa laskussa olivat henkilöstövuokraus (-9,8 %), majoitus- ja ravitsemusala (-9,2 %) sekä hallinto- ja tukipalvelut (-5,4 %). Vähäisintä lasku oli viestintä- ja tietotekniikassa (-0,3 %), kuljetuksessa (-0,5 %) sekä sosiaali- ja terveysalalla (-1,0 %).
  • Länsi-Suomi (-0,4 %): Kasvua oli henkilöstövuokrauksessa (+8,0 %), hallinto- ja tukipalveluissa (+1,4 %), teollisuudessa (+0,9 %), asiantuntijapalveluissa (+0,8 %) sekä majoitus- ja ravitsemusalalla (+0,3 %). Suurimmassa laskussa olivat rakentaminen (-3,0 %) ja kauppa (-2,3 %).
  • Itä-Suomi (-2,8 %): Seuratuista toimialoista vain viestintä- ja tietotekniikka (+2,7 %) oli nousussa. Lasku oli suurinta rakentamisessa (-12,0 %), hallinto- ja tukipalveluissa (-8,5 %) ja henkilöstövuokrauksessa (-7,7 %). Pienintä lasku oli teollisuudessa (-1,8 %) sekä majoitus- ja ravitsemusalalla (-2,1 %).
  • Pohjois-Suomi (-0,9 %): Seuratuista toimialoista kasvussa olivat henkilöstövuokraus (+25,3 %), hallinto- ja tukipalvelut (+16,6 %), kuljetus (+3,1 %), majoitus- ja ravitsemusala (+0,9 %) ja asiantuntijapalvelut (+0,7 %). Suurimmassa laskussa olivat viestintä- ja tietotekniikka (-7,8 %) ja rakentaminen (-5,7 %). Pienintä lasku oli teollisuudessa (-1,9 %) ja kaupassa (-2,3 %).

Suhdanneindeksiä on julkaistu vuodesta 2013 lähtien. Suhdanneindeksin seurantaryhmä koostuu yli 60 000:sta eri toimialoilla toimivasta Ilmarisen asiakasyrityksestä, jotka ilmoittavat palkkatietonsa tulorekisteriin. Suhdanneindeksi kuvaa yritysten työntekijämäärän muutosta edellisvuoteen verrattuna. Indeksissä on huomioitu koko tarkastelujakson ajan Ilmarisen asiakkaina olleet yritykset, joten tulevat tai lähtevät asiakasyritykset eivät vaikuta indeksin kehitykseen.

Tutustu tarkemmin

Lisätietoja

  • Jouni Vatanen, tutkija, p. 050 5712 309, jouni.vatanen@ilmarinen.fi
  • Sami Kelhä, viestintäpäällikkö, p. 050 587 8464, sami.kelha@ilmarinen.fi

Ajankohtaista

Tiedote 25.4.2025

Ilmarisen alkuvuosi: Sijoitustuotto oli 0,2 prosenttia, vakavaraisuus on vahva ja kustannustehokkuus parani

Ilmarisen sijoitustuotto oli 0,2 prosenttia, sijoitusvarat 63,1 miljardia euroa ja vakavaraisuuspääoma 13,7 miljardia euroa. Vahva vakavaraisuus mahdollistaa eläkevarojen pitkäjänteisen sijoittamisen kauppasodan varjostamassa, epävakaassa markkinatilanteessa.

Ilmarisen alkuvuosi: Sijoitustuotto oli 0,2 prosenttia, vakavaraisuus on vahva ja kustannustehokkuus parani

Tiedote 23.4.2025

Moni jatkaa työssä yhä pidempään, mutta vaihtelua on toimialoittain paljon – työuraindeksi tarjoaa uutta tietoa työnteosta

Yhä useampi jatkaa työssä, vaikka voisi jäädä jo eläkkeelle. Lähes puolet Ilmarisessa vuosina 2021–2024 eläkkeen aloittaneista jäi eläkkeelle vasta alimman eläkeikänsä jälkeen. Ilmiö ei koske pelkästään asiantuntija-aloja. Tiedot selviävät Ilmarisen uudesta työuraindeksistä.

Moni jatkaa työssä yhä pidempään, mutta vaihtelua on toimialoittain paljon – työuraindeksi tarjoaa uutta tietoa työnteosta
Lisää uutisia ja tiedotteita