Ilmarisen suhdanneindeksi: Työntekijämäärän lasku jatkuu
Työntekijämäärä laski tammikuussa Ilmarisen suhdanneindeksiin kuuluvissa yrityksissä -2,6 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna. Seuratuista toimialoista eniten laskivat henkilöstövuokraus, rakentaminen sekä majoitus- ja ravitsemusala. Alueellisesti tarkasteltuna työntekijämäärä laski eniten Itä- ja Pohjois-Suomessa.
Ilmarisen suhdanneindeksi kertoo ajantasaista tietoa Suomen talouden kehityksestä. Se kuvaa muutosta yhteensä yli 60 000 yrityksen ja noin 500 000 työntekijän joukossa.
Ilmarisen suhdanneindeksin negatiivinen kehitys jatkui edelleen tammikuussa. Työntekijämäärä laski tammikuussa -2,6 prosenttia (joulukuu -2,8) verrattuna vuoden takaiseen ajankohtaan. Ilmarisen seuraamista toimialoista ainoastaan viestintä- ja tietotekniikka (+0,4 %) oli hivenen nousussa.
– Suomen taloudessa on edelleen runsaasti huolen aiheita. Työntekijämäärät laskivat lähes jokaisella Ilmarisen seuraamalla toimialalla. Vaikka teollisuuden tilaukset kääntyivät joulukuussa nousuun, niin vientimme arvo laski viime vuonna lähes seitsemän prosenttia. Samaan aikaan poliittinen vääntö hallituksen kaavailemista työelämämuutoksista jatkuu laajojen lakkojen muodossa, sanoo Ilmarisen tutkija Jouni Vatanen.
Vielä kuitenkin riittää myös uskoa Suomen talouteen.
– Luottoluokitusyhtiö Fitch Ratings (fitchratings.com) piti tuoreessa arviossaan Suomen luokituksen ennallaan toiseksi parhaassa luokassa. Yhtiön mukaan Suomen merkittävät eläkevarat lieventävät velkataakan ja väestön ikääntymisen tuottamia riskejä. Ilmarinen julkaisee torstaina 15.2. oman tilinpäätöksensä ja tietoa sijoitusten tuotosta, Vatanen muistuttaa.
Suhdanneindeksin toimialoista laskussa olivat henkilöstövuokraus (-13,2 %), rakentaminen (-10,0 %), majoitus- ja ravitsemusala (-3,2 %), kuljetus (-2,2 %), kauppa (-2,1 %) sekä teollisuus (-1,4 %).
– Rakennusliiton mukaan noin viidesosa rakentajista oli tammikuussa työttömänä tai lomautettuina, ja työttömien määrä on kasvanut merkittävästi sekä vuoden takaisesta että viimeksi kuluneen kuukauden aikana. Myös Ilmarisen suhdanneindeksissä rakennusalan sekä siihen kytkeytyvän henkilöstövuokrauksen ahdinko on näkynyt jo viime vuoden alusta alkaen, Vatanen sanoo.
Työntekijämäärä laski kaikilla alueilla
Alueelliesti tarkasteltuna työntekijämäärien kehitys oli tammikuussa jälleen negatiivista koko Suomessa: eniten laskua tuli Itä-Suomessa (-4,5 %) ja vähiten Etelä-Suomessa (-1,9 %).
Tammikuun työntekijämäärien kehitys alueittain:
- Etelä-Suomi (-1,9 %): Seuratuista toimialoista kasvua oli viestintä- ja tietotekniikassa (+0,4 %). Laskussa olivat henkilöstövuokraus (-12,0 %), rakentaminen (-9,1 %), majoitus- ja ravitsemusala (-4,6 %), kuljetus (-2,6 %), kauppa (-1,8 %) sekä teollisuus (-0,7 %).
- Länsi-Suomi (-2,1 %): Kasvua oli viestintä- ja tietotekniikassa (+2,9 %) sekä teollisuudessa (+0,6 %). Majoitus- ja ravitsemusala pysyi samana (+0,0 %). Laskussa olivat henkilöstövuokraus (-17,3 %), rakentaminen (-9,8 %), kauppa (-3,8 %) ja kuljetus (-1,5 %).
- Itä-Suomi (-4,5 %): Seuratuista toimialoista kasvua oli vain viestintä- ja tietotekniikassa (+0,9 %). Laskussa olivat henkilöstövuokraus (-24,2 %), rakentaminen (-9,5 %), majoitus- ja ravitsemusala (-6,2 %), teollisuus (-5,6 %), kauppa (-3,2 %) ja kuljetus (-2,1 %).
- Pohjois-Suomi (-3,4 %): Kasvua oli vain majoitus- ja ravitsemusalalla (+0,2 %). Laskussa olivat henkilöstövuokraus (-13,2 %), rakentaminen (-12,0 %), teollisuus (-10,0 %), viestintä- ja tietotekniikka (-5,4 %), kuljetus (-1,3 %) ja kauppa (-0,2 %).
Suhdanneindeksiä on julkaistu vuodesta 2013 lähtien. Suhdanneindeksin seurantaryhmä koostuu yli 60 000:sta eri toimialoilla toimivasta Ilmarisen asiakasyrityksestä, jotka ilmoittavat palkkatietonsa tulorekisteriin. Suhdanneindeksi kuvaa yritysten työntekijämäärän muutosta edellisvuoteen verrattuna. Indeksissä on huomioitu koko tarkastelujakson ajan Ilmarisen asiakkaina olleet yritykset, joten tulevat tai lähtevät asiakasyritykset eivät vaikuta indeksin kehitykseen.
Tutustu tarkemmin
Lisätietoja
Jouni Vatanen, tutkija, p. 050 5712 309, jouni.vatanen@ilmarinen.fi
Sami Kelhä, viestintäpäällikkö, p. 050 587 8464, sami.kelha@ilmarinen.fi
Ajankohtaista
Mielenterveyssyistä päädyttiin työkyvyttömyyseläkkeelle keskimäärin 44-vuotiaana
Työkyvyttömyyseläkkeen syynä ovat yleisimmin tuki- ja liikuntaelinsairaudet ja mielenterveyssyyt. Vuonna 2024 Ilmarisessa vakuutetut henkilöt siirtyivät työkyvyttömyyseläkkeelle keskimäärin 53 vuoden iässä. Mielenterveyssyistä eläköityminen tapahtui kuitenkin huomattavasti nuorempana, keskimäärin 44-vuotiaana. Työkyvyttömyyseläkettä haettiin edellisvuotta vähemmän kaikissa ikäryhmissä paitsi alle 35-vuotiaissa.
Ilmarisen suhdanneindeksi: työntekijämäärän lasku kiihtyi
Työntekijämäärä laski joulukuussa Ilmarisen suhdanneindeksiin kuuluvissa yrityksissä -2,7 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna. Seuratuista toimialoista eniten laskivat henkilöstövuokraus, rakentaminen sekä majoitus- ja ravitsemusala.
Nimityksiä Ilmarisessa
Meillä on aloittanut uusia ilmarislaisia sekä siirrytty uusiin rooleihin.