Sitoudumme YK:n kestävän kehityksen tavoitteisiin
YK:n kestävän kehityksen tavoitteilla pyritään taloudellisiin, sosiaalisiin ja ympäristöön liittyviin tuloksiin. Me Ilmarisessa olemme työssä mukana.
25.9.2024 tulee kuluneeksi yhdeksän vuotta siitä, kun YK:n 193 jäsenvaltiota sopivat kestävän kehityksen tavoitteista ja Agenda 2030 -toimintaohjelmasta. 17 kestävän kehityksen tavoitetta (Sustainable Development Goals, SDG) ohjaavat koko maailman kestävän kehityksen työtä vuosina 2016–2030. Tavoitteilla pyritään siis taloudellisiin, sosiaalisiin ja ympäristöön liittyviin tuloksiin, joiden saavuttamiseksi vuoteen 2030 mennessä valtiot, järjestöt, yritykset ja sijoittajat voivat tehdä yhteistyötä.
Merkkipäivää juhlistetaan maailmanlaajuisella SDG Flag Day eli SDG liputuspäivä -kampanjalla. Olemme mukana kampanjassa, sillä olemme sitoutuneet kestävän kehityksen tavoitteisiin.
Valitsimme neljä tavoitetta, joihin vaikutamme eniten
Omassa kestävyysohjelmassamme otamme huomioon YK:n kestävän kehityksen tavoitteet. Olennaisuusanalyysimme perusteella valitsimme operatiiviselle toiminnallemme neljä YK:n kestävän kehityksen tavoitetta, johon vaikutamme eniten:
- ihmisarvoista työtä ja talouskasvua (tavoite 8),
- eriarvoisuuden vähentäminen (tavoite 10),
- ilmastotekoja (tavoite 13) sekä
- rauha, oikeudenmukaisuus ja hyvä hallinto (tavoite 16).
Kestävän kehityksen tavoitteet Ilmarisen sijoituksissa
Ilmarinen on suomalaisittain iso institutionaalinen sijoittaja. Sijoitamme eläkevarat tuottavasti, turvaavasti ja vastuullisesti. Siksi kestävän kehityksen tavoitteet ovat merkityksellisiä meille myös sijoituksissa. Merkittävien kestävyysriskien ja -mahdollisuuksien käsittelyä koskevien lähestymistapojemme – kuten ilmasto- ja luonnon monimuotoisuustiekarttojemme – perusteella olemme määrittäneet sijoitustoiminnallemme kaikkein tärkeimmät kestävän kehityksen tavoitteet.
Sijoittajana meille keskeisiä ilmastoon liittyviä kestävän kehityksen tavoitteita ovat
- ilmastotekoja (tavoite 13) ja
- puhdasta energiaa (tavoite 7).
Sijoitamme myös kiinteistöliiketoimintaan ja infrastruktuuriin. Niinpä ilmasto- ja luonnonmonimuotoisuustoimiemme yhteydessä merkityksellisiä ovat tavoitteet
- kestävää työtä, innovaatiota ja infrastruktuuria (tavoite 9)
- kestävät kaupungit ja yhteisöt (tavoite 11)
Luonnon monimuotoisuuden ja luonnonpääoman yhteydessä meille merkityksellisiä ovat tavoitteet
- vastuullinen kulutus ja tuotanto (tavoite 12)
- elämä veden alla (tavoite 14)
- elämä maalla (tavoite 15).
Suomi edistänyt erityisesti sosiaalisen kestävyyden tavoitteita
YK:n Agenda 2030 -toimintaohjelma on edennyt yli puolen välin. Nyt näyttää siltä, että tavoitteita ei olla saavuttamassa. Raporttien perustella Suomi on yksi parhaiten suoriutuvista valtioista, erityisesti sosiaalisen kestävyyden tavoitteissa. Ympäristöön ja ilmastoon liittyvissä tavoitteissa on Suomessakin vielä parannettavaa.
Lue lisää:
Ajankohtaista
Mielenterveyssyistä päädyttiin työkyvyttömyyseläkkeelle keskimäärin 44-vuotiaana
Työkyvyttömyyseläkkeen syynä ovat yleisimmin tuki- ja liikuntaelinsairaudet ja mielenterveyssyyt. Vuonna 2024 Ilmarisessa vakuutetut henkilöt siirtyivät työkyvyttömyyseläkkeelle keskimäärin 53 vuoden iässä. Mielenterveyssyistä eläköityminen tapahtui kuitenkin huomattavasti nuorempana, keskimäärin 44-vuotiaana. Työkyvyttömyyseläkettä haettiin edellisvuotta vähemmän kaikissa ikäryhmissä paitsi alle 35-vuotiaissa.
Ilmarisen suhdanneindeksi: työntekijämäärän lasku kiihtyi
Työntekijämäärä laski joulukuussa Ilmarisen suhdanneindeksiin kuuluvissa yrityksissä -2,7 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna. Seuratuista toimialoista eniten laskivat henkilöstövuokraus, rakentaminen sekä majoitus- ja ravitsemusala.
Yhä useamman yrittäjän työtulo kohdillaan vuonna 2024
Vuonna 2024 kävimme 12 000 yrittäjäasiakkaamme kanssa yhdessä läpi heidän työtulonsa ajantasaisuuden. Edellisvuoteen 2023 verrattuna yhä useampi reagoi saamaansa työtuloehdotukseen.