Ilmarisen suhdanneindeksi: Työntekijämäärä laski edelleen ympäri Suomen
Työntekijämäärä laski helmikuussa Ilmarisen suhdanneindeksiin kuuluvissa yrityksissä -2,5 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna. Seuratuista toimialoista eniten laskivat henkilöstövuokraus sekä rakentaminen. Alueellisesti tarkasteltuna työntekijämäärä laski joka puolella Suomea.
Ilmarisen suhdanneindeksi kertoo ajantasaista tietoa Suomen talouden kehityksestä. Se kuvaa muutosta yhteensä yli 60 000 yrityksen ja noin 500 000 työntekijän joukossa.
Ilmarisen suhdanneindeksin negatiivinen kehitys hidastui helmikuussa, mutta vain hieman. Työntekijämäärä laski helmikuussa -2,5 prosenttia (tammikuu -2,6) verrattuna vuoden takaiseen ajankohtaan. Ilmarisen seuraamista toimialoista kaikki olivat kuitenkin laskussa.
– Suomen taloudessa riittää huolen aiheita. Työntekijämäärät laskivat helmikuussa jokaisella Ilmarisen seuraamalla toimialalla. Laskua on tullut nyt yhdeksän kuukautta perätysten. Kiristynyt työmarkkinatilanne ja poliittiset lakot, laskeneet teollisuuden tilaukset ja viennin haasteet sekä inflaatio ja edelleen kohollaan olevat korot vaikuttavat negatiivisesti talouteemme. Markkinoilla odotellaan korkojen laskua, mutta Euroopan keskuspankki päätti vielä viime viikolla pitää ohjauskorkonsa ennallaan, sanoo Ilmarisen tutkija Jouni Vatanen.
Kaikki Ilmarisen suhdanneindeksin toimialat olivat laskussa: henkilöstövuokraus (-10,5 %), rakentaminen (-10,1 %), majoitus- ja ravitsemusala (-2,5 %), kauppa (-2,1 %), teollisuus (-1,7 %), kuljetus (-1,4 %) ja viestintä- ja tietotekniikka (-0,2 %).
– Rakentamisessa sekä siihen kytkeytyvässä henkilöstövuokrauksessa alakulo on näkynyt jo vuoden ajan suhdanneindeksissämme. Myös tätä alaa piristäisi korkojen kääntyminen laskuun, joka voisi käynnistää todella hiljaista asuntomarkkinaa ja saada uudistuotannon taas vauhtiin, Vatanen sanoo.
Työntekijämäärä laski ympäri Suomen
Alueellisesti tarkasteltuna työntekijämäärien kehitys oli helmikuussa negatiivista tammikuun lailla koko Suomessa: eniten laskua tuli Itä-Suomessa (-4,2 %) ja vähiten Etelä- sekä Länsi-Suomessa (-2,1 %).
Helmikuun työntekijämäärien kehitys alueittain:
- Etelä-Suomi (-2,1 %): Seuratuista toimialoista kaikki olivat laskussa: rakentaminen (-9,6 %), henkilöstövuokraus (-9,3 %), majoitus- ja ravitsemusala (-4,5 %), kauppa (-1,8 %), kuljetus (-1,6 %), teollisuus (-1,2 %) sekä viestintä- ja tietotekniikka (-0,4 %).
- Länsi-Suomi (-2,1 %): Kasvua oli viestintä- ja tietotekniikassa (+1,6 %), majoitus- ja ravitsemusalalla (+1,5 %) ja teollisuudessa (+0,2 %). Laskussa olivat henkilöstövuokraus (-15,3 %), rakentaminen (-10,5 %), kauppa (-3,3 %) ja kuljetus (-0,8 %).
- Itä-Suomi (-4,2 %): Seuratuista toimialoista kasvua oli vain viestintä- ja tietotekniikassa (+0,1 %). Laskussa olivat henkilöstövuokraus (-21,2 %), rakentaminen (-8,7 %), teollisuus (-5,0 %), majoitus- ja ravitsemusala (-4,9 %), kauppa (-4,9 %) ja kuljetus (-3,1 %).
- Pohjois-Suomi (-2,2 %): Kasvua oli vain majoitus- ja ravitsemusalalla (+1,8 %). Laskussa olivat rakentaminen (-10,4 %), teollisuus (-9,6 %), viestintä- ja tietotekniikka (-3,7 %), henkilöstövuokraus (-3,6 %), kauppa (-0,3 %) ja kuljetus (-0,3 %).
Suhdanneindeksiä on julkaistu vuodesta 2013 lähtien. Suhdanneindeksin seurantaryhmä koostuu yli 60 000:sta eri toimialoilla toimivasta Ilmarisen asiakasyrityksestä, jotka ilmoittavat palkkatietonsa tulorekisteriin. Suhdanneindeksi kuvaa yritysten työntekijämäärän muutosta edellisvuoteen verrattuna. Indeksissä on huomioitu koko tarkastelujakson ajan Ilmarisen asiakkaina olleet yritykset, joten tulevat tai lähtevät asiakasyritykset eivät vaikuta indeksin kehitykseen.
Tutustu tarkemmin
Lisätietoja
Jouni Vatanen, tutkija, p. 050 5712 309, jouni.vatanen@ilmarinen.fi
Sami Kelhä, viestintäpäällikkö, p. 050 587 8464, sami.kelha@ilmarinen.fi
Ajankohtaista
Ilmarisen suhdanneindeksi: Työntekijämäärän lasku hidastui
Työntekijämäärä laski lokakuussa Ilmarisen suhdanneindeksiin kuuluvissa yrityksissä -2,5 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna. Seuratuista toimialoista eniten laskivat henkilöstövuokraus, rakentaminen sekä majoitus- ja ravitsemusala.
Työeläkemaksut vuodelle 2025 on vahvistettu
Sosiaali- ja terveysministeriö on vahvistanut vuoden 2025 työeläkevakuutusmaksut. Työnantajan eläkevakuutuksen (TyEL) keskimääräinen perittävä maksu on 24,85 prosenttia palkkasummasta vuonna 2025.
Työnantaja, yrittäjä, eläkkeensaaja – vuoden 2025 työeläkeindeksi ja palkkakerroin on vahvistettu
Sosiaali- ja terveysministeriö on vahvistanut työeläketurvaa koskevat indeksit vuodelle 2025. Työeläkeindeksi on ensi vuonna 3077, mikä tarkoittaa noin 1,3 prosentin korotusta eläkkeisiin vuodenvaihteessa. Palkkakertoimeksi vahvistettiin 1,673. Vuoteen 2024 verrattuna palkkakerroin nousee noin 2,2 prosenttia.