Uutinen 27.10.2023

Työnantaja, yrittäjä, eläkkeensaaja – vuoden 2024 työeläkeindeksi ja palkkakerroin on vahvistettu

Sosiaali- ja terveysministeriö on vahvistanut työeläketurvaa koskevat indeksit vuodelle 2024. Työeläkeindeksi on ensi vuonna 3037, mikä tarkoittaa noin 5,7 prosentin korotusta eläkkeisiin vuodenvaihteessa. Palkkakertoimeksi vahvistettiin 1,637. Vuoteen 2023 verrattuna palkkakerroin nousee noin 5,1 prosenttia.

Työeläkeindeksillä tarkistetaan maksussa olevat työeläkkeet. Palkkakerroin vaikuttaa tulevan työeläkkeen laskentaan ja lisäksi moniin työnantajan sekä yrittäjän raha- ja rajamääriin. Vuoden 2024 alussa työeläkeindeksi kasvaa hieman enemmän kuin palkkakerroin.

Työnantaja, näin ansiorajat muuttuvat ensi vuonna

Vuonna 2024 TyEL-vakuuttamisvelvollisuuden alaraja on 68,57 euroa kuukaudessa. Vuonna 2023 eläkevakuuttamisen alaraja on 65,26 euroa kuukaudessa. Alaraja tarkoittaa, että työntekijää ei tarvitse TyEL-vakuuttaa, mutta hänen palkkansa tulee silti ilmoittaa tulorekisteriin.

Sopimustyönantaja

Sinun tulee ottaa työntekijöillesi TyEL-vakuutus silloin, kun sinulla on jatkuvassa työsuhteessa vähintään yksi työntekijä, tai kuuden kuukauden aikana työntekijöillesi maksamasi palkat ylittävät 9 822 euroa (raja vuonna 2023 on 9 348 euroa). Tämän ehdon täyttyessä sinun tulee ottaa TyEL-vakuutus, ja sinusta tulee sopimustyönantaja.

Sopimustyönantajana muun muassa yrityksesi koko vaikuttaa TyEL-maksuun. Työeläkemaksuun sisältyvä hoitokustannus on määräytynyt vuoden 2023 alusta alkaen yhtiökohtaisesti. Vuonna 2024 Ilmarisen hoitokustannus alenee noin 20 %. Hoitokustannus on se osa maksua, jolla katetaan eläkeyhtiön toiminnasta, eli vakuutusten ja eläkkeiden hoitamisesta aiheutuneet kustannukset. Ilmarisen erinomainen tehokkuus näkyy asiakkaillemme pienempinä työeläkemaksuina.

Lue lisää hoitokustannuksen hinnoittelusta

Vuonna 2024 suurtyönantajaksi katsotaan yli 2 251 500 euroa palkkaa vuonna 2022 maksanut työnantaja. Suurena sopimustyönantajana eli suurtyönantajana työntekijöittesi työkyky alkaa vaikuttaa TyEL-maksusi suuruuteen.

Näet ennusteen ensi vuoden TyEL-maksuista ja maksuprosenteista kirjautumalla verkkopalveluumme.

Tilapäinen työnantaja

Tilapäisenä työnantajana maksat TyEL-perusmaksun. Jos palveluksessasi ei ole jatkuvasti työntekijää, ja olet maksanut palkkaa työsuhteessa olevalle työntekijällesi tai työntekijöillesi puolen vuoden ajalta yhteensä alle 9 822 euroa (9 348 euroa vuonna 2023), olet tilapäinen työnantaja. Tilapäisenä työnantajana maksat TyEL-maksun, mutta et tarvitse siihen TyEL-vakuutusta.

Tilapäisen työnantajan TyEL-maksuprosentti on sama kaikissa eläkeyhtiöissä.

Voit lukea lisää eri kokoisten työnantajien TyEL-vakuutusvelvollisuudesta sivuiltamme.

Yrittäjä, näin palkkakerroin vaikuttaa työtuloon

Ensi vuonna YEL-työtulon alaraja on 9 010,28 euroa ja yläraja 204 625 euroa. Vuonna 2023 alaraja on 8 575,45 euroa ja yläraja 194 750 euroa. Kun työtulosi on vähintään alarajan suuruinen, tarvitset YEL-vakuutuksen.

Yrittäjänä YEL-työtulo on keskeinen työeläkkeeseesi ja koko sosiaaliturvaasi vaikuttava tekijä. YEL-työtulo määritellään vuositasolla ja tarkistetaan palkkakertoimella kerran vuodessa, vuoden alussa. Tämä tarkoittaa, että palkkakertoimella nostetaan vuosittain jatkuvan vakuutuksesi YEL-työtulon määrää sekä YEL-työtulon ala- ja ylärajaa. Indeksikorotus pitää yrittäjän työtulon mukana yleisessä palkka- ja hintakehityksessä.

Näin indeksi vaikuttaa eläkkeisiin

Jos olet jo eläkkeellä, työeläkeindeksillä tarkistetaan maksussa oleva työeläkkeesi. Työeläkeindeksiä laskettaessa palkkojen muutoksen osuus on 20 prosenttia ja hintojen muutoksen 80 prosenttia. Myös kuntoutusetuudet tarkistetaan työeläkeindeksillä.

Vuodenvaihteessa eläkettäsi korotetaan noin 5,7 prosentilla.

Eläkeläisenä pääset katsomaan oman eläkkeesi määrän OmaEläke-palvelusta joulukuun alussa. Ensi vuoden eläkkeen maksupäivät näet verkosta jo nyt.

Työkyvyttömyyseläkkeitä ja kuntoutusetuuksia koskevat ansiorajat tarkistetaan vuosittain palkkakertoimella. Oman henkilökohtaisen ansaintarajan voi tarkistaa OmaEläke-palvelusta.

Jos puolestaan olet pian jäämässä eläkkeelle, merkitystä on palkkakertoimella. Palkkakerrointa käytetään tulevan työeläkkeen laskennassa. Sillä tarkistetaan vuosiansiot eläkkeen alkamisvuoden tasoon. Palkkakertoimessa palkkojen muutoksen osuus on 80 prosenttia ja hintojen muutoksen 20 prosenttia.

Jos et vielä saa eläkettä, OmaEläke-palvelun eläkelaskurin avulla voit arvioida tulevan eläkkeesi määrää.

Miksi indeksit ovat tärkeitä?

Työeläkeindeksin ja palkkakertoimen avulla varmistetaan, että eläkkeen määrä on kohtuullinen suhteessa työuran aikaisiin ansioihin ja että maksussa olevan eläkkeen ostovoima säilyy. Maksussa olevien eläkkeiden määrä tarkistetaan joka vuosi työeläkeindeksillä tammikuun alussa. Indekseillä siis turvataan työeläkkeitten määrää.

Jotteivat myöskään yrittäjien YEL-työtulot jäisi jälkeen yleisessä palkkakehityksessä, nekin tarkistetaan kerran vuodessa aina vuoden alussa. Tähän käytetään palkkakerrointa.

Esimerkki eläkkeen indeksitarkistuksesta

Eläkkeitä tarkistetaan indeksien pistelukujen suhteella. Vuoden 2023 indeksi on 2874 ja vuonna 2024 se on 3037. 

Indeksitarkistuksen laskeminen: 
(vanha eläke x uusi indeksi) / vanha indeksi = uusi eläkkeen määrä

Eläkkeen määrä vuonna 2023 on ollut 1 500 euroa kuukaudessa. Vuonna 2024 se on: (1500 x 3037) / 2874= 1585 euroa.

Lue lisää STM:n sivulta (stm.fi)

Katso esimerkkitaulukoita Eläketurvakeskuksen sivulta (etk.fi)

Lue lisää

Ilmarisen hoitokustannus alenee 20 % vuonna 2024

Lue myös

Taas kysytään: milloin kannattaa jäädä eläkkeelle?

 

Ajankohtaista

Tiedote 26.4.2024

Ilmarisen sijoitustuotto 3,2 prosenttia, ja tehokkuus parani edelleen

Työeläkeyhtiö Ilmarisen sijoitusten tuotto oli tammi–maaliskuussa 3,2 prosenttia. Yhtiön kustannustehokkuus parani edelleen vakuutusmaksutulon kasvaessa ja eläketurvan tuottamiseen tarvittavien hoitokulujen laskiessa. – Olemme jatkaneet menestyksekkäästi Ilmarisen strategian toteuttamista ja kasvattaneet tuottavuuttamme viimeisten kuuden vuoden aikana merkittävästi, toteaa Ilmarisen toimitusjohtaja Jouko Pölönen.

Ilmarisen sijoitustuotto 3,2 prosenttia, ja tehokkuus parani edelleen

Tiedote 15.4.2024

Ilmarisen uudistettu suhdanneindeksi: Työntekijämäärän lasku voimistui

Työntekijämäärä laski maaliskuussa Ilmarisen suhdanneindeksiin kuuluvissa yrityksissä -2,9 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna. Seuratuista toimialoista eniten laskivat henkilöstövuokraus sekä rakentaminen. Alueellisesti tarkasteltuna työntekijämäärä laski joka puolella Suomea. Uudistettuun suhdanneindeksiin mukaan laskettavat toimialat kattavat nyt valtaosan yksityisestä sektorista.

Ilmarisen uudistettu suhdanneindeksi: Työntekijämäärän lasku voimistui
Lisää uutisia ja tiedotteita