Osakekurssien lasku heijastui sijoitustuottoon
Ilmarisen sijoitussalkku tuotti tammi-syyskuussa 3,1 prosenttia (5,7 prosenttia 30.9.2014). Pitkän aikavälin tuotto pysyi hyvällä tasolla, 5,9 prosentissa. Sijoitusten markkina-arvo oli syyskuun lopussa 35,2 (34,1) miljardia euroa.
‒ Vaikka heinä-syyskuu oli etenkin osakemarkkinoilla vaikea, vuoden ensimmäisten yhdeksän kuukauden tuottoa voi silti pitää kohtuullisena, arvioi toimitusjohtaja Timo Ritakallio.
Sijoitukset listattuihin osakkeisiin tuottivat 3,7 (8,0) prosenttia, korkosijoitukset 0,1 (3,1) prosenttia ja kiinteistösijoitukset 4,3 (4,0) prosenttia.
Osakemarkkinoilla mennyt kvartaali oli heikoin neljään vuoteen.
‒ Huoli Kiinan talouskasvun hidastumisesta ja sen negatiivisista vaikutuksista muun maailman kasvuun hermostutti sijoittajia. Tämä heijastui myyntipaineena niin kehittyneillä kuin kehittyvilläkin osakemarkkinoilla. Myös alhaiset korot aiheuttivat sijoittajalle päänvaivaa, Ritakallio taustoittaa.
Ilmarisen pitkän aikavälin sijoitustuotto säilyi hyvällä tasolla. Reaalinen sijoitustuotto vuodesta 1997 oli 4,1 prosenttia. Työeläkemaksun tulevaa kehitystä arvioidessaan Eläketurvakeskus käyttää 3,5 prosentin reaalista tuotto-oletusta.
Vakavaraisuus pysyi hyvällä tasolla. Syyskuun päättyessä vakavaraisuuspääoma oli 7,8 (8,0) miljardia euroa. Se oli 28,6 (30,3) prosenttia vastuuvelasta ja 2,3-kertainen (1,9) vakavaraisuusrajaan nähden.
Ritakallio korostaa, että Ilmarisen vakavaraisuuspuskurit suojaavat eläkevaroja.
‒ Juuri tällaisia kvartaaleja varten vakavaraisuuspuskureita tarvitaan. Vahva vakavaraisuutemme turvaa eläkevarat markkinaheilahteluilta myös haastavampina aikoina.
”Loppuvuotta vaikea ennakoida”
Sijoitusjohtaja Mikko Mursula enteilee loppuvuodesta sijoittajan näkökulmasta epävarmaa. Fokus on maailmantalouden kasvunäkymissä ja keskuspankkien tekemisissä.
‒ Erityisen tiiviisti sijoittajat tarkkailevat nyt Kiinan talouden indikaattoreita. Kiina on maailman suurin kaupankävijämaa, joten sen näkymillä ja kehityksellä on vaikutusta koko maailman taloudelle, Mursula sanoo.
Kansainväliset sijoittajat seuraavat tarkalla silmällä myös yritysten kolmannen kvartaalin tulostietoja, joiden uskotaan ennakoivan loppuvuoden globaaleja kasvunäkymiä.
‒ Raportoiduista tulosluvuista pyrimme päättelemään esimerkiksi Aasian ja Yhdysvaltain talouden suuntaa. Myös valuuttakurssien muutosten, matalien raaka-ainehintojen ja korkojen vaikutukset tulevat olemaan erityishuomion kohteena, Mursula sanoo.
Mursulan mukaan turbulentteina aikoina vakautta salkkuun tuovat kiinteistösijoitukset.
‒ Niistä saatava tuotto on ollut tasaisen vakaata. Jatkamme kiinteistösalkun hajauttamista kansainvälisesti, pyrkimyksenämme muun muassa kompensoida kotimaisten toimitilojen vuokramarkkinoiden heikohkoa kysyntää, Mursula taustoittaa.
‒ Alhaisten korkojen maailmassa sijoittajat ovat pakotettuja etsimään vaihtoehtoja korkosijoituksille. Se tosiasia ei ole miksikään muuttumassa, hän sanoo.
Liite: Ilmarinen Q3 2015
Lisätietoja:
Timo Ritakallio, toimitusjohtaja, puh. 010 284 3838, 0500 536 346
Mikko Mursula, sijoitusjohtaja, puh. 010 284 3840, 050 380 3016
Jaakko Kiander, johtaja, talous ja hallinto, eläkepolitiikka, puh. 010 284 2599, 050 583 8599
Päivi Sihvola, johtaja, viestintä ja henkilöstö, puh. 010 284 3590, 040 757 4992
Ajankohtaista
Ilmarisen suhdanneindeksi: Työntekijämäärän lasku hidastui
Työntekijämäärä laski lokakuussa Ilmarisen suhdanneindeksiin kuuluvissa yrityksissä -2,5 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna. Seuratuista toimialoista eniten laskivat henkilöstövuokraus, rakentaminen sekä majoitus- ja ravitsemusala.
Ilmarisen toimitalon remontissa käytetään paljon vanhaa
Jotta toimistotilamme olisivat jatkossakin mahdollisimman toimivat, Ilmarisen toimitalossa Helsingin Ruoholahdessa remontoidaan. Remontissa käytetään paljon vanhaa ja kierrätettyä.
Ilmarisen sijoitustuotto nousi 7,4 prosenttiin, vakavaraisuus vahvistui ja kustannustehokkuus parani
Ilmarisen sijoitustuotto oli tammi–syyskuussa 7,4 prosenttia eli 4,4 miljardia euroa. Sijoitusvarat nousivat 62,9 miljardiin euroon ja vakavaraisuuspääoma 14 miljardiin euroon. Kustannustehokkuus parani edelleen ja näkyy asiakkaille edullisempina vakuutusmaksuina.