Palkkaatko kesäksi apua?
Oletko palkkaamassa ensimmäistä kertaa kesäksi apua? Tai kaipaatko muistinvirkistystä, miten kesätyöntekijän palkkaus menikään? Tältä sivulta löydät kaiken olennaisen tiedon!
Mahtavaa, että palkkaat kesätyöntekijän!
Olitpa sitten palkkaamassa yhden tai useamman kesätyöntekijän, vakuutat heidät helposti ottamalla TyEL-vakuutuksen. TyEL-vakuutuksen ottaminen ei maksa mitään, vaan maksat TyELiä ainoastaan maksettujen palkkojen mukaan. Jos et maksa palkkoja, et saa myöskään laskuja.
Ota TyEL-vakuutus, kun
- palkkaat jatkuvaan työsuhteeseen vähintään yhden 17 vuotta täyttäneen kesätyöntekijän tai
- maksat hänelle palkkaa vähintään 70,08 euroa (2025) kuukaudessa.
TyEL-vakuutus kannattaa ottaa heti, kun tiedät työsuhteen alkamispäivän
Mitä muuta pitää muistaa TyEL-vakuutuksen lisäksi?
Jos maksat kesätyöntekijällesi palkkaa kalenterivuoden aikana yli 1300 euroa muista ottaa hänelle myös muut lakisääteiset vakuutukset:
- työtapaturma- ja ammattivakuutus
- työttömyysvakuutus
- ryhmähenkivakuutus.
Milloin ja mistä vakuutukset pitää ottaa?
Ota nämä vakuutukset kesätyöntekijällesi ennen kuin hän aloittaa työnsä. Työtapaturma- ja ammattivakuutuksen sekä ryhmähenkivakuutuksen voit ottaa haluamastasi vakuutusyhtiöstä.
Työttömyysvakuutuksen puolestaan voit ottaa vain Työllisyysrahastosta (tyollisyysrahasto.fi).
Palkkaatko kesätyöntekijän ulkomailta?
Jos olet palkkaammassa kesätyöntekijän ulkomailta, sinun tulee huolehtia myös hänen eläketurvastaan. Se, tarvitsetko TyEL-vakuutuksen riippuu siitä, mistä maasta palkkaat työntekijän. Lue lisää ulkomaantyön vakuuttamisesta.
Onko sinulla jo TyEL-vakuutus?
Jos sinulla on voimassa oleva TyEL-vakuutus ympärivuotisia työntekijöitä varten, voit lisätä myös kesätyöntekijöittesi palkkatiedot samaan TyEL-vakuutukseen.
Ilmoita palkkatiedot tulorekisteriin viiden päivän kuluessa palkan maksamisesta.
Viisi vinkkiä kesätyöntekijän palkkaamiseen
-
1. Selvitä paljonko työntekijän palkkaaminen maksaa
Työntekijän palkkaamiseen liittyy muitakin kustannuksia kuin työntekijän palkka. Palkkalaskuri on oiva apu työnantajalle työntekijän palkkaamiseen. Laskurista näet työntekijän palkkaamisesta tai palkankorotuksesta syntyvät kokonaiskustannukset ja saat näppituntuman siihen, mitkä ovat palkan sivukulut.
-
2. Kartoita työtehtävät ja työaika
Kartoita ne työtehtävät, joihin tarvitset kesätyöntekijän tai -tekijöitä. Mieti, mitä työtehtävien tekeminen vaatii ja millaista työntekijää haet.
Nuoren työntekijän enimmäistyöaika riippuu hänen iästään. 15 vuotta täyttäneellä työaika voi olla ylitöineen enintään 9 tuntia vuorokaudessa ja 48 tuntia viikossa. Alle 15-vuotiaan työaika saa olla enintään seitsemän tuntia, eikä ylitöitä saa tehdä.
-
3. Ota TyEL-vakuutus
Olitpa sitten palkkaamassa yhden tai useamman kesätyöntekijän, vakuutat heidät helposti ottamalla TyEL-vakuutuksen. Ota TyEL-vakuutus kun palkkaat jatkuvaan työsuhteeseen vähintään yhden 17 vuotta täyttäneen kesätyöntekijän tai maksat hänelle palkkaa vähintään 70,08 euroa (2025) kuukaudessa.
Muista myöt muut lakisääteiset vakuutukset: työtapaturma- ja ammattivakuutus, työttömyysvakuutus sekä ryhmähenkivakuutus.
-
4. Tee työsopimus ja perehdytä työntekijä
Työsopimus on hyvä tehdä kirjallisesti. Kirjaa työsopimukseen ainakin palkan määrä, työaika, työtehtävät, työsuhteen kesto ja alkamisajankohta, mahdollisesti sovellettava työehtosopimus sekä määräaikaisuuden peruste.
Kesätyöntekijä kannattaa perehdyttää yhtä huolellisesti kuin muutkin työntekijät, vaikka hän on töissä vain vähän aikaa.
-
5. Anna palkkalaskelma ja työtodistus
Anna kesätyöntekijälle palkanmaksun yhteydessä palkkalaskelma. Muista myös antaa kesätyöntekijällesi työtodistus työn päättyessä – se on arvokas apu nuorelle tulevissa työnhauissa.