Videoita työkykyjohtamisesta
Tervetuloa TyökykyAreenan videokirjastoon! Tältä sivulta löydät koostetusti videoita työkykyjohtamisen eri teemojen ympäriltä työkyvyn kehittämisen tueksi. Asiakkaillemme tarjottaviin koulutusvideoihin pääset kirjautumalla TyökykyAreenan kirjautuneen palveluihin sivun yläreunan Kirjaudu-painikkeesta.
Uusimmat videot
Miksi työn kehittäminen on tärkeä osa työterveysyhteistyötä?
Liiallisesta työkuormituksesta puhutaan paljon, mutta ongelman ratkaisemiseksi ei ole löydetty tarpeeksi tehokkaita välineitä. Työterveyshuollossa on perinteisesti keskitytty ratkomaan yksilöiden ongelmia, vaikka tarvittaisiin itse työn kehittämistä sujuvammaksi ja mielekkäämmäksi. (9:30 min)
Työkyvyn johtaminen
-
Nappaa työkykyjohtamisen parhaat käytännöt arkeen
Millaisia ovat työkykyjohtamisen parhaat käytännöt ja miten ne saa osaksi arjen johtamista? Katso Ajankohtainen huominen -video aiheesta. Parhaista käytännöistä keskustelevat Solitan HR-johtaja Terhi Jaakonsaari ja Ilmarisen asiantuntijapsykologi Simo Levanto. (9:45 min.)
-
Miten otat tiikerinloikan strategiseen työkykyjohtamiseen?
Suomalainen työkykyjohtaminen on kehittynyt ajoittain nopeasti, ajoittain pienin askelin. Olisiko nyt aika ottaa tiikerinloikka kohti strategista työkykyjohtamista? Ilmarisen työkykyjohtamisen asiantuntija Annamari Mäki-Ullakko ja johtaja Kari-Pekka Martimo. (11:12 min.)
Työterveysyhteistyö
-
Mitä kannattaa huomioida työterveyspalveluiden kilpailutuksessa?
Mistä lähteä liikkeelle, kun työterveyspalveluiden kilpailuttaminen on ajankohtaista? Mitä on hyvä huomioida ja miten edetä? Mistä Koskisella lähdettiin liikkeelle ja miten kilpailutus eteni? Koskisen Minna Luomalahti ja Ilmarisen johtaja Kari-Pekka Martimo keskustelevat mitä kilpailutuksessa kannattaa huomioida. (8:45 min.)
-
Eväitä toimivan työterveysyhteistyön suunnitteluun
Työterveysyhteistyö on työpaikan ja työterveyshuollon suunnitelmallista toimintaa yhdessä. Olennaista on yhdessä tekeminen, tavoitteellisuus ja suunnitelmallisuus. Johtava asiantuntija Heidi Furu kertoo, miten voit aktiivisesti vaikuttaa työterveysyhteistyön suunnitteluun ja kuinka yrityksenne saa parhaan hyödyn? (2:03 min.)
-
Miksi työn kehittäminen on tärkeä osa työterveysyhteistyötä?
Liiallisesta työkuormituksesta puhutaan paljon, mutta ongelman ratkaisemiseksi ei ole löydetty tarpeeksi tehokkaita välineitä. Työterveyshuollossa on perinteisesti keskitytty ratkomaan yksilöiden ongelmia, vaikka tarvittaisiin itse työn kehittämistä sujuvammaksi ja mielekkäämmäksi.
Varhainen tuki
-
Puheeksi ottaminen
Puheeksi ottaminen on osa lähijohtamista. Varhaisen tuen keskustelu kannattaa käydä aina työntekijän kanssa, jos huolestut hänen työkyvystään. Tutustu, kuinka keskusteluun kannattaa valmistautua ja mitä keskustelussa on tärkeää huomioida.Työkykyjohtamisen asiantuntija Katja Atsar. (5:33 min.)
-
Psykologinen turvallisuus – miten sitä voi vahvistaa?
Miten psykologisesti turvallinen ilmapiiri rakennetaan työpaikalle? Entä mitä se vaatii johdolta, esihenkilöiltä ja työntekijöiltä? Katso asiantuntijapsykologi Simo Levannon ja työkykyjohtamisen asiantuntija Katja Atsarin ajatuksia. (3:12 min.)
-
Varhaisen tuen malliin kuvattava prosessi
Varhaisen tuen malli kokoaa yksiin kansiin työpaikan käytännöt ja toimintaohjeet työkyvyn hallinnasta ja seurannasta varhaisen tuen tiimoilta. Katso Ilmarisen työkykyjohtamisen asiantuntija Annamari Mäki-Ullakon esitys varhaisen tuen mallista esihenkilön näkökulmasta. (4:10 min.)
Mielenterveys
-
Mielenterveyden haasteet työpaikalla, miten niitä voi ehkäistä?
Mitä tehdä, jos työntekijän mieli haastaa työkykyä? Lujabetonin henkilöstöjohtaja Mikko Satuli ja Ilmarisen asiantuntijalääkäri, psykiatri Veera Pohjolainen keskustelevat siitä, miten mielenterveyden haasteisiin kannattaa työpaikalla tarttua. Voit saada ajatuksia mm. henkilöstön tukemiseen matalalla kynnyksellä (16:00 min.)
-
Mistä tunnistat, että työntekijä ei voi hyvin?
Mistä tietää, milloin kyse on työntekijän mielenterveyden haasteista ja miten pitäisi toimia? Katso vinkkejä tilanteen tunnistamiseksi, miten asian voisi ottaa puheeksi sekä milloin olisi hyvä suositella avun hakemista. Työkykyjohtamisen palveluiden osastonjohtaja Kati Huoponen ja asiantuntijapsykologi Simo Levanto. (4:46)
-
Miten työelämä voisi tukea mielenterveyttä?
Masennuksesta puhutaan uutena kansantautina, mutta tilastojen mukaan erityisesti ahdistuneisuus on johtava syy poissaoloihin. Mistä tämä kertoo ja mitä asialle pitäisi tehdä? Kuinka mieleltään terve ihmisen täytyy olla ollakseen työkykyinen? Entä miten työelämä voisi parhaiten tukea yksilön mielenterveyttä? Katso videolta, mitä Pirkola ja Levanto vastaavat kysymyksiin.
Tuki- ja liikuntaelinten terveys
-
Ergonomialla vaikuttavuutta
Onko ergonomia muutakin kuin työtuolien säätämistä? Mitä hyötyä siitä on yksittäiselle työntekijälle? Entä yritykselle? Väitöskirjatutkija Teemu Suokko ja johtava asiantuntija Johanna Koroma Ilmarisesta keskustelevat ergonomiasta. (9:30 min.)
Ammatillinen kuntoutus
-
Ammatillisella kuntoutuksella uuteen terveydentilalle sopivaan työhön
Ammatillinen kuntoutus voi olla sopiva vaihtoehto, jos työkyky heikkenee. Se auttaa jatkamaan työssä tai palaamaan työhön sairausloman jälkeen. Reittejä takaisin työelämään on monenlaisia – tutustu yhteen asiakkaamme kokemukseen ammatillisesta kuntoutuksesta. (3:42 min.)
-
Uravalmennus edistää työelämässä jatkamista, kun työkyvyttömyys uhkaa
Uravalmentaja auttaa, kun työnteko entisessä ammatissa ei henkilön terveydentilan vuoksi enää onnistu. Valmennuksen tavoitteena on löytää polku takaisin työelämään. Iloa uravalmentajan työssä tuottavat hetket, jolloin asiakas löytää motivaation muutokselle. (11.50 min.)
Keskustelua työelämästä
-
Tulevaisuuden työkyky ja työelämä
Ilmarisen työkykyjohtaja Kristiina Halonen ja VTT:n henkilöstöjohtaja Kirsi Nuotto keskustelevat tulevaisuuden työelämästä, työkyvystä ja työurien jatkamisesta. Minkälainen työelämä tulee olemaan vuonna 2025? Mitä työn kuormittavuuden lisääntyminen tarkoittaa työurien kannalta ja mitä osaamiselta ja itseohjautuvuudelta vaaditaan? (7:10 min.)
-
Työelämän ylikuumeneminen
Yksi tulevaisuuden työelämän skenaarioista on työelämän ja elämän ylikuumeneminen. Mistä ilmiössä on kyse? Miten sitä voi ennaltaehkäistä? Tärkeästä aiheesta keskustelevat Työterveyslaitoksen tutkimusprofessori Ari Väänänen ja Ilmarisen työkykyjohtamisen asiantuntija Jaana Pakka. (10:00 min.)
-
Mihin tarvitaan työelämän metataitoja?
Muuttuva työelämä vaatii monenlaisia metataitoja. Mitä nämä ovat ja mihin niitä tarvitaan? Videolla työelämän metataidoista keskustelevat Työterveyslaitoksen tutkimusprofessori Tuomo Alasoini ja Ilmarisen asiantuntijajohtaja Minna Gentz. (10:45 min.)