Selkävaivat, työkyky ja työn muokkaus

Moni ihminen kärsii alaselkäkivusta, mutta useimmilla se vaikuttaa työkykyyn lyhytaikaisesti. Oireiden pitkittyessä työn muokkaus tai ammatillinen kuntoutus voi pidentää työuraa.

Kahdeksan kymmenestä aikuisesta tuntee alaselkäkipuja elämänsä aikana. Useimmilla on ollut useita kipujaksoja. Äkillisesti alkanut paikallinen niin sanottu noidannuolikipu paranee erittäin hyvin. Noidannuolityyppisen selkäkivun selvittelyssä ei ole aihetta tehdä kuvantamistutkimuksia, ellei kipu pitkity vähintään kuukauden mittaiseksi.

Noin yhdellä kymmenestä selkäkipua kokevalla kipu säteilee alaraajaan. Voimakkaan oireilun tavallisin syy on välilevytyrä, joka voi aiheuttaa myös tuntohäiriöitä jalkaterän alueelle ja nilkan lihasten heikkoutta. Tällaiset oireet paranevat yleensä varsin hyvin. Osa toipuu kuukaudessa kohtalaiseen kuntoon, ja kolmen kuukauden kuluttua jo valtaosa potilaista voi melko hyvin. Oireet saattavat tosin toistua. Vähemmän kuin yksi kymmenestä päätyy leikkaukseen välilevytyrän vuoksi.

Mistä selkävaivat johtuvat?

Erityisesti alaraajaan säteilevän selkäkivun syynä voi olla fyysisesti kuormittava työ, johon sisältyy kokovartalotärinää, raskaita nostoja sekä työskentelyä selän ääriasennoissa. Vähäinen liikunta, lihavuus ja tupakointi saattavat lisätä selkävaivojen esiintymistä. Myös stressi ja tyytymättömyys työhön ovat yhteydessä selkävaivoihin.

Lääkärin tehtävänä on tunnistaa mahdolliset mutta harvinaiset, vakavat sairaudet tai hermojuuren puristustilat. Vakavia selkäsairauksia ovat muun muassa selkärangan kasvaimet, tulehdukset ja nikamamurtumat. Kasvaimille ja tulehduksille on tyypillistä jatkuva ja asteittain lisääntyvä selkäsärky, joka vaivaa levossakin. Yleiskunto on usein heikentynyt ja painokin mahdollisesti pudonnut. Hyvänlaatuisissa äkäisissäkin selkäoireissa potilaan yleiskunto sen sijaan on hyvä.

Selkävaivat eivät yleensä tee työkyvyttömäksi kaikkeen työhön

Usein äkillisesti alkanut paikallinen selkäkipu vaikuttaa työkykyyn vain lyhyen aikaa. Kipu voi vaikeuttaa nukkumista, mikä taas voi hankaloittaa keskittymistä päiväsaikaan. Työhön paluu onnistuu noin 75 %:lla kahden viikon sisällä oireiden alkamisesta.

Jos selkäkipu kestää yli kuusi viikkoa ja haittaa merkittävästi toimintakykyä, ovat lääkärin määräämät tutkimukset ja moniammatillinen tilanteen selvittäminen henkilökohtaisine ohjeineen tarpeen. Tieteellisten tutkimusten mukaan niiden avulla voidaan vähentää sairauspoissaoloja ja selkäkivuista aiheutuvaa haittaa. Ammatillisen kuntoutuksen avulla kevyempään työhön siirtyminen voi olla hyvä ratkaisu toistuvassa työtä haittaavassa selkäkivussa. Suuri osa tuki- ja liikuntaelinvaivojen aiheuttamista sairauspoissaoloista ja työkyvyttömyyseläkkeistä johtuu selkäsairauksista.

Sairauspoissaolon tarpeeseen ja pituuteen vaikuttavat

  • työntekijän toimintakyky   
  • työn fyysiset ja henkiset vaatimukset   
  • työpaikan mahdollisuudet työhön liittyviin tukitoimiin tai työjärjestelyihin.

Näiden selvittämiseen ja ratkaisemiseen saa tukea työterveydestä.