Olkavaivat, työkyky ja työn muokkaus

Olkapääkivun vuoksi ei välttämättä tarvitse jäädä sairauslomalle. Olkapään kuormitusta voi vähentää työtä muokkaamalla.

Olkapään kipu voi johtua monista eri syistä. Syynä voi olla esimerkiksi jänteen rappeuma, vammat tai nivelrikko. Olkapään jännevaivoja esiintyy noin 2 %:lla työikäisestä väestöstä. Jännevaiva voi oireilla ilman suurempia rakenteellisia muutoksia tai jänteeseen voi syntyä repeämä äkillisen tapaturman tai rappeuman myötä. Tavallisimmin olkapään kivun aiheuttaa yhden tai useamman kiertäjäkalvosimen jänteen rappeuma.

Olkapään jännevaivojen riski kasvaa, jos olkapäätä kuormittavat suuret voimat, toistoliikkeet ja olkavarren pitkään jatkuvat kohoasennot työssä tai harrastuksissa. Riskiä suurentavat myös ikääntyminen, naissukupuoli, diabetes ja metabolinen oireyhtymä. Tupakointi heikentänee kiertäjäkalvosinta, ja diabetes ja kilpirauhasen sairaudet näyttävät altistavan jänteiden kalkkikertymille. Mikäli jänteessä on repeämä, hoidon kannalta on tärkeää erottaa, onko sen taustalla merkittävä tapaturma vai ei. Olkavaivan syyn selvittää lääkäri, joka tarvittaessa varmentaa diagnoosin röntgen-, ultraääni- tai magneettikuvauksella sekä joskus hermoratatutkimuksella (ENMG).

Olkavaivojen vaikutus työkykyyn riippuu työstä

Olkavaivojen vaikutus työkykyyn vaihtelee sen mukaan, kuinka paljon työssä on yläraajojen kuormitusta. Sairausloman tarve tulee arvioida vähintään 1–2 viikon välein. Jos vaivan arvioidaan kestävän useita viikkoja, tulisi työterveyshuollon ja hoitavan lääkärin (jos hoitava lääkäri on muu kuin työterveyslääkäri) arvioida työkykyä yhdessä. Jos olkavaivat pitkittyvät, tehdään kuntoutussuunnitelma, joka sisältää tarvittaessa myös ammatillisen kuntoutuksen suunnitelman.

Leikkauksen jälkeen leikannut kirurgi määrittää sairausloman tarpeen tapauskohtaisesti lääketieteellisin perustein. Työterveyslääkäri tai muu lääkäri, joka tuntee paremmin työntekijän työnkuvan, voi tarkentaa sairausloma-aikoja yhteistyössä leikanneen kirurgin kanssa. Kiertäjäkalvosinjänteen repeämän korjausleikkauksen jälkeen sairausloma-aika on lähtökohtaisesti noin 3 kuukautta, jos työ sisältää nostoliikkeitä.