Nivelrikko, työkyky ja työn muokkaus

Nivelrikko on maailman yleisin nivelsairaus. Nivelrikkoa sairastavan työkykyä voi ylläpitää työjärjestelyin ja ergonomiaratkaisuin.

Suomessa yli 30-vuotiaista miehistä 6 % ja naisista 5 % sairastaa lonkkanivelrikkoa. Polvinivelrikkoa sairastaa yli 30-vuotiaista miehistä 6 % ja naisista 8 %. Iän myötä nivelrikko yleistyy huomattavasti.

Nivelrikossa koko nivel on sairastunut, sillä nivelrikko aiheuttaa muutoksia niin nivelrustossa, luussa, nivelkapselissa kuin lihaksissakin. Muutokset tapahtuvat yleensä hitaasti vuosien kuluessa, eikä vaurioitunut nivelrustokudos enää uusiudu ennalleen. Sen perimmäistä syytä ei tiedetä, mutta sairauden taustalla on kuitenkin usein lihavuus, nivelvamma tai raskas ruumiillinen työ.

Nivelrikon oireita ovat yleensä jomottava kipu, joka pahenee liikkuessa ja lievittyy levossa. Kun sairaus etenee, kipu voi muuttua jatkuvaksi, ja se saattaa vaivata myös öisin. Nivelet ovat aamuisin jäykkiä, ja liikkeelle lähteminen saattaa olla hankalaa esimerkiksi istumisen jälkeen. Myös kävely sekä tasamaalla että portaissa tuntuu vaikealta. Polven nivelrikkokipu on paikallista eli se tuntuu pääsiassa polven alueella, mutta se voi säteillä myös säären yläosaan. Lonkkanivelrikko tuntuu usein nivustaipeessa ja etureiden yläosassa, mutta kipu voi säteillä myös laajemmalle alueelle, kuten pakaraan ja muuallekin reidessä.

Lääkäri tekee nivelrikkodiagnoosin potilaan kuvaamien oireiden, niveltutkimusten ja röntgenkuvien perusteella. Joskus voidaan tarvita myös muita tutkimuksia.

Nivelrikkoa sairastavan työkykyä voi tukea monin tavoin

Esihenkilön ja työterveyden tulee seurata nivelrikkoisen työntekijän toimintakykyä. Nivelrikon edetessä työkykyä voi ylläpitää työjärjestelyin ja ergonomiaratkaisuin tai sijoittamalla työntekijä terveydentilalleen sopivaan työhön.

Polvi- ja lonkkanivelrikkoinen työntekijä voi usein jatkaa työtään osa-aikaisesti tekonivelleikkausta odotellessa. Tekonivel voi useissa tapauksissa palauttaa työkyvyn. Olkapään ja käden nivelrikossa tekonivelleikkaus lievittää usein kipua. Se rajoittaa kuitenkin huomattavasti nostamista, minkä vuoksi fyysisesti keskiraskaassakaan työssä jatkaminen ei ole yleensä mahdollista.

Jos nivelrikon syynä on tapaturma, tai nivelrikko on alkanut jo nuorena, on ammatillinen uudelleenkoulutus raskasta fyysistä työtä tekevillä tarpeen. Tekonivelleikkausta voi joutua odottamaan huonollakin toimintakyvyllä pitkään.