Näin menestyt henkilökohtaisen avustajan työnantajana
Kun palkkaat henkilökohtaisen avustajan, sinusta tulee työnantaja. Työnantajuuteen kuuluu oikeuksia ja velvollisuuksia, jotka on hyvä tuntea, jotta arki avustajan kanssa on sujuvaa ja osaat toimia vaikeissakin tilanteissa. Tämä sivu on suunnattu henkilölle, joka tarvitsee avustajaa pitkäaikaisen tai etenevän vamman tai sairauden vuoksi.
Kun palkkaat henkilökohtaisen avustajan, sinusta tulee työnantaja
Henkilökohtainen apu on hyvinvointialueiden vammaispalvelujen järjestämä palvelu. Henkilökohtainen avustaja auttaa sinua toimimaan yhdenvertaisesti muiden kanssa työssä ja vapaa-ajalla. Kun palkkaat avustajan, sinusta tulee hänen työnantajansa. Olet samalla myös hänen esihenkilönsä.
Työnantajana sinun tulee noudattaa työlainsäädäntöä ja työsopimusta. Sinun tulee tarjota avustajallesi terveellinen ja turvallinen työpaikka. Vammaispalveluista saat apua työnantajan käytännön asioissa.
Sijaismaksaja huolehtii avustajasi palkanmaksusta
Vaikka sinä olet työnantaja, hyvinvointialueesi maksaa palkan puolestasi, eli toimii sijaismaksajana. Sijaismaksaja hoitaa lisäksi osan muista työnantajan tehtävistä, kuten huolehtii työnantajan eläkemaksuista, työtapaturmavakuutuksesta sekä työterveyshuollosta.
Mikä avustajasi työssä on kuormittavaa?
Avustajasi on työntekijäsi. Sinun on tärkeää ymmärtää avustajasi työtä ja sitä, mikä siinä on kuormittavaa. Ymmärtäminen on tärkeää, jotta voit huolehtia avustajasi työkyvystä, eli siitä, että hän pysyy terveenä työssä. Tässä sinua auttaa työpaikkaselvitys, jonka työterveys tekee sinulle.
Yleisimpiä syitä työkyvyttömyyteen avustajilla ovat mielenterveyden ongelmat sekä tuki- ja liikuntaelinvaivat.
Avustajan työ on psyykkisesti vaativaa. Avustajasi suhde sinuun voi olla tiivis. Hänen tulee kuitenkin säilyttää ammatillinen asenne ja rajat. Monissa avustajasuhteissa on epäselvää, mikä kaikki kuuluu avustajan työnkuvaan. Myös työajat voivat kuormittaa avustajaa. Työajat vaihtelevat ja sisältävät usein vuorotyötä. Lepoaika työvuorojen välissä voi jäädä lyhyeksi. Tämä voi vaikeuttaa työn ja vapaa-ajan yhteensovittamista.
Avustajan työhön kuuluu esimerkiksi nostamista ja hankalia asentoja. Lisäksi avustaja tekee usein työtä tiloissa, joita ei ole suunniteltu työn tekemiseen. Avustajan työ vaatii siis fyysistä suorituskykyä ja voimaa.
Tue avustajaasi ajoissa
Työnantajana voit kohdata tilanteen, jossa avustajasi terveys ja työkyky huolettavat sinua. Avustajasi työkyky vaikuttaakin suoraan sinun jokapäiväiseen elämääsi. Siksi on tärkeää toimia heti, jos arvelet, ettei kaikki ole hyvin.
Varhainen tuki tarkoittaa sitä, että tuet avustajasi työkykyä ja ehkäiset sen heikkenemistä pitkällä aikavälillä.
Katso video (4:27 minuuttia), jossa asiantuntijamme keskustelevat merkeistä, joista huomaat, ettei avustajalla ole kaikki hyvin.
Miten otat vaikeat asiat puheeksi?
Vaikeista asioista puhuminen ei ole helppoa. Sinua voi jännittää keskustella avustajasi kanssa huolestasi. Mitä pidempään seuraat huolestuttavaa tilannetta, sitä hankalammaksi se kuitenkin muuttuu. Kun tartut ongelmiin ajoissa, sinun on helpompi ratkaista ne yhdessä avustajasi kanssa.
Katso alta varhaisen tuen keskustelua käsittelevä video (5:33 minuuttia). Videossa työkykyjohtamisen asiantuntija Katja Atsar kertoo kuinka keskusteluun kannattaa valmistautua ja mitä itse keskustelussa on tärkeää huomioida.
-
Opas: Miten otat puheeksi
Sähköiseen oppaaseen on tiivistetty keskeisimmät asiat, jotka sinun on hyvä huomioida, kun keskustelet työntekijäsi kanssa.
Lataa opas -
Lomake: Varhaisen tuen keskustelu
Varhaisen tuen keskustelussa käytävät keskeiset yhdessä sovitut asiat on tärkeä kirjata ylös. Tämä sähköinen lomake toimii kirjaamisen tukena.
Lataa lomake
Mitä jos avustajalla on päihdeongelma?
Jos avustajallasi on päihdeongelma, se koskettaa sinua ja arkeasi aivan erityisesti. Päihdeasioihin pätee sama periaate kuin muihinkin työkykyä uhkaaviin asioihin: mitä aiemmin otat asian puheeksi, sitä parempi.
Kun havaitset päihdeongelman työntekijälläsi, mieti ja sovi käytännöt etukäteen työntekijäsi kanssa, miten aiot toimia.
Lue perustietoa päihdeongelmasta (mielenterveystalo.fi)
Saat päihdeasioihin apua myös työterveydestä.
-
Blogi työntekijän päihdeongelmasta
Lue asiantuntijamme Heidi Furun blogista, miten toimia, kun havaitset työntekijällä päihdeongelman.
Lue blogi
Saat apua työterveyshuollosta
Jos sinua mietityttää avustajasi kuormitus tai työkyky, saat apua työterveyshuollosta. Voit pyytää myös työkykyarviota hänen työkyvystään. Arvion tekee työterveyslääkäri. Sovi kuitenkin asiasta ensin avustajasi kanssa.
Alta löydät materiaalia, josta saat lisätietoa aiheeseen.
-
Opas: Näin hyödyt yhteistyöstä työterveyden kanssa
Oppaasta saat tietoa, millaista tukea saat työterveyshuollosta.
Lataa opas -
Opas: Kun toimit henkilökohtaisen avustajan työnantajana
Oppaassa kerromme, mitä sinun kannattaa ottaa huomioon.
Lataa opas
Opi lisää verkossa
Me tarjoamme asiakkaillemme oppimisympäristön. Löydät sieltä lyhyitä verkkokursseja ja videoita pientyönantajille, joilla on yksi tai muutamia työntekijöitä. Ota oppimisympäristö käyttöösi alla olevilla ohjeilla.
1. Rekisteröidy
Luo itsellesi käyttäjätunnus ja salasana alla olevan linkin takana kohdassa "luo uusi käyttäjätunnus". Käytä hyvinvointialueesi y-tunnusta, kun rekisteröidyt. Luo käyttäjätunnus täällä.
2. Tutustu sisältöihin
Tutustu sisältöihin kirjautumalla palveluun. Kirjaudu palveluun tästä.
Alta pääset suoraan kurssin pariin:
Lisää apua löydät myös näiltä sivuilta
-
Henkilökohtaisten avustajien työnantajien liitto ry
Tietopankki henkilökohtaisten avustajien työnantajille.
Siirry sivustolle (heta-liitto.fi) -
Terveyden- ja hyvinvoinninlaitos
Vammaispalvelujen käsikirja, josta löydät tietoa henkilökohtaisesta avusta.
Siirry sivutolle (thl.fi) -
Helsingin Invalidien Yhdistys ry
Avustajan ABC -opas vaikeavammaisten ihmisten henkilökohtaisille avustajille.
Siirry oppaaseen (hiy.fi)