Ilmarisen suhdanneindeksi: Työntekijämäärän kasvu jatkui edelleen
Työntekijämäärä nousi marraskuussa Ilmarisen suhdanneindeksiin kuuluvissa yrityksissä puolitoista prosenttia vuoden takaiseen verrattuna. Toimialoista vahvimmin kehittyivät henkilöstövuokraus, viestintä- ja tietotekniikka sekä majoitus- ja ravitsemusala. Rakentaminen ja kaupan ala olivat laskussa. Alueellisesti tarkasteltuna työntekijämäärä nousi eniten Etelä-Suomessa, kun laskua tuli ainoastaan Itä-Suomessa.
Ilmarisen suhdanneindeksi kertoo ajantasaista tietoa Suomen talouden kehityksestä. Se kuvaa muutosta yhteensä yli 60 000 yrityksen ja noin 500 000 työntekijän joukossa.
Työntekijämäärä kasvoi marraskuussa +1,5 prosenttia (lokakuu +1,8 %) verrattuna vuoden takaiseen ajankohtaan. Työntekijämäärät ovat nousseet yli puolentoista vuoden ajan yhtäjaksoisesti. Hyvä kehitys näkyi marraskuussa eniten henkilöstövuokrauksessa (+7,8 %), viestinnässä ja tietotekniikassa (+5,5 %) sekä majoitus- ja ravitsemusalalla (+4,2 %).
– Majoitus- ja ravitsemusalalla ja siihen vahvasti kytkeytyvällä henkilöstövuokrauksen toimialalla tuloskunto on ollut syksyllä varsin hyvä. Toisaalta kustannusten nousu heikentää alan näkymiä. Myös ammattitaitoisen työvoiman puute hidastaa edelleen alan kehitystä, sanoo Ilmarisen tutkija Jouni Vatanen.
Ilmarisen seuraamista toimialoista laskussa olivat rakentaminen (-1,9 %) ja kauppa (-0,4 %).
– Rakentamisen osalta laskua on jatkunut jo muutaman kuukauden ajan. Kun kustannukset nousevat myös rakentamisen alalla, yritysten kannattavuus on koetuksella, Vatanen arvioi.
Taloudessa ja työllisyyskehityksessä riittää haasteita myös loppuvuonna ja ensi vuoden alussa.
– Tuotanto ja työllisyys ovat pysytelleet vielä kohtaisen hyvällä tasolla. Vahva työllisyys on tukenut myös kulutusta kovasta inflaatiosta huolimatta. Tilastokeskuksen mukaan paljon työllistävällä teollisuuden alalla uudet tilaukset ovat kasvaneet vuoden alusta lokakuuhun saakka yli 9,2 prosenttia vuoden takaisesta. Tuotannon määrä on kuitenkin kesäkuun huipun jälkeen laskenut. Sama laskusuunta näkyy myös Ilmarisen indeksin teollisuuden työntekijämäärässä, jonka kasvuvauhti on kesäkuusta asti hidastunut. Samanlaista kasvuvauhdin hidastumista on tapahtunut myös koko indeksin osalta viimeisen kuuden kuukauden ajan, Vatanen sanoo.
Itä-Suomessa työntekijämäärät laskussa
Marraskuussa alueellinen kehitys oli voimakkainta Etelä-Suomessa (+3,0 %). Työntekijämäärä oli laskusuunnassa ainoastaan Itä-Suomessa (-1,7 %).
– Itä-Suomessa näkyy varmasti venäläisten turistien katoaminen ja kaupan loppuminen idän suuntaan. Kun taas Pohjois-Suomessa matkailu on pandemian jälkeen ollut suhteellisen hyvässä vedossa ja odotukset talvisesongille ovat kohtuullisen korkealla, Jouni Vatanen arvioi.
Marraskuun työntekijämäärien kehitys alueittain:
Etelä-Suomi (+3,0 %): Seuratuista toimialoista kasvua oli majoitus- ja ravitsemusalalla (+8,6 %), henkilöstövuokrauksessa (+7,2 %), viestintä- ja tietotekniikassa (+6,7 %), teollisuudessa (+2,6 %), %), kuljetuksessa (+1,9 %), ja kaupan alalla (+0,2 %). Laskussa oli rakentaminen (-2,3 %).
Länsi-Suomi (+1,1 %): Kasvua oli henkilöstövuokrauksessa (+16,0 %), viestintä- ja tietotekniikassa (+3,9 %), teollisuudessa (+3,2 %) ja rakentamisessa (+0,2 %). Laskussa olivat majoitus- ja ravitsemusala (-3,8 %), kuljetus (-2,2 %) sekä kauppa (-1,2 %).
Itä-Suomi (-1,7 %): Kasvussa olivat majoitus- ja ravitsemusala (+2,3 %), viestintä- ja tietotekniikka (+0,7 %) ja teollisuus (+0,7 %). Laskussa olivat henkilöstövuokraus (-4,9 %), kauppa (-4,6 %), rakentaminen (-3,2 %) ja kuljetus (-2,9 %).
Pohjois-Suomi (+1,4 %): Seuratuista toimialoista kasvua oli teollisuudessa (+3,5 %), viestintä- ja tietotekniikassa (+2,2 %), majoitus- ja ravitsemusalalla (+2,1 %) ja kuljetuksessa (+0,7 %). Laskussa olivat henkilöstövuokraus (-9,7 %), rakentaminen (-2,9 %) ja kauppa (-0,2 %).
Suhdanneindeksiä on julkaistu vuodesta 2013 lähtien. Suhdanneindeksin seurantaryhmä koostuu yli 60 000:sta eri toimialoilla toimivasta Ilmarisen asiakasyrityksestä, jotka ilmoittavat palkkatietonsa tulorekisteriin. Suhdanneindeksi kuvaa yritysten työntekijämäärän muutosta edellisvuoteen verrattuna. Indeksissä on huomioitu koko tarkastelujakson ajan Ilmarisen asiakkaina olleet yritykset, joten tulevat tai lähtevät asiakasyritykset eivät vaikuta indeksin kehitykseen.
Tutustu tarkemmin
Lisätietoja
Jouni Vatanen, tutkija, p. 050 5712 309, jouni.vatanen@ilmarinen.fi
Sami Kelhä, viestintäpäällikkö, p. 050 587 8464, sami.kelha@ilmarinen.fi
Ajankohtaista
Mielenterveyssyistä päädyttiin työkyvyttömyyseläkkeelle keskimäärin 44-vuotiaana
Työkyvyttömyyseläkkeen syynä ovat yleisimmin tuki- ja liikuntaelinsairaudet ja mielenterveyssyyt. Vuonna 2024 Ilmarisessa vakuutetut henkilöt siirtyivät työkyvyttömyyseläkkeelle keskimäärin 53 vuoden iässä. Mielenterveyssyistä eläköityminen tapahtui kuitenkin huomattavasti nuorempana, keskimäärin 44-vuotiaana. Työkyvyttömyyseläkettä haettiin edellisvuotta vähemmän kaikissa ikäryhmissä paitsi alle 35-vuotiaissa.
Ilmarisen suhdanneindeksi: työntekijämäärän lasku kiihtyi
Työntekijämäärä laski joulukuussa Ilmarisen suhdanneindeksiin kuuluvissa yrityksissä -2,7 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna. Seuratuista toimialoista eniten laskivat henkilöstövuokraus, rakentaminen sekä majoitus- ja ravitsemusala.
Ilmarisen suhdanneindeksi: työntekijämäärän lasku jatkuu edelleen
Työntekijämäärä laski marraskuussa Ilmarisen suhdanneindeksiin kuuluvissa yrityksissä -2,4 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna. Seuratuista toimialoista eniten laskivat henkilöstövuokraus, majoitus- ja ravitsemusala sekä rakentaminen.