Ilmarinen
/
Eläkkeet ja kuntoutus
/
Eläkevaihtoehdot
/
Työkyvyttömyyseläke
/
Työkyvyttömyyseläkkeen hakeminen
Työkyvyttömyyseläkkeen käsittely
Työkyvyttömyyseläkkeen käsittelyä varten teet hakemuksen verkkopalvelussamme ja toimitat sen liitteeksi B-lääkärinlausunnon. Täältä voit lukea lisää eläkehakemuksen käsittelyn eri vaiheista.
Mikä on työkyvyttömyyseläke?
Työkyvyttömyyseläkkeellä tarkoitetaan toistaiseksi myönnettävää työkyvyttömyyseläkettä, kuntoutustukea (määräaikaista työkyvyttömyyseläkettä), toistaiseksi myönnettävää osatyökyvyttömyyseläkettä, osakuntoutustukea (määräaikaista osatyökyvyttömyyseläkettä) tai työuraeläkettä.
-
Työkyvyttömyyseläkettä ja kuntoutustukea haetaan samalla työkyvyttömyyseläkehakemuksella. Eläkkeesi voidaan myöntää kuntoutustukena, jos työkyvyttömyytesi on määräaikaista.
Lue tarkemmin työkyvyttömyyseläkkeen hakemisesta
Osatyökyvyttömyyseläkettä ja osakuntoutustukea haetaan samalla osatyökyvyttömyyseläke-hakemuksella. Eläkkeesi voidaan myöntää osakuntoutustukena, jos osittainen työkyvyttömyytesi on määräaikaista
Toimita hakemuksesi liitteenä tuore B-lääkärinlausunto terveydentilastasi.
Lue tarkemmin osatyökyvyttömyyseläkkeen hakemisesta
Hae kuntoutustuen tai osakuntoutustuen jatkoa OmaEläke-palvelussamme
Jos sinulle on jo aikaisemmin myönnetty kuntoutustuki tai osakuntoutustuki, voit hakea sille jatkoa. Hakemiseksi riittää uuden B-lääkärinlausunnon toimittaminen.
Lue tarkemmin kuntoutustuen tai osakuntoutustuen jatkon hakemisesta
Hae työuraeläkettä omalla hakemuksella
Täytä erillinen työuraeläkehakemus. Toimita hakemuksesi liitteenä tuore B-lääkärinlausunto terveydentilastasi.
Työuraeläkkeen käsittelyä varten tarvitsemme myös työnantajaltasi työnantajan selvitys -lomakkeen nykyisestä työstäsi.
Näin eläkehakemuksesi käsitellään Ilmarisessa
Alta voit lukea lisää siitä, miten eläkehakemuksesi Ilmarisessa käsitellään.
1. Eläkehakemuksesi käsittely alkaa
Tutkimme saapuneiden asiakirjojen perusteella, kuuluuko hakemuksen käsittely Ilmariselle, onko sinulla juridinen oikeus hakemaasi eläkkeeseen tai puuttuuko hakemuksestasi jotain selvityksiä.
Tarvittaessa jäämme odottamaan tai pyydämme puuttuvaa selvitystä esim. B-lääkärinlausuntoa, työnantajan selvitys -lomaketta, tapaturmayhtiön korvaustietoja tai tilinumeroa.
Jos et itse toimita B-lääkärinlausuntoa, ilmoita siitä hakemuksellasi.
• Jos B-lausunto toimitetaan myöhemmin tai suoraan lääkäriltä, odotamme sitä maksimissaan viisi viikkoa. Mikäli selvitys ei tule määräaikaan mennessä, annamme sinulle tutkimatta jättämispäätöksen.
• Jos B-lausunto on Kelassa, pyydämme sitä Kelasta.
B-lääkärinlausunnon saapumista voit seurata Ilmarisen OmaEläke-palvelussa kohdasta Omat asiakirjat.
Jos et itse toimita työuraeläkehakemuksen liitteenä työnantajan selvitys -lomaketta, pyydämme sitä puolestasi viimeisimmältä työnantajaltasi.
Kun kaikki tarvittavat selvitykset on saatu, teemme eläkeasiastasi yhteenvedon asiantuntijalääkärillemme ja eläkeasiantuntijallemme.
2. Asiantuntijalääkärimme arvioi lääketieteellisen oikeutesi eläkkeeseen
Asiantuntijalääkärimme arvioi työkykysi tehdyn yhteenvedon, järjestelmän tietojen ja terveydentilaselvitysten perusteella. Arvio tehdään objektiivisesti, eli ratkaisevalla lääkärillä ja hakijalla ei saa olla keskinäistä hoitosuhdetta. Tästä syystä arviointi tehdään asiakirjojen perusteella ja työkyvystä tehtävä päätös perustuu asiakirjoissa kuvattuihin lääketieteellisiin löydöksiin.
Asiantuntijalääkäri arvioi, täyttääkö hoitavan lääkärin lausunto lain edellyttämät kriteerit eläkkeen myöntämiseksi.
Asiantuntijalääkärimme:
• perehtyy saatuihin lääkärinlausuntoihin,
• varmistaa, että potilas on tutkittu ja hoidettu,
• varmistaa tasapuolisen ja oikeudenmukaisen kohtelun,
• arvioi, mihin työhön työkyky riittää tai mihin se ei riitä,
• arvioi, onko työkyvyttömäksi joutumisen uhkaa ja voidaanko työeläkekuntoutuksella vaikuttaa uhkaan ja
• antaa lääketieteelliset perusteet tehtävää päätöstä varten.
Oheisella videolla (kesto 4.06 minuuttia) kerromme, millainen on hyvä B-lääkärinlausunto, miten työkykyä arvioidaan ja miksi eläkehakemus voidaan hylätä, vaikka hoitava lääkäri ehdottaa eläkettä.

-
Yleinen työkyvyttömyys
Työkyvyn heikentymistä arvioitaessa eläkelaitos ottaa huomioon henkilön jäljellä olevan kyvyn hankkia itselleen ansiotuloja sellaisella saatavissa olevalla työllä, jota henkilön voidaan kohtuudella edellyttää tekevän.
Työkyvyn heikentymistä arvioitaessa otetaan huomioon sosiaalisina seikkoina henkilön
- koulutus
- aikaisempi toiminta
- ikä
- asuinpaikka ja
- muut näihin rinnastettavat seikat.
Jos henkilön työkyky vaihtelee, otetaan huomioon henkilön vuotuinen ansio.
Ammatillinen työkyvyttömyys
Työeläkelakien mukainen työkykykäsite on 60 vuotta täyttäneillä ammatillinen. Työkykyäsi arvioidaan silloin työtehtäviin, joita olet viimeksi tehnyt.
Ammatilliset kriteerit saavat sitä suuremman merkityksen työkyvyn arvioinnissa mitä vanhemmasta eläkkeenhakijasta on kyse. Sen lisäksi 60 vuotta täyttäneen eläkkeenhakijan työkyvyn arvioinnissa otetaan huomioon eläkkeenhakijan jäljellä oleva toimintakyky suhteessa eläkkeenhakijan omaan työhön. Jos eläkkeenhakija on ollut työttömänä ennen sairauspäivärahakautta, toimintakykyä suhteutetaan pääasiassa siihen työhön, jota eläkkeenhakija on viimeksi tehnyt.
3. Eläkeasiantuntijamme tekee kokonaisarvion eläkeoikeudestasi
Eläkeasiantuntijamme tekee kokonaisarvion eläkeoikeudestasi yhteenvedon ja asiantuntijalääkärimme tekemän työkykyarvion perusteella. Arvioinnissa otetaan huomioon sosiaalis-taloudelliset edellytykset, kuten ikä, koulutus, työkokemus, asuinpaikka ja työllistymismahdollisuudet.
Jokaisen eläkeratkaisun yhteydessä tutkimme oikeutesi ammatilliseen kuntoutukseen. Jos sinulla on oikeus ammatilliseen kuntoutukseen, annamme sinulle ennakkopäätöksen. Jos sinulla ei ole oikeutta ammatilliseen kuntoutukseen, emme anna erillistä päätöstä.
Jos olet hakenut myös kansaneläkettä
Jos työeläkkeesi määrä on alle 1000 euroa, käymme ratkaisusta keskustelua Kelan kanssa. Tavoitteena on päästä Kelan kanssa yhteneväiseen ratkaisuun. Kelalle annetaan kaksi viikkoa aikaa vastata ratkaisuehdotukseemme. Jos Kela on ehtinyt antamaan ehdotuksensa ensin, koskee kahden viikon vastausaika myös Ilmarista.
Kuntoutustuen jatkohakemusten yhteydessä keskustelumenettely Kelan kanssa käydään, jos alkuperäisen työeläkkeesi määrä on ollut alle 500 euroa.
4. Saat meiltä eläkepäätöksen
Saat työkyvyttömyyseläke-, osatyökyvyttömyyseläke- tai työuraeläkepäätöksen noin kahden kuukauden kuluttua siitä, kun olemme saaneet hakemuksesi ja B-lääkärinlausunnon.
Saat kuntoutustuen tai osakuntoutustuen jatkopäätöksen noin kuukauden kuluttua siitä, kun olemme saaneet B-lääkärinlausunnon.
Alta voit lukea lisää eri päätöksistä ja siitä, miten toimia päätöksen saatuasi.
-
Myönteisessä ratkaisussa eläkeasiantuntijamme määrittelee muun muassa työkyvyttömyytesi alkamisajan ja keston sekä eläkkeesi alkamisajan.
Saat eläkkeestäsi päätöksen, jossa kerrotaan, mikä eläke sinulle on myönnetty, mistä ajankohdasta eläke alkaa, pidätetäänkö eläkkeestäsi rahaa toisen etuuden takia sekä laskelman, josta voit tarkistaa mistä ansioista eläkkeesi on kertynyt.
Eläkkeen alkaminen
Työkyvyttömyyseläke tai kuntoutustuki voi alkaa joko Kelan myöntämän sairauspäivärahan päättymisajan jälkeen tai työkyvyttömäksi tuloa seuraavan kuukauden alusta, jos et ole hakenut sairauspäivärahaa.
Eläke alkaa kuukauden ensimmäinen päivä ja määräaikaisessa myönnössä päättyy kuukauden viimeiseen päivään.
Jos sinulle myönnetään pysyvä työkyvyttömyyseläke, eläkkeesi muuttuu automaattisesti vanhuuseläkkeeksi alimmassa vahvistetussa vanhuuseläkeiässäsi.
-
Osatyökyvyttömyyseläkkeestä tai osakuntoutustuesta ja työuraeläkkeestä annamme ensin ennakkopäätöksen. Ennakkopäätöksellä kerrotaan, mihin eläkkeeseen sinulla on oikeus ja mikä on henkilökohtainen ansiorajasi sekä annetaan ohjeet, miten eläke haetaan maksuun.
Osatyökyvyttömyyseläkkeen tai osakuntoutustuen ennakkopäätös on voimassa noin 10 kuukautta ja työuraeläkkeen ennakkopäätös noin 6 kuukautta. Voit ennakkopäätöksen voimassaoloaikana päättää, otatko eläkkeen vastaan ja selvitellä osa-aikatyön mahdollisuutta.
Osatyökyvyttömyyseläkkeen tai osakuntoutustuen maksuhakemuksen voit täyttää Ilmarisen OmaEläke-palvelussa, mutta työuraeläkkeen maksuhakemus pitää palauttaa postitse.
Lue tarkemmin osatyökyvyttömyyseläkkeen tai osakuntoutustuen maksupäätöksestä
-
Joissain tilanteissa joudumme antamaan hylkäävän päätöksen, vaikka hoitava lääkärisi ehdottaa sinulle eläkettä. Katso oheiselta videolta (kesto 1.16 minuuttia) miksi eläkeyhtiö voi hylätä hakemuksen.
Eläkeasiantuntijamme tekee sinulle yksilöllisesti perustellun päätöksen, jossa kerrotaan kielteiseen päätökseen johtaneet syyt.
Jos olet tyytymätön saamaasi päätökseen, voit hakea muutosta kirjallisesti 30 päivän kuluessa siitä, kun sait päätöksen tiedoksi. Valituksen liitteeksi on hyvä toimittaa uutta terveydentilaselvitystä. Sinun kannattaa ottaa annettu päätös mukaan lääkärikäynnille, jotta hoitava lääkärisi tietää, miksi sinulle on annettu kielteinen päätös. Sen perusteella hän pystyy mahdollisesti täydentämään omaa lääkärinlausuntoaan.
Lue lisää siitä, mitä tapahtuu, kun työkyvyttömyyseläkehakemuksesi hylätään
5. Saat tiedon eläkepäätöksestä
Jos meillä on puhelinnumerosi, lähetämme sinulle tekstiviestin, kun päätös on annettu. Eläkepäätöksesi liitteineen on luettavissa Omaeläke-palvelussamme.
Jos et ole antanut suostumusta sähköiseen asiointiin, lähetetään eläkepäätös sinulle myös postin välityksellä.
Huolehdithan, että yhteystietosi ovat ajan tasalla Omaeläke-palvelussamme.
6. Eläkkeesi maksaminen ja verotus
Kun saat myönteisen eläkepäätöksen, ota heti yhteyttä verottajaan ja pyydä eläkeverokortti eläkkeesi alkamisesta lähtien. Verottaja lähettää verokortin Ilmariseen sähköisesti, ja se on käytettävissä seuraavana arkipäivänä.
Jos meillä ei ole eläkkeen maksuvaiheessa tiedossa eläkeveroprosenttiasi, joudumme pidättämään veroa 40 prosenttia. Haluamme kuitenkin maksaa eläkkeesi tilillesi kyseisellä veronpidätyksellä, jotta saat nopeammin rahaa tilillesi. Kun saamme verottajalta eläkeverokorttisi, korjaamme verotiedon ja palautamme liikaa perityn veron sinulle noin viikon kuluessa.
Jos eläkkeesi jatkuu seuraavan vuodenvaihteen yli, ei sinun tarvitse toimittaa uutta verokorttia seuraavalle vuodelle, vaan pyydämme sen verottajalta.
Lue lisää eläkkeen maksamisesta ja eläkkeen verotuksesta
7. Voit työskennellä eläkkeesi rinnalla
Voit työskennellä eläkkeesi rinnalla. Eläkepäätöksellä on kerrottu henkilökohtainen ansiorajasi, jonka voit ansaita eläkkeesi rinnalla. Eläkkeen rinnalla tehdystä työstä sinun tulee hakea uusi eläke maksuun alimmassa vanhuuseläkeiässäsi täyttämällä vanhuuseläkehakemus.
Lue tarkemmin työskentelystä eläkkeen rinnalla
8. Työeläkekortti
Jos sinulle myönnettiin pysyvä työkyvyttömyyseläke tai työuraeläke, lähetetään sinulle postitse kotiin työeläkekortti, jolla voit saada alennuksia erilaisista palveluista. Kortin saamisessa menee 2–3 viikkoa.
Kuntoutustuella, osakuntoutustuella tai osatyökyvyttömyyseläkkeellä ei ole oikeutta työeläkekorttiin.