
Olemme tutkitusti hyvän mielen työpaikka – Mitä olemme tehneet?
Ilmariselle on myönnetty jo kolmantena vuotena peräkkäin Hyvän mielen työpaikka® -merkki. Se on tunnustus sitoutumisesta työntekijöidemme mielenterveyden vahvistamiseen: meillä on hyvä olla ja työskennellä, ja panostamme vahvasti työkykyyn ja mielenturvaan. Merkin myöntää hakemuksesta MIELI Suomen Mielenterveys ry.
– Strategiamme mukaan haluamme olla Suomen parhaita työpaikkoja. Henkilöstön hyvinvointi ja hyvä henkilöstökokemus on tekemisemme keskiössä. Meillä kaikki lähtee ihmisen parhaasta. On todella ilahduttavaa, että määrätietoinen työmme saa positiivista palautetta mielenterveystyön asiantuntija MIELI ry:ltä. He kiittelivät laadukasta, pitkäjänteistä ja systemaattista työtä työyhteisömme mielenterveyden ja hyvinvoinnin edistämiseksi, myhäilee Ilmarisen henkilöstö- ja viestintäjohtaja Sami Ärilä.
– Mielenterveyden ja mielen hyvinvoinnin edistäminen ja tukeminen työelämässä on erittäin tärkeää niin yhteiskunnallisesti, yksittäisen työnantajan kuin yksilön näkökulmasta. Eläkevakuutusyhtiönä haluamme osaltamme olla esimerkkinä ja tuoda esille keinoja tukea hyvinvointia. Merkityksellisessä työssä ja sujuvassa arjessa sekä työ että työyhteisö tukevat mielenterveyttä, Sami Ärilä pohtii.
Tuemme mielen hyvinvointia monin isoin ja pienin keinoin
Työkykyjohtamisen painopisteemme ovat kiteytyneet laajojen yhteisten keskusteluiden myötä. Painopisteet konkretisoituvat oivaltavasti mm. pohdinnoissa, joita kävivät kisailutiimit jo perinteisessä koko henkilöstöllemme avoimessa työkykykisailussa.
Turvallinen työskentely-ympäristö tarkoittaa meille, että varmistamme mielen hyvinvointia ja luomme ihmisten voimavaroja tukevan työympäristön, jossa jokainen voi olla oma itsensä ja tulla kuulluksi sekä kohdatuksi arvostaen. Tämä luo psykologista turvallisuutta ja vapauttaa olemassa olevaa potentiaalia.
Priorisoinnin, resursoinnin ja työn sujuvuuden tavoitteenamme on saada lisää hallinnan tunnetta, sujuvoittaa työtä ja pitää työn kuormitus sopivana. Näin tuemme mielen hyvinvointia ja jaksamista sekä lisäämme tehokkuutta.
– Tänä vuonna erityisenä painopisteenämme on sujuva arki. Kehitämme ja mietimme yhdessä, miten teemme asiat entistä sujuvammin. Sujuva arki on asioiden tekemistä mielekkäästi. Myös mielen hyvinvointia tukevalla työyhteisöllä on suuri merkitys sujuvassa arjessa. Ja kun työ on sujuvaa, se ei kuormita tekijäänsä, toisin kuin sähläys ja turhalta tuntuvat työvaiheet, kuvaa Sami Ärilä.
Työkykyjohtamisessamme on lisäksi tärkeää muutoksessa tukeminen ja osaamisen varmistaminen. Se tarkoittaa mm. sitä, että vahvistamme henkilöstön jaksamista työelämän kiivaassa muutoksessa ja tuemme eri tavoin.
– Seuraamme Ilmarisessa henkilöstön hyvinvointia monin tavoin, kuten säännöllisin mittarein ja kyselyin. Tulokset eivät jää makaamaan arkistoihin, vaan ne käsitellään huolellisesti ja mietitään jatkoaskeleet niin Ilmarisen johtoryhmässä kuin erityisesti tiimeissä.
Mielen hyvinvoinnin kummimme tukevat työkavereita ja ideoivat uutta
Mielenterveyttä ja mielen hyvinvointia tukevan kulttuurin vahvistamisessa on esihenkilöiden ja johdon tuki tärkeä. Työntekijöiden mielenterveyttä tuemme hyvän arkijohtamisen lisäksi myös mm. avoimella ja luottamuksellisella vuorovaikutuksella kautta organisaation, varhaisen tuen keskusteluilla, työterveyshuollon mielenterveyspalveluilla ja työterveyden kanssa käytävillä matalan kynnyksen keskusteluilla.
– Mieliystävällisen työpaikan rakentaminen ja vahvistaminen sisältää monenlaisia asioita. Yksi esimerkki on syksyllä 2023 käynnistämämme vapaaehtoisten mielen hyvinvoinnin kummi -verkosto. Sen idea syntyi henkilöstön pohdinnoissa, Sami Ärilä kertoo.
Mielen hyvinvoinnin kummimme ovat aktiivisia ja luovat konkreettisia apukeinoja esihenkilöiden ja muiden käyttöön. Kummiverkosto on vastikään laatinut materiaaleja esihenkilöiden tueksi: yksilön hyvinvointisuunnitelman, voimavaroihin liittyvät tiimitehtävät sekä palautekulttuuria tukevan positiivisen palautteen kampanjan.
– Palautuminen on tänä vuonna yksi kummiverkoston teemoista. Palautuminen on aivo- ja mielenterveyden kannalta merkittävä hyvinvointia tukeva arjen käytäntö. Palautumiseen vaikuttaa merkittävästi työpäivän aikainen tauotus. Mielen hyvinvoinnin kummit kutsuvat kaikki ilmarislaiset viettämään viikoittaista virkistävää ja liikunnallista taukoa yhdessä työkavereiden kanssa. Samalla muistutetaan päivittäisen tauottamisen tarpeesta.
Myös toimitilamme tukevat palautumista. Tuoreen remontin myötä olemme panostaneet työtilojen lisäksi taukotiloihin. Yhteisissä olohuoneissa on kahviaikoina mukava puheenporina ja tärkeitä kohtaamisia myös muidenkin kuin omien tiimiläisten kanssa.
– Toisena hienosti toimivana uudistuksena loimme viime vuoden mittaan tutkimusten ja pilotin pohjalta Mukautuva työelämä -kokonaisuuden. Sen tavoitteena on huomioida työuran eri vaiheiden ja elämäntilanteiden mukaiset tarpeet ja toiveet. Kokonaisuuteen on koottu läpi työuran tarjottavia hyvinvointia, jaksamista, työuraa sekä työkykyä tukevia keinoja ja joustoja, joita työnantaja henkilöstölle tarjoaa, avaa Sami Ärilä uudistusta.
Mukautuva työelämä -kokonaisuuden tavoitteena on osaava, motivoitunut ja hyvinvoiva henkilöstö, joka siirtyy aikanaan toimintakykyisenä eläkkeelle. Kokonaisuuteen liittyy mm. kaikkien esihenkilöiden käyttöön teemoitettuja 1to1-materiaaleja, joissa mielen hyvinvoinnista löytyy oma teemakokonaisuutensa.
Mikä Hyvän mielen työpaikka -merkki?
Hyvän mielen työpaikka® -merkki on työväline mielenterveyden edistämisen arviointi- ja kehittämistyöhön. Se on myös tunnustus siitä, että työpaikka täyttää mielenterveyden edistämisen kriteerit sekä sitoutuu mielenterveyden suunnitelmalliseen vahvistamiseen. Jatkokauden merkin saaminen edellyttää katsausta ja mittaroitua seurantaa edellisen merkkikauden suunnitelmien toteutumisesta sekä seuraavan kauden toimintasuunnitelmaa.
Merkin myöntää hakemuksesta MIELI Suomen Mielenterveys ry. Sen perustehtävä on mielenterveyden edistäminen ja ongelmien ehkäisy. MIELI ry on maailman vanhin mielenterveysalan kansalaisjärjestö.
Lue lisää
- Mietitäänkö teillä, millainen on mukautuva työelämä?
- Mielenterveyssyistä päädyttiin työkyvyttömyyseläkkeelle keskimäärin 44 vuotiaana
- Työystävyys rakentuu pienistä teoista, joilla on suuri vaikutus
- Miksi mielenterveysriskien hallinta on vaikeaa?
- Hyvän mielen työpaikka®-merkki
- Jatka keskustelua LinkedInissä: Sami Ärilä | LinkedIn / Ilmarinen | LinkedIn
Ajankohtaista

Ilmarisen hallituksen puheenjohtajaksi Jorma Rauhala
Ilmarisen hallituksen uudeksi puheenjohtajaksi on tänään valittu Kesko Oyj:n pääjohtaja Jorma Rauhala. Ilmarisen hallitukseen ja hallintoneuvostoon on valittu myös muita uusia jäseniä.

Valomerkki ilmaston ja luonnon puolesta
Me Ilmarisessa varaudumme hyvään huomiseen ja osallistumme jälleen Earth Hour -tapahtumaan.

Ilmarinen mukana asennemuutoskampanjassa
Suomi tarvitsee työperäistä maahanmuuttoa. Haluamme olla mukana sen edistämisessä, ja siksi olemme tänä vuonna mukana asennemuutoskampanjassa.